• 18 Μαΐου 2024,

Κλειστοί δρόμοι

 Κλειστοί δρόμοι

trak4trak2Αγρότες της Καβάλας στην Εγνατία, της Ξάνθης στην παλιά εθνική οδό!

Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς άρχισε χθες το απόγευμα επίσκεψη στο Νομό Καβάλας. Ξεκίνησε το πρόγραμμα του από το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Χρυσούπολης (Εγνατία οδός). Εκεί βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ ενώ ακόμη και το απόγευμα χθες οι παρόντες αγρότες ξεπερνούσαν τους 200. Ο δρόμος είναι συνεχώς κλειστός. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τις μεσημβρινές ώρες κλείνουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης οι αγρότες του όμορου Νομού. Τότε η Ανατολική Μακεδονία αποκόπτεται από τη Θράκη. Αυτό έγινε χθες, θα γίνει και σήμερα το μεσημέρι.

Μπλόκο αγροτών υπάρχει και στα Κερδύλλια. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών άρχισαν χθες κι είναι δυναμικές. Οι αγρότες της περιοχής είναι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, έχουν την υποστήριξη τοπικών φορέων.

Ώρα 1 το μεσημέρι, η Εγνατία οδός έκλεισε

Στις 1 το μεσημέρι χθες έκλεισε η Εγνατία οδός στον κόμβο της Χρυσούπολης, από 400 και πλέον τρακτέρ που ήταν από ώρα συγκεντρωμένα στην διασταύρωση Χρυσούπολης. Λίγη ώρα νωρίτερα η ίδια η Εγνατία οδός είχε διακόψει την κυκλοφορία υπολογίζοντας κι άλλες κινητοποιήσεις, στην περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα.

Οι αγρότες συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους κατ΄ αρχήν στα χωριά από τα οποία προέρχονταν. Στη συνέχεια με τις οδηγίες του συντονιστικού και τη συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας και του τμήματος τροχαίας, κινούνταν πλησίον του κόμβου της Χρυσούπολης, πολύ κοντά στην Εγνατία οδό. Όταν η εταιρία έδωσε το σύνθημα – είχε κόψει πρώτη την κυκλοφορία – τότε τα τρακτέρ ανέβηκαν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στην Εγνατία οδό και την απέκλεισαν.

Πρώτα έκλεισε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Ξάνθη, στη συνέχεια αυτό προς την Καβάλα. Τρακτέρ ακόμα κι από την επαρχία Καβάλας κινήθηκαν προς τον κόμβο Χρυσούπολης, ορισμένα μάλιστα ακολούθησαν πορεία μέσω της Εγνατίας οδού, πάντα με τη συνοδεία τροχαίας.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν αρκετοί άνθρωποι, όχι μόνο οι αγρότες που οδηγούσαν τα τρακτέρ αλλά κι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκπρόσωποι του Δήμου Νέστου, αλλά και περίεργοι. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη. Είχε δυναμισμό. Βοηθήθηκε δε από τον καλό καιρό.

Δηλώσεις έγιναν απ΄ όλους. Επανέλαβαν τις γνωστές αντιρρήσεις και καταγγελίες τους σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πλήττει ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι εκπρόσωποι των αγροτών υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα φορολογικό νομοσχέδιο κι όχι ασφαλιστικό. Δήλωσαν δε αποφασισμένοι να παραμείνουν στην Εγνατία οδό όσο χρειαστεί. Είναι σε συνεννόηση πάντα με τους συναδέλφους τους, τόσο στη Βόρεια όσο και στην Κεντρική Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης