• 18 Μαΐου 2024,

Καλά νέα για τους ναυτεργάτες αφού ψηφίστηκε η τροπολογία που τους αφορά

 Καλά νέα για τους ναυτεργάτες αφού ψηφίστηκε η τροπολογία που τους αφορά

Ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου ανακοίνωσε χθες ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή περιλαμβάνεται τροπολογία που αφορά τις δίκες των ναυτεργατών της Θάσου. Η τροπολογία που ψηφίστηκε είναι εξαιρετική, δηλώνει ο κ. Παπαφιλίππου. Εννοεί ότι με τα νέα δεδομένα που πλέον διαμορφώνονται, η θέση των κατηγορούμενων στα δικαστήρια της Καβάλας και της Θάσου είναι πιο άνετη αφού «ανοίγει» ο δρόμος ώστε να φθάσουμε  σε σειρά αθωωτικών αποφάσεων.

Ο κ. Παπαφιλίππου μας μεταφέρει την αρνητική στάση στην ίδια τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για το ΚΚΕ απλώς αναφέρει ότι την ώρα της ψηφοφορίας οι βουλευτές του δήλωσαν μόνο την παρουσία τους. Το γεγονός- σε σχέση με την γενικότερη στάση του ίδιου κόμματος στα νομοσχέδια των Κυβερνήσεων Τσίπρα- εκλαμβάνεται ως έμμεση θετική ψήφος. Ωστόσο στα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ φέρεται να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση επειδή όπως αναφέρει άλλη τροπολογία πρότεινε στην επιτροπή της Βουλής κι άλλη στην ολομέλεια.

Στις δηλώσεις του στο ράδιο Πρωινή ο Γιώργος Παπαφιλίππου μίλησε και για την τροπολογία που απορρίφθηκε, σχετικά με το 12%. Επικαλείται πληροφορίες από τα αρμόδια υπουργεία σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σύντομα σχετική παρέμβαση.

Μια θετική και μια αρνητική εξέλιξη

Για την τροπολογία των ναυτεργατών & την επιδότηση 12%

Άμεσα αφορά στην Καβάλα το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης όπου περιλαμβανόταν και η τροπολογία για τους ναυτεργάτες. Με τη ψήφιση του πλέον τροποποιήθηκε το άρθρο 292 του ποινικού κώδικα, βάσει του οποίου παραπέμπονται οι ναυτεργάτες. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου χαρακτήρισε ως εξαιρετική τη ρύθμιση διότι για το βασικό παράπτωμα προβλέπει ποινή φυλάκισης έως ένα έτος κι επίσης με διάταξη που προστέθηκε στο άρθρο 298 δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να δίνει άφεση της ποινής, εάν η παρακώλυση της συγκοινωνίας ήταν μικρής διάρκειας ή διαπράχθηκε στο πλαίσιο ενός κοινωνικού αγώνα.

Κοντολογίς οι ναυτεργάτες καλύπτονται πλήρως και οι επόμενες δίκες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά δεδομένα. Εάν το δικαστήριο ερμηνεύσει ορθά το γράμμα του νόμου τότε δεν αποκλείονται και οι απαλλακτικές αποφάσεις. Ο κ. Παπαφιλίππου εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν την τροπολογία, ενώ το ΚΚΕ σκόπευε να την υπερψηφίσει.

Αντιθέτως, η προτεινόμενη τροπολογία για το συμψηφισμό της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% δεν εγκρίθηκε, διότι όπως παρατήρησε ο κ. Παπαφιλίππου η διάταξη αντιβαίνει στους όρους της ΕΕ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν θέσει νωρίτερα και πιεστικά ανάλογο αίτημα και ο υπουργός οικονομίας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα, προκειμένου να εξευρεθούν σύννομοι και συμβατοί τρόποι συμψηφισμού των αξιώσεων οι οποίες προέκυψαν από το μέτρο, με οφειλές των δικαιούχων προς το δημόσιο. Είναι άγνωστο ωστόσο εάν θα προκύψει κάποια θετική εξέλιξη έως το τέλος του έτους προκειμένου να μην ανακύψει πρόβλημα παραγραφής για την επιδότηση του έτους 2010 κι άρα πληγούν περισσότερο οι καβαλιώτικες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης