μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η κρίση στο χώρο της δικαιοσύνης

Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Τα θέματα που την απασχόλησαν δεν ήταν ούτε πολλά, ούτε σε αυτά υπήρχε κάτι το ιδιαίτερο. Εκτός από μια παραίτηση. Νεαρή και νέα δικηγόρος της πόλης κατέθεσε στο σύλλογο τη παραίτηση της από το δικηγορικό επάγγελμα. Η διοίκηση του συλλόγου έκανε δεκτή τη παραίτηση, διέγραψε τη δικηγόρο από τον κατάλογο των μελών. Σύμφωνα με το τυπικό η παραίτηση έγινε για προσωπικούς λόγους. Όλοι όμως κατάλαβαν ότι και αυτή η παραίτηση έχει σχέση με την οικονομική κρίση. Δεν είναι η πρώτη. Τελευταία περίπου 10 δικηγόροι του Νομού Καβάλας έκαναν το ίδιο. Αποχώρησαν πρόωρα από έναν κλάδο στον οποίο μπήκαν με κόπο και πολλά όνειρα. Όμως η κρίση δεν κάνει εξαιρέσεις. «Χτυπά» και τον χώρο της δικαιοσύνης.

Εδώ και λίγες μέρες εφαρμόζεται νέος νόμος με βάση τον οποίο παραγράφονται πολλές υποθέσεις που εκκρεμούσαν στην ελληνική δικαιοσύνη. Στα πινάκια ,σε κάθε συνεδρίαση δικαστηρίου, οι μισές και παραπάνω υποθέσεις δεν δικάζονται με βάση τον ίδιο νόμο. Τις προάλλες στις 10 το πρωί σε συνεδρίαση του Τριμελούς Καβάλας εξετάζονταν η 21η πρώτη υπόθεση του πινακίου! Γεγονός πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα. Πλέον οι υποθέσεις είναι λίγες κι οι μηνύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες, είναι κι αυτές ελάχιστες. Όσο για τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, μειώθηκαν κι αυτά. Λέγεται ότι τις καλές εποχές ένα Πρωτοδικείο όπως της Καβάλας «ενίσχυε» τα κρατικά ταμεία με 500.000 ευρώ ανά έτος. Τώρα είναι ζήτημα αν τα έσοδα από τα μικρά Πρωτοδικεία φθάνουν τις 25.000 ευρώ το έτος.

 

Συνάντηση Λάζαρου Βασιλειάδη- Σπύρου Ραψομανίκη

Rapso 9

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης συμμετείχε σε εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα που έγινε στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά στον Νομό Σερρών. Θέμα της εκδήλωσης το θέμα στο οποίο ο κ. Βασιλειάδης ειδικεύεται. Ο αγωγός ΤΑΡ. Η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης ήταν η συνηθισμένη. Πολύς κόσμος- απλοί πολίτες της περιοχής- αλλά και εκπρόσωποι φορέων. Όπως επίσης εκπρόσωποι του αγωγού. Σε αυτή την εκδήλωση ο κ. Λάζαρος Βασιλειάδης συνάντησε έναν παλιό του φίλο. Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρο Ραψομανίκη. Θυμάστε; Θυμάστε την εποχή των δεξαμενών υγρών καυσίμων στη Βάσοβα; Θυμάστε την μελέτη Ραψομανίκη; Θυμάστε τις ισχυρές διαφωνίες ανάμεσα στους δύο άνδρες τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000;

Βασιλειάδης, Ραψομανίκης (και πολλοί άλλοι) δεν ξέχασαν τι έγινε στη Καβάλα τότε. Τώρα ο κ. Ραψομανίκης ανήκει στην ομάδα υποστήριξης του αγωγού! Κι ενώ στην Καβάλα δεν εμφανίστηκε, παρά το ότι έγιναν και εδώ τέτοιες συναντήσεις, εμφανίστηκε στην εκδήλωση του Δήμου Εμμανουήλ Παππά. Ο Λάζαρος Βασιλειάδης ήταν λαλίστατος σε εκείνη την εκδήλωση όπου καταχειροκροτήθηκε από τους πολίτες. Όμως ο Σπύρος Ραψομανίκης δεν είπε ούτε κουβέντα. Δε ακούστηκε ούτε κιχ από το στόμα του. Λέτε να επηρεάστηκε από την παρουσία του Λάζαρου;

