μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρακολουθούμε στενά τον Γιώργο Φλωρίδη που έρχεται και ξαναέρχεται αυτόν τον καιρό στην Καβάλα. Ακούμε όσους προσέρχονται στα ραντεβού μαζί του, δηλώνουν οι περισσότεροι ικανοποιημένοι από αυτά που ακούν. Ουδείς όμως γνωρίζει να μας πει για το «δια ταύτα». Ο πρώην Υπουργός κάνει συγκεκριμένη δουλειά. Προδιαφημίζει το κόμμα, για την ίδρυση του οποίου θα συντελέσει κι ο ίδιος. Αποφεύγει όμως να δεσμευτεί χρονικά για το τι θα γίνει, πότε και από ποιους θα γίνει. Αφήνει να αιωρείται στην ατμόσφαιρα κάτι το μυστηριώδες. Κάτι το άγνωστο. Λένε ότι ξέρει τι κάνει. Επιλέγει αυτή την αοριστία σκόπιμα ώστε να εμφανιστεί δυνατός μόνο στην σωστή ώρα. Αυτή, εκτιμούν πολλοί από αυτούς που τον άκουσαν,θα είναι η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στα πράγματα. Μόνο τότε ο κ. Φλωρίδης (μόνος ή μετά πολλών) θα αποφασίσει και θα κάνει το επόμενο (συγκεκριμένο) βήμα.

 

Έξυπνο δεν λέμε. Πόσοι όμως έχουν την υπομονή να περιμένουν αυτές τις εξελίξεις. Απέναντι στον κ. Φλωρίδη παρουσιάζεται ένας κόσμος που βιάζεται. Πολύ μάλιστα. Απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ψάχνουν εναγωνίως μια άλλη πρόταση. Και μια άλλη πολιτική στέγη. Δυστυχώς για τον πρώην Υπουργό οι περισσότεροι δεν φαίνεται να έχουν την υπομονή να περιμένουν όλα όσα αυτός με νηφαλιότητα προβλέπει ότι θα γίνουν. Αμέσως μετά από τα οποία θα αναλάβει δράση.

 

Μετά είναι και το άλλο και σημαντικότερο. Από πολιτικής πλευράς ο Γιώργος Φλωρίδης προτείνει κάτι παραπλήσιο με το σημερινό. Μια πολιτική λιτότητας, χαρατσιών, συγκέντρωσης χρημάτων στα κρατικά ταμεία χωρίς διακρίσεις-κριτήρια- κανόνες. Χρήματα να είναι κι ας έρχονται από όπου να ‘ναι. Φοβόμαστε όμως ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ένα τέτοιο νέο κόμμα. Αν ζητά κάτι τέτοιο τότε δεν έχει παρά να μείνει στο ΠΑΣΟΚ. Κι αν δεν του αρέσει η σημερινός αρχηγός, σύντομα θα αλλάξει κι αυτός.

 

Υπάρχουν κάποια μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων και ο Φλωρίδης) που ετοιμάζονται να φτιάξουν κάτι νέο. Καινούργιο και δυναμικό. Αν αυτό το νέο θα είναι ένα ή πολλά μαζί, δεν το ξέρουμε. Παίζουν ρόλο οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι συμπάθειες, οι αντιπάθειες και φυσικά οι φιλοδοξίες. Τι θα μας πει όμως το καινούργιο ή τα καινούργια κόμματα που έρχονται; Θα μιλήσουν για αυτά που έχει ανάγκη ο λαός ή θα αντιγράψουν την πολιτική Παπανδρέου-Παπαδήμου- Σαμαρά με μικρές μόνο αλλαγές; Διαβάζοντας λίγο πιο προσεκτικά τα λόγια τους (όπως παρουσιάζονται στις συχνές τους συνεντεύξεις) καταλαβαίνουμε ότι αυτό που φέρνουν δεν είναι νέο. Είναι ότι ακριβώς ζούμε δύο χρόνια τώρα.

 

Προσπαθούν να το κάνουν πιο όμορφο, με εντυπωσιακό περιτύλιγμα. Ξέρουν άλλωστε ότι οι βασικές θυσίες αποφασίστηκαν ήδη από τους προηγούμενους. Αυτοί θα έχουν μια πιο εύκολη δουλειά. Να διατηρήσουν τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και φυσικά τα χαράτσια. Έτσι όμως οι… νέοι θα αποτύχουν. Η Ελλάδα σήμερα δεν χρειάζεται νέα κόμματα. Χρειάζεται νέες πολιτικές. Λύσεις στα προβλήματα των ανέργων, των εργαζόμενων. Φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν σπίτια και διαμερίσματα. Αυτό δεν φαίνεται να το εγγυάται ούτε ο σοβαρός λόγος του Φλωρίδη, ούτε ο φιλόδοξος Χρυσοχοίδης μα ούτε κι ο λαλίστατος Λοβέρδος.

