Κάτοικοι των Μαριών: Αγωνίζονται για το αυτονόητο

 Κάτοικοι των Μαριών: Αγωνίζονται για το αυτονόητο

Τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Μαρκόπουλο επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι της Θάσου, αλλά και του χωριού Μαριές. Έθεσαν υπόψη του το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λίγοι μαθητές των Μαριών, οι οποίοι πηγαίνουν κάθε πρωί στο σχολείο στα Λιμενάρια, με αυτοκίνητα των γονέων τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο επιστρέφουν το μεσημέρι στα σπίτια τους.

Είναι γνωστό τι έχει προηγηθεί. Ο επαρχιακός και δημοτικής αρμοδιότητας δρόμος από τη Σκάλα Μαριών ως το χωριό Μαριές, έπαθε σοβαρά προβλήματα μετά από κακοκαιρία που συνέβη το μήνα Αύγουστο, επειδή σε τμήματα του δρόμου – ακριβώς δίπλα – υπάρχει ρέμα.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι οδηγοί των υπεραστικών λεωφορείων που αναλαμβάνουν και υλοποιούν κάθε χρόνο το έργο μεταφοράς των μαθητών από τις Μαριές στα σχολεία τους στα Λιμενάρια, δήλωσαν ότι ο δρόμος δεν είναι κατάλληλος. Στην αρχή οι μαθητές – όσο δηλαδή το επέτρεπε ο καλός καιρός – ανέβαιναν σε καρότσα φορτηγού και πήγαιναν όλοι μαζί με αυτόν τον τρόπο στο σχολείο τους στα Λιμενάρια, άλλοι στο γυμνάσιο και άλλοι στο δημοτικό σχολείο.

Στη συνέχεια το θέμα προβλήθηκε περισσότερο, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε ακόμη. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, σημειώνοντας ότι από το δρόμο – παρά τα προβλήματα που αυτός έχει – κινούνται κανονικά επιβατικά αυτοκίνητα και μεγάλα φορτηγά, που έχουν τελικό προορισμό λατομικές περιοχές κοντά στο χωριό τους.

Ο Δήμος Θάσου τοποθέτησε σήμανση. Έτσι όπου χρειάζεται τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, για να εξυπηρετούνται. Η αστυνομία των Λιμεναρίων που έκανε αυτοψία διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα ως προς την καταλληλότητα του δρόμου, ενώ το υπεραστικό ΚΤΕΛ – οι οδηγοί της Θάσου – επιμένουν ότι ο δρόμος δεν είναι κατάλληλος.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος συμφώνησε χθες ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Είχε νέα επικοινωνία με τους αστυνομικούς στα Λιμενάρια. Ζήτησε από αυτούς νέα αυτοψία και ένα πιο συγκεκριμένο έγγραφο για το πόσο ο δρόμος είναι ή όχι κατάλληλος.

Διακριτικά αλλά και ουσιαστικά ταυτόχρονα ο Θ. Μαρκόπουλος, υπενθύμισε ότι ο δρόμος είναι αρμοδιότητα του Δήμου Θάσου, ο ίδιος πάντως είναι στη διάθεση του Δήμου για να βοηθήσει όπου χρειάζεται.

Οι εκπρόσωποι των Λιμεναρίων – γονείς και κηδεμόνες από τις Μαριές, μέλος του τοπικού συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χρυσάφης και ο περιφερειακός σύμβουλος Θάσου Σταύρος Τσολάκης – έμειναν με ανοιχτό το στόμα όταν λίγο πριν συναντήσουν τον κ. Μαρκόπουλο, πήραν από το φαξ της γραμματείας του αντιπεριφερειάρχη το αντίγραφο του ψηφίσματος, που ομόφωνα υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο Θάσου, όπου το θέμα συζητήθηκε. Άλλα περίμεναν ως προς το ψήφισμα και άλλα είδαν το ψήφισμα να γράφει. Στη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο – έλεγαν – ο Δήμος Θάσου αναγνώρισε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βελτιώσει το δρόμο εκτελώντας δημοτικό έργο, γι΄ αυτό και ζητά τη βοήθεια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Όπως όμως διαβάζουμε το ομόφωνο ψήφισμα περιγράφει διαφορετικά, όχι τόσο το πρόβλημα, όσο το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Το κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

«Εγκρίνει την εγγραφή του θέματος στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 67, παρ. 7 του Ν. 3852/2010, λόγω του έντονου προβλήματος της συγκοινωνιακής σύνδεσης στο χωριό Μαριές.

Ο πρόεδρος εισηγούμενος το 1ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για το μεγάλο πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης στο χωριό Μαριές. Στη συνέχεια και μετά από διάλογο με κατοίκους του χωριού κάλεσε το συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας ως εξής:  Στο χωριό Μαριές Θάσου υπάρχει έντονο πρόβλημα συγκοινωνιακής σύνδεσης, το οποίο μεγάλωσε μετά τις πρόσφατες καταστροφές – πλημμύρες. Παρά την αποκατάσταση που έγινε στο δρόμο από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου, εξακολουθεί το ΚΤΕΛ να αρκείται να εκτελέσει το μεταφορικό του έργο.

Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς Αντιπεριφέρεια Καβάλας, Περιφέρεια ΑΜΘ και ΚΤΕΛ όπως άμεσα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία από και προς το χωριό Μαριές Θάσου.

 

Στους δημοσιογράφους μίλησαν ο δημοτικός σύμβουλος Θάσου Νίκος Χρυσάφης, που είπε απευθυνόμενος σε κάθε αρμόδιο, να κόψουν το κεφάλι τους, να βρούνε λύση. Ο κ. Χρυσάφης είπε: «Είναι μια μεγάλη ανάγκη των κατοίκων των Μαριών. Να κόψουν το λαιμό τους, να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς το λέμε αυτό και η βούληση των κατοίκων, γιατί έχει γίνει λαϊκή συνέλευση, είχε κατεβεί μία πολυμελής επιτροπή στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιο. Γιατί ήταν η 2η φορά που συζητήσανε. Την πρώτη φορά το περάσανε λίγο χαλαρά, τη 2η φορά μέσω της λαϊκής πίεσης αναγκαστήκανε να το συζητήσουνε, να το δούνε. Είτε η περιφέρεια, είτε ο Δήμος ή οποιοσδήποτε, εμείς θέλουμε να γίνεται ομαλά η τακτική μεταφορά των μαθητών από το σπίτι στο σχολείο κι από το σχολείο στο σπίτι, καθώς και  ν΄ αποκατασταθεί η οδική σύνδεση του χωριού Μαριές. Ένα χωριό που έχει 100 κατοίκους, το καλοκαίρι έχει 300 – 400 κατοίκους, έχει 10 μαθητές και από κει και πέρα είναι δικό τους πρόβλημα τι πρέπει να κάνουνε».

 

Ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Κωνσταντίνου, υποστήριξε ότι άλλη συζήτηση κι άλλο ψήφισμα συμφωνήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θάσου κι άλλο ψήφισμα πήραν στα χέρια τους χθες οι κάτοικοι του χωριού. Είπε τα εξής: «Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μας είπανε δεν μπορούνε να φτιάξουν το δρόμο, γιατί χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα και θα ζητήσουν τη βοήθεια της περιφέρειας. Στο ψήφισμα που έχω τώρα στα χέρια μου, γράφει ότι … έχουνε τα πάντα και δεν έρχεται το ΚΤΕΛ. Δεν μας λένε ότι δεν είναι ο δρόμος σωστός».

Διαβάστε επίσης