• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Περίπου 10 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Καβάλας θα παρουσιάσει αύριο στη πρώτη του συνέντευξη τύπου ως υποψήφιος Δήμαρχος ο Βαγγέλης Παππάς. Αυτό που δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο συνεχίζει να ισχύει. Οι συνάδελφοι του- εργαζόμενοι στα πετρέλαια υποψήφιοι- θα είναι το πολύ 5. Όλοι οι άλλοι θα προέρχονται από την πόλη της Καβάλας, τον πρώην Δήμο Φιλίππων και τα λοιπά δημοτικά διαμερίσματα. Όπως ακούγεται η αυριανή συνέντευξη τύπου θα δοθεί με ακροατήριο. Όσοι ήδη στηρίζουν την προσπάθεια ενημερώθηκαν για να είναι όλοι παρόντες.

 

Ποσό 2.000 ευρώ διαθέτει το Επιμελητήριο της Καβάλας για την οικονομική στήριξη της Ομοσπονδίας. Συνηθισμένη διαδικασία αφού η Ομοσπονδία δικούς της πόρους δεν έχει. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις η Ομοσπονδία δεν θα είχε την δυνατότητα να συνεχίσει το έργο και την παρουσία της. Κάποτε στηρίζονταν και στις συνδρομές των σωματείων μελών της. Τώρα με την κρίση τα χρήματα αυτά τελείωσαν…

 

Η πρώτη βασιλόπιτα της χρονιάς είναι όπως πάντα η βασιλόπιτα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας. Τυπώθηκαν και μοιράζονται οι σχετικές προσκλήσεις. Η εκδήλωση θα γίνει στο γραφείο του προέδρου στο πρακτορείο στις 11.30 το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Λίγο νωρίτερα (αμέσως μετά την δοξολογία στον Άγιο Παύλο) ο Αρχέλαος Γρανάς θα παραθέσει την καθιερωμένη αλλά λιτή δεξίωση στο γραφείο του.

 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τον Οσμάν Καβάλα. Καιρός είναι να μάθουμε και την κ. Κωνσταντία Καβάλα, κάτοικο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Υποθέτουμε ότι όπως με τον Οσμάν έτσι και με την κ. Κωνσταντία το επίθετο της οφείλεται (ή έχει σχέση) με την καταγωγή της από την Καβάλα.

 

«Η σημερινή σύσκεψη έχει χαρακτήρα που να αρχίσω και που να τελειώσω» δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Καβάλας Στέλιος Μαούνατζης. Εννοούσε ότι τα προβλήματα και των συνταξιούχων είναι αμέτρητα και δεν μπορούν να περιγραφούν σύντομα, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Η δεύτερη ατάκα του κ. Μαούνατζη ακούστηκε μετά από λίγα λεπτά, όταν η σύσκεψη των συνταξιούχων άρχιζε. «Που είναι τα κανάλια;» ρώτησε δυνατά συνταξιούχος που ήθελε να κάνει δηλώσεις. «Τα κανάλια πλημμύρισαν» απάντησε ο Στέλιος και κάλεσε τον συνάδελφο του μέσα στην αίθουσα όπου επρόκειτο να αρχίσει η σύσκεψη.

 

Ο Κώστας Μορφίδης, ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Τάσος Περδίκης και ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης ήταν το απόγευμα της Τετάρτης στη Χρυσούπολη, στην πρώτη συνέλευση της Αυτοδιοικητικής Κίνησης Πολιτών Νέστου. Ήταν εκεί όχι ως ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην Κίνηση ή ως δημότες Νέστου. Πήγαν για συμπαράσταση και ενημέρωση. Κάτι ανάλογο θα συμβεί κι όταν μια παρόμοια Κίνηση Πολιτών ιδρυθεί στην Ελευθερούπολη.

 

Μισή ώρα άργησε να αρχίσει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το απόγευμα. Αιτία η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Σε αυτήν συμμετείχαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και ο Δήμαρχος. Η συνεδρίαση γίνονταν χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο και κράτησε αρκετή ώρα. Μόνο όταν στις 7.30 τελείωσε η Οικονομική Επιτροπή, άρχισε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Προ τελευταία του έτους, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Άννα Σπανδώνη.

 

Γονείς και κηδεμόνες του 13ου Δημοτικού Σχολείου έμαθαν από τις εφημερίδες ότι το σχολείο τους υποβαθμίζεται από 10θέσιο σε 8θέσιο. Οι άνθρωποι «έπεσαν» από τα σύννεφα αφού ουδείς τους είχε ενημερώσει. Τώρα ψάχνουν να βρουν τι έχει συμβεί σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Καβάλας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να προλάβουν και να ματαιώσουν την υποβάθμιση. Αν και αυτό στην Ελλάδα των μνημονίων μοιάζει πολύ δύσκολο.

 

Τα γράφαμε και χθες. Άπαντες διαμαρτύρονται για την εικόνα του λούνα πάρκ- πλατεία Ελευθερίας. Τα παιδιά όπως το χαίρονται. Αυτό επιβεβαιώνεται από μήνυμα που «άφησε» χθες στην ιστοσελίδα του δημάρχου μητέρα- κάτοικος Καβάλας: «Πάντως ο γιος μου ενθουσιάστηκε που τον πήγα χθες στη πλατεία..Μπορεί να μην υπήρχε ψυχή, αλλά έπαιξε άνετα. Πιστεύω ότι μόλις ανοίξει και το παγοδρόμιο θα είναι πολύ καλυτέρα τα πράγματα. Περισσότερο κόσμο εννοώ».

