μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δικαστήρια

Πριν από 15 περίπου μέρες και πριν καταδικαστεί στο Εφετείο Θράκης, ο Δήμαρχος μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής για όλες αυτές τις δικαστικές του εκκρεμότητες. Θύμισε ότι πρόκειται για υποθέσεις του 2007 και του 2008. Σημείωσε ότι αθωώνεται συνεχώς αλλά έχει παράπονο που πηγαίνει στο δικαστήριο μόνος. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, τις άδειες των οποίων δεν ανακάλεσε, δεν εμφανίζονται ποτέ και πουθενά. Λες και κάτι ήξερε όταν τότε έκανε αυτή την περιγραφή…

Λίγες μέρες, μετά σε μια από αυτές τις δίκες δεν αθωώθηκε. Καταδικάστηκε. Η είδηση αρχικά φάνηκε να «περνά» στο ντούκου. Η υπόθεση δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρή. Για την τοπική κοινωνία δεν υπήρχε είδηση. Ο Δήμαρχος της πόλης δεν έκλεισε κατάστημα (ενώ τον πίεζαν άλλες υπηρεσίες) αφού θεώρησε ότι η παράβαση δεν ήταν τόσο σοβαρή. Φυσικά κι είχε δίκιο. Τα δικαστήρια απ’ την άλλη λειτουργούν διαφορετικά. Δεν αντιλαμβάνονται πάντα τις ιδιαιτερότητες των κοινωνιών. Δεν γνωρίζουν πρόσωπα. Οι δικαστές δικάζουν με βάση τα έγγραφα που έχουν μπροστά τους. Όταν μάλιστα ο κατηγορούμενος θεωρεί βέβαιη την αθώωση του και προσέρχεται σε δίκη ολίγον απροετοίμαστος (επηρεασμένος ίσως από τις πολλές προηγούμενες αθωώσεις) τότε τα πράγματα αλλάζουν. Κι άλλαξαν όντως.

Πήραν το θέμα οι των Αθηνών, το «κούμπωσαν» στο κλίμα των ημερών κι έτσι η απλή υπόθεση του Δημάρχου είχε συνέχεια. Πρώτα καταδικάστηκε, μετά «διαφημίστηκε» σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δυστυχώς ρόλο παίζει η απόφαση του δικαστηρίου κι όχι όλες οι άλλες σημαντικές λεπτομέρειες της κάθε υπόθεσης.

Κάπως έτσι την «πάτησε» κι ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Όταν δικάζονταν σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση του σπιτιού του πήγε στο δικαστήριο με το αέρα της εξουσίας. Δεν προετοιμάστηκε σωστά. Πίστευε ότι θα αθωωθεί αφού από τότε υποστήριζε ότι δεν είχε κανένα δόλο. Προσγειώθηκε κι αυτός ανώμαλα. Παρέλαβαν την απόφαση του δικαστηρίου τα μέσα ενημέρωσης, πρόβαλαν την καταδίκη του κι ακολούθησε ότι ακολούθησε. Ως που ήρθε η ώρα της έφεσης. Ο κ. Καλλιοντζής έχοντας βάλει μυαλό, ασχολήθηκε πιο προσεκτικά με την υπόθεση. Παρουσίασε νέους μάρτυρες υπεράσπισης. Μίλησε πιο αναλυτικά στους δικαστές. Τους έπεισε για την αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά. Αθωώθηκε και τώρα το χαίρεται. Πήρε το μάθημα του κι όταν θα έρθουν νέα δικαστήρια (αν και όποτε έρθουν) θα κάνει το ίδιο. Θα ασχοληθεί σοβαρά, μη ακούγοντας τις διάφορες «σειρήνες» (που πάντα υπάρχουν για να υποβαθμίζουν την κάθε δικαστική εκκρεμότητα).

Κι ο Δήμαρχος, κι αυτός θα αθωωθεί στην έφεση. Είναι φανερό ότι τώρα πείσθηκε ότι τα δικαστήρια δεν είναι παίξε γέλασε. Την Παρασκευή κάλεσε σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τους είπε ότι τους θέλει συμπαραστάτες δηλαδή μάρτυρες υπεράσπισης στις δίκες που ακολουθούν. Κι αυτοί του απάντησαν πολύ απλά (εκθέτοντας τον). Μα και βέβαια – του είπαν- θα έρθουμε μάρτυρες. Θα ερχόμασταν και τώρα- συμπλήρωσαν- αλλά δεν μας κάλεσες…

Η υπόθεση Καλλιοντζή σε σχέση με το σπίτι του ήταν όντως μια «αστεία» υπόθεση. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε όταν δεν την πήρε στα σοβαρά. Οι υποθέσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι πράγματι απλές και διαδικαστικές. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε όταν πίστεψε ότι δεν θα παραστεί σε δίκη αλλά σε … περίπατο. Υπό αυτές τις συνθήκες αξίζει και στους δύο η ίδια λαϊκή ρήση (αφού αυτή πανηγυρικά επιβεβαιώνεται): Την έπαθες αλλά έμαθες. Ώστε να μην την ξαναπάθεις.

 

Λιμάνια

Από την πρώτη του επίσκεψη στην Καβάλα (το Φθινόπωρο του 2012) καταλάβαμε ότι τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Κώστα Μουτζούρη δεν τον «φοβίζουν» τα ταξίδια στην επαρχία. Ίσα ίσα που τα επιδιώκει. Είδαμε στο διαδίκτυο ρεπορτάζ από πολλές άλλες παρόμοιες εξορμήσεις του. Αντιληφθήκαμε ότι έχει καλές προθέσεις αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Κάπως έτσι έκανε την διαφορά. Ήρθε στην περιοχή αλλά μόνο στη Θάσο. Αγνόησε την Καβάλα όπου βρίσκεται ο ΟΛΚ και τα σοβαρά του προβλήματα. Περίεργο δεν είναι;

Μετά κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τον ΟΛΚ. Από τις απαντήσεις που έδωσε καταλάβαμε ότι τελικά τίποτα δεν είναι περίεργο ή τυχαίο. Απέφυγε να περάσει από της Καβάλα και τον ΟΛΚ αφού δεν είχε τίποτα καινούργιο να πει. Το μεγάλο πρόβλημα με το αργοπορημένο έργο στο νέο λιμάνι υφίσταται ακόμη. Πρέπει να θυμίσουμε ότι με αυτόν τον γόρδιο δεσμό ασχολήθηκαν στο τέλος του 2012 δύο γενικοί γραμματείς Υπουργείων. Ο κ. Μουτζούρης και ο κ. Σιμόπουλος. Ούτε αυτοί όμως κατάφεραν να ξεμπλοκάρουν το έργο, το όποιο έμπλεξε στον λόφο των Άσπρων Χωμάτων και στην έκταση του Εσκί Καπού. Δυστυχώς λοιπόν ένα μεγάλο έργο του Νομού καρκινοβατεί. Την ίδια ώρα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ετοιμάζεται να αρχίσει έργο εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης. Αν το έργο αυτό ολοκληρωθεί πιο γρήγορα από το δικό μας (κάτι που πλέον δεν είναι δύσκολο να συμβεί) τότε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αποκτήσει προβάδισμα σε σχέση με το νέο λιμάνι της Καβάλας.

Ερωτούνται λοιπόν οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας, τι έκαναν και τι πρόκειται να κάνουν ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα το έργο στο νέο λιμάνι; Τι σκοπεύουν να πράξουν με το πρόβλημα του λόφου; Ξέρουν ότι στο ίδιο νέο λιμάνι περιμένουμε δύο χρόνια τώρα να επαναδημοπρατηθεί η άλλη εργολαβία, αυτή που άφησε στη μέση η εταιρία Θόλος; Όλα αυτά τα κουσούρια υποβαθμίζουν την προοπτική ανάπτυξης για την Καβάλα, σε ότι έχει σχέση με το νέο λιμάνι. Θα μας περάσει η Αλεξανδρούπολη, η οποία προ ετών ήταν πολύ πίσω μας.

 

Αεροπορικό σόου

Μόνο 3.000 ευρώ δίνει στο αεροπορικό σόου της Καβάλας το Επιμελητήριο. Τα χρήματα δεν είναι λίγα με βάση τη δυνατότητα και το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου. Είναι λίγα αν δούμε συνολικά την οργανωτική προσπάθεια, σε σχέση με άλλες υποσχέσεις που υπήρχαν. Το σόου περίμενε από το Επιμελητήριο μέχρι και διπλάσιο ποσό. Τώρα θα βολευτεί με τα τρία χιλιάρικα. Είναι το δεύτερο άσχημο νέο για την διοργάνωση. Προ λίγου καιρού η Περιφέρεια (δική της ιδέα είναι το συγκεκριμένο σόου) «έκοψε» 5.000 ευρώ από τα χρήματα που υποσχέθηκε. Ο Δήμος Καβάλας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την δική του συμμετοχή. Όταν όμως μειώνει 50% τα χρήματα στο Φεστιβάλ Φιλίππων, όλοι καταλαβαίνουν τι θα κάνει με το αεροπορικό σόου.

Εκδηλώσεις αυτού του επιπέδου δεν γίνονται με το στανιό. Ούτε μπορεί κάποιος να τα περιμένει όλα τέλεια αφήνοντας την διοργάνωση στον… αυτόματο πιλότο. Μήπως κάποιοι δεν το θέλουν το σόου; Δεν είναι κακό να τρέφουν αυτά τα αισθήματα, αρκεί να τα διατυπώσουν δημοσίως. Όταν όμως κρύβονται, όταν αδιαφορούν και δεν ασχολούνται τότε κάνουν το χειρότερο δυνατό. Τα λόγια τους είναι ενθαρρυντικά, οι πράξεις τους όμως δείχνουν το αντίθετο. Αυτή τη στιγμή τα γεγονότα στον αέρα (η ουσία δηλαδή του σόου) έχει όριο το ποσό των 50.000 ευρώ περίπου. Αν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν είναι κάτω από το ποσό αυτό τότε απλά το σόου δεν θα γίνει. Δεν θα γίνει στην Καβάλα γιατί αμέσως μετά θα προγραμματιστεί να γίνει κάπου αλλού στην Ελλάδα.

 

Μήνες ανεργίας

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το ΤΕΙ Καβάλας οι πίνακες μοριοδότησης για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Σε αυτούς τους πίνακες βρίσκει κάποιος το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας και δη της μακροχρόνιας. Οι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους εμφανίζονται και είναι άνεργοι για 64- 30 και 20 μήνες!

 

Μια επανάληψη για τις εντυπώσεις

Η ιστοσελίδα energypress διατηρούσε όλο το Σαββατοκύριακο σε εμφανή θέση κείμενο- επανάληψη σχετικά με τις προθέσεις της Ενεργειακής. Ουδέν νεότερον από τη μια, υπενθύμιση από την άλλη (με την βοήθεια της ιστοσελίδας φυσικά). Το ίδιο κείμενο μπορεί (αν μπορεί) να δημιουργεί εντυπώσεις αλλού. Όχι στην Καβάλα, όπου τα δεδομένα είναι γνωστά. Το κείμενο αναφέρει: Σε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την περαιτέρω αξιοποίηση του κοιτάσματος του Πρίνου και την ανάπτυξη του λεγόμενου «πεδίου Ε», είναι έτοιμη να προχωρήσει η διοίκηση της Energean Oil & Gas, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει η διένεξη που έχει προκύψει με τη διοίκηση της… θυγατρικής της Καβάλα Oil, που σήμερα ελέγχεται από το σωματείο των εργαζομένων (που έχει και το 33% των μετοχών). Τα «χέρια» της Energean Oil είναι άλλωστε λυμένα, από τη στιγμή που κυρώθηκε από τη Βουλή προ ολίγων ημερών η επέκταση των αδειών εκμετάλλευσης κατά 25 χρόνια. Αντικειμενικός στόχος των νέων επενδύσεων οι οποίες σε πρώτη φάση θα ξεπεράσουν τα 140 εκατ. ευρώ, είναι να αυξηθεί η παραγωγή από 1800 βαρέλια την ημέρα σήμερα, στα 5 – 6.000 βαρέλια ημερησίως. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν τέσσερις γεωτρήσεις στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο. Θα κοστίσουν 43,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται ότι θα δώσουν παραγωγή 2.800 βαρελιών την ημέρα. Τα αποθέματα υπολογίζονται συνολικά στα 4,5 εκατ. βαρέλια.Επόμενη κίνηση είναι η ανάπτυξη του «Πεδίου Ε». Εδώ τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα φτάνουν τα 6,3 εκατ. βαρέλια. Θα πραγματοποιηθούν 4 γεωτρήσεις, (δύο παραγωγικές και δύο εισπίεσης νερού), θα εγκατασταθεί νέα πλατφόρμα και θα επενδυθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια παραγωγή περίπου 3.000 βαρελιών την ημέρα.Αναφορικά με τις οφειλές προς εργαζόμενους, προμηθευτές και ελληνικό δημόσιο, που σύμφωνα με κατηγορίες των εργαζομένων ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Energean Oil δηλώνει ότι, όσον αφορά τους εργαζόμενους, θα πληρωθούν άμεσα, με την ανάληψη της διοίκησης της Καβάλα Oil. Για τα χρέη προς την αγορά και το δημόσιο, θα εξοφληθούν αμέσως μόλις μπορέσει να πουλήσει το πετρέλαιο που υπάρχει στις αποθήκες της «Καβάλα Oil».

*Επί της ίδιας ανάρτησης οι εργαζόμενοι της Καβάλα Όιλ απάντησαν το ακόλουθο σχόλιο: Επανέρχεται με «4 νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο» η Ενεργειακή Αιγαίου, όπως δημοσίευσε σήμερα στην αγαπημένη της ηλεκτρονική εφημερίδα ENERGYPRESS! Επενδύσεις ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ αναγγέλλει ο κος Ρήγας! Ξέχασε τους απλήρωτους εργαζόμενους, προμηθευτές, εργολάβους, ΙΚΑ κλπ; Στην πραγματικότητα δεν διαθέτει ούτε τα 30 εκατομμύρια «για τα χρέη που τον κατηγορούν οι εργαζόμενοι ότι οφείλει», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και θα εξασφαλίσει 140 εκατομμύρια για γεωτρήσεις και νέα πλατφόρμα ; Μα ποιον κοροϊδεύουν επιτέλους;Με τα λόγια δεν γίνονται οι επενδύσεις. Λεφτά χρειάζονται ! Κι αυτοί δεν τα έχουν. Αν τα είχαν δεν θα διαμαρτυρόταν κανένας! Είναι πολύ απλά τα πράγματα!

 

 

Διαβάστε επίσης