• 20 Μαΐου 2024,

Καθαρισμός λιμανιού Καλλιράχης

 Καθαρισμός λιμανιού Καλλιράχης

Ο καθαρισμός του λιμανιού Καλλιράχης ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο καιρός ήταν σύμμαχος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και η προσέλευση του κόσμου αρκετά ικανοποιητική. Την προσπάθεια αυτή στήριξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιράχης “Η Μεταμόρφωση”, ο Ναυτικός Όμιλος Καλλιράχης ”Ο Αγ. Νικόλαος”, η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου σε συνεργασία με δύτες της Center Action Thassos από τον Πρίνο.

Στο βυθό του λιμανιού εντοπίστηκε εκτός των άλλων και μεγάλος αριθμός μπαταριών, οι οποίες προέρχονται πιθανότατα από βάρκες και σκάφη που προσδένουν στο συγκεκριμένο μόλο. Ενδεχομένως, το ίδιο φαινόμενο να παρατηρείται και σε άλλα σημεία της Θάσου. Τα υγρά που εκκρίνουν αυτές οι μπαταρίες αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ζημιογόνα για την υγεία, αφού αφομοιώνονται από τους θαλάσσιους οργανισμούς και καταλήγουν τελικά στο πιάτο μας.

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους. Αρχικά με τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των βυθισμένων μπαταριών από τα λιμάνια της Θάσου και στη συνέχεια με την ενημέρωση των μόνιμων και περιστασιακών χρηστών, με σκοπό την αλλαγή νοοτροπίας ως προς τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων τους και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

Επίσης, επιβεβλημένη κρίνεται η τοποθέτηση, σε εμφανές σημείο, ειδικού κάδου απόθεσης μπαταριών, με διπλό όφελος. Πρώτον, για την καθαρή διατήρηση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος και δεύτερον για τα οφέλη που απορρέουν από την ανακύκλωση. Στην παρακάτω συνέντευξή που παραχώρησε στο Θασόραμα ο αντιπρόεδρος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου Νίκος Καϊδης επισημαίνει ότι τα λιμάνια είναι τόπος συγκέντρωσης απορριμάτων και ότι στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες πρωτοβουλίες ανάλογες με αυτές του καθαρισμού του λιμανιού της Καλλιράχης. Μπορείτε να παρακουλουθήσετε όλη τη συνέντευξή στο Θασόραμα TV. Το Θασόραμα συνεχίζει να στηρίζει και να συμμετέχει σε κάθε είδους πρωτοβουλίες για μια καλύτερη και καθαρότερη Θάσο, καθώς επίσης και τον αγώνα για έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση σχετικά με σημαντικά θέματα που αφορούν το νησί.

(Πηγή Θασόραμα)

 

 

Διαβάστε επίσης