• 7 Μαΐου 2024,

Κριτική στο ΚΘΒΕ – Στο Δ/Σ καταδίκασαν την αναβολή των παραστάσεων

 Κριτική στο ΚΘΒΕ – Στο Δ/Σ καταδίκασαν την αναβολή των παραστάσεων

Διεξοδικά θα συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας σε επόμενη συνεδρίαση το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης προκειμένου να εκτιμήσει τις κοινωνικές δομές με τις οποίες θα στηρίξει τους δημότες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης και στο μέλλον. Δριμύτατη κριτική άσκησε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη ματαίωση της παραστάσεως που συμπεριλαμβανόταν στο φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ την ίδια στιγμή το παρόν έδωσε με τις δύο παραγωγές το Εθνικό Θέατρο που αναγκάστηκε να μετακινηθεί από την Αθήνα. Η δήμαρχος σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί και να καταγγείλει το γεγονός. «Είναι ντροπή αυτό που συνέβη», επεσήμανε η δήμαρχος και μαζί της συμφώνησε απόλυτα ο Κωστής Σιμιτσής, αφού το ΚΘΒΕ θα πάει μεν στην Επίδαυρο αλλά δεν καταδέχεται να έρθει στους Φιλίππους.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν αναμενόμενες οι αναφορές για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και το επόμενο μνημόνιο που βρίσκεται προ των πυλών. Ο Κωστής Σιμιτσής ζήτησε από τη διοίκηση να προετοιμαστεί, διότι για μία ακόμη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση θα πληρώσει ακριβά το τίμημα. Η διοίκηση δηλαδή θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες. Ο κ. Σιμιτσής με αφορμή το θάνατο του πρώην προέδρου του φαρμακευτικού συλλόγου σε παραλία πρότεινε την αγορά απινιδωτών που θα χρησιμοποιούνται σε ακτές και αθλητικούς χώρους. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης μετέφερε στη διοίκηση τα παράπονα των κατοίκων των ορεινών οικισμών του δήμου για την απουσία των στελεχών της δημοτικής αρχής ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα της καθημερινότητα.

Η δήμαρχος εξήγησε ότι δε θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα όσων υπαλλήλων προσφάτως τακτοποιήθηκαν. Το θέμα διάλυσης της δημοτικής αστυνομίας δεν ήρθε προς συζήτηση στο συμβούλιο διότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Μπορεί το κόστος αγοράς των απινιδωτών να μην είναι υψηλό αλλά υπάρχει ήδη πρόθεση από το δήμο Νυρεμβέργης για την προσφορά ιατρικού υλικού. Πάντως η διοίκηση έχει μελετήσει ήδη το θέμα και γνωρίζει πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για την προμήθεια των μηχανημάτων.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ρώτησε τη διοίκηση εάν υπήρξαν προβλήματα εισροής νερών κατά τη σφοδρή βροχόπτωσης της προηγούμενης Παρασκευής. Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος πρότεινε να καταρτισθεί λίστα χρηματοδοτικών ροών προς το ταμείο του δήμου, ώστε να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Φυσικά, πρώτιστη προτεραιότητα είναι η επιβίωση των δημοτών και η εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Η δήμαρχος σημείωσε ότι δράσεις συνεχίζουν να γίνονται είτε με λιγοστά είτε ακόμη και με μηδενικά ποσά. Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου απάντησε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν εισροή υδάτων από τη στέγη του κλειστού κολυμβητηρίου, ενίοτε σημειώνεται πρόσκαιρη διακοπή ηλεκτροδότησης γιατί η γεννήτρια θα πρέπει να λειτουργήσει χειροκίνητα, ενώ την Παρασκευή οριακά γλίτωσε το υπόγειο και το μηχανοστάσιο από τα νερά και τα φερτά υλικά που παρά λίγο να εισβάλουν στο εσωτερικό.

Ο Βαγγέλης Παππάς παρατήρησε ότι η περιοχή του λιμανιού μυρίζει αφόρητα με αποτέλεσμα να ενοχλούνται όχι μόνο οι περιπατητές αλλά και οι ίδιοι οι αλιεργάτες. Ο κ. Παππάς επανήλθε τονίζοντας ότι οι αποκαταστάσεις των έργων της ΔΕΥΑΚ από τους εργολάβους είναι άθλιες. Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες της Καβάλας συνηθίζουν να σταματούν στο Διόνυσο και να φωτογραφίζονται, ωστόσο ο περιβάλλοντος χώρος δε βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σε επίπεδο καθαριότητας. Η δήμαρχος παραδέχθηκε ότι η παραλιακή περιοχή όντως μυρίζει άσχημα, όπως παραδέχθηκε ότι όλη η πόλη είναι γεμάτη από τις τρύπες των έργων της ΔΕΥΑΚ. Ο αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης παρατήρησε ότι το πρόβλημα της δυσάρεστης οσμής εντείνεται στη διάρκεια των θερινών μηνών κι ότι απαιτείται παρέμβαση κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΟΛΚ.

Ο Άρης Βέρρος ρώτησε τη διοίκηση εάν όντως σκοπεύει να μειώσει τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων με το επιχείρημα της έλλειψης καυσίμων. Επίσης θέλησε να μάθει για τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών που παραμένουν απλήρωτοι, όπως οι σχολικές καθαρίστριες. Ο κ. Βέρρος υποστήριξε ότι μετά την πρόσφατη νεροποντή αποδείχθηκε πως η Καβάλα παραμένει ανοχύρωτη πόλη ειδικά σε περιοχές όπως η ιχθυόσκαλα.

Ο δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε και στο αυθαίρετο παρκάρισμα που παρατηρείται στην ακτή της Καλαμίτσας, αφού οι λουόμενοι προτιμούν να καταλαμβάνουν τα σκιασμένα πεζοδρόμια και όχι να σταθμεύουν στους παρακείμενους ειδικούς χώρους. Η δήμαρχος διευκρίνισε ότι το πρόβλημα των καυσίμων λύθηκε άμεσα κι έτσι δεν υπήρξε ζήτημα μείωσης των δρομολογίων. Μέσω e banking η διοίκηση κατάφερε να πληρώσει εργαζόμενους των νομικών προσώπων έστω και χωρίς να υπάρχει σαφής διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν μέσω ΕΣΠΑ. Το μυαλό της δημάρχου λόγω των δυσχερών συνθηκών δεν τρέχει σε μεγάλα και φαραωνικά έργα αλλά στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Για να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση των λυόμενων στα πεζοδρόμια της Καλαμίτσας η τεχνική υπηρεσία θα τοποθετήσει κιγκλιδώματα.

Ο Χρήστος Ποτόλιας προανήγγειλε οικονομικό Αρμαγεδδών με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, άρα ο δήμος πρέπει να λάβει εγκαίρως τα μέτρα του και να προετοιμάσει τις κοινωνικές του δομές ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι ανάγκες επιβίωσης των πολιτών. Ίσως αυτό να γίνει μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής και ειδικού γραφείου που θα αναλάβει την αρμοδιότητα. Η δήμαρχος θύμισε ότι εξαρχής η διοίκηση του δήμου στόχευε στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να σχεδιάζουν ήδη επί χάρτου τις αποτελεσματικότερες μεθόδους για την ανακούφιση των πολιτών.

Διαβάστε επίσης