 

Αν είναι λοιπόν να κληθούμε σε τραπέζι με ίδιο φαγητό, τότε συγνώμη αλλά δεν χρειάζεται. Το πρόβλημα αυτού του χώρου (τώρα τελευταία έγινε κεντρώος χώρος) δεν είναι αυτός που μιλά. Ο επικεφαλής, ο σχηματισμός και τα σύμβολα. Πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο είναι η ιδεολογική στροφή που έγινε στο τέλος του 2009. Επί της οποίας επιμένουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ο Βενιζέλος και οι ανταγωνιστές του. Όσοι έχουν κάτι άλλο να πουν, αυτοί βρίσκονται (οι περισσότεροι) ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μια που μιλάμε για νέα κόμματα. Προχθές στην εκδήλωση του Πολυτεχνείου στην Καβάλα κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι και ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πειρατών! Έχουμε τέτοιο κόμμα και στην Καβάλα; Ναι, είναι η απάντηση. Ενώ λοιπόν από την συγκέντρωση απουσίαζαν κόμματα με παρουσία στην Βουλή (ΝΔ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) και στην Ευρωβουλή (Οικολόγοι Πράσινοι), ήταν εκεί οι Πειρατές. Ένας νεαρός που με θάρρος κράτησε το στεφάνι στα χέρια του κι εν μέσω απόλυτης σιωπής προχώρησε προς το μνημείο του Καπνεργάτη.

 

Σιωπή που δεν ήταν παρά μια φυσιολογική ανθρώπινη περιέργεια. Άπαντες εκείνη την ώρα έπαψαν να μιλούν, να σχολιάζουν. Κοίταξαν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, να δουν αυτό το περίεργο που μάλλον άκουγαν πρώτη φορά. Τον εκπρόσωπο των Πειρατών στην Καβάλα. Εφόσον λοιπόν στην Καβάλα διαθέτουμε ναυτικό μουσείο, λογικό είναι να κάνουν την εμφάνιση τους και… πειρατές. Διαφορετικοί όμως. Με λόγο και πρόταση επί των οικονομικών προβλημάτων της εποχής.

 

Ποτέ άλλοτε ένα βουλευτής δεν έκανε ότι έκανε χθες ο Γιάννης Πασχαλίδης. Οι βουλευτές εκλέγονταν για άλλες δουλειές και όχι για να διαφημίζουν τα τοπικά προϊόντα. Υπό αυτή την έννοια ο Γιάννης Πασχαλίδης σαφώς και μπήκε σε ξένα χωράφια. Αυτή όμως η είσοδος ήταν ευχάριστη, προκάλεσε θετικά σχόλια. Δουλειά όμως θα γίνει; Που να το ξέρει ο βουλευτής… Οι δύο Ιάπωνες που ήρθαν χθες στην Καβάλα είπαν πολύ λίγα λόγια. Αυτό είναι καλό σημάδι. Στόχευσαν κυρίως στο λάδι (και λιγότερο στις ελιές), είχαν όμως την υπομονή και την ευγένεια να κάτσουν να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση προϊόντων που διήρκησε 3 ολόκληρες ώρες!

 

Δεν αποκλείεται εδώ που έφθασαν τα πράγματα οι βουλευτές να αναλάβουν να κάνουν συστηματικά αυτή τη δουλειά. Ο τόπος την χρειάζεται. Χώρες υπάρχουν πολλές, αρκούν για όλους. Αν μάλιστα κλείσει κάποια έστω συμφωνία, τότε να δείτε βιασύνη και ιδιαίτερο ζήλο. Η Καβάλα παράγει πολλά και διάφορα πράγματα. Τα προβάλει όπως τα προβάλει εντός και εκτός συνόρων. Κάθε επιπλέον βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Άλλωστε οι βουλευτές τι άλλο τους έμεινε να κάνουν; Τα ρουσφέτια κόπηκαν. Να βρουν χρήματα για τους συλλόγους, είναι δύσκολο. Να λύσουν άλλα προβλήματα, παράτολμο. Ας αφοσιωθούν λοιπόν σε κάτι πιο ουσιαστικό. Ποιος ξέρει, ίσως έτσι κάνουν την έκπληξη…

 

Για την προσεχή Κυριακή είναι προγραμματισμένα να γίνουν πολλά ντέρμπι. Ο ΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Πιερικό, η Ένωση τον Ίκαρο. Αυτήν όμως την Κυριακή ένα είναι το σούπερ ματς. Που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου με μοναδικό θέμα τον απολογισμό του 2011. Προχθές εξασφαλίστηκε η συμμετοχή στη συνεδρίαση και της αντιπολίτευσης. Κάποιοι είχαν αμφιβολίες λόγω κυρίως των όσων προηγήθηκαν περί του θέματος. Όσο για την διοίκηση, ετοιμάζεται για φουλ επίθεση. Η διαδικασία θα αρχίσει το πρωί και θα τελειώσει το απόγευμα. Για αυτό και όσοι προσέλθουν καλό είναι να δείξουν την ελάχιστη προνοητικότητα. Σε ένα ταπεράκι λίγο φαγητό για τις δύσκολες ώρες του μεσημεριού…

 

Αντιγράφουμε γιατί αξίζει τον κόπο, ανάρτηση του Κωστή Σιμιτσή προερχόμενη από την πρόσφατη (επεισοδιακή) ελληνογερμανική συνάντηση της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη:

 

Διαβάστε επίσης