 

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Κομοτηνή. Για μία ακόμη φορά η συνεδρίαση δεν απασχόλησε σχεδόν καθόλου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πρώτον γιατί δεν υπήρξε ουσία, δεύτερον επειδή δεν υπήρχαν σημαντικά τοπικά θέματα στην ημερήσια διάταξη και εκτός αυτής. Σε λίγο καιρό θα συνεδριάζει το περιφερειακό και δεν θα αναφέρεται ούτε ως προαναγγελία ή πρόσκληση το γεγονός στις τοπικές εφημερίδες. Κάτι για το οποίο δεν θα φταίνε οι εφημερίδες.

 

Χθες η πόλη μας προβλήθηκε στο διαδίκτυο εξ αιτίας δύο συγκεκριμένων ειδήσεων. Της καταδίκης του Βλάση Τσάκα (την οποία σχολίασε ηλεκτρονικά ακόμη κι ο Αλαφούζος) και του κέρινου ομοιώματος της Ατζελίνας Τζολί, έργο του Θοδωρή Κοκκινίδη. Η καλύτερη ωστόσο αναφορά στη Καβάλα αυτές τις μέρες έγινε από αθλητικό σάϊτ των Αθηνών κι έχει σχέση με τον Μήτρογλου. Το κειμένακι (με φωτογραφία των Κρηνίδων) αναφέρει τα ακόλουθα: Ο φορ του Ολυμπιακού δεν γεννήθηκε στη Γερμανία, όπως πολλοί νόμιζαν μέχρι σήμερα. Ο Κώστας Μήτρογλου μετανάστευσε στο εξωτερικό σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά δεν γεννήθηκε εκεί, όπως πολλοί νομίζουν.Ο γκολτζής του Ολυμπιακού είναι Έλληνας, με ελληνική καταγωγή από την Καβάλα. Το ξέρατε;Ο νεαρός επιθετικός γεννήθηκε στις Κρηνίδες Καβάλας και ήταν μικρό παιδί όταν ταξίδεψε, για μια καλύτερη ζωή, στη Γερμανία. Ο Μήτρογλου μετανάστευσε πριν από πολλά χρόνια στη Νέκιρχεν-Φλιν, μια πόλη 30.000 κατοίκων, κοντά στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας. Εκεί ξεκίνησε πολύ μικρός το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ μέχρι να πάρει τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και να επιστρέψει, μετά από χρόνια, στα πάτρια εδάφη.

 

Υπάρχει βέβαια και η άλλη είδηση που «έπαιξε» αρκετά και χθες, δεύτερη μέρα μετά το γεγονός. Τα εγκαίνια της Χρυσής Αυγής στη Θάσο. Εικόνες από τα επεισόδια έδειξε ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι. Ότι έγινε στον Λιμένα προβλήθηκε κυρίως στις εφημερίδες των Αθηνών. Οι δε Θάσιοι (διαδηλωτές και μη) άρχισαν τη συζήτηση στο διαδίκτυο. Το καλύτερο το διαβάσαμε από διαδηλωτή που μάλλον χαρούμενος σημείωνε αργά το βράδυ της Τετάρτης: «Επιτέλους μυρίσαμε και λίγο χημικό απόψε στο Λιμένα της Θάσου». Ο δημοτικός σύμβουλος του νησιού Μιχάλης Ξώγνος έγραψε κι αυτός στο facebook για τα ίδια γεγονότα: «Το τι κλοτσοπατινάδα έπεσε στην πλατεία Ηρώων στο κέντρο τού Λιμένα, δεν λέγεται».

 

Πιο αντικειμενικοί και πιο ψύχραιμοι παρατηρητές των ίδιων γεγονότων έλεγαν και το απόγευμα της Τετάρτης και χθες το πρωί ότι η πραγματική είδηση ήταν άλλη. Παρά την παγωνιά τόσοι άνθρωποι διαδήλωσαν μαχητικά κατά της Χρυσής Αυγής. Εξίσου πολλοί (αστυνομικοί) ασχολήθηκαν με την προστασία της εκδήλωσης, στην οποία οι συμμετέχοντες ήταν σαφώς λιγότεροι του αναμενομένου.

 

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι οι διοργανωτές της Ονειρούπολης στη Δράμα λόγω των πολλών επισκέψεων από μαθητές σχολείων της Αθήνας. Κι οι ίδιοι δεν κρύβουν την έκπληξη τους από αυτή την εξέλιξη. Φυσικά αναφέρονται στους μαθητές των Λυκείων της Αθήνας που έρχονται εκδρομή κυρίως στη Καβάλα. Μένουν στη Καβάλα αλλά «πετάγονται» και στη Δράμα. Οι εκδρομές θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά τα σχολεία κλείνουν λόγω Χριστουγέννων. Του χρόνου πάλι. Ή μήπως θα υπάρξει νέο κύμα εκδρομέων την Άνοιξη;

 

Διαβάστε επίσης