• 18 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

Με αυξημένο και χωρίς αυξημένο αρσενικό – Προσωρινά αποτελέσματα

 Με αυξημένο και χωρίς αυξημένο αρσενικό – Προσωρινά αποτελέσματα

Αρκετοί εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης βρέθηκαν το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά, με πρόθεση να μάθουν καινούριες πληροφορίες για τις αναλύσεις νερού ύδρευσης, στην Ελευθερούπολη, τη Νικήσιανη και τη Νέα Πέραμο. Ο κ. Γρανάς κάλεσε στο γραφείο του τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας κι αυτή τη φορά ο Χρήστος Παπαδόπουλος είχε νέα. Με μεγάλη προσοχή απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση της υπηρεσίας, στοιχεία που προήλθαν χθες από το εργαστήριο της Λάρισας, θεωρούνται στοιχεία προσωρινά.

Παρόλα αυτά βάσει και της προϊστορίας του θέματος, κάποια πρώτα συμπεράσματα προκύπτουν. Έτσι όπως μίλησε ο Χρ. Παπαδόπουλος καταλαβαίνουμε ότι το αρσενικό πέφτει κάτω από το όριο στο νερό της Νικήσιανης, είναι οριακά πάνω από το όριο 10 στο νερό της Ν. Περάμου, ενώ η περίπτωση της Ελευθερούπολης εξετάζεται χωριστά. Δεν υπάρχουν έστω κάποια πρώτα συμπεράσματα, καθώς υπάρχει αναμονή προκειμένου η υπηρεσία την ερχόμενη εβδομάδα, να παραλάβει κι άλλα στοιχεία από το ίδιο εργαστήριο και να συζητήσει ειδικά το θέμα της Ελευθερούπολης περισσότερο αναλυτικά.

Με βάση τα όσα είπε χθες ο Χρ. Παπαδόπουλος, προετοιμαζόμαστε για αποφάσεις που θ΄ αφορούν το νερό της Νικήσιανης. Δεν αποκλείεται να αρθεί η απαγορευτική απόφαση που ισχύει εδώ και πολλούς μήνες, στην Ελευθερούπολη και τη Νέα Πέραμο. Στην περίπτωση της Νέας Περάμου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μέτρα. Τα υπόλοιπα – επειδή το θέμα είναι λεπτό κι ευαίσθητο τα αναφέρουμε όπως ακριβώς τα είπε στους δημοσιογράφους τόσο εισαγωγικά με την τοποθέτησή του, όσο και στις ερωτήσεις που απάντησε, ο κ. Χρ. Παπαδόπουλος, που ανέφερε τα εξής: «Έχουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα. Εμείς πάντα δε βιαζόμαστε. Οι αποφάσεις που παίρνει η περιφέρεια για την περιφέρεια, δεν είναι στο πόδι, δεν είναι βιαστικές κι αυτές που παίρνει είναι πάντα για το καλό της δημόσιας υγείας.

Είχαμε ενδείξεις – όπως έχουμε πει – για υπερβάσεις αρσενικού, πέρα από τη Νικήσιανη και στην Πέραμο και στην Ελευθερούπολη. Μετά από τους ελέγχους που έγιναν, έχουμε κάποια στοιχεία τα οποία βλέπουμε τώρα ότι είναι σταθερά. Εμείς κοιτάμε, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα που πήραμε σήμερα (χθες) – και όσον αφορά για τις καθυστερήσεις από τα εργαστήρια, αυτά κάνανε 15 με 20 περίπου μέρες για να μας δώσουν αποτελέσματα, ως γνωστόν και στη Νικήσιανη είχανε καθυστέρηση πάνω από μήνα και κατηγορηθήκαμε πάλι γι΄ αυτό – παρόλα αυτά τα αποτελέσματα πρέπει και να επιβεβαιώνονται, διότι δε μπορείς να προχωράς σε λήψεις μέτρων, όπως είναι – ένα ακραίο μέτρο – η απαγόρευση του νερού, χωρίς να βασίζεσαι σε τεκμηριωμένα και σταθερά αποτελέσματα. Αλίμονο αν πετάμε πυροτεχνήματα και με το πρώτο αποτέλεσμα επειδή βρήκαμε το αρσενικό αντί για 10 11 διακόπτουμε το νερό. Τα πρώτα αποτελέσματα που θα επιβεβαιωθούν από βδομάδα, δείχνουνε πτώση – αρσενικού – κάτω από το όριο στο νερό της Νικήσιανης κι ανεβασμένο πάλι στην Πέραμο και την Ελευθερούπολη, λίγο πάνω από το όριο. Αυτά αναμένονται να επιβεβαιωθούνε. Θα γίνει πάλι σύσκεψη με τις συναρμόδιες αρχές, διότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι συναρμόδιες αρχές που είναι η αποκεντρωμένη, το υπουργείο υγείας, ο δήμος αποφασίζουμε για τη λήψη μέτρων. Θα θέσουμε δηλαδή υπόψη των συναρμόδιων αρχών τα οριστικά αποτελέσματα που θα έχουμε και θα συζητήσουμε για τα όποια ενδεδειγμένα μέτρα πρέπει να παρθούν».

