μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρόβλεψη της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας επιμένει ότι την Κυριακή στην Καβάλα θα βρέχει. Θα βρέχει πολύ. Αυτή η είδηση επηρεάζει αρνητικά πολλούς και διάφορους. Πρώτα πρώτα τους μαθητές (αλλά και τους γονείς τους) που ετοιμάζονται για την πρώτη ή την δεύτερη παρέλαση της ζωής τους. Αμέσως μετά τους εκπαιδευτικούς, τους πολιτιστικούς συλλόγους και φυσικά τους διαδηλωτές. Αυτούς που ετοιμάζονται στην παρέλαση (αλλά και μετά από αυτήν) να δηλώσουν ειρηνικά την διαφωνία τους για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τα πολυσυζητημένα νέα μέτρα.

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» αρχίζουν σήμερα όπου ο καιρός θα είναι καλός. Συνεχίζονται αύριο (στην πλατεία Κρίτωνα Κονσουλίδη), κορυφώνονται την Κυριακή. Με βροχή απειλητική. Παρόλα αυτά οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά. Ακόμη και χθες τα μαθητικά τμήματα έκαναν πρόβες στις αυλές των σχολείων. Οι σύλλογοι ειδοποιούσαν τα μέλη τους ενώ στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας γίνονταν συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας της Κυριακής. Αν βρέξει, που είναι το πιθανότερο, τότε όλα αυτά θα ματαιωθούν. Όπως ακριβώς έγινε τον Οκτώβρη του 2010. Τότε η παρέλαση άρχισε μεν, διακόπηκε δε μετά από 10 λεπτά λόγω βροχής.

 

Όσοι χάσουν την παρέλαση θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή. Θα τους δοθεί (ελπίζουμε) δεύτερη ευκαιρία τον προσεχή Μάρτη. Όσοι χάσουν την ευκαιρία να διαδηλώσουν κατά των μέτρων στην παρέλαση, θα κάνουν λιγότερη υπομονή. Τα μέτρα μπήκαν στον… φούρνο. Ψήνονται όπως τα καλά, παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Σύντομα θα είναι έτοιμα για… σερβίρισμα. Τότε – ίσως την ερχόμενη εβδομάδα- θα είναι σα γίνονται πολλές παρελάσεις ταυτόχρονα…

 

Ας σημειώσουμε όμως κάτι ακόμη. Ακόμη κι αν στην Καβάλα βρέχει, δεν θα βρέχει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εκεί οι παρελάσεις και οι διαδηλώσεις θα γίνουν κανονικά. Κι εμείς- ως τηλεθεατές- θα δούμε τα αναμενόμενα γεγονότα το βράδυ της Κυριακής από την τηλεόραση.

 

Λένε, οι διοργανωτές των τοπικών κινητοποιήσεων, ότι δεν πρέπει οι 4 βουλευτές της Καβάλας να ψηφίσουν τα μέτρα. Όποτε αυτά φθάσουν στην ολομέλεια της βουλής. Ευσεβείς πόθοι. Είναι 100% σίγουρο ότι και οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας θα ψηφίσουν τα μέτρα. Ότι μέτρα κι αν είναι. Άπαντες αποδέχθηκαν από καιρό το δόγμα Σαμαρά. Το οποίο είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του ΓΑΠ: Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να σώσω την πατρίδα… Όσο έσωσε την Ελλάδα ο ΓΑΠ, άλλο τόσο θα την σώσει κι ο Σαμαράς.

 

Η ιστορία του 2009 και του 2010 επαναλαμβάνεται. Ο ΓΑΠ εκείνης της εποχής είναι ο σημερινός Σαμαράς. Ο Σαμαράς εκείνης της περιόδου είναι ο Τσίπρας σήμερα. Ο Καρατζαφέρης τότε είναι ο Καμένος σήμερα. Το ΚΚΕ στην ίδια θέση και τότε και τώρα. Όσο για την Χρυσή Αυγή, αυτή μας προέκυψε στην πορεία. Κάνουμε δε ότι μπορούμε (κάθε ένας από το πόστο του) ώστε να την αντιμετωπίζουμε εντελώς λάθος. Αντί να την τιμωρήσουμε με την περιφρόνηση μας και μόνο, την προβάλλουμε συνεχώς. Κι όσο την προβάλλουμε (ακόμη και με τις δριμύτατες καταγγελίες μας) τόσο το καλύτερο για αυτούς. Απολαμβάνουν την προβολή, είναι το απαραίτητο τους οξυγόνο. Ζουν από τις καταγγελίες των άλλων. Παρελαύνουν καθημερινά στα κανάλια, έχοντας τόσο συχνά δημόσιο βήμα όσο κανένα άλλο ελληνικό της αντιπολίτευσης.

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας μας ενημέρωσε μόλις χθες ότι η παράσταση της Κυριακής θα γίνει κανονικά. Αυτή είναι μια ευχάριστη είδηση καθώς (όπως όλα δείχνουν) επικράτησαν άλλες απόψεις από αυτές που σφιχταγκάλιασαν την γνωστή νοοτροπία των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΔΗΠΕΘΕ δεν εξέδωσε δελτίο τύπου, σχετικό με την μεθαυριανή παράσταση. Παρόλα αυτά ο κόσμος πρέπει να το έχει στο νου του. Να βάλει την θεατρική ευκαιρία στο Κυριακάτικο πρόγραμμα του.

