• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ουδείς αιφνιδιάστηκε από την απόφαση Γιαννακίδη. Ήταν αναμενόμενη η αποχώρηση του από τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση αφού η ήττα του Μαΐου έμοιαζε με τη τελική φάση μιας διαδικασίας όπου ένας κύκλος κλείνει κι ένας νέος ανοίγει. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι προεκλογικοί του σχεδιασμοί απέτυχαν, οι αλλαγές που έκανε στο ψηφοδέλτιο το ίδιο ενώ τα προεκλογικά μέτωπα που «άνοιξαν» ήταν πολλά (και δεν υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο). Όπως το 2010 ο Άρης «πήρε» πάνω του το παιχνίδι και το κέρδισε, έτσι το 2014 ανέλαβε πρωτοβουλίες πολιτικού περιεχομένου που οδήγησαν την Κοινωνική Συμμαχία στην ήττα. Καθαρή κι από ένα σημείο και μετά προδιαγεγραμμένη.

Μπροστά σε αυτή τη νέα κατάσταση ο Άρης Γιαννακίδης βλέπει ότι υπάρχει για αυτόν οδός διαφυγής. Την χρησιμοποιεί αφού στο μεταξύ βρίσκει τα κατάλληλα επιχειρήματα. Δεν μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά. Το περίεργο είναι ότι παραμένει φιλόδοξος, κάτι που σαφώς προκύπτει από την αποχαιρετιστήρια (πρόσφατη) δήλωση του. Αυτό ναι, είναι είδηση. Πιστεύαμε ότι αποχωρεί οριστικά αλλά κάναμε λάθος. Ήδη το πολιτικό του μυαλό νέα σενάρια επεξεργάζεται. Αρκεί αυτή τη φορά να «του κάτσουν» οι εξελίξεις και οι καταστάσεις. Το ίδιο επεδίωξε και τον Μάη μα τότε προκάλεσε το αυτοδιοικητικό του τέλος.

Φεύγοντας- λέει το λαϊκό τραγούδι- να πάρεις ότι θες… Ο Άρης απέφυγε να πάρει μαζί του οτιδήποτε. Ίσα ίσα που θέλησε να δώσει την ηγεσία της παράταξης σε καινούργια και καλά χέρια. Στεναχώρησε τον φίλο του Παύλο Δαμιανίδη, δημιούργησε εσωτερικά προβλήματα, στο τέλος η Θράκη πάλι διεσώθη. Ο νέος επικεφαλής μπορεί να μην είναι από τη Κομοτηνή, είναι (ευτυχώς) από την Ξάνθη. Όπως φυσικά από την Ξάνθη προέρχεται ο νέος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Κάπως έτσι η σύντομη (μέχρι τώρα) ιστορία της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι σταθερά ιστορία με Θρακιώτες πρωταγωνιστές. Οι της Ανατολικής Μακεδονίας συμπλήρωναν, συμπληρώνουν και (μια ζωή) θα συμπληρώνουν.

Έχει ενδιαφέρον το εξής. Όταν έφθασε και στη Καβάλα η είδηση της εκλογής νέου επικεφαλής στην Κοινωνική Συμμαχία υπήρξε ενδιαφέρον. Καβαλιώτες σκέφθηκαν ότι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι να αντικαταστήσουν τον κ. Γιαννακίδη. Γρήγορα προσγειώθηκαν στη πραγματικότητα. Τα νούμερα δεν έβγαιναν, η Θράκη ήξερε από πολύ νωρίς τις επρόκειτο να συμβεί κι είχε λάβει τα μέτρα της. Ουδείς στήριξε τον Παύλο Δαμιανίδη. Η επικράτηση του κ. Καραλίδη ήρθε λες και όλα ήταν στη διαδικασία του αυτόματου πιλότου. Στους δύο Θρακιώτες τρίτος δεν χωρούσε. Ειδικά αν προέρχονταν από την Ανατολική Μακεδονία.

Ο κ. Δαμιανίδης περίμενε να συμμετάσχει σε ένα ντέρμπι. Ούτε αυτό έγινε. Κι όταν κατάλαβε ότι είναι μόνος (αυτός κι η ψήφος του) δεν προσήλθε στη ψηφοφορία, την οποία δεν αναγνώρισε. Τώρα λέει θα είναι ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος. Θα είναι; Ακόμη κι αν έτσι δηλώσει, είναι δύσκολο να τον πιστέψουμε. Είναι ακόμη δυσκολότερο να αντέξει αυτή τη μοναξιά. Ο συγκεκριμένος θεσμός τους μόνους τους περιποιείται καταλλήλως. Τους βάζει μια κι έξω στο περιθώριο.

Όλα αυτά είναι πολύ καλά νέα για τον Γιώργο Παυλίδη. Ο βασικός αντίπαλος δεν υπάρχει πια, οι διάδοχοι του ψάχνονται, το τοπίο είναι πεντακάθαρο. Ο δρόμος ανοιχτός κι 5ετία ούτε καν ξεκίνησε. Στην Καβάλα ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ακούγεται ότι εμπιστεύεται την οργάνωση του γραφείου του στον Ευριπίδη Ζαϊμίδη, ο οποίος αφήνει για χάρη του κ. Μαρκόπουλου την θέση στο επιτελείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ρόλο στη καθημερινή διοίκηση θα παίξει και ο (νέος περιφερειακός σύμβουλος) Σωτήρης Παπαδόπουλος. Ας μη ξεχνάμε ότι οι Ζαϊμίδης και Παπαδόπουλος είναι έτσι κι αλλιώς υπάλληλοι της Π.Ε. Καβάλας. Ειδικά ο κ. Ζαϊμίδης από τους παλιούς στο Διοικητήριο. Γνώστης όλων των λεπτομερειών της λειτουργίας των υπηρεσιών.

