μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Την βοήθεια του Δήμου Καβάλας έως του ποσού των 8.000 ευρώ χρειάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο προκειμένου με γεμάτα ράφια να εξυπηρετήσει τους δικαιούχους του το προσεχές διάστημα. Αυτό αναφέρουν αναλυτικοί υπολογισμοί που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις ανάγκες του Παντοπωλείου, το οποίο δέχεται δωρεές αλλά αυτές δεν αρκούν. Το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης προς τον Δήμο Καβάλας διατυπώθηκε προφορικά την προηγούμενη εβδομάδα, στην συνέλευση των φορέων του προγράμματος Στηρίζω. Τόσο ο Μιχάλης Λυχούνας όσο και η Αναστασία Ιωσηφίδου ανέλαβαν να μεταφέρουν το αίτημα στην κ. Δήμαρχο. Πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα ενημέρωσης για το ζήτημα που ανέκυψε όπως για την διαδικασία που πρέπει να μεσολαβήσει ώστε να αγοραστούν με τον σωστό τρόπο τα τρόφιμα που μετά θα χρησιμοποιηθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα αφού ακόμη κι αν ο Δήμος Καβάλας δεχθεί να διαθέσει τα χρήματα (είναι άλλωστε το πιθανότερο) μάλλον θα πρέπει να μεσολαβήσει μειοδοτικός διαγωνισμός. Το αποτέλεσμα του οποίου θα αργήσει ενώ το Κοινωνικό Παντοπωλείο χρειάζεται προϊόντα «εδώ και τώρα».
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο τόσο στην Καβάλα όσο και στις Κρηνίδες μοίρασε τρόφιμα στους δικαιούχους του αρχές Αυγούστου. Αν δεν υπάρξει ενίσχυση από τον Δήμο δεν θα μπορέσει να μοιράσει τρόφιμα τον Σεπτέμβρη. Οι τακτικές και έκτακτες δωρεές, οι εξορμήσεις στα σούπερ μάρκετ έχουν αποτέλεσμα αλλά όχι ικανοποιητικό. Με τα σημερινά δεδομένα αν το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν ενισχυθεί από τον Δήμο Καβάλας είναι βέβαιο ότι δεν θα μοιράσει χρήματα τον Σεπτέμβρη, θεωρείται απίθανο να μοιράσει χρήματα τον Οκτώβρη. Αν αντίθετα στηρίξει το Κοινωνικό Παντοπωλείο ο Δήμος Καβάλας τότε υπάρχουν ελπίδες, αρκεί να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση λόγω της γραφειοκρατίας.
Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές η δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα έθεσε στις πρώτες της προτεραιότητες την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο πρέπει να στηρίξει με πράξεις τις υποσχέσεις της. Πέραν τούτου πρέπει όλα να γίνουν γρήγορα για να μην πολλαπλασιαστούν τα παράπονα των δικαιούχων. Οι οποίοι προσέρχονται σχεδόν καθημερινά στο κοινωνικό παντοπωλείο, φεύγουν με άδεια χέρια ή με λίγα και συγκεκριμένα προϊόντα (συνήθως γιαούρτια) τα οποία βρίσκονται στο Κ. Παντοπωλείο από τους τακτικούς δωρητές. Αυτοί είναι ιδιώτες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που προσφέρουν καθημερινά στο Κ. Παντοπωλείο όχι όμως βασικά είδη τροφίμων.

