μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Παρασκευή 7 Μαρτίου του 2014 είχε δοθεί στην Καβάλα συνέντευξη τύπου σχετικά με την όδευση από τα Τενάγη του αγωγού ΤΑΡ. Μίλησαν στους δημοσιογράφους οι τρεις πρόεδροι, με σαφές προβάδισμα στον νέο τότε πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ κ. Δημήτρη Κυριαζίδη. Οι άλλοι δύο πρόεδροι ήταν ο Ζαφείρης Μυστακίδης του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ, ο Θέμης Καλπακίδης του συλλόγου των Αγροτών του Δήμου Καβάλας. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ πρόσφατη η εκλογή νέων συλλογικών οργάνων στο ΤΕΕ ΑΜ, νέας διοικούσας, νέας αντιπροσωπείας και φυσικά νέου προέδρου του τμήματος.

Σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου ο κ. Κυριαζίδης ήταν συγκεκριμένος, σύντομος, περιεκτικός. Υπάρχει σχετικό βίντεο- ανάμνηση της δήλωσης που αξίζει να δει κάποιος στη διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=Vc2rNWyLKIw. Δήλωσε ότι τα νέα όργανα του ΤΕΕ ΑΜ επιβεβαιώνουν την θέση του τμήματος ο αγωγός να μην περάσει από τα Τενάγη. Υποσχέθηκε έντιμη καθαρή στάση, επιμονή μέχρι το τέλος σε αυτήν. «Η όδευση από τα Τενάγη έχει προβλήματα που προκαλούν ζημιά στην αγροτική οικονομία» είπε επίσης.

Όλοι τότε ήταν χαρούμενοι. Δικαιολογημένα. Άλλαξαν τα πρόσωπα στο ΤΕΕ ΑΜ όχι όμως οι απόψεις περί του ΤΑΡ. Τότε ο κ. Κυριαζίδης μιλούσε για την εναλλακτική πρόταση όδευσης, την οποία χαρακτήριζε πλήρως τεκμηριωμένη. Ας μη κουράζουμε άλλο τον αναγνώστη με την χρήσιμη παρελθοντολογία. Διότι μόλις χθες η νέα διοικούσα του ΤΕΕ ΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση μόνο για τον αγωγό ΤΑΡ. Κι αυτή όχι όλη για τον ΤΑΡ. Το πρώτο μέρος της (πρώτο μισό του συνολικού κειμένου) αναφέρεται στον θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ ΑΜ. Λες κι υπάρχει λόγος να «ανοίξει» τώρα μια τέτοια συζήτηση…

Αφού λοιπόν διαβάζουμε αρκετά για τα θεσμικά, φθάνουμε επιτέλους στην ταμπακέρα. Η εισαγωγή «χλιαρή» όπως και το υπόλοιπο του κειμένου. «Θέσαμε σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον αγωγό ΤΑΡ» διαβάζουμε. Κι αμέσως μετά σαν από υποχρέωση και μόνο, έναν απολογισμό αυτών που έγιναν τους τελευταίους 10 περίπου μήνες. Νωρίτερα βέβαια έχουμε λάβει το μήνυμα αφού όπως ενημερωνόμαστε «η διοικούσα επιτροπή αποφάσισε να επανενεργοποιήσει και συμπληρώσει και με νέα μέλη την σχετική ομάδα εργασίας».

Κάπου προς το τέλος της ανακοίνωσης μέσα σε μια παρένθεση(!) εντοπίζουμε την ουσία. Τον αποκλεισμό διέλευσης του ΤΑΡ από τον τυρφώνα. Μόνο αυτό. Όλα τα υπόλοιπα είναι γενικότητες κι αοριστίες που δεν προσφέρουν τίποτα στην βασική πτυχή της υπόθεσης. Ως εκ τούτου κάτι τρέχει με το ΤΕΕ ΑΜ. Κάτι που δεν προκύπτει ευθέως με την χθεσινή ανακοίνωση, κάτι που μοιάζει να προετοιμάζεται ώστε να παρουσιαστεί αργότερα. Μακάρι να κάνουμε λάθος αλλά η χθεσινή ανακοίνωση δεν είναι η ανακοίνωση που περιμέναμε, μοιάζει με ένα προκαταρκτικό και μετέωρο βήμα πριν τις οριστικές αλλαγές.

Νωρίτερα χθες το πρωί η Αλεξάνδρα Τσανάκα –μέλος της διοικούσας- είχε ερωτηθεί σχετικά. Είχε απαντήσει εύκολα. Όχι το ΤΕΕ ΑΜ δεν αλλάζει άποψη για τον ΤΑΡ και το LNG, είπε. Ακούσαμε με χαρά τα λόγια της. Δυστυχώς το μεσημέρι που έφθασε η ανακοίνωση Κυριαζίδη- Παπαδόπουλου δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Οι απορίες μας μεγάλωσαν κι οι υποψίες μας το ίδιο. Ο χρόνος θα δείξει αν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι με αυτούς που μετέχουν σε μυστικοσυσκέψεις. Ας γνωρίζουν μόνο το εξής. Δεν είναι ζήτημα Λάζαρου Βασιλειάδη, δικαίωσης ή απόρριψης των απόψεων του. Είναι κάτι σπουδαιότερο. Πάνω από τα πρόσωπα. Τα οποία απλώς μετέχουν- παρακολουθούν- προσπαθούν να επηρεάσουν και να αλλάξουν μια διαδικασία που απειλεί τον κόλπο της Καβάλας και τα (πάλι πλημμυρισμένα) Τενάγη των Φιλίππων.

