Καβάλα – προορισμός κρουαζιέρας – ΄Αρθρο Τάκη Αγγελίδης

 Καβάλα – προορισμός κρουαζιέρας – ΄Αρθρο Τάκη Αγγελίδης

Η Καβάλα για ακόμα μια φορά έδωσε το παρόν στη Διεθνή Έκθεση Κρουαζιέρας στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η «Sea trade Europe» είναι η κορυφαία έκθεση θαλάσσιου τουρισμού στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την κρουαζιέρα φορείς. Ναυτιλιακές εταιρείες, ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι λιμανιών και φορέων, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι.

Η πόλη μας εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Δημωφέλειας κα. Ιωσηφίδου Αναστασία και Υπηρεσιακό παράγοντα, τον Γενικό Γραμματέα του Επιμελητήριου κ. Αγγελίδη Παναγιώτη, αλλά και Υπηρεσιακό Παράγοντα του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας.

Να σημειωθεί βέβαια η συμβολή και συνεργασία της Περιφέρειας, η οποία απλώς δεν εκπροσωπήθηκε στην Έκθεση.

Το περίπτερο της Καβάλας ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεδομένου ότι ήταν το μοναδικό από όλη την Ελλάδα (βλέπετε τα capital controls συμβάλουν, εκτός των άλλων, και στην διεθνή απομόνωση της χώρας). Κατά την διάρκεια της Έκθεσης είχαμε την τιμή να εκπροσωπήσουμε όλη τη χώρα αλλά και την ευκαιρία να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καβάλας ως τουριστικό προορισμό.

Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά στην αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού μας (αύξηση κατά 80 μέτρα της προβλήτας, δημιουργία πλωτών εξεδρών και άλλα)

Η προσπάθεια για να καθιερωθεί και να ισχυροποιηθεί η πόλη μας ως λιμάνι προορισμού είναι επίμονη, συνεχής και φυσικά δεν εξαντλείται με την παρουσίας μας μόνο σε εκθέσεις.

Έτσι λοιπόν στα πλαίσια μιας μόνιμης συνεργασίας με εξειδικευμένους συμβούλους και επαγγελματίες της κρουαζιέρας σχεδιάζουμε διάφορες δράσεις και συνέργειες. Εξειδικευμένη επικοινωνία και ενημέρωση των εταιρειών, συνεχή παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων (κατά το δοκούν), δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού κρουαζιέρας (cruise manual), επίσκεψη πρακτόρων και συμβούλων κρουαζιέρας στην πόλη μας και υποστήριξη πολλών άλλων προωθητικών δράσεων.

Επειδή η κρουαζιέρα είναι μια ιδιαίτερη μορφή τουρισμού που προϋποθέτει πρωτίστως συνεργασία πολλών φορέων (Λιμάνι, Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο κ.α.) αλλά και μία κοινωνία που θα πιστέψει στα οφέλη της, σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε μία σειρά από εκδηλώσεις που αφορούν αποκλειστικά τον τουρισμό κρουαζιέρας. Η καταλληλότερη χρονική στιγμή φυσικά θα είναι όταν αποπερατωθούν τα έργα στο λιμάνι μας.

Σύντομα λοιπόν θα είναι στην πόλη μας εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και φορέων Δήμων και Λιμανιών όπου κατά τη διάρκεια μίας ημερίδας θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε την εμπειρία τους αλλά και την εξειδικευμένη γνώση τους.

Κάποια λιμάνια της χώρας μας, χωρίς να είναι ανταγωνιστικά του δικού μας λιμανιού, σημείωσαν αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά τις υποδομές τους και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας (π.χ. Ηράκλειο) ενώ άλλα έχοντας υποδεέστερες τεχνικές υποδομές απ’ ότι το λιμάνι της Καβάλας, κατάφεραν με άλλου είδους δράσεις να γίνουν ισχυροί παίχτες στον θαλάσσιο τουρισμό (π.χ. Κεφαλονιά).

Όπως ανέφερα και προηγουμένως η καθιέρωση της Καβάλας ως προορισμού κρουαζιέρας είναι προσπάθεια επίμονη, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις αλλά το κυριότερο συνεργασία όλων των Φορέων της πόλης και της Περιφέρειας.

Με χαρά διαπίστωσα ότι ήμαστε ίσως το μοναδικό λιμάνι της χώρας μας, που οι φορείς συνεργάζονται άψογα για το καλό του τόπου χωρίς μικρότητες, σκοπιμότητες και προσωπικούς ηγεμονισμούς.

Το λιμάνι της πόλης μας δεσπόζει στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας και η απόστασή του είναι αρκετά μεγάλη από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς (βλέπε Μύκονο, Σαντορίνη). Αυτό το γεωγραφικό μειονέκτημα όμως μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η πόλη μας είναι πολύ κοντά στην Κων/πολη, που είναι ένα λιμάνι – σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο προορισμό κρουαζιέρας.

Η Καβάλα στα περισσότερα προγράμματα κρουαζιέρας θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος σταθμός πριν την Κων/πολη και αντίστροφα ο πρώτος προορισμός εάν μια κρουαζιέρα ξεκινά από Κων/πολη (Home Port).

Από την άλλη πλευρά όσον αναφορά το τουριστικό κομμάτι οφείλουμε να αναδείξουμε και να επικοινωνήσουμε με τις εταιρίες, τα πλεονεκτήματα μας σε σχέση με άλλους προορισμούς κρουαζιέρας.

Η περιοχή μας έχει πλούσια αρχαιολογική, θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το βαπτιστήρι της Λυδίας και τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, η παλιά πόλη με την οικία του Μεχμέτ Αλή, το μουσείο καπνού και πολλά άλλα, σε συνδυασμό με την σύγχρονη αγορά της προσφέρουν στον επισκέπτη πολλές επιλογές σε μικρή απόσταση από το λιμάνι.

Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, Παγγαίο, παραλίες, Δέλτα του Νέστου και φυσικά η πανέμορφη Θάσος συνθέτουν έναν μοναδικό προορισμό. Ακόμα και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη εκτός από τις φυσικές ομορφιές και την πλούσια ιστορία μπορούμε να προσφέρουμε και διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, ιαματικού στο μοναδικό στην περιοχή μας Πηλοθεραπευτήριο, γευσιγνωσίας στα οινοποιία της περιοχής σε συνδυασμό με τις νοστιμιές της τοπικής κουζίνας.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν όλο το πακέτο για να καταστεί η Καβάλα αλλά και η Θάσος ισχυρός παίκτης στον τουρισμό κρουαζιέρας. Αρκεί η συνεργασία και η προσπάθειες να συνεχιστούν απρόσκοπτα και να πιστέψουμε όλοι μας ότι η πόλη μας όχι μόνο δεν υπολείπεται σε τίποτα από άλλα λιμάνια της χώρας που αυτή τη στιγμή έχουν πολλές περισσότερες αφίξεις αλλά σε βάθος χρόνου θα μπορούσαμε εμείς να είμαστε σημείο αναφοράς για όλους και ένας μοναδικός προορισμός που θα είναι επιλογή των περισσοτέρων εταιριών κρουαζιέρας.

 

Αγγελίδης Παναγιώτης

Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Καβάλας

 

Διαβάστε επίσης