• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρώτη εβδομάδα
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και γεγονότα «κύλησε» η πρώτη εβδομάδα της νέας Δημάρχου. Η πρώτη εβδομάδα με την γιατρό Δήμητρα Τσανάκα Δήμαρχο Καβάλας. Τόσο η Δήμαρχος όσο και οι συνεργάτες της είναι φανερό ότι βρίσκονται σε περίοδο προσαρμογής, δεν το κρύβουν και δεν μπορούν άλλωστε. Κάποια πράγματα (και πρόσωπα) έχουν την υπομονή προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της προσαρμογής, το χρονικό διάστημα της οποίας είναι άγνωστο. Άλλες καταστάσεις (και πρόσωπα) βιάζονται.
Όχι μόνο για αυτές τις πρώτες μέρες αλλά για πολύ ακόμη καιρό η διοίκηση του Δήμου Καβάλας θα είναι νέα. Ως εκ τούτου οι βιαστικοί θα χρειαστεί είτε να αναδιπλωθούν, είτε να περιμένουν κι άλλο. Αυτή η παρατήρηση έχει να κάνει με πολλά και διάφορα. Βασικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης. Κάποιες φορές με πιο απλά κι ανούσια πράγματα, που κι αυτά θέλουν παρέμβαση- διόρθωση- ενδιαφέρον είτε από την Δήμαρχο είτε από τους συνεργάτες της κ. Τσανάκα.
Μέρος πρώτο. Οι αντιδήμαρχοι. Ορίστηκαν την Τρίτη κι αμέσως ανέλαβαν καθήκοντα. Οι αντιδήμαρχοι ήταν γνωστοί εκ των προτέρων. Είχαν προετοιμαστεί. Ο Φίλιππας Φιλιππίδης ήδη ξεχωρίζει λόγω εμπειρίας. Είναι από αυτούς που δεν δείχνουν ότι είναι καινούργιοι στη διοίκηση του Δήμου. Ο Δημοσθένης Τουλκίδης εγκαταστάθηκε στο γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης, ετοιμάζει τον προϋπολογισμό. Η Κορίνα Χιώτη Πρασά δείχνει πολύ ορεξάτη, ο Μιχάλης Λυχούνας εγκαταστάθηκε στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ όπου δέχεται εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων οι οποίοι του καταθέτουν διάφορα αιτήματα. Πολλές ώρες στο παλιό Δημαρχείο των Κρηνίδων περνά ο Ηλίας Καλανταρίδης ενώ ο Γιώργος Φιλόσογλου τρέχει με τα γήπεδα και τα σχολεία. Ως καπνιστής που σέβεται την τήρηση του νόμου συχνά βγαίνει έξω από το Δημαρχείο προκειμένου να καπνίσει. Οι προηγούμενοι είχαν ξεπεράσει νωρίς νωρίς τέτοιες αναστολές. Κάπνιζαν – όσοι κάπνιζαν- εντός του κτιρίου, στο γραφείο τους.
Το γραφείο του Νίκου Καραπιπερίδη χρησιμοποιεί ο γραμματέας Μπάμπης Δράκος, για τον οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση δημάρχου που θα τον «νομιμοποιεί». Δεν θα αργήσει αυτή η απόφαση. Στο μεταξύ ο κ. Δράκος ασκεί τα καθήκοντα του άτυπα. Ακριβώς απέναντι του κάθεται (σε γραφείο φυσικά) ο πρώην δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης. Ο κ. Ξουλόγης δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Όσοι προσέρχονται στο Δημαρχείο ξαφνιάζονται που τον βλέπουν τόσο κοντά στη διοίκηση. Η σχετική απόφαση δεν είναι κι η καλύτερη. Όχι τόσο για τη θέση που του υπέδειξαν να χρησιμοποιεί όσο για το ότι δεν φαίνεται να έχει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο. Τέλος, η Αναστασία Ιωσηφίδου είναι καθημερινά στην Δημωφέλεια. Εκεί φημολογείται ότι ο Στράτος Μαρουλάς –με αφορμή την αλλαγή διοίκησης- θα επανέλθει στη θέση του γενικού διευθυντή της επιχείρησης από την οποία είχε παραιτηθεί.
Η κ. Τσανάκα βρήκε στο Δημαρχείο αρκετούς συνεργάτες του προηγούμενου Δημάρχου. Έχει με αυτούς συνεργασία ομαλή. Οι συνεργάτες της κ. Τσανάκα βρίσκονται κυρίως στον προθάλαμο του γραφείου της. Πιο έμπειρη η προερχόμενη από την Διευρυμένη και τον Κώστα Τάτση, Θοδώρα Νάσου. Κοντά της η δημοσιογράφος Νανά Ηλιάδου. Σε γενικές γραμμές οι συνεργάτες της Δημάρχου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ποιοι θα είναι και που θα εργάζονται. Υπάρχει φυσικά και το θέμα των ειδικών επιστημονικών συμβούλων που κι αυτό είναι σε εκκρεμότητα.