 

Μέχρι τώρα οι Δήμαρχοι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να «σώσουν» τα γραφεία του ΙΚΑ, τα δικαστήρια της περιοχής ακόμη και τις εφορίες. Αυτό που πάει να γίνει στην Αμαλιάδα δεν έχει προηγούμενο. Για να σωθεί το ΤΕΙ της πόλης, ο Δήμος αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα! «Αλιεύσαμε» την είδηση από τις εφημερίδες της περιοχής. Φυσικά και έχει ενδιαφέρον η προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα γίνει όμως δεκτή ή το ΤΕΙ Αμαλιάδας θα το φάει η μαρμάγκα; Ο Υπουργός Παιδείας συχνά απαντά στην Βουλή σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών. Ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα συγχωνεύσεων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων το μελετά επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο τέλος του έτους…

 

Ας λάβει υπόψη της λοιπόν η επιτροπή κι αυτή τη παράμετρο: Τα λειτουργικά έξοδα του Τμήματος ΤΕΙ Αμαλιάδας, θα αναλάβει ο Δήμος Ήλιδας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάν. Λυμπέρης, ώστε το ΤΕΙ να παραμείνει στην πόλη. “Δεν πιστεύω να βρεθεί Δημοτικό Συμβούλιο που θα αρνηθεί να κρατήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πόλη”, τόνισε ο κ. Λυμπέρης. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος είπε ότι “Η Ηλεία θα ρίξει την κυβέρνηση, αν σταματήσει η Ολυμπία Οδός στην Πάτρα”.

 

Καλόν πάντως είναι οι Δήμαρχοι να ετοιμάζονται. Αφού η Κυβέρνηση ξεμπέρδεψε με τα Ειρηνοδικεία και τις Εφορίες, μελετά συγχωνεύσεις τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας. Στο τέλος ο Δήμαρχος, ο κάθε Δήμαρχος, θα έχει υπό την σκέπη του όλες αυτές τις υπηρεσίες που λέγονται κρατικές. Θα τις πληρώνει (ενοίκια, φως, νερό, τηλέφωνο) ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν δίπλα στους δημότες του….

 

Στο θέμα της αξιοποίησης των Λουτρών των Ελευθερών, χθες έγινε το χειρότερο δυνατό. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Δηλαδή ήρθε η ώρα να αποφασίσει το ΚΑΣ αλλά αυτό δεν αποφάσισε! Ανέβαλε τη συζήτηση ώστε να την κάνει στην επόμενη συνεδρίαση του. Μετά από έναν μήνα και βάλε! Τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός για το σχέδιο ανάπτυξης των λουτρών δεν είναι ούτε ο επενδυτής, ούτε η Περιφέρεια, ούτε οι πρωτοβουλία των πολιτών. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ένα ιδιότυπο ελληνικό μίγμα που πρόσφατα δημιουργήθηκε. Αποτελείται από την γνωστή αναβλητικότητα των υπηρεσιακών παραγόντων και την επίσης γνωστή γραφειοκρατία. Αυτά τα δύο… παντρεύτηκαν στην περίπτωση που εξετάζουμε. Κι αν επί του παρόντος έχουμε να κάνουμε με γάμο, για τα λουτρά αυτό που έρχεται θα είναι το ακριβώς αντίθετο. Κηδεία.

 

Αφήστε που η συζήτηση αποκτά κάθε μέρα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Περιπλέκεται λες και πρόκειται για πανούργο έγκλημα, από αυτά που συχνά απασχολούσαν την τηλεοπτική εκπομπή της Νικολούλη. Ενώ αρχικά τέθηκε θέμα για 3 μόνο κτίρια των λουτρών, τώρα άλλοι φορείς (τοπικοί μάλιστα) ζητούν ο όποιος χαρακτηρισμός αποφασιστεί να αφορά το σύνολο των εγκαταστάσεων! Στο τέλος είναι πια πολύ πιθανό να μην γίνει απολύτως τίποτα. Η Αθήνα, άλλο που δεν θέλει να μπλοκάρει τέτοιες πρωτοβουλίες της επαρχίας. Η δε επένδυση στα Λουτρά κινδυνεύει (έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα) να αντιμετωπιστεί από ορισμένους λες και πρόκειται για τις αποθήκες υγρών καυσίμων στη Βάσοβα ή το LNG της ΔΕΠΑ!

 

Καλώς ή κακώς μας δόθηκε μια ευκαιρία ώστε τα λουτρά να αναβαθμιστούν δια του ιδιωτικού τομέα. Αντί αυτό να το βελτιώσουμε και να το προσαρμόσουμε στα δεδομένα των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, ντε και καλά να το σταματήσουμε. Να το ματαιώσουμε. Κι επειδή η καταστροφική δράση είναι πάντα ευκολότερη της δημιουργικής, δεν αποκλείεται στο τέλος να χάσουμε κι αυτό το λίγο που πιστέψαμε ότι εξασφαλίσαμε. Μια μικρή χαραμάδα φωτός ώστε το πολυετές χάλι στα λουτρά (με ευθύνη φυσικά του κράτους) να πάψει να υφίσταται. Στο χέρι μας ήταν και είναι. Το καλό να το κάνουμε καλύτερο. Κάποιοι όμως αποφασίζουν ότι δεν είναι «καλό» αυτό που προέκυψε. Είναι … έγκλημα. Άρα πρέπει να καταγγελθεί και να σταματήσει αμέσως….

 

Κι εν πάση περιπτώσει, αυτή τη συζήτηση να την κάνουμε. Κάθε ένας με τα επιχειρήματα του. Αρκεί να δοθεί η ευκαιρία. Όσο το ΚΑΣ αναβάλει την συζήτηση του θέματος όλοι χάνουν. Περισσότερο απ’ όλους τα λουτρά των Ελευθερών. Δεν χάνουν απλώς. Χάνονται κυριολεκτικώς μέσα στα σκουπίδια τα οποία ουδείς προνόησε να πάει να τα μαζέψει και να τα προωθήσει σε έναν από τους σκουπιδότοπους της περιοχής.

 

Διαβάστε επίσης