Χθες το πρωί ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης άρχισε την ενημέρωση του. Όταν έφθασε στα γραφεία της επιχείρησης δεν ήταν εκεί ο Χρήστος Τσοχαταρίδης να τον υποδεχθεί. Χθες η νέα δήμαρχος κι η νέα αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά επισκέφθηκαν την υπηρεσία καθαριότητας. Δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας η κ. Τσανάκα να δώσει συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει το νέο συμπληρωμένο σχήμα διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Το οποίο αναλαμβάνει δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη.

Όσο για το Δημοτικό Ωδείο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο θα οριστεί ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Χάρης Τριανταφυλλίδης. Οριστικοποιήθηκε επίσης ότι αντιδήμαρχος στην Τεχνική Υπηρεσία και στη Πολεοδομία θα είναι ο Φίλιππας Φιλιππίδης. Ο μόνος νέος και παλιός ταυτόχρονα, λόγω της παρουσίας του στο ίδιο πόστο την πρώτη θητεία Εριφυλλίδη.

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να πληρώσει αρκετά χρήματα αυτόν τον μήνα προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας στα βασικά γήπεδα του. Οι δαπάνες αφορούν το ιατρείο και φαρμακείο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε γήπεδο. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει φυσικά. Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής είδαν έναν χώρο που συνήθως ήταν γεμάτος μπάλες, χαρακτηρισμένος ως φαρμακείο ή ιατρείο! Επίσης στο «Ανθή Καραγιάννη» η μελέτη πυροπροστασίας πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει εγκριθεί. Και για αυτό χρειάζονται χρήματα. Στον Δήμο όσοι αποχωρούν (μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες) είναι αισιόδοξοι. Ο νέος αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου όχι. Μάλλον έχει δίκιο ο κ. Φιλόσογλου αφού τα πράγματα είναι δύσκολα κι ο χρόνος που έμεινε λίγος.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής χθες το μεσημέρι η διαδικασία της συζήτησης ήταν αρκετά άχαρη. Ο Ηλίας Καλανταρίδης συνέχισε την κριτική προς τη διοίκηση λες και αυτή δεν θα αλλάξει σε 20 μέρες. Ο μελλοντικός αντιδήμαρχος προσποιούνταν ότι δεν υπάρχει ο σημαντικός αυτός λόγος να μην πει όσα τον ενοχλούσαν, αυτά που τον έκαναν να διαφωνεί. Τα ίδια κι ο Σιμιτσής. Στην αρχή. Ως που στο τέλος δεν κρατήθηκε κι είπε στον κ. Καλανταρίδη ότι σύντομα θα είναι στη διοίκηση ώστε να δρομολογήσει αλλιώς τις καταστάσεις. Τελικά το καλύτερο το έκαναν τα μέλη της επιτροπής Δεμερτζίδης- Σταυρίδης- Σχοινάκης. Δεν είπαν το παραμικρό. Απλώς παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση χωρίς να μιλούν.

Συνεχίζει να προπαγανδίζει τα εισιτήρια διαρκείας του ΑΟΚ ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Μέχρι και σχετική τους φωτογραφία «ανέβασε» στη σελίδα του στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με συνεργάτη του που επιμένει να ασχολείται με την ΑΕΚ και το γήπεδο που θέλει να κάνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωραίος Καβαλιώτης. Αντί να κοιτάξει τα του οίκου του, ασχολείται με την ΑΕΚ της Αθήνας! Οι λεγόμενες παιδικές ασθένειες…

Το κειμενάκι που ακολουθεί το διαβάσαμε σε ιστοσελίδα τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Ότι γράφεται ισχύει για όλους τους συλλόγους που αυτό το διάστημα πραγματοποιούν Καλοκαιρινές εκδηλώσεις, οι οποίες μεταξύ τους είναι πάνω κάτω ίδιες: «Οι εκδηλώσεις των συλλόγων δημιουργούνται από εθελοντές με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων. Κατά κύριο λόγο λοιπόν όσοι έρθουν θα πρέπει αυτόν που τους εξυπηρετεί να του λένε μια καλή κουβέντα για την εθελοντική του προσφορά και όχι να του βάζουν και χέρι. Βεβαίως δεν πάει να πει ότι: ερασιτέχνες ερασιτέχνες, αλλά μην τα φορτώνουμε όλα στον κόκορα. Να είστε σίγουροι ότι οι σύλλογοι κάνουν το παν να φύγουν όλοι ευχαριστημένοι από την εκδήλωση. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για εκδηλώσεις όπως γλυκά Χριστούγεννα, ποδηλατικό αγώνα, πυροπροστασία, και άλλες μη προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Όλοι λοιπόν να δώσουμε το παρόν ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρήματα στο ταμείο του συλλόγου για να μπορεί και αυτός με την σειρά του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οι σύλλογοι παράγουν πολιτισμό και αν μη τι άλλο είμαστε περήφανοι για όλους τους συλλόγους του χωριού μας».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης