• 19 Μαΐου 2024,

Μια εμπειρία ζωής στις ΗΠΑ – Το 2μηνο υπερατλαντικό ταξίδι του Δ. Παπαδόπουλου

 Μια εμπειρία ζωής στις ΗΠΑ – Το 2μηνο υπερατλαντικό ταξίδι του Δ. Παπαδόπουλου

Άρτι αφιχθείς στη γενέτειρα είναι ο πρώην δασάρχης, πρώην διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας και πρόεδρος του πολιτιστικού αιμοδοτικού συλλόγου Ακροβουνίου Δημήτρης Παπαδόπουλος, που επέστρεψε από το υπερατλαντικό ταξίδι του στην Αμερική. Δύο μήνες έλειψε ο κ. Παπαδόπουλος προκειμένου να επισκεφθεί συγγενικά του πρόσωπα τα οποία ζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το διάστημα της απουσίας του ήταν σημαντικό και το μέγεθος της εμπειρίας που αποκόμισε ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Μας ομολόγησε ότι αυτό ήταν το παρθενικό ταξίδι του στην Αμερική και φρόντισε να είναι μακράς διαρκείας, ώστε να γνωρίσει το δυνατόν περισσότερα μέρη και να παρατηρήσει τον τρόπο ζωής στο «νέο κόσμο». Πλείστες όσες ήταν οι πολιτείες των ΗΠΑ που επισκέφθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, διανύοντας αμέτρητα χιλιόμετρα ταξιδεύοντας οδικώς. Στις επισκέψεις του συνοδευόταν από τον εξάδελφο και τα ανίψια του.

Ο κ. Παπαδόπουλος μας μίλησε για το εξαιρετικό οδικό δίκτυο της Αμερικής που επιτρέπει στον ταξιδιώτη να καλύπτει χιλιάδες χιλιομέτρων χωρίς όμως να τον κουράζει. Βεβαίως, η αστυνόμευση του οδικού δικτύου είναι αυστηρή και το όριο ταχύτητας τηρείται με ευλάβεια. Η οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου αστραπιαία οδηγεί στην εμφάνιση της τροχαίας.

Όπως διαπίστωσε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος η κρίση επηρέασε την Αμερική, αφού εκεί πρωτοδημιουργήθηκε, σήμερα ωστόσο οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Το φαινόμενο της ανεργίας έχει εκλείψει και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας καταγράφεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις, ενώ στις επαρχιακές περιοχές όπως η Πενσυλβανία όπου διέμενε ο κ. Παπαδόπουλος επικρατεί ηρεμία. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο ταξιδιώτης, οι πόρτες των σπιτιών παραμένουν ανοικτές και τα κλειδιά βρίσκονται στις μίζες των αυτοκινήτων χωρίς να επικρατεί φόβος.

Μπορεί η Αμερική να είναι μια χώρα με σύντομο σχετικά παρελθόν, αλλά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ιστορία, διότι προηγείται σε επίπεδο υποδομών, τεχνολογίας, οργάνωσης. Το στοιχείο που εντυπωσίασε τον κ. Παπαδόπουλο ήταν η ρυμοτομία των πόλεων, οι αποστάσεις μεταξύ των κατοικιών, ο επαρκής περιβάλλοντας χώρος και η ανυπαρξία της ασφυξίας που παρατηρείται στις ελληνικές πόλεις. Εξαιρέσεις αποτελούν βεβαίως τα κέντρα των μεγάλων πόλεων όπως για παράδειγμα της Νέας Υόρκης.

Εντυπωσιασμένος έμεινε ο ταξιδιώτης και από τα αμερικάνικα σχολεία, η χρηματοδότηση των οποίων προέρχεται από τη φορολογία των κατοικιών. Οι σχολικές υποδομές κάθε συγκροτήματος είναι κάτι αφάνταστο για τα ελληνικά δεδομένα. Ο ταξιδιώτης παρακολούθησε σχολικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαπίστωσε ότι το εύρος της εκπαίδευσης επεκτείνεται και σε καλλιτεχνικούς τομείς όπως η μουσική και το θέατρο.

Τα σημερινά δεδομένα για κάποιον που θα θελήσει να μεταναστεύσει στην Αμερική είναι ευκολότερα, αφού οι συνθήκες είναι πλέον πιο ελαστικές κι απλές συγκριτικά με εκείνες του παρελθόντος. Ορισμένοι τομείς της διαβίωσης είναι ακριβοί, όπως για παράδειγμα ένα γεύμα εκτός σπιτιού. Η εικόνα των γεμάτων από κόσμο καφετεριών κυρίως κατά τις πρωινές ώρες είναι κάτι άγνωστο για τους αμερικάνους. Η τιμή των καυσίμων από την άλλη είναι φθηνή για τους κατοίκους, φθηνά είναι τα τέλη κυκλοφορίας, ομοίως φθηνά είναι και τα είδη ένδυσης. Ακριβή είναι όμως η φορολογία των κατοικιών, ο αντίστοιχος ελληνικός ΕΝΦΙΑ δηλαδή, που επιβάλλεται εδώ και χρόνια.

Η ελληνική ομογένεια είναι απλωμένη σε κάθε γωνία της Αμερικής και οι ομογενείς προοδεύουν. Διαθέτουν τις εργασίες τους, τις κατοικίες τους, τα οχήματά τους κι επομένως η ζωή τους κυλά σε καλό επίπεδο. Ο κ. Παπαδόπουλος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ένα μοναστήρι το οποίο προ 12ετιας ίδρυσαν δύο καλόγριες, προερχόμενες από τη μονή Αρχαγγέλου της Θάσου. Το μοναστήρι επεκτείνεται διαρκώς σε τεράστια έκταση και φιλοξενεί 26 καλόγριες που παράγουν τα δικά τους προϊόντα.

Κάτι που ξένισε το Δημήτρη Παπαδόπουλο, ήταν η υπερβολική προσπάθεια προβολής της σύντομης αμερικάνικης ιστορίας και κυρίως το πολεμικό – στρατιωτικό της κομμάτι. Ο φόβος που νιώθουν οι Αμερικάνοι σχετίζεται κυρίως με την τρομοκρατία γι’ αυτό και οι έλεγχοι σε χώρους όπως τα αεροδρόμια είναι αυστηρότατοι.

Μέσω Κωνσταντινουπόλεως και με αεροσκάφος της Turkish Airlines ταξίδεψε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μιας εταιρείας που πολλοί προτιμούν για μεγάλα ταξίδια λόγω της χαμηλής τιμολογιακής της πολιτικής. Οι διαδικτυακοί φίλοι του κ. Παπαδόπουλου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κατά πόδας το ταξίδι του, μέσω της καταγραφής των εμπειριών του και της δημοσίευσής τους στο προφίλ των κοινωνικών δικτύων. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρων των φίλων του ήταν τόσο έντονο, αφού σε κάθε δημοσίευση ακολουθούσε καταιγισμός σχολίων κι ερωτημάτων. Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα ύστερα από το δίμηνο ταξίδι πάντως, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός τρόπος ζωής δεν αντικαθίστανται με οτιδήποτε άλλο.

 

=

 

Διαβάστε επίσης