μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δημοτικές εκλογές

Οι περισσότεροι από αυτούς που ενδιαφέρονται να είναι (πρωτοεμφανιζόμενοι) υποψήφιοι Δήμαρχοι στην Καβάλα κάνουν υπομονή. Περιμένουν δύο πράγματα. Να ξεκαθαρίσει πλήρως το πολιτικό τοπίο, να πλησιάσει περισσότερο η ημερομηνία των επόμενων δημοτικών εκλογών. Όπως φαίνεται η τακτική αυτή είναι σωστή. Από την Αθήνα όμως πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια ότι οι τοπικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές) θα μετατεθούν. Και δεν θα γίνουν αρχές Καλοκαιριού του 2014. Αυτή η εξέλιξη θα κριθεί οριστικά ως το Καλοκαίρι του 2013. Τα σενάρια είναι δύο. Μετάθεση των εκλογών για το Φθινόπωρο του 2014, μετάθεση των εκλογών για το 2015 (Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο). Υπάρχει φυσικά κι ένα άλλο, επίσης πιθανό ενδεχόμενο. Να προηγηθούν των τοπικών εκλογών οι πρόωρες βουλευτικές. Οπότε τα των τοπικών εκλογών θα τα αποφασίσει η νέα κυβέρνηση.

 

Δρομολόγια

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας εξέδωσε πρόσφατα διαμαρτυρία για την μείωση των δρομολογίων από και προς Θάσο. Διαμαρτύρεται περισσότερο για την γραμμή του Πρίνου, όπου στη διάρκεια του Χειμώνα δεν υπάρχουν καθόλου δρομολόγια τις Κυριακές. Μετά την ανακοίνωση η διοίκηση της Θασιακής επιχείρησε να διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα. Και καλά έκανε. Δεν υπολόγισε όμως τον… ξενοδόχο. Ουδείς βουλευτής –από τους 4 της Καβάλας- ανταποκρίθηκε, ουδείς ενδιαφέρθηκε. Έτσι το θέμα πάει για να ξεχαστεί. Εκτός αν αυτή την εβδομάδα γίνει κάποιο θαύμα… Όχι τόσο από πλευράς των βουλευτών, όσο από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάντως ο πρόεδρος της Θασιακής Νίκος Τσιλογιώργης συνεχίζει και τους «ενοχλεί» (τηλεφωνικά) όλους. Για να δούμε τι θα καταφέρει.

 

Ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών

Αφού πολλές φορές επανέλαβαν (υπό τη μορφή εξαγγελίας κι εν μέσω πανηγυρισμών) το ίδιο πράγμα, τώρα αντιλαμβάνονται ότι η διαδικασία που αποφάσισαν και επιχειρούν να δρομολογήσουν δεν είναι καθόλου απλή. Αναφερόμαστε στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών. Μεταξύ των οποίων και του νέου λιμανιού της Καβάλας. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να δώσουν σε ιδιώτες λιμάνια, στα οποία εκτελούνται έργα του ΕΣΠΑ! Το απαγορεύει περίπου η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ψάχνουν λοιπόν να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το πρόβλημα αφού σε όλα τα προς ιδιωτικοποίηση λιμάνια υπάρχουν τέτοια έργα. Στο νέο λιμάνι Καβάλας για παράδειγμα, ένα έργο είναι σε εξέλιξη κι ένα δεύτερο θα επαναδημοπρατηθεί αρχές του νέου έτους.

Στα πλαίσια σύσκεψης που έγινε πρόσφατα στην Κρήτη ο γνωστός μας Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστας Μουτζούρης φέρεται να είπε: «Τίθεται επιπλέον ο προβληματισμός το κατά πόσον είναι εφικτή η παραχώρηση λιμενικών έργων σε ιδιώτες, εφόσον αυτά προγραμματίζεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ εντός του 2013 και να συγχρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους»

 

Τον ξέχασαν

Την Τετάρτη 7 Νοέμβρη εκδόθηκε από τον Δήμο Καβάλας δελτίο τύπου (δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες την επόμενη μέρα), σχετικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Ρωσία. Η επίσκεψη είχε γίνει στην Μόσχα λίγες μέρες νωρίτερα. Με μια πρώτη ματιά το δελτίο τύπου ήταν άψογο. Περιέγραφε ουσιαστικά μα και σύντομα το τι έγινε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας από αυτούς που ανέλαβαν να διαφημίσουν τόσο τον Δήμο Καβάλας όσο και τον Δήμο Παγγαίου.

Μια δεύτερη όμως και πιο προσεκτική ανάγνωση του δελτίου «αποκάλυψε» την μεγάλη του παράλειψη. Ενώ στην ίδια αποστολή μετείχε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, το όνομα του δεν αναφέρονταν πουθενά! Σα να μην ήταν μαζί τους. Θα σημειώσουμε μόνο ότι ο κ. Μιτζάλης μετείχε στην αποστολή με δικά του έξοδα και όχι με χρήματα του Δήμου Καβάλας. Λέτε αυτό το γεγονός να έπαιξε ρόλο ή απλά ήταν μια αμέλεια αυτού που συνέταξε το δελτίο τύπου;

 

Επιδότηση εργασίας

Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης αρχίζει δειλά δειλά να επανέρχεται στο θέμα της καθυστέρησης για την πληρωμή της επιδότησης εργασίας. Υποστηρίζει ότι ήρθαν χρήματα κι ότι σύντομα θα πληρωθεί μία από τις δόσεις που άργησαν (και πολύ μάλιστα). Φαίνεται ότι η πληρωμή στους δικαιούχους θα γίνει πλησίον των εορτών. Ενώ οι επαγγελματίες της Θράκης θα πληρωθούν επιδότηση 12%, αυτοί της Καβάλας και της Δράμας θα εισπράξουν ποσά με βάση το 4%. Αυτή η ενδοπεριφερειακή ανισότητα, όσο κι αν μας υποσχέθηκαν το αντίθετο, συνεχίζει να υπάρχει και να δημιουργεί πολλές αδικίες.

 

Συνεντεύξεις

Την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ επανήλθε σε συνεδρίαση η τοπική συντονιστική επιτροπή συνδικαλιστικών φορέων που οργανώνει τις αντιδράσεις (συγκεντρώσεις – πορείες κλτ) στην γνωστή κυβερνητική πολιτική της σκληρής λιτότητας. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Κάποια από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής άσκησαν ευγενική κριτική στους Παναγιώτη Αρσονιάδη-Τάσο Ιωαννίδη. Οι δύο πρόεδροι κατηγορήθηκαν ότι με τις συχνές εμφανίσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έγιναν «μαϊντανοί». Και οι δύο απάντησαν αμέσως. Δήλωσαν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διακόψουν τις συνεχόμενες συνεντεύξεις κτλ και να τους διαδεχθούν άλλα μέλη της ίδιας επιτροπής. Αυτό περίπου αποφασίστηκε αν και στο κρίσιμο ερώτημα, ποιοι από εδώ και πέρα θα δίνουν τις συνεντεύξεις ως εκπρόσωποι της συντονιστικής, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση.

 

Σύσκεψη

Σήμερα το πρωί θα γίνει στο Δημαρχείο μια ενδιαφέρουσα συνάντηση. Θέμα της οποίας θα είναι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν την περίοδο των εορτών στην πλατεία αλλά και η λειτουργία της λεγόμενης «Χριστουγεννιάτικης Αγοράς» στην ίδια περιοχή. Την πρωτοβουλία για την συνάντηση έχει η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Η οποία προσκάλεσε και εκπροσώπους των άλλων τοπικών φορέων. Ελπίζουμε ότι με αφορμή το σημερινό ραντεβού άπαντες οι εμπλεκόμενοι θα συνεννοηθούν και θα συνεργαστούν. Έχουμε ήδη αρκετούς τοπικούς καυγάδες (για ασήμαντες αφορμές οι περισσότεροι) και δεν χρειαζόμαστε νέους.

