• 19 Μαΐου 2024,

Μέρα των μουσείων στο Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού

 Μέρα των μουσείων στο Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού

Μέρα των μουσείων η χθεσινή  για τα μουσεία και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το μουσείο που λειτουργούν με μεγάλο μεράκι και επιτυχία τα μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας λειτούργησε εκτάκτως χθες για να τιμήσει την ημέρα των Μουσείων.

Λειτούργησε το πρωί και το απόγευμα. Πρόκειται για το μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού, το οποίο συνήθως λειτουργεί κάθε Πέμπτη 6.00 το απόγευμα με 9.00 το βράδυ και μετά από ραντεβού.

Στην εφημερίδα μας μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Ζαχαρόπουλος και για την ημέρα των μουσείων, ειδικότερα, ωστόσο για τις δωρεές που γίνονται στο μουσείο παλιών εικόνων, αγίων, που πρόσφυγες έφεραν στην περιοχή μας την εποχή του ξεριζωμού.’

Πρόσφατα παρελήφθησαν 4 τέτοιες εικόνες, η παλαιότερη μάλιστα έχει ζωγραφισθεί το 1879.

Από κει και πέρα ο σύλλογος αναλαμβάνει τη συντήρησή των εικόνων, είτε με δικά του έξοδα είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με τη 12η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Για τις εικόνες και τις δωρεές που γίνονται ο κ. Μαν. Ζαχαρόπουλος είπε τα εξής: «Πρόσφατα έγιναν στο μουσείο προσφυγικού ελληνισμού δωρεά τριών εικόνων από την Πρίγκιπο των Πριγκιπονήσων. Την έκανε μία κυρία που ήρθε από εκεί. Η παλαιότερη χρονολογείται το 1879».

ΕΡ: Είναι συνηθισμένο να δέχεστε τέτοιες εικόνες ως δωρεά;

ΑΠ: «Είναι πολύ συνηθισμένο. Οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται στο μουσείο έχουνε καταλάβει την αξία του να κρατήσουμε την παράδοση, να κρατήσουμε τα κειμήλια που ήρθανε από τις αλησμόνητες πατρίδες και τον τελευταίο καιρό πραγματικά δεχόμαστε τέτοιου είδους δωρεές».

ΕΡ: Αυτές είναι εικόνες που είναι του προηγούμενου και του προπροηγούμενου αιώνα χρειάζονται συντήρηση. Πως το χειρίζεσθε το θέμα αυτό;

ΑΠ: «Είτε από τους ανθρώπους που δωρίζουν τις εικόνες γίνεται κάποια συντήρηση, είτε με κάποια χρήματα από το σύλλογο, αλλά τον τελευταίο καιρό είμαστε σε επαφή με τη 12η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων η οποία μάλιστα τελευταία μας έκανε συντήρηση μιας εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Εκτός από το ότι μας έδωσε την άδεια κατοχής η 12η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων για να είμαστε νόμιμοι, κάνει και μία όμορφη περιγραφή που λέει ότι είναι  καλό δείγμα του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου».

ΕΡ: Δηλαδή σαν βοηθάει πάρα πολύ αυτή η συνεργασία μας με τη 12η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων;

ΑΠ: «Ακριβώς και είμαστε ευγνώμονες γι΄ αυτό. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ».

 

Διαβάστε επίσης