• 19 Μαΐου 2024,

«Καμιά ελληνική συμμετοχή σε πόλεμο»

 «Καμιά ελληνική συμμετοχή σε πόλεμο»

Σήμερα το απόγευμα στην δημοτική Καπναποθήκη πραγματοποιείται εκδήλωση από την επιτροπή Ειρήνης Καβάλας. Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας εξόρμησης στα σχολεία προκειμένου μαθητές απ΄ όλο το Νομό να ζωγραφίσουν με θέμα την Ειρήνη. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής Χρήστος Ποτόλιας εξήγησε τι έχει προηγηθεί και τι θα γίνει σήμερα. Στη συνέντευξη τύπου καλωσόρισε τους δημοσιογράφους διαβάζοντας στίχους από το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου. Με το ίδιο ποίημα που στάλθηκε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς η επιτροπή προσκάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα να συμμετάσχει στο διάλογο υπέρ της Ειρήνης. Στάλθηκε δηλαδή επιστολή στα σχολεία με την οποία προτρέπονταν οι εκπαιδευτικοί ν΄ ανοίξουν συζήτηση, να δημιουργηθούν εικόνες, με θέμα την Ειρήνη.

Τα έργα ζωγραφικής που συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές που έλαβαν μέρος στην πρωτοβουλία θα εκτεθούν σήμερα στην δημοτική καπναποθήκη. Μάλιστα σε όλα τα παιδιά θ΄ απονεμηθεί τιμητικός έπαινος.

Γι΄ αυτό που προηγήθηκε και γι΄ αυτό που θα γίνει σήμερα το απόγευμα ο Χρήστος Ποτόλιας είπε τα εξής:

 

Τ΄ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη

Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη

Τα λόγια της αγάπης κάτω απ τα δέντρα

Είναι η ειρήνη.

………………………………………..

Αδέρφια,

μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος

με όλα τα όνειρά μας

Δώστε τα χέρια αδέρφια μου,

Αυτό ΄ ναι η ειρήνη.

 

Είναι μερικοί στίχοι από το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Ειρήνη».

Με αυτό το ποίημα απευθυνθήκαμε στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς της πόλης και των χωριών του Νομού με την ακόλουθη επιστολή:

«Αγαπητοί εκπαιδευτικοί.

Η ΕΕΔΥΕ και η Επιτροπή Ειρήνης καβάλας απευθύνεται σε εσάς, εκτιμώντας ότι μέσα από το παιδαγωγικό έργο στο σχολείο χρειάζεται να ανοίξει πιο αποφασιστικά η συζήτηση και οι δραστηριότητες γύρω από το φλέγον ζήτημα της ειρήνης ενάντια στους πολέμους.

Τα παιδία μας βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωπα με τις εικόνες του πολέμου, με τις εικόνες των αθώων θυμάτων από τις επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού. Μέσα στους ανοιξιάτικους μήνες του 2015, η ΕΕΔΥΕ και οι Επ. Ειρήνης κατά τόπους θα αναπτύξουν μια σειρά δραστηριότητες με κεντρικό ζήτημα την εναντίωση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια σε κάθε ελληνική συμμετοχή και ενεργό εμπλοκή σε αυτές.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που χτυπάνε σήμα κινδύνου, μας ανησυχούνε ιδιαίτερα. Είναι στο χέρι μας να βάλουμε εμπόδια στα επικίνδυνα σχέδια για το λαό και τα παιδιά του.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλούμε να πάρετε μέρος στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ, να οργανώσουμε συζητήσεις και παρεμβάσεις μέσα από το μάθημα με θέμα την ειρήνη. Να βοηθήσουμε τα παιδιά να εμπνευστούν από το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Ειρήνη», να κάνουν ζωγραφιά το περιεχόμενό του.

Το σύνολο των έργων των παιδιών θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση με το ίδια θέμα».

Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται την Πέμπτη (σήμερα) 18/6/15 και ώρα 19:30 στην αίθουσα της Δημοτικής Καπναποθήκης στην Π. Καπνεργάτη, όπου θα εκτεθούν οι ζωγραφιές (πλέον των 100) των παιδιών που έκαναν εμπνευσμένα από το ποίημα του Γ. Ρίτσου. Θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα στα παιδία και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με αντιπολεμικά τραγούδια από συγκρότημα της πόλης.

 

Διαβάστε επίσης