 

Κατά των μη προσκλήσεων

Ο Κώστας Παπακοσμάς ενημερώνει σχεδόν κάθε μέρα την σελίδα του στο facebook. Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνει αμέσως και συγκεκριμένα για τις δράσεις και πρωτοβουλίες του. Καμιά φορά όμως λέει και κάτι παραπάνω. Ειδικά όταν παρουσιάζονται τα κατάλληλα ερεθίσματα. Προχθές «ανέβασε» φωτογραφίες από την τελετή θεμελίωσης του νέου δημοτικού σχολείου στη Νέα Πέραμο. «Ντροπή, δεν κλήθηκε η αντιπολίτευση» του έγραψε η Ρίτσα Καραγιαννίδου. Κι ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού έγραψε αμέσως μετά: « Σε αυτή την δύσκολη και ιστορική καμπή για την χώρα και την αυτοδιοίκηση , οι αποκλεισμοί δεν βοηθούν. Ο κόσμος θέλει ενότητα συμπόρευση, συνέργεια, συνεργασία όραμα και ελπίδα».

 

Έρχονται στην Καβάλα Λοβέρδος- Φλωρίδης;

Ναι υπάρχει κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ. Γενική αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Βενιζέλου. Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων ήρθε και θα επανέλθει στην Καβάλα ο Γιώργος Φλωρίδης. Δημοσίευμα όμως αθηναϊκής εφημερίδας παρουσιάζει και τον Ανδρέα Λοβέρδο να προετοιμάζει περιοδεία στην επαρχία. Μεταξύ των άλλων πόλεων και περιοχών (αναφέρει το δημοσίευμα) ο πρώην Υπουργός Υγείας σκοπεύει να επισκεφθεί και την Καβάλα: Επί πολύ ώρα βρέθηκαν δίπλα-δίπλα οι Ανδρέας Λοβέρδος, Κωστής Χατζηδάκης, Χάρης Παμπούκης και Θόδωρος Πάγκαλος στην εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες στο ξενοδοχείο Χίλτον το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης. Ο κ. Λοβέρδος συνομίλησε για ώρα με τον Θόδωρο Πάγκαλο αλλά και με τον Κωστή Χατζηδάκη ενώ είχε κατ’ ιδίαν διάλογο με τον παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών.Στη συνέχεια εθεάθη σε καυτό τετ-α-τετ με τον Χάρη Παμπούκη στο λόμπυ του ξενοδοχείου. Ας σημειωθεί ότι ο γνωστός δικηγόρος και πρώην υπουργός κ. Παμπούκης υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και υπουργός Επικρατείας.Ο κ. Λοβέρδος δεν έδωσε σήμερα συνέχεια στο θρίλερ του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστολή που έστειλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο θέτοντας ευθέως θέμα ηγεσίας και ζητώντας τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός θα συνεχίσει τον μαραθώνιο ομιλιών του στην Ελλάδα με εμφανίσεις σε Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Βέροια, Σέρρες, Θεσσαλονίκη.

 

Συνεδρίαση

Την προσεχή Παρασκευή το απόγευμα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Γκόνης θα παρουσιάσει αναλυτικά θεατρικές προτάσεις που θα αφορούν το χρονικό διάστημα Δεκέμβρης 2012 έως Μάρτης 2013. Κατά πληροφορίες οι προτάσεις Γκόνη αφορούν μετακλήσεις σχημάτων αλλά και μία παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. «Δεν ξέρω ακριβώς τι θα μας παρουσιάσει, ξέρω ότι αυτά θα είναι αρκετά» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Ανέστης Δημητριάδης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης