• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων πραγματοποιούνταν δύο διαφορετικά, ίσως κι αντίθετα μεταξύ τους, γεγονότα. Στο Αμφιθέατρο 200 επαγγελματίες αγωνιούσαν για τα χρέη τους στον ΟΑΕΕ. Πιο δίπλα, στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου (αυτή με την στέγη που μπάζει και με το κλιματιστικό που δεν είναι σίγουρο ότι πάντα λειτουργεί), το ΤΕΙ Καβάλας γιόρταζε με δεξίωση και Φούχτελ τα 25 χρόνια συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης. Στη πρώτη εκδήλωση προσέρχονταν άνθρωποι της αγοράς, απλά ντυμένοι.

Στην δεύτερη εκδήλωση συμμετείχαν κυρίως οι επίσημοι. Οι αιρετοί και οι παράγοντες του τόπου. Ντυμένοι άπαντες με κουστούμια, γραβάτες, φορέματα και… κομμωτήρια. Αυτό το τελευταίο αφορά τις κυρίες. Ήταν δύο διαφορετικές εικόνες, δύο διαφορετικές συζητήσεις, δύο πραγματικά γεγονότα. Στη μια εκδήλωση η Ελλάδα που δοκιμάζεται. Αντιμετωπίζει πρόβλημα, μπλοκάρει στις πιέσεις του ΟΑΕΕ. Στην άλλη η Ελλάδα που με τους έξω τα πάει καλά. Κι αυτό ούτε το κρατά κρυφό, ούτε το αφήνει να περάσει απαρατήρητο.

Προς Θεού, δεν κατηγορούμε κανέναν και δεν υπαινισσόμαστε τίποτα το μεμπτό. Βλέπουμε, παρακολουθούμε, εντοπίζουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές. Συμμετέχουμε. Στην αγωνία της αγοράς που δεν έχει θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας. Στη χαρά της πανεπιστημιακής κοινότητας που επί 25 χρόνια έχει συνεργασία με τη Νυρεμβέργη. Η αλήθεια φυσικά είναι κάπου στη μέση. Προχθές, με τις δύο αυτές ταυτόχρονες εκδηλώσεις μπορούσε κάποιος να αποφασίσει ποια Ελλάδα θα προτιμήσει. Ήθελε γκλάμουρους και μεγαλεία; Ή ζητούσε λύση σε καθημερινά προβλήματα που μπορούν να τύχουν στον καθένα;

Στη μία εκδήλωση ήταν 200 άνθρωποι, στην άλλη λιγότεροι. Ούτε η μία «έβγαλε» είδηση, ούτε η άλλη. Η ζωή συνεχίζεται. Τα προβλήματα από την κρίση επίσης, η συνεργασία του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης πέρασε ήδη στη δεύτερη 25ετία της. Με τις … ευλογίες του Φούχτελ. Ενός Γερμανού κυβερνητικού παράγοντα που μάλλον πέρασε καλά όσο ήταν στην πόλη μας. Βρίσκονταν υπό αυστηρή αστυνομική προστασία, του είχαν πρώτη θέση στην εκδήλωση του ΤΕΙ, τον κέρασαν διάφορα πράγματα και στο τέλος (έτσι για το καλύτερο της βραδιάς) τον ξενάγησαν στο Ιμαρέτ.

«Στα χέρια» της Άννας Μισσιριάν ο Γερμανός Φούχτελ «παραδόθηκε». Έπαψε να είναι ο πολιτικός άνδρας που εκπροσωπεί στη πατρίδα μας την Μέρκελ. Έδειξε την άλλη του, την ανθρώπινη πλευρά. Ήπιε λίγο παραπάνω, ήρθε στο κέφι, το διασκέδασε. Αργά το βράδυ επέστρεψε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Λούσυ. Ήταν φανερά ευχαριστημένος. Χθες έφυγε για την πατρίδα του. Έχει να διηγηθεί στους συναδέλφους του ωραίες ιστορίες ελληνικής φιλοξενίας. Συμπέρασμα; Θα μας ξανάρθει. Αυτό να το έχουμε σίγουρο.

