• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις και τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έκαναν έρευνα για να δουν τις αντιδράσεις και τις προθέσεις του εκλογικού σώματος. Δεν βρήκαν κάτι τρομερά διαφορετικό. Το ποσοστό αυτού του κόμματος που σκοτώνει τους αντιπάλους του, παραμένει μεγάλο. Πολύ μεγάλο σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις πολλών ανθρώπων του. Από χθες υπάρχει ένας νέος λόγος να γίνουν δημοσκοπήσεις. Ανακοινώθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Πανάκριβο και φέτος το πετρέλαιο, όπως πέρσι.

 

Τώρα άραγε θα κάνουν δημοσκοπήσεις; Αξιολογούν ως σημαντικό το γεγονός; Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Η είδηση περνά στο ντούκου αφού εκτιμούν ότι είναι «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια». Ποιους άλλωστε αφορά η συγκεκριμένη εξέλιξη; Όχι όλους τους Έλληνες. Μόνο αυτούς της Βόρειας Ελλάδας. Αν μάλιστα το κριτήριο είναι πληθυσμιακό τότε ούτε καν τους μισούς έλληνες πολίτες.

 

Δεν περιμέναμε ευχάριστες εκπλήξεις και θαύματα. Είχαμε μόνο κρυφές ελπίδες. Κάτι το… καράβι που γυρίζει, κάτι το φτιαχτό πλεόνασμα, μας έκαναν να ονειρευόμαστε… Στα όνειρα μας τόσο καιρό βλέπαμε τιμές πετρελαίου θέρμανσης κοντά στα 60 λεπτά. Βλέπαμε βυτιοφόρα να κυκλοφορούν συχνά στους δρόμους της πόλης. Λάστιχα να απλώνονται. Δεξαμενές να γεμίζουν. Ζεστά σπίτια και διαμερίσματα. Το τζάκι άδειο, όμορφα στολισμένο και αχρείαστο.

 

Αυτά τα όνειρα έμειναν όνειρα. Όνειρα θερινής νυχτός. Κι αυτός ο Χειμώνας θα είναι ιδιαίτερος. Δύσκολος αφού φέτος μπορεί το κρύο να είναι πιο πολύ σε σχέση με πέρσι. Για τους ευρισκόμενους στην Αθήνα κυβερνητικούς παράγοντες όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Που δεν τους απασχολούν παρά ελάχιστα. Όσο για τις «επαναστάσεις» κυβερνητικών βουλευτών (που μάλιστα αυτό το διάστημα καταθέτουν οργισμένες ερωτήσεις), σιγά μη σκίσουν κανένα καλτσόν! Ούτε με τις επίκαιρες ερωτήσεις τους μπορούμε να ζεσταθούμε.

 

Δεν γνωρίζουμε πως αξιολογούν τις ειδήσεις. Πως ιεραρχούν τα διάφορα γεγονότα. Για μας πάντως η χθεσινή είδηση του πάλι ακριβού πετρελαίου θέρμανσης είναι η είδηση της χρονιάς. Μήνυμα ότι θα κρυώσουμε. Θα επιχειρήσουμε να ζεσταθούμε εναλλακτικά μα στο τέλος θα καταλάβουμε ότι αυτό που επιδιώκουμε δεν επιτυγχάνεται. Είναι τόσο μνημονιακοί κι ανίκανοι που ούτε καν το φυσικό αέριο μπορούν να φέρουν σε μια πόλη όπως η δική μας. Ξέρετε, υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο. Εμείς ούτε σε αυτές τις περιοχές είμαστε, ούτε φαίνεται ότι κάποτε θα φθάσουμε. Εμείς εκπαιδευτήκαμε πέρσι και μάθαμε. Να περνάμε τον Χειμώνα με κρύο…

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφώντας Κροκίδης παρακολούθησε τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του διοικητή του Νοσοκομείου Χρήστου Κοπατσάρη. Ήταν ο μόνος θεατής, έμεινε στο βάθος της αίθουσας ώστε να ξεχωρίζει από τους δημοσιογράφους. Στο τέλος μάλιστα έδωσε συγχαρητήρια στο Διοικητή για όσα προηγουμένως άκουσε. Ο κ. Κροκίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι παρακολούθησε την συνέντευξη για να μάθει νέα περί της ΕΔΕ για τη νοσηλευτική. Τέτοια αναφορά δεν έκανε ο κ. Κοπατσάρης επειδή δεν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους.

