μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν επόμενη σύσκεψη με τον ΤΑΡ, μια σύσκεψη των τοπικών φορέων
Το προηγούμενο 20ήμερο υπήρξε στην Καβάλα μεγάλη κινητικότητα όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΡ, τη διέλευση του από την επαρχία Καβάλας. Συμφωνία δεν εξασφαλίστηκε αλλά αυτή φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ. Δύο πράγματα παίζουν ρόλο. Η νέα πρόταση του αγωγού για μια όδευση που σε γενικές γραμμές είναι εκτός Τεναγών. Η στάση των φορέων και των παραγόντων της Καβάλας που σε πολλές περιπτώσεις έχει αλλάξει. Λίγοι είναι αυτοί που δηλώνουν και ζητούν ότι δήλωναν και ζητούσαν στην αρχή του έτους. Οι περισσότεροι «έριξαν» τους τόνους, μας λένε με τον τρόπο τους ότι εμείς οι Καβαλιώτες πρέπει να κάνουμε το παν ώστε η εκκρεμότητα να λυθεί. Πέρασε η προεκλογική περίοδος, ο αγώνας κατά της όδευσης του ΤΑΡ δεν τους είναι χρήσιμος, έγιναν εκλογές κι άλλαξαν αρκετά πρόσωπα από αυτά που τον προηγούμενο Χειμώνα ήταν μπροστάρηδες στη προσπάθεια ο αγωγός να αντιμετωπίσει δίκαια τα εδάφη της επαρχίας Καβάλας. Πολλές φορές η αλλαγή των δεδομένων δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Θέλει το χρόνο της. Μοιάζουμε να είμαστε σε μια τέτοια διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά ο αγωγός θα δεσμεύσει γη υψηλής παραγωγικότητας τόσο στην περιοχή της Νέας Καρβάλης όσο και στον κάμπο από τον Αμυγδαλεώνα ως τις Κρηνίδες. Κάποιοι συνεχίζουν να ζητούν αυτό να μην γίνει. Άλλοι μασούν και μαλακώνουν τα λόγια τους. Κι αν δεν καταλαβαινόμαστε και δεν αντιλαμβανόμαστε αυτές τις αλλαγές, ας κάνουμε υπομονή. Υπάρχουν κι άλλες συσκέψεις για να επιβεβαιώσουμε τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται.
Ας δούμε κάποια πράγματα που έγιναν τις προηγούμενες 20 μέρες και δεν προβλήθηκαν όσο και όπως θα έπρεπε. Αφορούν εμάς (τοπικούς φορείς και παράγοντες) αλλά και την άλλη πλευρά. Τους εκπροσώπους του αγωγού.
1)Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ 4 τουλάχιστον μήνες δεν έδιναν καθόλου σημεία ζωής. Άφησαν την υπόθεση της Καβάλας να «παγώσει». Ως που πρόσφατα ήρθαν για συσκέψεις στην Καβάλα δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες.
2)Τις συσκέψεις στην πραγματικότητα τις οργάνωσαν οι ίδιοι. Προσπάθησαν στο οργανωτικό να εμπλέξουν και τοπικούς φορείς οι οποίοι χωρίς να είναι υποψιασμένοι (ενώ θα έπρεπε) βρέθηκαν να προετοιμάζουν αυτοί τις συσκέψεις που μάλιστα ήταν μυστικές. Η μυστικότητα κι η μη πρόσκληση των μέσων ενημέρωσης είναι μέρος του νέου σχεδίου.
3)Οι εκπρόσωποι του αγωγού άλλαξαν την αρχική τους πρόταση για όδευση από τα Τενάγη. Μεταφέρουν τον αγωγό πάνω από τον δρόμο προς Δράμα, αρκετά κοντά στο Ζυγό και το Κρυονέρι. Στις Κρηνίδες και τον Αμυγδαλεώνα. Αυτή είναι μια πρώτη επιτυχία των τοπικών φορέων, η οποία δεν προβλήθηκε όπως έπρεπε.
4) Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ απέρριψαν όδευση παράλληλα με τον υφιστάμενο αγωγό της ΔΕΠΑ. Αυτό ήταν μια έκπληξη, μια δικαίωση των προσπαθειών των Καβαλιωτών. Δέχθηκαν ότι κοντά κοντά οι δύο αγωγοί δεν μπορούν να είναι. Απέρριψαν πάλι μια όδευση πολύ κοντά στα Τενάγη.
5)Οι Λάζαρος Βασιλειάδης- Θέμης Καλπακίδης- Ζαφείρης Μυστακίδης κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου ότι για το θέμα υπάρχει παρασκήνιο. Δεν το αποκάλυψαν. Κακώς.
6)Ως την επόμενη σύσκεψη πρέπει να βρεθεί λύση με την γη υψηλής παραγωγικότητας που θίγεται από την ισχύουσα και πρόσφατη πρόταση του ΤΑΡ. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση (κοντά στο Ζυγό και το Κρυονέρι) η οποία πρέπει να παρακαμφθεί. Αυτό θα γίνει αν η χάραξη γίνει ακόμη πιο βόρεια. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να πλησιάσει πάρα πολύ τα δύο χωριά. Το Ζυγό και το Κρυονέρι. «Η κ. Τσανάκα επί της συγκεκριμένης δυσκολίας πρότεινε όδευση ζιγκ ζαγκ, την οποία την απέρριψαν» μας είπε μηχανικός που την Πέμπτη ήταν στην συνάντηση στο Λούσυ.
7)Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ πρέπει να βρουν λύση που θα παρακάμπτει τους λαχανόκηπους της Νέας Καρβάλης.
8)Το ΤΕΕ ΑΜ που βγαίνει «λαβωμένο» από αυτή τη περιπέτεια, πρέπει επιτέλους να σταθεροποιήσει τις απόψεις που εκφράζουν οι εκπρόσωποι του. Τα μέλη της διοικούσας. Άλλα λένε στα μέσα ενημέρωσης, άλλα λένε στις ανακοινώσεις τους, άλλα λένε τα ίδια πρόσωπα από συνέντευξη σε συνέντευξη.
9)Οι μυστικές και «κλειστές» συσκέψεις δεν πρέπει να επαναληφθούν. Δημιουργούν καχυποψία ενός λόγος μυστικότητας δεν υπάρχει κανένας. Για να γίνει αυτό πρέπει να το ζητήσουν από τον ΤΑΡ οι τοπικοί φορείς. Οι οποίοι δεν αντιδρούν καθόλου. Λες και τους βολεύει ο αποκλεισμός των δημοσιογράφων. Προχθές στη σύσκεψη μόνο τα μέσα ενημέρωσης έμειναν εκτός. Ακόμη κι οι δύο εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (που μάλλον προσήλθαν απρόσκλητοι και καλά έκαναν) ήταν κανονικά στην αίθουσα. Εννοούμε τους κυρίους Εμμανουηλίδη και Λασκαρίδη.
10)Τέλος πρέπει να επανέλθει η ενότητα και η εμπιστοσύνη μεταξύ των τοπικών παραγόντων και φορέων. Πρέπει να γίνει μια Καβαλιώτικη σύσκεψη για το θέμα (χωρίς τους εκπροσώπους του ΤΑΡ) ώστε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Ενωμένοι οφείλουμε να προσέλθουμε στο επόμενο ή στα επόμενα ραντεβού με την άλλη πλευρά. Είμαστε κοντά σε μια όδευση δίκαιη, σωστή, που δεν θα θίγει τα συμφέροντα των αγροτών. Ως ένα σημείο κι από μας εξαρτάται ποια θα είναι η τελική συμφωνία. Αρκεί να επανέλθει το κλίμα του Γενάρη και του Φλεβάρη μεταξύ των τοπικών παραγόντων. Δύσκολο μεν, επιβεβλημένο δε.

