• 19 Μαΐου 2024,

Και τώρα διαπραγμάτευση !

 Και τώρα διαπραγμάτευση !

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κομπλεξική συμπεριφορά του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που δεν περίμενε στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο πρωθυπουργό για να τον υποδεχτεί και να του παραδώσει τα κλειδιά  του Μαξίμου σε μια τελετή κυρίως εθυμοτυπική αλλά και απαραίτητη.

Που είναι ο πολιτικός πολιτισμός του Αντώνη Σαμαρά ;

Οσο μεγάλη και να είναι η πίκρα του απο την ήττα  θα πρέπει να σεβαστεί τους θεσμούς και κυρίως να μην απαξιώνει με αυτόν τον τρόπο τον διάδοχο του.

Δεν είναι δυνατόν να κρύβεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός πίσω απο το γεγονός οτι δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για την τελετή παράδοσης παραλαβής οταν αλλάζει ο “ένοικος” του Μαξίμου.

Ο Σαμαράς έχασε πόντους με την αρνητική του αυτή στάση και νομίζω οτι δικαίωσε όλους αυτούς που στις πρόσφατες εκλογές του γυρίσανε την πλάτη.

Ενας μεγάλος πολιτικός για κερδίσει πρέπει πρώτα να μάθει να χάνει και ο Σαμαράς απέδειξε οτι δεν ξέρει να χάνει.

Δεν είναι δυνατόν να αγνοείς τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας όταν μάλιστα σε έχει κερδίσει κατά κράτος στις πρόσφατες εκλογές.

Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και αν ο Σαμαράς δεν θέλει να τους τηρεί καλύτερα να μην παίζει και να πάει σπίτι του.

Επί της ουσίας τώρα είναι θετικό οτι η  χώρα παρά την μη αυτοδυναμία του Τσίπρα έχει κυβέρνηση έστω και με την στήριξη των ΑΝ. ΕΛ που επαναλαμβάνω και σήμερα οτι είναι οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης του Γενάρη γιατί οχι μόνο διαψεύσαν τους δημοσκόπους και μπήκανε στην Βουλή αλλα ΄μπήκανε και στην νέα κυβέρνηση.

Ο Καμμένος θα πάρει υπουργείο και θα είναι όντως ο μηχανοδηγός στο τραίνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα προτιμούσαμε στην θέση του Καμμένου να είναι ο Θοδωράκης που και πιο ευρωπαίος είναι και πιο κοντά είναι ο πολιτικός του προσανατολισμός με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρωτιέμαι όπως και αρκετοί έλληνες πόσο θα μπορέσει να αντέξει αυτή η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ σε μια περίδο την οποία θα χαρακτηρίζαμε εμπόλεμη ;

Οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την τρόϊκα τα επόμενα 24άωρα θα είναι δύσκολες και επίπονες.

Ο Τσίπρας που έχει εγγυηθεί την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα πρέπει να πάρει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος των διαπργματεύσεων και με περίτεχνους χειρισμούς να πείσει τους εταίρους και δανειστές μας να χαλαρώσουν και να μας δούν με διαφορετικό μάτι.

Αυτό που θέλει να πάρει ο Τσίπρας απο την καινούργια διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες μπορεί να το πάρει με τρόπο και οχι με τσαμπουκάδες.

Θα πρέπει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας που ανέλαβε τα ηνία της χώρας με πολλές προσδοκίες θα πρέπει να επιδείξει τις διαπραγματευτικές του ικανότητες και να πείσει τους δανειστές οτι θα πρέπει να δούνε την Ελλάδα απο άλλη οπτική γωνία.

Αν δεν περάσουν οι απόψεις Τσίπρα στους Ευρωπαίους θα υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφού το πιο πιθανό είναι ο Καμμένος να ζητήσει αυτό που ζητούσε και ώς αντιπολίτευση μέχρι και πριν απο μερικές εβδομάδες :

μονομερής καταγγελία των συμφωνιών και κατ’ επέκταση του χρέους.

Καταλαβαίνετε οτι τα πρώτα κιόλας 24άωρα της πρωθυπουργίας Τσίπρας είναι πολύ κρίσιμα οχι μόνο για την λειτουργία της κυβέρνησης αλλα και για της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίσανε την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα πούνε ναι σε όλες τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης.

Ο Ντάϊσεμπλουμ έκανε προχθές μια δήλωση που είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Είπε οτι θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να κλείσει την 5η και τελευταία αξιολόγηση και εν συνεχεία θα εξεταστεί το ελληνικό χρέος και κατά πόσο αυτό είναι βιώσιμο.

Η δήλωση αυτή είναι θετική γιατί κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Σαμαρά και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μας κόβανε κατευθείαν οποιαδήποτε συζήτηση άνοιγε για την μείωση του χρέους τονίζοντας οτι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Μακάρι η νέα ΄συγκυβέρνηση να μπορέσει να προωθήσει το ίδιο αίτημα σε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό.

Κρίμα για την Άντζελα Γκερέκου που παρά την μεταγραφή της στο παρα πέντε των εκλογών  απο το ΠΑΣΟΚ στην Νέα Δημοκρατία δεν μπόρεσε να εκλεγεί στην Κέρκυρα αφού και τις δύο έδρες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως το κορίτσι αν είχε λίγο περισσότερο χρόνο να προλάβαινε να φύγει και απο την Νέα Δημοκρατία και να πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο θα εξασφάλιζε την εκλογή της.

Αφού απέδειξε οτι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η καρέκλα θα έπρεπε να πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ και οχι με την Νέα Δημοκρατία.

Την παρέσυρε ο Σαμαράς.

Το μόνο καλό είναι οτι η μή εκλογή της την στέλνει και αυτή στο σπίτι οριστικά και αμετάκλητα φέρνοντας πιο κοντά το τέλος της πολιτικής της καριέρας.

Ας γυρίσει στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Ποτέ δεν είναι αργά.

Άλλωστε με την τελευταία της μεταπήδηση απο το ΠΑΣΟΚ στην Νέα Δημοκρατία λίγα μόνο 24ώρα πρίν απο τις εκλογές απέδειξε περίτρανα το μεγαλείο του τελάντου της στην υποκριτική.

Αφήστε που η χώρα δεν έχει ανάγκη απο τέτοιους πολιτικούς.

Πολιτικούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία.

Κατα τα άλλα συνεχίζουμε να περπατάμε μέσα στο χειμώνα αλλα με καλές σε γενικές γραμμές καιρικές συνθήκες.

Τα επόμενα 24άωρα θα έχουμε βροχές και θερμοκρασίες ελαφρώς πιο χαμηλές αλλα πάντα λογικές.

Δεν είδατε που στην Νέα Υόρκη στην Αμερική περιμένουν την επέλαση μιας χιονοθύελλας της χειρότερης των τελευταίων 30 ετών ;

Φοβούνται οτι το χιόνι θα φτάσει ακόμα και το 1 μέτρο και για τον λόγο αυτό συμβουλεύουν τους πολίτες να μην βγούνε απο τα σπίτια τους.

Λοιπόν λεβέντες αυτά και για σήμερα.

Να είστε καλά και να έχετε το νού σας και τα μάτια σας 54 !

Είμαστε αισιόδοξοι ότι ολα στο τέλος καλά θα πάνε.

Το λένε και οι Ινδοί.

Επιμένουμε οτι τα καλύτερα είναι αυτά που ακόμα δεν έχουμε ζήσει και περιμένουμε με ηθικό ακμαίο.

με το 1 με το 2 με το 3 :

ΑΛΟΡΑ !

 

 

 

Διαβάστε επίσης