• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής με τρόπο έμμεσο και πολύ διακριτικό επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι το σχέδιο του Περιγιαλίου «σκάλωσε» και στην Περιφέρεια. Εκεί όπου βρίσκεται από την αρχή του Καλοκαιριού. Άσκησε επίσης σεμνή(!) αλλά σαφή κριτική, η οποία απευθύνεται τόσο προς τον Άρη Γιαννακίδη όσο και στις ασχολούμενες με το θέμα υπηρεσίες του. Τελικά, είπε με τον δικό του τρόπο ο Δήμαρχος, το Περιγιάλι «σκάλωσε» μεν αλλά θα «ξεσκαλώσει». Κι όταν ρωτήθηκε για ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα των επόμενων εξελίξεων (συμπεριλαμβανομένου και του…ξεσκαλώματος) απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος. Ακόμη κι αυτός δεν ξέρει τι άλλο μας περιμένει ως προς το ταλαίπωρο, ταλαιπωρημένο σχέδιο του Περιγιαλίου.

 

Μόλις ο Δήμαρχος Καβάλας ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του (στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής) μας κάλεσε στο τηλέφωνο ένας φίλος. Ο οποίος σε αντίθεση με τον κ. Σιμιτσή, τόλμησε να κάνει πρόβλεψη. «Το Περιγιάλι θα τελειώσει όταν έρθουν οι επόμενες εκλογές» μας είπε. Πιθανόν να έχει δίκιο. Όσο για τον Άρη Γιαννακίδη που υποσχέθηκε σύντομες διαδικασίες και άμεσες εγκρίσεις, κι αυτός δείχνει να τα έχει χαμένα. Αποφεύγει τις δεσμεύσεις αφού μόλις τώρα αντιλαμβάνεται το που έμπλεξε!

 

Αυτά που λέτε με το Περιγιάλι. Το περιμέναμε εντός του Θέρους αλλά δεν βλέπουμε να έρχεται εγκεκριμένο ούτε των Φώτων… Είναι λέει υπόθεση γραφειοκρατική. Είναι- υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι- ο φόβος των υπαλλήλων στην Κομοτηνή. Θέλουν να ελέγξουν γράμμα γράμμα ότι θα υπογράψουν, αγνοώντας τις υπογραφές όλων των προηγούμενων. Κάποιοι όμως περιμένουν. Κάποιοι συνεχίζουν να περιμένουν χρόνια τώρα. Τους το υποσχέθηκε ο Αθανασιάδης, ο Εριφυλλίδης τους άνοιξε σαμπάνιες κι ο Σιμιτσής το έστειλε στο… εκτελεστικό απόσπασμα. Δηλαδή στις Περιφερειακές υπηρεσίες.

 

Δυστυχώς οι επόμενες δημοτικές εκλογές αργούν ακόμη. Οπότε αν ελπίζουμε σε αυτές (ότι θα λειτουργήσουν ως μοχλός εξελίξεων) είναι σα να ελπίζουμε στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπομονή δεν έχουμε αλλά ούτε και πιστεύουμε τα όσα ακούμε. Το ξεγράφουμε. Το αφήνουμε πίσω μας και συνεχίζουμε…

 

Ποιο είναι το αστείο; Το αστείο είναι ότι οικοπεδούχοι του Περιγιαλίου βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική θέση λόγω της κρίσης. Όταν άκουσαν ότι το θέμα τελειώνει, χάρηκαν. Σκέφθηκαν ότι η περιουσία τους «απελευθερώνεται» την κατάλληλη ώρα. Την συμφώνησαν λοιπόν με κατασκευαστές και εργολάβους κι απλά περίμεναν λίγες μόνο μέρες ακόμη. Ο Γιαννακίδης σύντομα θα το εγκρίνει, έλεγαν όλοι. Πέρασε ένα ολόκληρο Καλοκαίρι και το εγκεκριμένο σχέδιο του Περιγιαλίου δεν έγινε το προσδοκώμενο σωσίβιο κανενός. Έτσι δε που έμπλεξε το όλο θέμα, όσοι ελπίζουν να γλιτώσουν από τα χρέη με αυτή την αφορμή είναι σα να χτίζουν παλάτια στην άμμο. Σε συγκεκριμένη άμμο, της όμορης στο Περιγιάλι ακτής του Καρά Ορμάν.

 

Επιβεβαιώθηκε. Τα γραφεία που θα αποκτήσει η τοπική Χρυσή Αυγή θα είναι στην ίδια πολυκατοικία όπου στεγάζεται η ΝΕ ΚΚΕ Καβάλας. Οι μεν θα μπαίνουν από είσοδο επί της Δαγκλή, οι δε από τον κοινόχρηστο χώρο (ανάμεσα στην Δαγκλή και την οδό Κύπρου). Ελπίζουμε να μην συναντηθούν ούτε από σύμπτωση. Μια τέτοια συνάντηση είναι από αυτές που … μυρίζουν μπαρούτι. Σημειώνουμε ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Δηλαδή η Αστυνομία. Η οποία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη γειτονία δεν θα είναι αφορμή γεγονότων αστυνομικού περιεχομένου.

 

«Η απουσία των δικαστών είναι έντονη» είπε χθες στις πρώτες κουβέντες της ομιλίας του στον Άγιο Παύλο ο Θανάσης Αθανασίου. Όχι θα τους άφηνε… Από περίπου 30 δικαστές και εισαγγελείς που εργάζονται στην Καβάλα μόνο ένας ήταν χθες στην εκκλησία, για την γιορτή του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Όλοι το εντόπισαν. Όλοι το σχολίασαν φυσικά αρνητικά. Πρόκειται για ιδιωτικές συζητήσεις που αμέσως μετά την θεία λειτουργία «έδωσαν και πήραν». Ένας μόνο το είπε δημόσια, φωναχτά. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Έκανε κάτι κακό; Φυσικά όχι. Απλώς είπε την αλήθεια.