Χρήματα στο ΔΗΠΕΘΕ
Ο Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση για την οικονομική ενίσχυση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το ποσό των 41.000 ευρώ περίπου. Πρόκειται για υποχρέωση του κράτους που κι αυτή υλοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση. Άγνωστο είναι πότε τα χρήματα θα μπουν στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ. Συνήθως υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση από την υπογραφή της απόφασης μέχρι την αποστολή των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό του φορέα που ενισχύεται. Παρόλα αυτά το ποσό που το έχει ανάγκη το ΔΗΠΕΘΕ, μοιάζει με προίκα την οποία θα διαχειριστεί η νέα διοίκηση του δημοτικού θεάτρου.

Εγκύκλιος με αριθμό 43
Η ώρα που θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι αιρετοί άρχοντες- οι νικητές των εκλογών του Μάη- πλησιάζει. Το Υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται στέλνοντας σε όλους τους Δήμους της χώρας την εγκύκλιο με αριθμό 43. Αυτή προβλέπει τα πάντα σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας, τις πρώτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, τον αριθμό αντιδημάρχων, την συγκρότηση των δημοτικών επιτροπών και άλλα. Όπως διαβάζουμε στην εγκύκλιο ο όρκος που θα δώσουν στο τέλος του τρέχοντος μηνός οι αιρετοί στηρίζεται στο ακόλουθο σύντομο κείμενο: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Εάν κάποιος αιρετός δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία ή σε θρησκεία που δεν επιτρέπει όρκο, δηλώνει τα αναφερόμενα στον όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του,
με τον εξής τρόπο: «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Η εγκατάσταση των αιρετών γίνεται τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014, κατά ρητή επιταγή του νόμου, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη πράξη παράδοσης- παραλαβής της διοίκησης του δήμου. Από την ημέρα αυτή αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες αρχές των δήμων και αρχίζει η θητεία τους, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου 2019. Η εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημοτική περίοδο 2014-2019 γίνεται την Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014 με την έναρξη της
δημοτικής περιόδου και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 κατά το τρίτο έτος αυτής.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Καβάλας βάση πληθυσμιακού κριτηρίου μπορεί να διαθέτει μέχρι και 6 αντιδημάρχους. Σημειώνεται ότι οι 4 θα είναι με μισθό και 2 χωρίς μισθό.

Κριτική για τον ΕΝΦΙΑ
Ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης αποδέχεται και ενισχύει (όπως φαίνεται) την κριτική προς την Κυβέρνηση για τα θέματα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Το δηλώνει ευθέως στο facebook όπου γράφει τα ακόλουθα: «Οι υπερβολές και τα λάθη που παρατηρούνται στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Η προχειρότητα με την οποία έχουν συνταχθεί πλείστα φορολογικά νομοσχέδια έχει οδηγήσει σε πολλά ανάλογα φαινόμενα κατά το παρελθόν.Το ερώτημα είναι ποιος ευθύνεται επιτέλους για τα λάθη. Οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομικών ή μήπως οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι;Καιρός είναι να αποδοθούν ευθύνες στους ανευθυνοϋπεύθυνους αρμοδίους, γιατί η κοινή γνώμη δεν ανέχεται άλλο την προχειρότητα και τα λάθη σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη».

ΕΣΠΑ
Για τα έργα του ΕΣΠΑ που σταμάτησαν παντού στο Δήμο Καβάλας υπήρξε δημοτική αντίδραση. Τα έργα σύντομα θα αρχίσουν πάλι, είπε ο κ. Σιμιτσής. Απέδωσε το πρόβλημα στη γραφειοκρατία, στη δύσκολη διαδικασία του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος. Ας ελπίσουμε ότι η επανέναρξη των έργων δεν θα αργήσει.

Διαβάστε επίσης