Οι πολίτες σπεύδουν στο Δημαρχείο καθημερινά «αδιαφορώντας» για το ότι η διοίκηση είναι καινούργια. Με πρόφαση τις ευχές για καλή επιτυχία θέτει κάθε ένας το θέμα του. Πολλές φορές επίμονα, πιεστικά. Ζημιές και παράπονα. Αιτήματα, πολλά για εργασία. Η κ. Τσανάκα ακούει πολλούς από τους πολίτες, ορισμένοι κατευθύνονται στους αρμόδιους αντιδημάρχους. Στο γραφείο της κ. Τσανάκα υπάρχουν λουλούδια και γλάστρες από αυτούς που την επισκέφθηκαν όχι με άδεια χέρια.
Το απόγευμα της Παρασκευής συναντήθηκαν πρώτη φορά στο Δημαρχείο η κ. Τσανάκα με τη δημοτική της ομάδα. Δεν είχαν συνηθίσει σε συναντήσεις στον συγκεκριμένο χώρο. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο την Παρασκευή το πρωί. «Το απόγευμα έχουμε ομάδα» είπε η Δήμαρχος στον Άκη Τελίδη και τον Χρήστο Πασχαλίδη αφού τους όρκισε. Και οι δύο την ρώτησαν το ίδιο. «Που έχουμε ομάδα;» της είπαν. «Στο Δημαρχείο» τους απάντησε με χαρακτηριστικό τρόπο προκειμένου να τους δείξει ότι τα πράγματα άλλαξαν, οι συναντήσεις στα ξενοδοχεία τέλειωσαν.
Την πρώτη εβδομάδα της η κ. Τσανάκα ταξίδεψε στην Αθήνα (για τον ΤΑΡ) και στην Αλεξανδρούπολη, ασχολήθηκε με το θέμα του 5ου Γυμνασίου. Το βράδυ της Πέμπτης κι ενώ γονείς και καθηγητές πίεζαν το σχολείο να μην κλείσει ούτε μία μέρα, αποφάσισε (μαζί με τους Φιλιππίδη και Φιλόσογλου) να γίνει το αντίθετο. Το ανακοίνωσε και μετά (Παρασκευή πρωί) βρέθηκε στην εκδήλωση για την υποδοχή της φλόγας των Special Olympics.
Δυστυχώς η Δήμαρχος παρασύρθηκε στα εσωτερικά ζητήματα των δημοτικών υπαλλήλων, επηρεάστηκε από όσα άκουσε και της είπαν κι έτσι την Παρασκευή αντικατέστησε χωρίς να υπάρχει λόγος τον Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου. Από προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών θα βρίσκεται (μάλλον από σήμερα) στην Πρόνοια. Στο Διοικητήριο. Όπως μάλιστα λέγεται στο Δημαρχείο αυτή την αλλαγή ο κ. Χατζηκωνσταντίνου την πληροφορήθηκε από την συνάδελφο του που θα τον διαδεχθεί κι όχι από την Δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Το γεγονός μοιάζει με κερασάκι στην τούρτα των φημών και των αλλαγών. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των υπαλλήλων (όπου άθελα της μπλέχθηκε κι η Δήμαρχος) πάντως οι εντυπώσεις και τα σχόλια είναι ήδη αρνητικά. Στους διαδρόμους του Δημαρχείου ακούγονται κι άλλα ως προς τις μετακινήσεις προσωπικού. Κάποια ήδη από φήμες έγιναν γεγονότα. Κάποια άλλα θα έχουν την ίδια εξέλιξη. Ακούστηκε μάλιστα ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν σχέση με την στήριξη προς την κ. Τσανάκα υπηρεσιακών παραγόντων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πληρωμή του 12%
Στην Θράκη έκαναν κάτι πολύ συγκεκριμένο σχετικά με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας γνωστή και ως 12%. Έστειλαν σχετική επιστολή στον ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου πληρώνεται η επιδότηση εργασίας. Η απάντηση που έλαβαν –κατά πολλούς η αναμενόμενη- δείχνει ότι η πληρωμή της επιδότησης εργασίας είναι θέμα απόφασης της Κυβέρνησης. Η απάντηση του ΟΑΕΔ αναφέρει: Σχετικά με την καταβολή από τον ΟΑΕΔ της οικονομικής ενίσχυσης του κόστους μισθοδοσίας επιχειρήσεων παραμεθορίων περιοχών 12% (Ν.1767/88, Ν.1836/89), σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.1767/1988 δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι η εν λόγω οικονομική ενίσχυση μπορεί να παρέχεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, αποδιδόμενη κατόπιν απολογιστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπότε ο ΟΑΕΔ θα προβεί στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης επί του κόστους μισθοδοσίας (12%), όταν μεταφερθούν οι σχετικές πιστώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Κι άλλη φλόγα
Λίγες μέρες μετά την υποδοχή της φλόγας των Special Olympics η Καβάλα προετοιμάζεται για την φλόγα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Έρχεται την Κυριακή. Το πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε στην σελίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών προβλέπει τα ακόλουθα: Κυριακή 14 Σεπτέμβρη, ώρα 20.00 τελετή υποδοχής της φλόγας στον προαύλιο χώρο του νέου Νοσοκομείου. Ώρα 20.15 Έναρξη της λαμπαδηδρομίας και μεταφορά της φλόγας από το Νοσοκομείο διαμέσου της πόλης προς το άλσος των Πεντακοσίων όπου και θα τερματήσει. Η μεταφορά της φλόγας θα γίνει από 80 δρομείς. 21.00 Επίσημη τελετή και άναμμα του βωμού.