 

Στο Νοσοκομείο

Κοινή εκτίμηση όλων όσων ασχολούνται με το θέμα της γνωστής Ε.Δ.Ε. που έγινε πρόσφατα στο Νοσοκομείο Καβάλας είναι ότι περί της υποθέσεως επίκεινται εξελίξεις. Σύντομα αυτή η ιστορία θα «φωτιστεί» τόσο που θα πάψουν να υπάρχουν απορίες και ερωτηματικά. Με λίγα λόγια έρχεται η ώρα της Ε.Δ.Ε. ή αλλιώς «η ώρα της αλήθειας». Περί αυτού η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Θρασύβουλο Βεντούρη κι όχι στο νέο διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Χρήστο Κοπατσάρη.Ο κ. Βεντούρης παρήγγειλε τη διενέργεια Ε.Δ.Ε. Αυτός πρέπει να αποφασίσει για το επόμενο βήμα της διαδικασίας. Εκ της Θεσσαλονίκης μαθαίνουμε ότι η Ε.Δ.Ε. διαπιστώνει σοβαρά πειθαρχικά (και όχι μόνο) αδικήματα. Θεωρείται βέβαιο ότι η ίδια υπόθεση θα απασχολήσει και την ελληνική δικαιοσύνη, θα φέρει σημαντικές αλλαγές προσώπων στο Νοσοκομείο Καβάλας. Επειδή για το θέμα πολλοί έκαναν ήδη μεγάλη υπομονή πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι θα χρειαστεί λίγη ακόμη. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που η Ε.Δ.Ε. επανήλθε στην επικαιρότητα τη προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία των εκπροσώπων των εργαζόμενων. Ήταν ένα μήνυμα ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πιο αναλυτική ενημέρωση…

 

Ενίσχυση του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα»

Διαφορετικά άρχισε τη Πέμπτη το βράδυ η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έπρεπε να ενισχυθεί το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα». Σε όλα τα μέλη του συμβουλίου μοιράστηκαν κουπόνια ενίσχυσης του ιδρύματος. Όλοι αγόρασαν αρκετά από αυτά, συμμετέχοντας στην εξόρμηση στήριξης ενός ιδρύματος της Καβάλας που «παλεύει» να βρει το δρόμο της ηρεμίας. Τα μέλη του συμβουλίου του Επιμελητηρίου έδωσαν το καλό παράδειγμα κάνοντας και με το παραπάνω το καθήκον τους.

 

Διαγωνισμός της Καβάλας στη Κομοτηνή

Εντός του μήνα Νοέμβρη θα «βγει» σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό ώστε να νοικιαστεί από ιδιώτη οικόπεδο 850 μέτρων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στη περιοχή Περιγιάλι. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι ο διαγωνισμός δεν θα γίνει στη Καβάλα αλλά στη Κομοτηνή. Κι όμως, όλα όσα αφορούν το διαγωνισμό είναι θέματα Καβάλας. Το σημείο που βρίσκεται το οικόπεδο, αυτός που το «βγάζει» στο διαγωνισμό, πιθανόν όλοι όσοι θα ενδιαφερθούν να το νοικιάσουν. Παρόλα αυτά η διαδικασία θα γίνει στη Κομοτηνή επειδή εκεί είναι η έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ! Πάλι καλά, θα μπορούσαν να την κάνουν στην Αθήνα ή και στις Βρυξέλες…

 

Άκυρο το αιολικό πάρκο στη Θάσο

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακάλεσε πριν από λίγες μέρες την άδεια παραγωγής ρεύματος που είχε χορηγήσει το 2012 σε εταιρία των Αθηνών. Η εταιρία είχε φιλόδοξο σχέδιο. Ήθελε να φτιάξει ένα μεγάλο αιολικό πάρκο στα βουνά της Θάσου. Το σενάριο δεν βγήκε. Η εταιρία δήλωσε ματαίωση των σχεδίων της κι έτσι η Ρ.Α.Ε. ανακάλεσε την άδεια που είχε χορηγήσει. Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει τα ακόλουθα: Αποφασίζει την ανάκληση της υπ’ αριθμ. Μητρώου Αδειών ΡΑΕ ΑΔ-03068 άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 5/2012) από αιολικό σταθμό, ισχύος 72MW, στη θέση«Σουμαδότοποι – Κέδροι – Πεύκα – Σπαθί – Σπιτούδια – Επάνω Κρούμπαδος» του Δήμου Θάσου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

Επίσκεψη στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών

Πρωί πρωί την Παρασκευή 1η Νοέμβρη ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς επισκέφθηκε τη διεύθυνση Συγκοινωνιών της Π.Ε. Καβάλας, στο 1ο όροφο του Διοικητηρίου. Ασχολήθηκε με τη καταγγελία των πολιτών, σύμφωνα με την οποία τα νέα επαγγελματικά διπλώματα αργούν μέχρι και 4 μήνες μέχρι να εκδοθούν από την υπηρεσία. Πήρε διαβεβαιώσεις ότι τόσο μεγάλη καθυστέρηση δεν υπάρχει. Του εξηγήθηκε ότι πολλές φορές για να εκδοθεί το νέο πιστοποιημένο επαγγελματικό δίπλωμα χρειάζεται να ερωτηθούν διάφορες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Πείσθηκε ότι οι υπάλληλοι της Καβάλας κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν παράπονα ότι η όλη διαδικασία αργεί. Τα παράπονα αυτά προέρχονται (εκτός από τους απλούς πολίτες) και από τις σχολές οδήγησης της Καβάλας.

 

Ο νέος πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου

Το γράψαμε αλλά πρέπει να το επαναλάβουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Νέος πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου είναι ο σύμβουλος επιχειρήσεων από τη Χρυσούπολη Τάσος Τσολάκης. Όσα ειπώθηκαν τη Πέμπτη το βράδυ στη συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου για το νέο πρόεδρο του Βιοτεχνικού Πάρκου αφορούσαν φυσικά τον κ. Τσολάκη.

 

Δημοσκόπηση υπέρ Γιαννακίδη

Η εφημερίδα της Κομοτηνής «Παρατηρητής της Θράκης» επικαλείται στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία ο Άρης Γιαννακίδης έχει προβάδισμα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το δημοσίευμα αναφέρει τα ακόλουθα: Χαμόγελα στο «στρατόπεδο» Γιαννακίδη, αλλά προβληματισμό στη «γαλάζια παράταξη» του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προκαλέσει δημοσκόπηση, που διεξήχθη στα μέσα Οκτωβρίου και κυκλοφορεί ήδη στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Η δημοσκόπηση αυτή φέρνει τον συνδυασμό του Άρη Γιαννακίδη να αποκτά διψήφιο προβάδισμα έναντι του Γιώργου Παυλίδη στην πρόθεση ψήφου, πλην όμως οι δύο συνδυασμοί μαζί, εκπροσωπώντας προφανώς για τους πολίτες το πάλαι ποτέ κομματικό δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, μετά βίας καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πάνω από το μισό των θετικών προτιμήσεων των ερωτηθέντων. Στην κατηγορία, όπου αναμετρώνται όχι οι συνδυασμοί, αλλά τα πρόσωπα, ο κ. Γιαννακίδης ανοίγει κατά πολύ την ψαλίδα από τον κ. Παυλίδη, αγγίζοντας τα 2/3 των θετικών/πολύ θετικών απόψεων στη δημοσκόπηση. Φυσικά η Ροδόπη ανεβάζει τον πήχη σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ εκεί που πάσχει δημοσκοπικά ο Περιφερειάρχης, πέφτοντας αισθητά «κάτω από την βάση», είναι στην αποδοχή του από την κοινή γνώμη της Δράμας.

Την ώρα, πάντως, που το εκλογική σώμα της Περιφέρειας μας δείχνει την πρόθεση ψήφου να μην εμπιστεύεται όπως άλλοτε τις παρατάξεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στην ίδια δημοσκόπηση δεν καταγράφεται ούτε η δυναμική που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου του 2012. Τα ποσοστά του μπορεί να εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα των περιφερειακών εκλογών του 2010, είναι σαφές όμως προς το παρόν αδυνατεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιφέρεια μας.

 

Διαβάστε επίσης