ΕΡ: Στις εξετάσεις του νερού της Ελευθερούπολης και της Περάμου, είχατε ξανά αυξημένα δείγματα;…

ΑΠ: «Ναι είχαμε και γι΄ αυτό ξαναεπανάλαβαμε τις μετρήσεις και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν. Βεβαίως στο κοινό θ΄ ανακοινώσουμε αυτά που έχουμε, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν παίρνονται μόνο με βάση το αποτέλεσμα. Παίζει βεβαίως ρόλο το αποτέλεσμα, η υγειονομική αναγνώριση που γίνεται για να βρεις τα αίτια, παίζουνε ρόλο οι προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για να λύσει το πρόβλημα, ούτως ώστε να μην υπάρχουν υπερβάσεις, όσον αφορά τουλάχιστον το αρσενικό – γι΄ αυτό που μιλάμε – γι΄ αυτό λοιπόν και δεν υπάρχει λόγος έκτακτης – ας πούμε – διακοπής της υδροδότησης ή άμεσης διακοπής του νερού. Εφόσον γίνουν κάποιες ενέργειες που εντός μικρού διαστήματος λύσουμε το πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος για τιμές που υπερβαίνουν κατά λίγο το όριο περιεκτικότητας αρσενικού να προχωρήσουμε σε λήψη μέτρων. Εάν όμως οι ενέργειες του Δήμου δεν αποδώσουνε – αυτά τώρα θα τα εξετάσουμε – τότε προχωράμε ανάλογα, όπως είναι η Νικήσιανη».

ΕΡ: Υπάρχει λόγος άρσης απαγόρευσης στη Νικήσιανη και απαγόρευσης για το νερό της Ελευθερούπολης;

ΑΠ: «Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, των οποίων περιμένουμε επιβεβαίωση από βδομάδα, δείχνουνε, όσον αφορά τουλάχιστον τη Νικήσιανη, ενδεχομένως να πάμε και σε άρση της απαγόρευσης. Πάντα όμως θα περιμένουμε αυτά να επιβεβαιωθούν. Αυτά τα αποτελέσματα που πήραμε και τα οποία τώρα το εργαστήριο τα επιβεβαιώνει. Αυτό θα γίνει άμεσα την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα το γνωρίζουμε.

Για τους άλλους οικισμούς, όσον αφορά την Πέραμο, ο Δήμος Παγγαίου με βάση τα αποτελέσματα που του κοινοποιήσαμε εμείς στην αρχή της χρονιάς και σε σύσκεψη που είχαμε, μας πρότεινε και δεχθήκαμε και του δώσαμε ένα μικρό χρονικό περιθώριο, να λάβει μέτρα, επανορθωτικά τα οποία θα οδηγούσαν σε μείωση της στάθμης του αρσενικού στα επιτρεπτά επίπεδα. Αυτό με βάση τα αποτελέσματα που πήραμε σήμερα (χθες), δεν έχει γίνει, δεν φαίνεται να έχει γίνει κι αν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι το νερό στην Πέραμο είναι σταθερά πάνω από το όριο. Άρα λοιπόν τα μέτρα που πήρε ο Δήμος προσθέτοντας κάποια νέα πηγή υδροδότησης, δεν απέδωσε, για α΄ ή β΄ λόγο. Βεβαίως αυτά θα μας τα εξηγήσει κι αναλόγως μετά θα προχωρήσουμε στις αποφάσεις μας».

ΕΡ: Για την Ελευθερούπολη;

ΑΠ: «Κι εκεί τα αποτελέσματα δείξανε κάποια απ΄ αυτά που είχαμε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ήταν λίγο κάτω από το όριο και κάποια ήτανε λίγο πάνω από το όριο. Αυτό λοιπόν δημιουργεί ένα περίεργο φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να το δούμε να επιβεβαιώνεται. Το τρίτο αποτέλεσμα που πήραμε σήμερα (χθες) ήταν ανεβασμένο. Άρα έχουμε πάλι λίγο πάνω από το όριο. Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί στην Ελευθερούπολη. Εν πάση περιπτώσει είναι κάτι το οποίο με βάση και τα δεδομένα που μας έδωσε ο Δήμος Παγγαίου με τα οποία συμφωνούν κι αυτά που έχουμε κι εμείς – έχουμε κάποια μικρή υπέρβαση – τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε πρόβλημα. Απ΄ ότι τουλάχιστον μας είχε δείξει και η ΔΕΥΑ Παγγαίου που είχε από τα διαπιστευμένα εργαστήριά της. Φαίνεται όμως ότι από το τέλος του 2013 κι αρχές του 2014, φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα, μικρό αλλά υπάρχει».

ΕΡ: Αυτό σας φοβίζει ότι μπορεί να επεκταθεί;…

ΑΠ: «Δεν είναι θέμα επέκτασης, είναι θέμα ότι η Διεύθυνση Υγείας από την Περιφέρεια, κάνει εποπτικό έλεγχο, μία με δύο φορές το χρόνο σε όλα τα νερά. Εάν θα βρει κάτι αρχίζει και το διερευνά. Αυτό έγινε στην Ελευθερούπολη. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα θέμα. Μόλις βρήκαμε κάποια ένδειξη, ξαναπήραμε μέτρηση. Μας μπερδέψανε βέβαια οι μετρήσεις, γιατί κάποιες ήτανε πάνω από το όριο, άλλες λίγο κάτω από το όριο, το παρακολουθούμε όμως.

Πριν από λίγες μέρες πήραμε πάλι δείγματα νερού από άλλα σημεία του νομού. Τυχαία πάλι. Εάν φανεί κάτι, στο αρσενικό, σ΄ οποιοδήποτε άλλο μέταλλο πάλι θα το διερευνήσουμε. Αυτό το κάνουμε δειγματοληπτικά τυχαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Βεβαίως όμως – μη ξεχνάμε ότι οι δήμοι – είναι αυτοί που παρακολουθούν σε τακτική βάση το νερό τους, πρέπει να κάνουν τακτικές αναλύσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου κι εφόσον διαπιστώνουν κάτι μας ενημερώνουν – το ξανατονίζω αυτό – να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές και να λαμβάνουν μόνοι τους τα μέτρα αυτοδιόρθωσης του προβλήματος. Αυτό ανήκει στις υποχρεώσεις των δήμων. Δεν χρειάζεται να περιμένει κανένας, καμιά περιφέρεια, κανένα υπουργείο για να διορθώσει ένα πρόβλημα και να περιμένει να ληφθούν μέτρα!»

Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πληροφορεί τους κατοίκους των περιοχών Νικήσιανης, Ελευθερούπολης και Ν. Περάμου, με αφορμή τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας της 11-03-2014, που έλαβε στις 04-04-2014, για την ποιότητα του νερού του δημοτικού δικτύου υδροδότησης των ανωτέρω περιοχών, τα εξής:

Κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας στο δίκτυο ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου το Νοέμβριο του 2013 και το Μάρτιο του 2014, παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές στο στοιχείο αρσενικό κοντά στα 12μg/l, με όριο σύμφωνα με τη νομοθεσία τα 10μg/l. Αυξημένες τιμές αρσενικού, παρατηρήθηκαν επίσης και στο πόσιμο νερό του δικτύου της Ν. Περάμου με παραμετρικές τιμές κοντά στα 15μg/l (Σεπτέμβριος, Νοέμβριος 2013, Μάρτιος 2014), ενώ ένα δείγμα βρέθηκε στα 18,5μg/l. Αντίθετα, στο πόσιμο νερό του δικτύου του οικισμού της Νικήσιανης, για την οποία βρίσκεται σε ισχύ απόφαση απαγόρευσης χρήσης του νερού ως πόσιμου, παρατηρείται σταθερή μείωση της περιεκτικότητας αυτού στο αρσενικό (12,5-14,5μg/l Σεπτέμβριος 2013, 10,5-11,5μg/l Νοέμβριος 2013 και 4μg/l, Μάρτιος 2014).

Κατά το διάστημα αυτό, η Υπηρεσία μας είχε αλληλογραφία και συνεργασία τόσο με τις συναρμόδιες αρχές όσο και με τον Δήμο Παγγαίου αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα, αναμένοντας παράλληλα τα αποτελέσματα των διορθωτικών ενεργειών που πρότεινε ο υπεύθυνος φορέας ύδρευσης. Η ύπαρξη αρσενικού στο νερό των παραπάνω περιοχών, οφείλεται σύμφωνα με τις ενδείξεις που διαθέτουμε στο υπέδαφος των πηγών υδροδότησης. Δεδομένου ότι η συγκέντρωσή του σ’ αυτές παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση, οι τιμές που βρέθηκαν είναι σχετικά κοντά στα όρια που θέτει η νομοθεσία, και μεσολάβησαν διορθωτικές ενέργειες που όπως ενημερωθήκαμε, πήρε η αρμόδια ΔΕΥΑ στο δίκτυο της Ν. Περάμου και της Νικήσιανης, αναμένουμε εντός των προσεχών ημερών επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεσμάτων και τελική αξιολόγηση της κατάστασης, με δειγματοληψία που έγινε πριν από λίγες ημέρες από όλες τις προαναφερόμενες περιοχές, η οποία και θα καθορίσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές της ΚΥΑ 2600/2001 και το Δήμο Παγγαίου, για τις οποίες θα ενημερωθεί κατάλληλα το καταναλωτικό κοινό.

 

 

 

Διαβάστε επίσης