Υπονοούμενα
Από τον… θαυμαστό κόσμο του facebook δύο αναρτήσεις γεμάτες υπονοούμενα. Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου σχολιάζει κάτι που κατά πάσα πιθανότητα έμαθε πρόσφατα, εκ της θέσης του στον Δήμο Καβάλας. Γράφει «Σήμερα έμαθα πως υπάρχει βιβλιοπωλείο στη Καβαλα που πουλά κουζίνες , καταψύκτες, ψυγεία , κατσαρόλες και λοιπά συναφή κάνοντας μάλιστα και τζίρο με ένα τιμολόγιο μια και έξω 37000 χιλιάδες ευρώ με τον πλέον αξιόχρεο αγοραστή!». Ένας άλλος δικηγόρος και αιρετός ο Λεωνίδας Παππάς έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του. Γράφει «Βρώμικο ’89 Νο 2, special edition: τοπική αυτοδιοίκηση. Αντικείμενο: η εξουσία, μέσο: η συνεργασία στον β γύρο, αντάλλαγμα: η υπηρεσιακή “αποκατάσταση”!!! Υ.Γ.: καημένη “Αριστερά”……».

Ελβετοί αναλύουν
Ελβετική τράπεζα ανέλυσε τα δεδομένα και τα σενάρια ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη χώρα μας. Στην ανάλυση της –όπου δίνει μεγάλη προοπτική στην Ελλάδα- μνημονεύει ότι συμβαίνει στον Πρίνο: Το πετρέλαιο αποτελεί την κυρίαρχη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς αντιστοιχεί στο 45% της συνολικής ενεργειακής προσφοράς. Σήμερα η χώρα διαθέτει μια περιορισμένη παραγωγή πετρελαίου 2.000 βαρελιών την ημέρα από τον μοναδικό ελληνικό παραγωγό, την Energean Oil & Gas. Η δε σημερινή παραγωγή του αργού πετρελαίου πραγματοποιείται στο κοίτασμα του Πρίνου στη θάλασσα του Βόρειου Αιγαίου. Εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής, η χώρα εξαρτάται ολοκληρωτικά από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Έτσι, περίπου 33% του πετρελαίου εισάγεται από τη Ρωσία, 17% από τη Σαουδική Αραβία και 13% από τη Λιβύη.

Σύντομες ειδήσεις
*Το άρθρο του Μιχάλη Μεταξά- αντιπροέδρου της διοίκησης της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών- με θέμα την κυβερνητική πολιτική στα καύσιμα (και δη στο πετρέλαιο θέρμανσης) δεν δημοσιεύτηκε μόνο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Έτυχε γενικότερης προβολής μιας και την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκε στην γνωστή οικονομική ιστοσελίδα capital. Gr
*Μέσα από την εθελοντική κινητικότητα που πάντα προωθεί το Υπουργείο υπάλληλος του νομικού προσώπου Αλληλεγγύη του Δήμου Καβάλας μετατάχθηκε στο αντίστοιχο νομικό πρόσωπο του Δήμου Δράμας.
*Το ΤΕΙ Καβάλας προσπαθεί να βρει μόνιμο προσωπικό αν και οι προσλήψεις απαγορεύονται. Εκμεταλλεύεται την κινητικότητα, ουσιαστικά προσκαλεί όποιον υπάλληλο το επιθυμεί να πάρει μετάταξη σε αυτό. Κενά υπάρχουν σε 12 διαφορετικές ειδικότητες. Όσοι πιστοί…

Διαβάστε επίσης