Αν ο Γιώργος Καλαντζής λέει αλήθεια- που την λέει- τότε ο Κώστας Αντωνιάδης θα είναι ο πρώτος πρόεδρος του νέου περιφερειακού συμβουλίου. Πρόβλημα υπάρχει με την Αντιπεριφέρεια Τουρισμού. Όπως έχουμε ήδη γράψει, η θέση θα πάει αλλού. Όχι σε Καβαλιώτη. Η έδρα της Αντιπεριφέρειας θα φύγει κι αυτή από την Καβάλα. Μόνο ένα θαύμα αλλάζει τα προαναφερθέντα. Κερδίζει έδαφος το σενάριο (προκειμένου να μην υπάρχουν άσχημες εντυπώσεις) να καταργηθεί η θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού. Για να μην γκρινιάζουμε εμείς οι Καβαλιώτες…

Στην Αλεξανδρούπολη ακόμη πανηγυρίζουν… Δύο Λευκές Νύχτες διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία. Το βράδυ της Πέμπτης 31ης Ιουλίου και το βράδυ της Παρασκευής 1ης Αυγούστου. Όλα κύλησαν θαυμάσια, όλοι ικανοποιήθηκαν, όλοι συμφώνησαν ότι η ιδέα θα επαναληφθεί. Κι επειδή τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα, ζήλεψε ήδη η Κομοτηνή. Εκεί ετοιμάζεται η επόμενη Λευκή Νύχτα της περιοχής. Η Καβάλα τηρεί στάση αναμονής. Μόλις αναλάβει η κ. Τσανάκα θα συζητήσει το θέμα κυρίως με τον Εμπορικό Σύλλογο αλλά και με το Επιμελητήριο.

Τρία πλοία ήταν χθες το πρωί ταυτόχρονα στο κεντρικό λιμάνι. Ένα φέρι μποτ και δύο οχηματαγωγά- επιβατικά της NEL. Η κίνηση μεγάλη, αυτοκίνητα έμπαιναν κι έβγαιναν. Αυτοκίνητα συνωστίζονταν κατά μήκος της Ερυθρού Σταυρού «μπλοκάροντας» για ώρα όλο το κέντρο. Ποια άμυνα έχει να παρουσιάσει σε μια τέτοια κατάσταση η πόλη; Ποια πρέπει να είναι η φυσιολογική της αντίδραση; Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι θα συμβεί στο λιμάνι και κοντά σε αυτό, το Λιμεναρχείο και η Τροχαία συνεργάζονται για την έγκαιρη αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Συνεργάζονται προκειμένου η ροή των αυτοκινήτων να είναι όσο το δυνατό πιο ομαλή.

Φυσικά αυτό δεν έγινε. Το προσωπικό του Λιμεναρχείου ασκούσε καθήκοντα τροχαίας μόνο πλησίον των πλοίων ενώ πεζοί τροχονόμοι της Α.Δ. Καβάλας αφαιρούσαν πινακίδες κοντά στο παλιό δικαστήριο, ασχολούμενοι με παράνομες σταθμεύσεις. Την ίδια ακριβώς ώρα τα οχήματα ήταν το ένα πίσω από το άλλο. Η μεγάλη ουρά άρχιζε από το παλιό απεντομωτήριο (δηλαδή μέσα στο λιμάνι) κι έφθανε μέσω της Ερυθρού Σταυρού έως το ΙΚΑ. Την αυξημένη κίνηση ρύθμιζαν οι φωτεινοί σηματοδότες κι η… υπομονή των οδηγών. Οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ξένοι. Αυτοί λοιπόν θα έφυγαν από την πόλη μας με τις ….καλύτερες εντυπώσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αυτή διαθέτει.

Μετατίθεται για αργότερα η πρώτη μετά τις εκλογές συνέντευξη τύπου της νέας δημάρχου. Ήταν να γίνει αυτές τις μέρες για να παρουσιάσει επίσημα τις αποφάσεις της για τις θέσεις που θα αναλάβουν οι συνεργάτες της και δημοτικοί σύμβουλοι. Επειδή το σχήμα δεν «έκλεισε» πλήρως, χρειάζεται λίγο ακόμη χρόνο για τις τελευταίες της αποφάσεις. Έτσι η συνέντευξη τύπου θα γίνει αλλά τις επόμενες εβδομάδες, σίγουρα πριν την 1η Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος που φεύγει αδειάζει το γραφείο του στο Δημαρχιακό κτίριο. Προετοιμάζει τη νέα του επαγγελματική έδρα αφού θα επανέλθει στην μάχιμη δικηγορία. Ο κ. Σιμιτσής κοιτά ένα ένα τα έγγραφα στο αρχείο του προκειμένου να δώσει στη νέα δήμαρχο όσα πρέπει. Τα υπόλοιπα είτε θα πάρουν το δρόμο για την ανακύκλωση, είτε θα κρατηθούν από τον ίδιο.

Λόγω της χθεσινής απογευματινής σύσκεψης για τον αγωγό ΤΑΡ συνεδρίασε εκτάκτως χθες το μεσημέρι η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ. Όσο για την σύσκεψη, χθες που ρωτήσαμε ποιος τη διοργάνωσε λάβαμε ένα σωρό διαφορετικές μεταξύ τους απαντήσεις. Ασαφές τοπίο, μπερδεμένα πράγματα. Ουσιαστικά την σύσκεψη την προκάλεσε ο ΤΑΡ με τρόπο που ωστόσο «σηκώνει» συζήτηση. Εντύπωση προκάλεσε ότι εκτός του κ. Σιμιτσή δεν προσκλήθηκαν και δεν παρέστησαν στη συνάντηση ο παλιός αλλά και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης