• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η νέα εικόνα, η νέα κατάσταση στο παλιό Νοσοκομείο είναι πολύ ωραία. Χαίρεσαι να βλέπεις στο κτίριο κινητικότητα. Χαίρεσαι να διαβάζεις ότι ανήκει στο Δήμο Καβάλας, χαίρεσαι με την απόφαση (ομόφωνη) του Δημοτικού Συμβουλίου, χαίρεσαι όταν ακούς τα σχέδια περί άμεσης αξιοποίησης του κτιρίου. Το οποίο όσο θα ετοιμάζεται για τους μεγάλους επενδυτές, θα εξυπηρετεί τοπικούς συλλόγους κι άλλες μικροανάγκες της περιοχής και της πόλης γενικότερα. Ναι, όλα αυτά είναι όμορφα γιατί μας αφορούν άμεσα. Είναι όμως οριστικά; Έγιναν όταν έπρεπε;

 

Το δημόσιο δια των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων (Οικονομικών και Υγείας) δεν έχει αντιδράσει ακόμη. Είναι βέβαιο ότι θα λάβει κι αυτό τα μέτρα του. Στην πιθανότερη περίπτωση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει το κτίριο του Νοσοκομείου. Μήπως όμως κάνει κι άλλα πράγματα, τα οποία απειλήσουν τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδια του Δήμου; Τίποτα δεν αποκλείεται. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι το κράτος δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

 

Γιατί αυτά που έγιναν χθες, αυτά που αποφασίστηκαν προχθές στο δημοτικό συμβούλιο, δεν υλοποιήθηκαν από τη πρώτη στιγμή; Ο Δήμαρχος απαντά με αυτοκριτική. Δική του αυτοκριτική. Υποστηρίζει ότι προτίμησε να περιμένει εμπιστευόμενος τους κυβερνητικούς παράγοντες, από τα χέρια των οποίων «περνούσε» η υπόθεση. Αυτοί οι άνθρωποι- μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Τιμοσίδης- έλεγαν τότε μεγάλα λόγια. Επέμεναν στα μεγάλα λόγια συνεχώς, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων. Την … πάτησαν κι αυτοί, την … πάτησε κι ο Σιμιτσής. Χάθηκε χρόνος, ας πούμε το συνηθέστερο, πολύτιμος.

 

Ουδείς σε εκείνη τη περίοδο σκέφθηκε την «επανακατάληψη» ή την άρση της παραχώρησης του 1954. Ο Σιμιτσής «κοιμόνταν» κι οι της αντιπολίτευσης το ίδιο. Ευτυχώς η αφύπνιση έγινε σε χρόνο κατάλληλο προκειμένου αυτά τα λάθη να μπορούν να διορθωθούν. Κι ήταν γενική αφύπνιση, τόσο των διοικούντων όσο και των άλλων που παρακολουθούν, ασκούν κριτική, καταθέτουν προτάσεις. Ευτυχώς υπάρχει ενότητα σε αυτό που πρόσφατα δρομολογήθηκε. Αυτό το «φάρμακο» θεραπεύει τα προηγούμενα λάθη. Το είδαμε δύο μέρες τώρα, θα το δούμε και στη πορεία. Αν φυσικά η ενότητα διατηρηθεί.

 

Υπάρχει δυστυχώς το ενδεχόμενο η επερχόμενη προεκλογική περίοδος να επηρεάσει όλη την ιστορία και τα τελευταία της επεισόδια. Καλό είναι να αποφύγουν να εμπλέξουν στα προεκλογικά τους τα θέματα του παλιού νοσοκομείου. Τόσο η διοίκηση Σιμιτσή όσο και οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Μόνο έτσι ο Δήμος Καβάλας θα αποκτήσει ακόμη περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας για το αυτονόητο. Ήταν και παραμένει αυτονόητο το ότι το παλιό Νοσοκομείο ανήκει στον Δήμο κι όχι στο κράτος.

 

Ο Δήμος Καβάλας τώρα που επανήλθε στο παλιό Νοσοκομείο πρέπει να επανέλθει κανονικά κι ολοκληρωμένα. Όπως κούρεψε τα χόρτα, όπως κλάδεψε τα δέντρα, όπως καθάρισε από τα νερά το πλημμυρισμένο υπόγειο έτσι πρέπει να διώξει ότι έχει σχέση με το κράτος. Ας πούμε την φύλαξη του κτιρίου. Είναι δυνατόν το δημοτικό ακίνητο να φυλάγεται από εταιρία που πληρώνει το κράτος; Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ασχοληθεί πραγματικά με τη λειτουργία κάποιων έστω χώρων. Πρέπει να ηλεκτροδοτήσει το κτίριο, να διαθέσει χώρους σε πολίτες ή συλλογικότητες.

 

Με λίγα λόγια πρέπει να πληρώσει. Να ξανακάνεις λειτουργικό αυτό το μεγαθήριο δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται να έχεις γεμάτο πορτοφόλι. Πρέπει κάθε μέρα να δουλεύουν εκεί δημοτικοί υπάλληλοι. Εκτός από τον καθαρισμό των εσωτερικών χώρων πρέπει να γίνει κατάλληλη διαμόρφωση όσων αμέσως χρησιμοποιηθούν. Πρέπει να εξασφαλιστεί κονδύλι για τη θέρμανση. Για την ψύξη, όταν έρθει το Καλοκαίρι.

 

Μπήκε στο χορό. Χαιρόμαστε για το γεγονός αλλά δεν είναι χορός μιας ή δύο ημερών. Είναι μια καθημερινή διαδικασία που κοστίζει. Χθες η «επανακατάληψη» στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο προσωπικό της κοινωφελούς εργασίας. Τι θα γίνει όταν λήξουν τα 5μηνα κι αδειάσουν από υπαλλήλους οι δημοτικές υπηρεσίες; Οι χώροι είναι τεράστιοι κι έχουν ανάγκη μεγάλων παρεμβάσεων. Τις εγγυάται ο Δήμος Καβάλας ή ότι είδαμε χθες είναι κάτι προσωρινό; Ένα ξέσπασμα, μόνο για τις εντυπώσεις;

 

Ανέλαβαν μεγάλη ευθύνη κι αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής τους. Το συντηρούν, το ομορφαίνουν, το προετοιμάζουν, το «ζωντανεύουν». Αυτό καλώς ή κακώς εξασφαλίζεται με μια προσπάθεια που έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος. Μόνο έτσι θα μας πείσουν για τις προθέσεις τους. Μόνο έτσι θα είναι οι αποφάσεις και οι δράσεις χρήσιμες για την τοπική κοινωνία. Αν έχουν διάρκεια. Μεγάλη διάρκεια.

 

Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης (περισσότερο) κι ο Κώστας Ευθυμιάδης (λιγότερο) μίλησαν κατά της ΟΝΝΕΔ Καβάλας στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου. Αφορμή ήταν το ότι η οργάνωση της ΟΝΝΕΔ Καβάλας απουσίαζε από την εκδήλωση. Αιτίες είναι άλλες, πιθανόν να έχουν σχέση με την στάση των εκπροσώπων της στις εσωκομματικές εκλογές πριν λίγους μήνες. Παίζει ρόλο και το ότι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Καβάλας θα είναι υποψήφιος με τον Βαγγέλη Παππά και όχι με την κομματική υποψήφια δήμαρχο.

 

Ερωτηθείς σχετικά ο Μανώλης Φρατζεσκάκης- αφού αυτά τα πράγματα δεν είναι καθόλου συνηθισμένα- απάντησε «διπλωματικά». Δεν δέχθηκε ότι η από μέρους του κριτική στην διοίκηση της ΟΝΝΕΔ αφορά άλλα ζητήματα. Είπε ότι οι εκπρόσωποι της αδιαφορούν κι απουσιάζουν από την κομματική δραστηριότητα, από την συνεργασία με την ΝΟΔΕ. Η ΟΝΝΕΔ δεν απάντησε ακόμη.

 

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Άρης Βέρρος και Μάκης Παπαδόπουλος επισκέφθηκαν με διαφορά λίγων ημερών τον Εμπορικό σύλλογο, συζήτησαν με τη διοίκηση του. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας «απάντησε» χθες. Οργάνωσε σύσκεψη με θέμα τον νέο θεσμό «Λευκές Νύχτες». Πρόκειται για μια ειδική απογευματινή και βραδινή λειτουργία της αγοράς, η οποία δοκιμάστηκε σε άλλες πόλεις κι απέδωσε. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται όσοι υποστηρίζουν το ίδιο να γίνει και στην Καβάλα. Εντάξει, να γίνει και στη Καβάλα. Όμως αυτό ουδέποτε ήταν το μείζον.

 

Ο Δήμος Καβάλας τα προηγούμενα χρόνια μόνο έμμεσα συνεργάστηκε με τους εμπόρους, με την αγορά της Καβάλας. Ενώ ένας ολόκληρος κόσμος δοκιμάζονταν (δοκιμάζεται ακόμη) το δημοτικό συμβούλιο συζητούσε κι ενέκρινε τους νέους κανονισμούς καθαριότητας και πεζοδρομίου. Οι οποίοι τις περισσότερες φορές αναφέρονταν σε αυξημένα πρόστιμα , σε ποικίλους περιορισμούς προς τα καταστήματα. Σαφώς και χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία, πιο ουσιαστική από τις … λευκές νύχτες. Που στη πραγματικότητα θα είναι μόνο μία νύχτα κι αμφιβάλουμε ότι θα είναι λευκή.

 

Η Γεωργία Νικολάου είναι αντιπεριφερειάρχης Έβρου, την οποία ο Άρης Γιαννακίδης «έκοψε» προκειμένου στη θέση της να προωθήσει υποψήφιο προερχόμενο από τη ΝΔ. Χθες η κ. Νικολάου έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση που «στολίζει» τον κ. Γιαννακίδη. Η δήλωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι προσωπικές συναλλαγές, οι ψηφοθηρικές τακτικές, οι ανέντιμες συμπεριφορές απέναντι σε συνεργάτες, οι διεργασίες «εν κρυπτώ» δεν μπορούν να βαφτισθούν και να παρουσιασθούν ως υπερβάσεις και παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Δεν διδάσκουν ήθος και ποιότητα στον πολίτη και ιδιαίτερα στο νέο που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Όσοι τις συνεχίζουν ολισθαίνουν πολιτικά, δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τις καινούριες ανάγκες, δεν ξεμαθαίνουν τις παλιές πρακτικές, δεν μπορούν να είναι φορείς του νέου ήθους στην άσκηση πολιτικής. Είναι κατώτεροι των απαιτήσεων της εποχής μας».

 

Η κ. Νικολάου συνεχίζει με τα ακόλουθα: «Το επιχείρημα ότι τα «πολιτικά χαρακτηριστικά του τόπου είναι δεξιά» γι΄ αυτό το λόγο χρειάζεται «δεξιά υποψηφιότητα»» που θα φέρει περισσότερους ψήφους, υποτιμά τους πολίτες και τα κριτήρια με τα οποία μπορούν να πάρουν πολιτικές αποφάσεις, ακυρώνει το έργο και το όραμα για τον τόπο, μικραίνει το ανάστημα όσων πολιτικών σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Τον παλιό τρόπο. Τον πολύ παλιό τρόπο. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι ξεπερασμένοι, ότι η Ιστορία τρέχει γρηγορότερα από τις φιλοδοξίες τους. Ανεξάρτητα από τα χρόνια τους – την ηλικία τους».

 

Όσον αφορά τις φήμες για χωριστό ψηφοδέλτιο από τους απογοητευμένους του Γιαννακίδη και του Παυλίδη, η αντιπεριφερειάρχης Έβρου γράφει ότι τις επόμενες της κινήσεις θα τις ανακοινώσει η ίδια όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης