• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

«Στην Θάσο φέτος ίσως έχουμε ρεκόρ δεκαετίας. Γκρίνιες των επαγγελματιών υπάρχουν αλλά για τη Θάσο τα πράγματα αυτό το Καλοκαίρι είναι καλά» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Γιάννης Τσεβρεμές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσεβρεμές «μοιράζει» την εβδομάδα του ανάμεσα στη Θάσο και την Καβάλα όλο το χρόνο. Αυτά που διαπιστώνει είναι όσα βλέπει και ζει κι όχι όσα άκουσε ή του είπαν. Έχει σημασία η δήλωση του κ. Τσεβρεμέ. Προσεγγίζει το θέμα της τουριστικής κίνησης στο νησί από την πραγματική της πλευρά κι όχι από την πολιτική. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά όσος κι αν είναι ο τουρισμός πάλι υπάρχει πρόβλημα. Ταυτόχρονα με όλα αυτά τα ευχάριστα της τουριστικής κίνησης υπάρχει κρίση. Παντού στην Ελλάδα κι όχι μόνο στη Θάσο.

Ο τουρισμός είναι μια ελπίδα και μια παρηγοριά. Είναι μια προοπτική. Όταν μάλιστα οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση για το επόμενο Καλοκαίρι τότε ακόμη καλύτερα. Το πρόβλημα των Ελλήνων δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί μόνο με τα καλά Καλοκαίρια. Αυτών έπονται δύσκολοι Χειμώνες. Στους οποίους θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ κι ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης. Αν η Κυβέρνηση δεν αλλάξει πορεία κι αν δεν κάνει πράξη τα σενάρια ελαφρύνσεων που η ίδια διοχετεύει στον τύπο τότε θα έχει κακά ξεμπερδέματα. Εκλογές θα γίνουν αργά ή γρήγορα. Θα τις χάσει είναι σίγουρο αν μείνει μόνο στα δημοσιεύματα βάση των οποίων θα κρατήσει πιο ήπια στάση σε σχέση με τον έλληνα φορολογούμενο.

Ας μη ξεχνάμε τι μας υποσχέθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το 2012. Μας υποσχέθηκαν επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Επαναδιαπραγμάτευση η οποία θα έχει ουσία, αποτέλεσμα που θα «αισθανθούν» οι πολίτες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ίσα ίσα που από τότε τα πράγματα χειροτέρεψαν, δυσκόλευσαν. Σήμερα ετοιμάζονται να μιλήσουν με τους δανειστές στο Παρίσι αλλά οι ελπίδες μας είναι λίγες. Παρά τα σχέδια που υπάρχουν και ακούμε, κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Δεν τους εμπιστευόμαστε, όλα όσα σκέπτονται να ζητήσουν και να αλλάξουν δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται κάτι άλλο. Κάτι πραγματικά διαφορετικό προκειμένου οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα να πάρουν μια μεγάλη ανάσα. Αυτό η σημερινή κυβέρνηση δεν το βάζει στην ατζέντα της. Κάτι …ασπιρίνες ψάχνει να βρει και να χρησιμοποιήσει ενώ η ασθένεια προχώρησε.

Θέλετε παραδείγματα; Αυτό είναι εύκολο. Ας εξετάσουμε την υπόθεση των χρεών των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ. Η αγορά δια των εκπροσώπων της προτείνει συγκεκριμένη λύση. Μικρές εισφορές, μικρές παροχές. Βιωσιμότητα στο ταμείο, διευκόλυνση στα θύματα της κρίσης. Ενώ η πρόταση είναι ρεαλιστική, η Κυβέρνηση την απορρίπτει. Όταν οι επαγγελματίες αναζητούν τρόπο να δικαιωθούν δικαστικά ο ΟΑΕΕ καθυστερεί τη διαδικασία ώστε ποτέ έλληνας δικαστής να μην χρειαστεί να βγάλει απόφαση. Η οποία υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να είναι ευνοϊκή για το πρώην ΤΕΒΕ.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν ένα σωρό. Δεν είναι πια παραδείγματα είναι η καθημερινότητα. Είναι το άγχος για το τι θα γίνει αύριο. Πως τόσα χρέη θα ρυθμιστούν όντως ευνοϊκά. Πως ένας νοικοκύρης επαγγελματίας καταστηματάρχης που βρέθηκε στα δύσκολα της κρίσης θα έχει το κουράγιο να επανέλθει. Να κάνει μια καινούργια προσπάθεια. Δυστυχώς σήμερα το σύστημα που η κυβέρνηση αποδέχεται και συντηρεί δεν θέλει τέτοιες διαδικασίες. Θέλει τους μικρούς μικρότερους. Τους αδύναμους αδυνατότερους και τους λίγους μεγάλους ακόμη πιο ισχυρούς. Αυτό δεν είναι οικονομική πολιτική που θα σώσει την χώρα. Αυτό είναι σχέδιο οικονομικής εξόντωσης όλων των μικρομεσαίων. Κάθε ένας στην σειρά του, στην ώρα του. Για όλους υπάρχει ίδιο τέλος. Ο οικονομικός θάνατος. Προκειμένου να τον επιταχύνουν μέχρι και τις χειροπέδες επιστράτευσαν. Την αυτόφωρη διαδικασία σε όσους τον καιρό της κρίσης δεν πλήρωσαν το ΙΚΑ και το ΦΠΑ.

