Μέσω της αλλαγής στην ΚΑΠ – Να χαρακτηριστούν τα σταφύλια ως «τριπλής χρήσεως»

 Μέσω της αλλαγής στην ΚΑΠ – Να χαρακτηριστούν τα σταφύλια ως «τριπλής χρήσεως»

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Γαληψό με θέμα τα προβλήματα των αγροτικών καλλιεργειών που είχαν ανακύψει λόγω κακοκαιρίας στη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού. Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ήρθε σε επαφή με τον ΕΛΓΑ αναφορικά με τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις που καθυστέρησαν και χθες επρόκειτο να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Στη σύσκεψη έδωσαν το παρόν τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Ορφανού, οι βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος.

Οι παραγωγοί πρέσβευσαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου. Η εγκύκλιος αναφέρει τα σταφύλια της Καβάλας ως «μονής χρήσεως», κάτι που θεωρείται άδικο από τους καλλιεργητές. Με τη νέα ΚΑΠ και την κατάρτιση του νέου Αμπελουργικού Μητρώου, θα πρέπει και η περιφερειακή ενότητα Καβάλας να συμπεριληφθεί αφού όταν καταρτίστηκε το Ευρωπαϊκό Αμπελουργικό Μητρώο δεν είχαν καταχωρηθεί οι επιτραπέζιοι αμπελώνες της Μακεδονίας.

Έτσι τα επιτραπέζια σταφύλια της Καβάλας θα θεωρηθούν ως «τριπλής χρήσεως» και θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κρασί, ή ξύδι, ή απόσταξη, ή σταφίδα. Επί του παρόντος κι επειδή δεν υπάρχουν όλες αυτές οι επιλογές, οι παραγωγοί δυσκολεύονται κατόπιν των θεομηνιών με αποτέλεσμα να ισχύει γενική καταστροφή της καλλιέργειας. Η υλοποίηση του στόχου ίσως και να καθυστερήσει, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί του αγροτικού συλλόγου Ορφανού εργάζονται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση εδώ και πέντε χρόνια, ενώ η τοπική διεύθυνση γεωργίας προσπαθεί για τον ίδιο στόχο εδώ και μία δεκαετία.

Από τη στιγμή που τα ντόπια σταφύλια δεν έχουν λάβει ακόμη τον επιθυμητό χαρακτηρισμό, τότε και ο ΕΛΓΑ οφείλει να αποζημιώνει τους παραγωγούς για το σύνολο των κατεστραμμένων καλλιεργειών τους.

Οι αγρότες της δυτικής πλευράς της περιφερειακής ενότητας παραμένουν σε διαρκή επαφή με τους συναδέλφους της ανατολικής πλευράς αλλά και με την πανελλήνια ένωση αγροτών και βρίσκονται εν αναμονή συναντήσεως με τον αρμόδιο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου να αποφασίσουν ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Διαβάστε επίσης