• 3 Μαΐου 2024,

Καταγγελίες για το κάπνισμα «έφεραν» τα πρώτα πρόστιμα

 Καταγγελίες για το κάπνισμα «έφεραν» τα πρώτα πρόστιμα

Μέχρι και πριν από 10 μέρες οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου αφορούσαν μόνο συστάσεις. Τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και προς τους θαμώνες των καταστημάτων. Το Σαββατοκύριακο «έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα, υπάρχει μάλιστα κατάστημα στο οποίο βεβαιώθηκε παράβαση για το κάπνισμα με αποτέλεσμα το κατάστημα να κινδυνεύει τώρα ακόμη και με σφράγισμα! Μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Σαφώς και όχι. Ειδικά όταν στην ίδια υπηρεσία  της Καβάλας καταφθάνουν οι πρώτες καταγγελίες. Αυτές γίνονται με δύο τρόπους. Είτε στο γνωστό τηλεφωνικό νούμερο (ίδιο για όλη την Ελλάδα), είτε με επισκέψεις πολιτών στον 3ο όροφο του Διοικητηρίου που είναι η έδρα της υπηρεσίας.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που έχουν προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες. Ουσιαστικά οι εξωτερικοί χώροι λειτουργούν σαν να είναι εσωτερικοί. Χρησιμοποιούνται τα γνωστά παραπετάσματα, κατασκευές από νάιλον ή και σίδερα. Οι επαγγελματίες υπολογίζουν τον χώρο ότι βρίσκεται έξω από το μαγαζί τους, πιστεύουν ότι μπορεί να επιτραπεί το κάπνισμα. Όχι, απαντά η υπηρεσία. Επαναλαμβάνει όσα και τον προηγούμενο Χειμώνα. Για να θεωρηθεί ένας χώρος εξωτερικός και να επιτρέπεται το κάπνισμα πρέπει να είναι ανοιχτός από τρεις πλευρές. Αυτά που κατασκευάζουν οι επαγγελματίες δεν πληρούν την προϋπόθεση που θέτει η υπηρεσία. Άρα και σε αυτούς τους χώρους το κάπνισμα απαγορεύεται. Υπάρχει μάλιστα η εξής κατάσταση. Οι επαγγελματίες ξοδεύουν χρήματα για να προφυλάξουν από το κρύο και τη βροχή αυτούς τους εξωτερικούς χώρους. Θεωρούν ότι σε αυτούς το κάπνισμα είναι νόμιμο. Ο έλεγχος δείχνει το αντίθετο. Τότε οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται στην υπηρεσία γιατί και έξοδα έκαναν και λύση με τους καπνίζοντες δεν βρήκαν.

Την Δευτέρα οι έλεγχοι έγιναν στη Χρυσούπολη ενώ θα συνεχιστούν εντατικά σε όλο το Νομό. Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα δημιουργούν τα παράπονα των επαγγελματιών. «Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο νόμος δεν εφαρμόζεται» λένε. Ζητούν ίση μεταχείριση από την υπηρεσία μιας κι εμφανίζονται ίδιες αντίθετες μεταξύ τους καταστάσεις. Μαγαζιά που είναι το ένα δίπλα στο άλλο, στο ένα να καπνίζουν και στο άλλο όχι.

 

Διαβάστε επίσης