Σπεύδουμε να αλλάξουμε τη συζήτηση επιλέγοντας τα τοπικά. Τα οποία πάντα είναι διαφορετικά. Ειδικά αν περιέχουν το στοιχείο του ελαφρού κουτσομπολιού. Ο Δήμαρχος έστειλε στη Δήμαρχο επιστολή ενημερωτική κι αναλυτική. Κάπου ανάμεσα στα πολλά και διάφορα φέρεται να της γράφει ότι η ΔΕΥΑΚ δεν γλίτωσε τον κίνδυνο (δεν ξέρουμε ποιόν κίνδυνο εννοεί). Γράφει επίσης ότι πρέπει να γίνει δυναμική διεκδίκηση του παλαιού νοσοκομείου. «Ρίχνει» μάλιστα την ιδέα στο παλιό Νοσοκομείο να μην λειτουργήσει ξενοδοχείο αλλά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που διεκδικεί το ΤΕΙ! Αυτό όντως, είναι κάτι καινούργιο. Ελπίζουμε η κ. Τσανάκα να μην επηρεαστεί. Για το παλιό νοσοκομείο στόχος πρέπει να είναι ένας. Κοινός. Ίδιος. Μετατροπή του σε ξενοδοχείο ιαματικού τουρισμού.

Στην Αθήνα απουσίαζε τις προηγούμενες ημέρες ο Αρχέλαος Γρανάς. Πήγε για αρραβώνα. Αρραβωνιάστηκε ο γιος του κι έτσι τα νέα της οικογένειας είναι ευχάριστα. Τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης θα είναι περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καβάλας. Επιστροφή στην ιατρική και την χειρουργική ειδικότερα.

Στην Καβάλα έρχεται ο Γιώργος Καλαντζής. Έρχεται για να παραστεί αύριο το απόγευμα στην τελετή ορκωμοσίας της κ. Τσανάκα. Το πρόγραμμα του είναι «γεμάτο» από επαφές, συναντήσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις. Αμέσως μετά – δηλαδή την Δευτέρα- επιστροφή στην Αθήνα αφού η Βουλή λειτουργεί πάλι.

Η πρώτη εκδήλωση που θα γίνει επί των ημερών της νέας δημάρχου είναι η εκδήλωση για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας των Special Olympics. Το πρόγραμμα είναι έτοιμο. Σήμερα θα ανακοινωθεί επίσημα, στο πλαίσιο συνέντευξη τύπου. Στην συνέντευξη όπως διαβάζουμε κλήθηκαν να παραστούν Μαρκόπουλος- Τσανάκα- Παναγιωτόπουλος.

Η φλόγα προερχόμενη από την Αλεξανδρούπολη θα μπει με πομπή ΑμΕΑ στη πόλη από την οδό 7ης Μεραρχίας. Θα ακολουθήσει μια μεγάλη πορεία στο κέντρο μέχρι να καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Εκεί στις 11 το πρωί της Παρασκευής 5 Σεπτέμβρη θα γίνει η βασική εκδήλωση υποδοχής. Αμέσως μετά θα πάει στη Κεραμωτή και στη Θάσο. Στην Αλεξανδρούπολη για τις ίδιες εκδηλώσεις θα παραστεί η Υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη.

Βλέποντας το σχέδιο της πορείας της λαμπαδηφορίας διαπιστώνουμε μια υπερβολή σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Η υπερβολή αφορά και το ότι την φλόγα σε όλη αυτή τη διαδρομή θα κρατούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα οποία θα «κατέβουν» την οδό 7ης Μεραρχίας, θα περάσουν από την παραλία, θα «ανέβουν» Δαγκλή, θα «κατέβουν» Ομόνοια κτλ. Η εκδήλωση, η λαμπαδηφορία που με εθελοντική δουλειά προετοιμάστηκε παραείναι μεγάλο. Θα τους «κοπεί» η γλώσσα τέτοια διαδρομή που θα διανύσουν. Οι δε οδηγοί της πόλης θα πρέπει να ετοιμαστούν αφού εκείνο το πρωί θα υπάρξουν πολλές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δεν διαφωνούμε με την ιδέα, την υποδοχή και την εκδήλωση. Απ’ την άλλη δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι το σωστό. Εντάξει έχουν καλές προθέσεις, θέλουν να τιμήσουν την φλόγα, να αναδείξουν τα ΑμΕΑ κτλ. Μήπως όμως ετοίμασαν κάτι υπερβολικά μεγάλο; Μήπως παρασύρθηκαν σε κάτι που από ένα σημείο και μετά είναι περιττό; Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος αλλά προς τα εκεί βλέπουμε τα πράγματα.

==============================================================
Ανακοίνωση της Ενεργειακής στις ξένες αγορές
Ελληνικές ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν ανακοίνωση της Ενεργειακής Αιγαίου που έγινε χθες στις ξένες αγορές και δη αυτή του Λονδίνου. Όπως διαβάζουμε το σχετικό κείμενο (δελτίο τύπου) καταλαβαίνουμε ότι η εταιρία ανακοίνωσε τώρα στο εξωτερικό όσα προ λίγων εβδομάδων ανακοίνωσε στην Καβάλα. Τα σχέδια, τις επενδύσεις, τους στόχους της. Αναλυτικά το κείμενο της χθεσινής ανακοίνωσης αναφέρει: Από το Λονδίνο έρχονται τα καλά νέα για τον Πρίνο, αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία. Την Τετάρτη η διεθνής εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean Oil & Gas, έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να τοποθετήσει άλλα 170 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή. Η συγκεκριμένη εταιρεία εστιάζεται στην Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική και έχει άμεση σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου στην Καβάλα. Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγή των κοιτασμάτων σε 10.000 βαρέλια την ημέρα, μέχρι το 2016.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε 15 πηγαδιών και την εγκατάσταση δύο μη επανδρωμένων πλατφορμών που θα συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα υποδομή της Energean που ήδη λειτουργεί.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Energean, έχει αγοράσει και το γεοτρύπανο Glen Esk, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το κόστος διάτρησης και και θα δώσει στην εταιρεία τη λειτουργική ευελιξία για να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση των αποθεμάτων από τη λεκάνη του Πρίνου.Η νέα εξέδρα θα μετονομαστεί σε «Energean Force» και αναμένεται να αρχίσει γεωτρήσεις στην Ελλάδα στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Σχολιάζοντας την έναρξη του νέου επενδυτικού προγράμματος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας δήλωσε:«Η Energean έχει επενδύσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια από το 2007 και κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων. Ο Πρίνος είναι η μόνη αποδεδειγμένη πηγή στον τομέα του πετρελαίου στην Ελλάδα. Έχουν ήδη παραχθεί 115 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, παρόλο που τα αποθέματα είχαν αρχικά εκτιμηθεί σε 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Τώρα ο Πρίνος εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς οι επενδύσεις της Energean και οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για επιπλέον παραγωγή με νέες γεωτρήσεις και μέσα από την εκτεταμένη χρήση βελτιωμένων τεχνικών ανάκτησης πετρελαίου, σε μια εποχή κατά την οποία ο ελληνικός τομέας υδρογονανθράκων καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να οδηγήσει την οικονομία της Ελλάδας πίσω στην ανάπτυξη, μετά από μια περίοδο 7 ετών ύφεσης».

 

 

 

Διαβάστε επίσης