 

Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε κι όπως λέγεται είναι στα χέρια του Διοικητή που περιμένει να τη θέση υπόψη του συμβουλίου του Νοσοκομείου, όταν αποκτήσει τέτοιο. Όλοι θέλουν να μάθουν τα συμπεράσματα της ένορκης διοικητικής εξέτασης και τη συνέχεια που θα δοθεί στο όλο θέμα. Μα δεν μπορούν. Κι οι δημοσιογράφοι ενώ χθες είχαν την ευκαιρία, δεν ρώτησαν τίποτα. Δημοσιογραφικό αυτογκόλ…

 

Τα καταφέρνει ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου. Πρώτα πρώτα έχει βοηθήσει ώστε η κατάσταση στο ίδρυμα να είναι ήρεμη. Δεύτερον είναι δίκαιος με το κάθε πρόβλημα, άσχετα αν μπορεί ή δεν μπορεί να το λύσει. Τρίτον, είναι κυβερνητικός αλλά λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που δεν υπάρχουν γκρίνιες κι αντιπάθειες. Ίσα ίσα που συμβαίνει το αντίθετο. Ο διοικητής λύνει προβλήματα. Αύριο μάλιστα θα παραστεί στη συνέλευση των γιατρών. Κι όπως έλεγαν οι γιατροί του Νοσοκομείου, τα μέλη της Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να του υποβάλλουν ακόμη και ερωτήσεις!

 

Το είδαμε κι αυτό. Ο ΑΟΚ να αγωνίζεται σε επίσημη ποδοσφαιρική αναμέτρηση και να φορά πράσινες φανέλες, πράσινα παντελονάκια. Αυτό όντως δεν έχει προηγούμενο. Κι όπως εξήγησε ο Βλάσσης Τσάκας έγινε για γούρι… Κατόπιν αυτής της εξήγησης κάθε σχόλιο για τα πράσινα χρώματα του ΑΟΚ είναι περιττό.

 

Ακούγεται στη Θάσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να στηρίξει τον νυν Δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ! Αυτό θα είναι είδηση. Γιατί; Γιατί ενώ οι μηχανικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν και δεν συνεργάζονται ούτε καν με τον Λάζαρο Βασιλειάδη, τα στελέχη του ίδιου κόμματος εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν Χατζηεμμανούηλ. Δεν είναι κακές οι συνεργασίες. Αρκεί να είναι φυσιολογικές. Σε κάθε περίπτωση και ευκαιρία.

 

Περνά στο ντούκου η δήλωση που κάνει και ξανακάνει από τη περασμένη Δευτέρα ο Κωστής Σιμιτσής. Αν είμαι υπό παραπομπή στη προεκλογική περίοδο δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, λέει. Και το εννοεί. Άρα ας μην είμαστε σίγουροι για την υποψηφιότητα Σιμιτσή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι πρέπει να γίνει για να μην είναι ο Σιμιτσής υποψήφιος: Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάκριση, να εκδοθεί βούλευμα που θα τον παραπέμπει να δικαστεί για κακούργημα. Θα προσβάλει το βούλευμα αλλά αν αυτό καταστεί τελεσίδικο τότε η υποψηφιότητα του αποσύρεται. Αφήστε που ένα τελεσίδικο παραπεμπτικό βούλευμα σημαίνει ότι ο Σιμιτσής τίθεται σε προσωρινή αργία.

 

Ας δούμε τώρα το ίδιο θέμα μαζί με το ημερολόγιο. Το πρώτο βούλευμα αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές. Αν είναι απαλλακτικό έχει καλώς. Αν είναι παραπεμπτικό τότε ο Σιμιτσής και ο κάθε Σιμιτσής μπορούν να κάνουν έφεση. Η οποία δύσκολα θα κριθεί πριν τις εκλογές του Μάη. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να αρχίσει την προεκλογική του προσπάθεια και στη πορεία να παραπεμφθεί ή να απαλλαχθεί. Τελικά, είναι όπως τα γράφαμε τη Δευτέρα. Μπλέξιμο. Και στην ουσία και στη διαδικασία.

 

Ακούμε με προσοχή τα επιχειρήματα της Ενεργειακής. Καταλαβαίνουμε ότι η εταιρία αρχίζει τώρα την προσπάθεια μιας πρώτης περιστολής δαπανών. Δεν ξέρουμε πως θα τη συνεχίσει στη μετά Δήμητρα εποχή. Παρόλα αυτά οι απολύσεις είναι απολύσεις. Πικρή και δύσκολη διαδικασία σε εποχή κρίσης. Καλό θα είναι να απορροφηθούν όσο το δυνατό πιο πολλοί από αυτούς που απολύονται. Αν η Ενεργειακή το αποφασίσει (κοινωνικά κι όχι επιχειρηματικά) τότε μπορεί να τους πάρει ακόμη κι όλους. Ας το δει από αυτή τη πλευρά. Αξίζει τον κόπο.

 

Σύντομα θα επαναλειτουργήσει ως χώρος εστίασης το κατάστημα του πρώτου ορόφου στο κτίριο των παλαιών ψαράδικων. Ακούμε ότι γίνεται σημαντική δουλειά ανακαίνισης με αρχιτέκτονα και πολύ καλές προθέσεις. Αλλάζουν πολλά πράγματα ώστε ο χώρος να ξαφνιάσει ευχάριστα τον επισκέπτη. Περιμένουμε…

 

Κάθε απόγευμα μαζεύονται κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης κάτοικοι της Κηπούπολης που ενοχλούνται από τη λειτουργία δύο κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Χθες για παράδειγμα ήταν 50 άνθρωποι. Χθες ξεκαθάρισε ότι οι άνθρωποι αυτοί αναλαμβάνουν να ψάξουν το θέμα από την υπηρεσιακή του οδό. Ο Σύλλογος Κατοίκων Κηπούπολης Καλαμίτσας που αρχικά μπήκε επικεφαλής της πρωτοβουλίας τώρα συμπαρίσταται σε αυτή τη προσπάθεια.

 

Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα στην Αγία Μαρίνα που η προσπάθεια υπό τον Σταύρο Πεταλωτή (και τη δωρεά του) είναι όντως η τελευταία ευκαιρία. Διαβάσαμε ότι δεν κάνουν δεκτή την παραίτηση του από επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης. Δεν διαβάσαμε τι λέει ο ίδιος. Μόνο με Πεταλωτή θα υπάρχουν ελπίδες η «Αγία Μαρίνα» να οργανωθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί. Διαφορετικά το τέλος της ιστορίας δεν είναι καθόλου μακριά.

 

Πολύ διαφορετικές ήταν οι συνθήκες και οι καταστάσεις στις προηγούμενες εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ. Τότε υπήρχε η πολυτέλεια να δημιουργηθεί ακόμη και ψηφοδέλτιο των μηχανικών φίλων του ΠΑΟΚ. Τώρα- με αυτή τη κρίση στο επάγγελμα- οι μηχανικοί φίλοι του ΠΑΟΚ συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά δεν έχουν διάθεση να θέσουν υποψηφιότητα. Κατανοούμε την απογοήτευση και την κούραση τους.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης