Μήπως το ΟΧΙ ήταν τελικά ΝΑΙ; Έκπληξη & απογοήτευση του Βαγγέλη Παππάς

 Μήπως το ΟΧΙ ήταν τελικά ΝΑΙ; Έκπληξη & απογοήτευση του Βαγγέλη Παππάς

Τα όσα εξελίχθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας που δυστυχώς δεν προδιαγράφεται αίσιο κατόπιν της συμφωνίας κυβερνήσεως και δανειστών, μας είπε ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής των ΑΝΕΛ Βαγγέλης Παππάς. Σε χθεσινές δηλώσεις του από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ κ. Παππάς υπογράμμισε:

«Δε μπορείς να βαφτίσεις τα πράγματα όπως εσύ θέλεις αλλά οφείλεις να τα λες όπως ακριβώς είναι. Οι όροι που περιέχονται στη συμφωνία είναι δυσβάσταχτοι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι περίμεναν από αυτή την κυβέρνηση βάσει των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά και των όσων υποστήριζε μετεκλογικά, ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική από εκείνη της προηγούμενης 5ετίας. Τόσο οι Γερμανοί, όσο και γενικότερα οι Ευρωπαίοι φόρτωσαν στην πλάτη της Ελλάδας ένα τρομερό βάρος για τα επόμενα χρόνια.

Ενώ όλοι αναμέναμε μια διαφορετική στάση ώστε να ανακάμψει η χώρα και το χρέος να γίνει βιώσιμο, δε διαπιστώσαμε κάτι ανάλογο όπως επίσης δε διαπιστώσαμε και αναπτυξιακές προοπτικές που θα έθεταν την Ελλάδα σε νέα τροχιά. Πως δηλαδή θα στηρίξει ο αγρότης τον πρωτογενή τομέα της χώρας όταν το βάρος που του φορτώνουν είναι ακόμη μεγαλύτερο από το προηγούμενο; Επιπλέον, πως θα στηριχθεί ο τουριστικός τομέας της χώρας με το ΦΠΑ να αυξάνεται στο 13%;

Ο πρωθυπουργός πριν προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τα οικονομικά γεράκια της Ευρώπης θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένος και να διέθετε συγκεκριμένο σχέδιο για την περίπτωση της αποτυχίας. Αποδεικνύεται ότι ανάλογη προετοιμασία δεν υπήρχε. Ύστερα από όσα ακολούθησαν, αναρωτιέμαι ποια ήταν τελικά η διαφορά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Υποτίθεται ότι ο ελληνικός λαός και με υψηλό ποσοστό απέρριψε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε την προηγούμενη 5ετια. Να όμως που για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ο κανόνας των ισχυρών και των αδύναμων. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας πρέσβευε προεκλογικά ότι θα ανάγκαζε τους ισχυρούς της Ευρώπης να χορεύουν πεντοζάλη. Και ο κόσμος τον πίστεψε, διότι ήταν ένα άτομο χωρίς εξαρτήσεις με το κατεστημένο και χωρίς εμπλοκή σε σκάνδαλα.

Εάν πρέπει να αποτιμήσουμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, θα αντιληφθούμε ότι μόνο για λίγα λεπτά νιώσαμε άνεμο αισιοδοξίας, όταν ακούστηκαν κάποιες ομιλίες εντός του ευρωκοινοβουλίου. Ευελπιστούσαμε ότι οι λαοί θα σήκωναν το κεφάλι και θα αντιμετώπιζαν τα γεράκια. Η ελπίδα όμως κατέρρευσε σύντομα με ευθύνη του πρωθυπουργού. Συζητώντας μεταξύ μας εμείς οι απλοί άνθρωποι γνωρίζουμε ότι για το σημερινό χάλι της Ελλάδας ευθύνονται οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις που άλλα υπόσχονταν κι άλλα έπρατταν.

Να όμως που και ο κ. Τσίπρας προστίθεται στο ίδιο κάδρο με τους προηγούμενους και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο. Ασχέτως των καλών προθέσεων εκείνο που πάντα μετράει είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Κι ομολογουμένως το αποτέλεσμα που εξασφαλίσθηκε δεν ενθουσιάζει κανένα πολίτη. Τώρα πλέον ο πρωθυπουργός καλείται τουλάχιστον σε εσωτερικό επίπεδο να εξασφαλίσει τέτοια επιτεύγματα που δεν κατάφεραν όλοι οι προηγούμενοι. Μόνο με επικράτηση εσωτερικής δικαιοσύνης μπορεί πια να ικανοποιηθεί ο κόσμος».

Ο Βαγγέλης Παππάς αναφέρθηκε και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος εμφανίστηκε απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και τη δυσβάσταχτη νέα συμφωνία. Γι’ αυτό και ο υπουργός άμυνας δήλωσε πως δεν επιθυμεί να μετέχει σε μία κυβέρνηση «περιτυλίγματος», ή «ειδικού σκοπού» που δε δύναται να αντιδράσει κι απλά θα παρακολουθεί τα «εσωτερικά γεράκια» να κατασπαράζουν τις σάρκες του λαού. Ο κ. Παππάς αναμένει τη δημιουργία νέων σχηματισμών εντός του κοινοβουλίου, διότι είναι πεπεισμένος ότι θα επικρατήσουν διαφορετικές τάσεις κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς περιμένει την παρέλευση κάποιων ημερών ώστε να ανιχνεύσει προθέσεις και απόψεις.

 

Διαβάστε επίσης