Βάση των πληροφοριών της στήλης τον πρώτο άνθρωπο που συνάντησε στην Καβάλα τον διάλεξε ο ίδιος. Ήταν η νέα δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα. Την δέχθηκε στο ξενοδοχείο το μεσημέρι της Τετάρτης. Γνωρίστηκαν κι όπως φαίνεται συμφώνησαν να τα ξαναπούν. Η Φουχτελική παράδοση των δημάρχων μας συνεχίζεται. Μετά τον Κωστή Σιμιτσή, άξια διάδοχος η γιατρός και νέα δήμαρχος. Ο δε Φούχτελ είναι σταθερή αξία. Οι δήμαρχοι της Καβαλίτσας αλλάζουν, ο Φούχτελ ποτέ.

Δύο σχετικά σχόλια ακόμη. Λόγω Φούχτελ ήταν μεγάλη η κινητοποίηση την Τετάρτη το απόγευμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Αυτή έγινε βάση των νέων δεδομένων, της αναδιάρθρωσης Δένδια. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Σαλαμάγκας, ο αστυνομικός διευθυντής Κοσκερίδης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γκράνας ήταν στον χώρο του μουσείου αλλά ως παρατηρητές. Υπεύθυνος των μέτρων ήταν ο διοικητής Ασφαλείας Καβάλας. Με λίγα λόγια η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας κομμένη στα δύο.

Δεύτερον. Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Δήμαρχος άκουσε μια κυρία να του λέει «ντροπή». Εννοούσε τη συμμετοχή του κ. Σιμιτσή σε εκδήλωση παρουσία του Φούχτελ. Ο Δήμαρχος απάντησε ευγενικά αλλά κι υπό τις νέες συνθήκες που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα του προηγούμενου μήνα. Η ίδια κυρία δεν είπε το ίδιο σε κανέναν άλλον από αυτούς που πριν ή μετά τον Σιμιτσή προσήλθαν στην ίδια εκδήλωση. Φαίνεται επέλεξε να μιλήσει για «ντροπή» μόνο στο Σιμιτσή. Δεν ήταν δηλαδή μια γενική διαμαρτυρία αλλά ένα συγκεκριμένο απωθημένο. Μια συνήθεια που θα πρέπει να κόψει αφού από τη 1η Σεπτέμβρη δήμαρχος θα είναι άλλη. Η οποία όπως φαίνεται θα συνεχίσει να πηγαίνει στις εκδηλώσεις στις οποίες θα παρίσταται ο Φούχτελ.

Σχετικά με την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας επί των χρεών των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ. Καλά τα σχεδίασαν δεν λέμε. Θετική κι η ανταπόκριση των επαγγελματιών- εμπόρων. Όμως με αυτές τις ήπιες πιέσεις και ενέργειες το στραβό θα μας πάρει πολύ χρόνο μέχρι να διορθωθεί. Αν διορθωθεί. Παράλληλα με τους δικηγόρους και τις προσφυγές ας δουν και το άλλο σενάριο. Πίεση στους 4 βουλευτές. Παρουσία στα γραφεία τους. «Ενόχληση» συχνή, καθημερινή. Βασικά το θέμα δεν είναι δικαστικό. Είναι πολιτικό. Κυβερνητικό. Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έτσι μοιάζει ευκολότερο να λυθεί.

Ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης πήγε να «χαλάσει» τη χθεσινή σύσκεψη- προετοιμασία για το συλλαλητήριο. Ο άνθρωπος νόμισε ότι θα γίνονταν επί της ουσίας διάλογος. Κι όμως, η χθεσινή πετυχημένη συνάντηση ήταν η αφετηρία ενός ακόμη συλλαλητηρίου. Παρόλα αυτά πρότεινε το πλωτό LNG να μεταφερθεί στα πετρέλαια. «Τι θα πούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;» ρώτησε τους υπόλοιπους. Τότε ανέλαβε να του απαντήσει σε υψηλούς τόνους η παρούσια…χορωδία «ΣΥΡΙΖΑ προ των κυβερνητικών πυλών». Τους «απέκρουσε» αλλά ταυτόχρονα έλαβε το μήνυμα. Αυτά να τα σταματήσει αφού δεν είναι της ώρας. Το έπραξε αμέσως.