 

Στις πίσω σειρές της εκκλησίας βρίσκονταν ο μάχιμος δικηγόρος – πρώην βουλευτής- Δημήτρης Παπουτσής. Δεν ήταν χαμένος στο πλήθος. Ήταν μια συνειδητή επιλογή του ώστε να περάσει απαρατήρητος. Όπως πριν εκλεγεί βουλευτής. Αμέσως μετά όμως (στον καφέ που προσφέρθηκε) ήταν πολιτικός πρωταγωνιστής. Αναλύσεων και αναλύσεων (επί των επίκαιρων θεμάτων των Αθηνών και της Ελλάδας γενικότερα). Τις οποίες μπορεί να έμεινε στην αίθουσα και να συνεχίζει ακόμη…

 

Ήταν ακριβώς η στιγμή που στην Αθήνα ο … απογοητευμένος Ραγκούσης αποχωρούσε από το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν αντέχει άλλο! Ω τι αγανάκτηση. Τι αποφασιστικότητα και θάρρος. Ή μήπως έψαχνε μιαν αφορμή μόνο. Ανήκει κι αυτός στην κατηγορία των στελεχών που ντε και καλά έπρεπε να ήταν ακόμη σε υπουργικό γραφείο. Ουδέποτε συγχώρεσε τον Βενιζέλου που του έκοψε αυτή τη προοπτική. Περίμενε και την κατάλληλη στιγμή έφυγε. Το που θα πάει είναι μια άλλη ιστορία. Σπίτι του, αποκλείεται…. Σας θυμίζουμε ότι η περίοδος των μεταγραφών για τους πολιτικούς ισχύει όλο το έτος.

 

Η πιο πετυχημένη ατάκα χθες προέρχεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά. Μόλις είχε επιστρέψει από τρεις επισκέψεις σε Υπουργεία στην Αθήνα, ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών αυτών. Λες και έχει μακρά εμπειρία (που δεν έχει) περιέγραψε τον λόγο για τον οποίο κρατά μικρό καλάθι: «Τα ταξίδια στην Αθήνα είναι κουραστικά. Εννοώ με αυτούς που μιλάς. Μετά σου τηλεφωνούν κι αρχίζουν να σου τα μασάνε…».

 

Μια τέτοια προσέγγιση των συναντήσεων σε Αθηναϊκό έδαφος, δεν έκανε ποτέ κανένας αιρετός εκπρόσωπος μας. Όλοι κολακεύουν τους συνομιλητές τους, πιστεύοντας ότι τα καλά λόγια ενισχύουν τις πιθανότητες οι συναντήσεις να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Γυρίζουν λοιπόν στην Καβάλα και πανηγυρίζουν με κάτι φοβερά δελτία τύπου, τα οποία κάποιες φορές συνοδεύονται κι από σχετικές φωτογραφίες χαμογελαστών ανθρώπων. Τα προβλήματα στο τέλος δεν λύνονται αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχουν οι λεγόμενες εντυπώσεις.

 

Έρχεται λοιπόν ο Αρχέλαος Γρανάς και με δύο απλές κουβέντες γκρεμίζει τον μύθο των πετυχημένων επαφών και των αποτελεσματικών ραντεβού και συσκέψεων. Είναι και σε βάρος του, δεν διαφωνούμε. Επέλεξε όμως να πει την αλήθεια ώστε την ώρα της κρίσης κανείς να μην του ζητήσει εξηγήσεις. Δεν ξέρουμε πόσο ο κ. Γρανάς θα συνεχίσει σε αυτόν τον φοβερά ρεαλιστικό ρυθμό. Ναι, χαλάει την πιάτσα. Ναι, βάζει τα πράγματα σε μια άλλη βάση. Πόσο θα αντέξει άραγε; Ή μήπως θα δικαιωθεί πανηγυρικά οπότε κι άλλοι θα αρχίσουν να τον μιμούνται και να τον αντιγράφουν;

 

Στην περίπτωση των Λουτρών των Ελευθερών δεν θέλουμε να δικαιωθεί ο Αντιπεριφερειάρχης. Θέλουμε να δικαιωθεί η μετρημένη του αισιοδοξία. Διότι αν λόγω ΚΑΣ χάσουμε και αυτόν τον επενδυτή τότε όλοι μας θα είμαστε για κρέμασμα (άσχετα αν πραγματικοί υπεύθυνοι θα είναι άλλοι).

 

Χθες το απόγευμα στο γήπεδο αναζητήσαμε τα πρόσωπα που συνήθως εντοπίζει κι ο κόσμος. Τους πολιτικούς. Βρήκαμε ελάχιστους. Οι βουλευτές στην Αθήνα. Οι δημοτικοί λίγοι. Οι περιφερειακοί στην Κομοτηνή αφού την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είδαμε λοιπόν τον Σάββα Εμινίδη, τον Νίκο Χατζηχρήστου, τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Ανέστη Δημητριάδη αλλά και τον δημοτικό σύμβουλο Άρη Βέρρο. Στην κερκίδα της «θάλασσας» ίσως ήταν κι άλλοι. Η συγκεκριμένη ανταπόκριση αφορά μόνο τις θύρες 6-7-8.

 

Διαβάστε επίσης