• 18 Μαΐου 2024,

Μαραθώνια η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

 Μαραθώνια η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Μαραθώνια αποδείχθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και ήταν μία από τις τελευταίες με την παρούσα σύνθεση του σώματος. Στη διάρκεια της απρόσμενα μεγάλης χρονικά συνεδριάσεως εξετάσθηκαν επίκαιρα και σημαντικά θέματα και για την επόμενη πενταετία της νέας περιφερειακής διοικήσεως όπως:
•Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014 – 2020 Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Εισηγητής: Ο Γενικός Δ/ντης της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών ΑΜΘ, κ. Κωνσταντίνος Καλούδης)
•Έγκριση επιχειρησιακού σχεδίου «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης» (Εισηγητής: Ο Αναπλ. Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Τσακίρης)
•Ένταξη του έργου «Υποστήριξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για την χιονοδρομική περίοδο 2014-2015» στο Τεχνικό Πρόγραμμα ΠΑΜΘ –Π.Ε Δράμας, έτους 2014, με μερική τροποποίηση αυτού (Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας κ. Ιωάννης Ξανθόπουλος)
•Έγκριση σχεδίου και σύναψη Πολιτιστικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της «Εργοανάπτυξη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» -Αναπτυξιακή Εταιρείας της ΠΑΜΘ, για τη λειτουργία εκθεσιακού χώρου στέγασης και φιλοξενίας έργων τέχνης (Εισηγητής: Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου Γεωργία Μαυρανεζούλη Νικολάου)
Αναφορικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014 – 2020 αναλύθηκαν όλοι οι τομείς δράσης του ΕΣΠΑ, διευκρινίστηκαν οι κατευθύνσεις και η κατανομή των κονδυλίων. Ο τομέας της καινοτομίας φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στο νέο ΕΣΠΑ κι άρα οι φορείς όπως οι ΟΤΑ που θα κληθούν να υποβάλουν τις μελέτες τους, θα πρέπει σύντομα να αρχίσουν την προετοιμασία τους για σχετικές καινοτόμες προτάσεις. Οι προτάσεις θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν δημιουργία μεγάλων υποδομών σε έργα οδοποιίας, σε έργα αγροτικά και σε δράσεις τουριστικές. Κονδύλια για τομείς που στο παρελθόν ενισχύθηκαν, όπως τα σχολικά έργα, δε θα βρίσκονται σε προτεραιότητα. Επομένως, όσοι ΟΤΑ της ΑΜΘ ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κομμάτι από το ποσό των 52 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να αποδειχθούν απολύτως έτοιμοι και γρήγοροι στην κατάθεση των προτάσεων.
Η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση σύστησε συμβούλιο καινοτομίας τα μέλη του οποίου συζήτησαν ιδιαιτέρως τη συμβολή του ΤΕΙ ΑΜΘ και του ΔΠΘ σε σχετικά προγράμματα και πρωτοποριακές δράσεις. Έργα δηλαδή που θα προσφέρουν και θέσεις εργασίας μέσω επιχειρήσεων οι οποίες θα ειδικεύονται σε καινούργιους τομείς. Η εξέταση επομένως του επιχειρησιακού προγράμματος ΑΜΘ 2014 – 2020 απορρόφησε τον περισσότερο χρόνο της συνεδριάσεως.
Η πρώην ΑΕΝΑΚαβάλας και νυν «Εργοανάπτυξη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» μέσω της προγραμματικής συμβάσεως που εγκρίθηκε, αναλαμβάνει τη λειτουργία εκθεσιακού χώρου στο κτήριο της πρώην νομαρχίας Αλεξανδρουπόλεως. Η επόμενη περιφερειακή διοίκηση θα διαθέτει ένα έτοιμο και χρήσιμο εργαλείο όπως είναι η «Εργοανάπτυξη» προκειμένου να το εκμεταλλευθεί για υλοποίηση έργων σε όλη την έκταση της ΑΜΘ. Υπενθυμίζεται ότι η έδρα και το προσωπικό της «Εργοανάπτυξης» στεγάζονται στην πόλη της Καβάλας. Μπορεί η μετεξέλιξη της ΑΕΝΑΚ να αποδείχθηκε χρονοβόρα και απαιτητική ωστόσο η νέα μορφή της θα είναι ουσιαστική και πολύτιμη για ολόκληρη την περιφέρεια.

 

Διαβάστε επίσης