Λόγω ευνοϊκού νόμου όλοι αθώοι

 Λόγω ευνοϊκού νόμου όλοι αθώοι

Διαφορετική απ΄ όλες τις προηγούμενες ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Μονομελούς. Στο πινάκιο 66 υποθέσεις κι όμως η συνεδρίαση του δικαστηρίου ολοκληρώθηκε στις 10 παρά τέταρτο το πρωί, δηλαδή διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Στο ακροατήριο ένα σωρό εφοριακοί υπάλληλοι, όλοι μάρτυρες κατηγορίας υποθέσεων που είχαν σχέση με χρέη στο δημόσιο.

Εν τω μεταξύ ο νόμος άλλαξε. Ποινικές ευθύνες γι΄ αυτούς που χρωστούν στο δημόσιο έως 100.000 ευρώ δεν υπάρχουν. Οι περισσότερες αν όχι όλες οι υποθέσεις του πινακίου ήταν τέτοιου χαρακτήρα. Χρέη προς το δημόσιο, διώξεις με τον προηγούμενο νόμο, χρηματικά ποσά κάτω από 100.000 ευρώ. Αθωώθηκαν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι. Δόθηκαν μια – δυο αναβολές σε ειδικότερες περιπτώσεις χρεών. Για παράδειγμα χρέη ΦΠΑ και υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή, εικονικών τιμολογίων. Η διαδικασία εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Πολλοί μάλιστα από τους κατηγορούμενους που γνώριζαν την αλλαγή του νόμου αθωώθηκαν χωρίς να είναι παρόντες. Οι δικηγόροι δε μίλησαν καθόλου, ακούγονταν μόνο η φωνή του εισαγγελέα και της προέδρου. Η λέξη που επαναλάμβαναν ήταν «αθώος»…

 

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους λόγω έλλειψης εμπειρίας δεν κατάλαβαν ότι είχαν αθωωθεί. Έμειναν ως το τέλος της συνεδρίασης και τότε βρήκαν χρόνο για να ρωτήσουν για την αθώωσή τους το δικαστήριο, αποχώρησαν κι αυτοί.

Υπόθεση που είχε ενδιαφέρον και η οποία πάντως αναβλήθηκε, αφορά εικονικά τιμολόγια, 3.000.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε αναβολή, καθώς όπως είπε μπαίνοντας για λίγο στην ουσία της υπόθεσης, ότι έχει γίνει κι εκκρεμεί σε βάρος του, έγινε από άλλο πρόσωπο – υπάλληλό του υπαινίχθηκε – που απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες για λογαριασμό του.

Εξ αυτού του λόγου ζήτησε  αναβολή για να πραγματοποιηθεί γραφολογική εξέταση.

«Άλλος λειτούργησε την επιχείρηση στο όνομά μας. Είναι εξαφανισμένος. Όλα τα έκανε αυτός», είπε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος κι έτσι κατάφερε και πήρε αναβολή μέχρι τον Ιανουάριο.

Σε άλλη αίθουσα του δικαστηρίου χθες το πρωί, μπροστά σε αρκετό κόσμο συνεδρίασε το δικαστήριο ανηλίκων.

 

Διαβάστε επίσης