Κατεδάφιση εκκλησίας για την κατασκευή νέας

 Κατεδάφιση εκκλησίας για την κατασκευή νέας

Η πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέου Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη θέση του υφιστάμενου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αρκαδίου και Φιλαδελφείας στο Βύρωνα. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του «90, αρχές δεκαετίας του 2000. Τότε ετοιμάστηκαν τα σχέδια του νέου ιερού ναού, αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα. Στο μεταξύ συγκεντρώθηκε ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό, προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια, χρήματα που εξασφαλίζουν την έναρξη των εργασιών και την εξέλιξή τους μέχρι ενός ικανοποιητικού σημείου.
Βάσει της οικοδομικής άδειας που εξέδωσε η πολεοδομία Καβάλας, στη θέση του σημερινού ιερού ναού μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ιερός ναός που κατασκευάστηκε το 1958, επί μητροπολίτη Χρυσοστόμου, θα ανεγερθεί ένας καινούριος ιερός ναός 500 τ.μ., με αυλή 364 τ.μ. Ο νέος ναός θα διαθέτει υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Στο υπόγειο θα λειτουργεί παρεκκλήσι, ενώ ο ιερός ναός θα εξυπηρετείται στο ισόγειο και στον όροφο.
Το θέμα είναι ότι για την κατασκευή του νέου ιερού ναού πρέπει να κατεδαφιστεί ο σημερινός. Τεχνικά πως θα γίνει αυτό , δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Φημολογείται ότι οι εκπρόσωποι της εκκλησίας κατέθεσαν σχετικό αίτημα στην πολεοδομία, για να πάρουν άδεια κατεδάφισης του υφιστάμενου ναού, ώστε στη συνέχεια στο οικόπεδο που θα δημιουργηθεί ν΄ αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του καινούριου.
Πριν τον «Καλλικράτη» ότι είχε σχέση με την κατασκευή ή την κατεδάφιση εκκλησιών, αφορούσε ειδική υπηρεσία της εκκλησίας, τη λεγόμενη Ναοδομία. Από το 2011 αυτές οι διαδικασίες αφορούν τα πολεοδομικά γραφεία κάθε δήμου.

Διαβάστε επίσης