Υπάρχει ωστόσο το ερώτημα που διατύπωσε και αιωρείται. Προετοιμάζοντας το συλλαλητήριο οφείλουμε να προετοιμαστούμε. Θα μπούμε στη διαδικασία της αντιπρότασης; Τι στάση θα κρατήσουμε αν μας πουν ότι το πλωτό LNG θα γίνει πιο μακριά από την ακτή; Τι θα κάνουμε αν το συνδέσουν (όπως ήδη αφήνει να εννοηθεί ο Καλαντζής) με τη «Νότια Καβάλα»; Πέραν των απαραίτητων μαχητικών αντιδράσεων που δρομολογήθηκαν είναι σωστό να ετοιμαστούμε και για διάλογο. Ποιος ξέρει, ίσως όλα αυτά τα υποθετικά αύριο αποκτήσουν «χρώμα» επικαιρότητας.

Δεν είχε άδικο ο Κλειτσιώτης. Παρεξηγήθηκε, το χειρίστηκε λίγο λάθος, έμπλεξε την παραγωγή των πετρελαίων με το LNG. Κατά βάθος μίλησε για κάτι που ίσως έρθει. Ναι, τα είπε σε λάθος χρόνο. Στη περίπτωση του μάλλον ισχύει το ρητό «άκουσον μεν πάταξον δε». Κάτι ακόμη. Αποδείχθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη ότι πολλοί έχουν το όνομα αλλά ο Λάζαρος έχει τη χάρη, τη γνώση, την εμπειρία. Όσα είπε ο Λάζαρος Βασιλειάδης ήταν στηριγμένα στη μελέτη του θέματος. Κάτι που οι περισσότεροι αποφεύγουν. Αυτή η ιστορία με την οποία μας έμπλεξαν χρειάζεται (εκτός από όλα τα άλλα) και μελέτη.

Το τοπικό ΚΚΕ προσήλθε μαζικά χθες το μεσημέρι στη σύσκεψη για το συλλαλητήριο περί του LNG. Δεν ξεκαθάρισε την στάση που θα κρατήσει. Αν θα συμμετέχει ή όχι. Θα το σκεφθεί, θα το μελετήσει και θα μας πει. Θεωρείται βέβαιο ότι αν στη διαμαρτυρία της 3ης του Ιούλη στην πλατεία γίνει του… λιθάνθρακα τότε το ΚΚΕ Καβάλας θα κάνει δικό του συλλαλητήριο. Αν όμως δεν έρθει ο Τσίπρας τότε μπορεί όντως να είμαστε όλοι μαζί στην ίδια πλατεία.

Την Τετάρτη (προχθές) ο Αρχέλαος Γρανάς επέστρεψε (προσωρινά) στα παλιά νοσοκομειακά λημέρια. Πήγε στη κλινική του κι όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες μπήκε στο χειρουργείο ώστε να θυμηθεί την τέχνη που το 2010 άφησε. Δεν ξέρουμε αν έκανε κι επέμβαση αλλά δεν το αποκλείουμε. Ο κ. Γρανάς ετοιμάζεται για την περίοδο του Σεπτέμβρη, όταν θα πάψει να είναι αντιπεριφερειάρχης. Τότε θα ξαναγίνει γιατρός του Νοσοκομείου Καβάλας.

Έρχεται την Κυριακή στην Αθήνα ο Αζέρος πρόεδρος κ. Αλίεφ. Θα συζητήσει με τους πάντες – στην Κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση -θέματα όπως ο αγωγός ΤΑΡ. Ήδη τα Νέα σημειώνουν τις κυβερνητικές ανησυχίες επειδή ο ΤΑΡ έχει προβλήματα διέλευσης σε Καβάλα και Σέρρες. Το χθεσινό δημοσίευμα αναφέρει: «Έτερο βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο κ. Αλίεφ θα είναι η προώθηση των έργων για τον αγωγό TAP, τα οποία έχουν μπλοκάρει λόγω κινητοποιήσεων στην Καβάλα (από όπου περνά ο αγωγός) και στις Σέρρες, λόγω προβλημάτων με την τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους της αζερικής κοινοπραξίας που θα παράσχει το φυσικό αέριο του αγωγού ότι το πρότζεκτ θα προχωρήσει στην ώρα του και επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους. Αυτό σε δεύτερο χρόνο μπορεί να γίνει, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μέσω πρωτοβουλιών που θα φέρουν σε συνεργασία τους εκπροσώπους των εταιρειών που εμπλέκονται στον TAP με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών που θεωρούν ότι θίγονται».

 

 

 

Διαβάστε επίσης