Αγιασμός και άλλα
Η επικαιρότητα οδήγησε τους αιρετούς στην τελετή Αγιασμού του Ζουμπουλάκειου και του δημοτικού σχολείου στο Φλωρέξ. Εκεί έγιναν μετακομίσεις, εκεί έπρεπε να δοθούν (δόθηκαν) υποσχέσεις βάση των οποίων όσο το δυνατό πιο γρήγορα θα επιστρέψουν στα σχολεία τους οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου και του Αγίου Λουκά. Εξ αυτού του σοβαρού λόγου αδικήθηκε η τελετή Αγιασμού στο Δημοτικό Σχολείο του Αμυγδαλεώνα. Ένα νέο κτίριο που λειτουργεί πρώτη φορά φέτος. Στην τελετή του Αγιασμού στον Αμυγδαλεώνα ήταν η πρώην διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Ο κ. Σιμιτσής, ο κ. Σταυρίδης και ο Χρήστος Τσοχαταρίδης.
*Από τον ηλεκτρονικό διάλογο της προηγούμενης εβδομάδας, με αφορμή την έναρξη μαθημάτων στα σχολεία. Γονέας γράφει για το 14ο Δημοτικό Σχολείο του Προφήτη Ηλία: Η κατάσταση στο 14ο είναι σχετικά απλή: μια γειτονιά -Προφήτης Ηλίας- με πολλά παιδιά στα όρια της που τα περισσότερα είτε για λόγους παλαιότητας και λυόμενων είτε για λόγους εργασίας των γονέων στο κέντρο, πηγαίνουν σε άλλα σχολειά. Εδώ και τρία χρόνια έχει υποβαθμιστεί σε τριθέσιο, κι έχουμε μείνει να παλεύουμε λίγοι γονείς για την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα των παιδιών στην μάθηση. Τα σχέδια και οι μελέτες για νέο σχολείο στην περιοχή δίπλα “Ακρόπολη” πληρωμένες μεν, στα συρτάρια δε από την δεκαετία του ’80. Τα χρήματα που είχαν εξασφαλιστεί, ταξίδεψαν μάλλον προς Θάσο πλευρά (κι ευτυχώς που δεν χάθηκαν) Μόνο προεκλογικές φαμφάρες περί νέας πτέρυγας με γυμναστήριο και δύο αίθουσες στή πίσω αυλή. Θα περιμένουμε… και θα συνεχίσουμε…
Άλλος γονέας γράφει για το δημοτικό σχολείο του Αμυγδαλεώνα, το καινούργιο: Στο νέο δημοτικό του Αμυγδαλεώνα έπρεπε να έρθουν για τον Αγιασμό οι επίσημοι. Λειτούργησε πρώτη φορά όπως το παρέδωσε ο εργολάβος χωρίς να μπει καθαρίστρια! !! Εδώ ισχύει το από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα!!!!!
Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης του να παραστεί σε αγιασμούς τριών συγκεκριμένων σχολείων την περασμένη Πέμπτη: Σκέφθηκα που θα έπρεπε να παραβρεθώ ! Προτίμησα να μην αποφύγω να παραστώ εκεί που αίφνης ανέκυψαν προβλήματα (21δημοτικό και 5 γυμνάσιο), σε ένα σχολείο της τεχνικής εκπαίδευσης και σε ένα σχολείο στην Ελευθερούπολη για να καταστήσω σαφές ότι ο νόμος μας δεν τελειώνει στα όρια της όμορφης πόλης μας !

Μικρές ειδήσεις
*Για τις εκδηλώσεις στο Δάσος των Πεντακοσίων που έγιναν χθες και προχθές ο Σύλλογος Κατοίκων Αγίας Βαρβάρας Πεντακοσίων που τις διοργάνωσε χρειάστηκε να λάβει γραπτή άδεια από το Δασαρχείο Καβάλας. Μέσα στις υποχρεώσεις των διοργανωτών ήταν στη διάρκεια των εκδηλώσεων να προστατεύεται το δάσος από φωτιά.
*Με απόφαση του Προέδρου του ΤΕΙ Θανάση Μητρόπουλου διορίστηκε κοσμήτορας στη σχολή Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο ο καθηγητής του ΤΕΙ- αρμόδιος για τη λειτουργία της σχολής του Διδυμοτείχου- Στάθης Δημητριάδης. Η απόφαση αυτή ισχύει από 1 Σεπτέμβρη 2014 έως 31 Αυγούστου 2018.
*Στο τέλος Αυγούστου παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ ο κ. Γιάννης Χατζηϊωάννου. Ήταν επιλογή του προηγούμενου δημάρχου. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ όφειλε να τον αντικαταστήσει μέχρι η νέα διοίκηση της επιχείρησης να λάβει απόφαση για τον κ. Σταύρο Πεταλωτή (θα είναι χωρίς μισθό). Ομόφωνα η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ όρισε προσωρινό γενικό διευθυντή τον παλαιότερο υπάλληλο που έχει τα προσόντα της θέσης δηλαδή τον Κώστα Βουλγαράκη.
*Η κινητικότητα στον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα συνεχίζεται. Τεχνολόγος γεωπόνος από το Δήμο Ξάνθης πήρε μετάταξη στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Διοικητικός υπάλληλος από τον Δήμο Καβάλας πήρε μετάταξη στην Π.Ε. Καβάλας ενώ ένας νοσοκόμος μετατάχθηκε από το Νοσοκομείο Καβάλας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης κι ένας άλλος ακολούθησε την αντίστροφη διαδρομή.
*Παραιτήθηκε κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου του Δήμου Καβάλας κι η νέα δήμαρχος (αφού μεσολάβησε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία) αποφάσισε την πρόσληψη αντικαταστάτρια της.

Συζήτησαν το πλωτό LNG της Καβάλας
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα Energy.press ότι σε πρόσφατη συνάντηση του κ. Μανιάτη με Βούλγαρο Υπουργό συζητήθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και το πλωτό LNG στη Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή αυτό που η ΔΕΠΑ συνεχίζει να προτείνει στον κόλπο της Καβάλας. Είχαμε καιρό να μάθουμε νέα ή να ακούσουμε κάτι για το πλωτό LNG. Να λοιπόν που όπως καταλαβαίνουμε οι αναφορές στο σχέδιο συνεχίζονται, σα να είναι κάτι οριστικό. Κάτι που θα γίνει σίγουρα: Από το ίδιο κείμενο ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα: «Έργα που έχουν χαρακτηριστεί Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα ο αγωγό IGB και το σχέδιο κατασκευής πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Βόρειο Ελλάδα (FSRU) τέθηκαν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με το υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας Vassil Shtonov. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για την υιοθέτηση ενός κοινού πλάνου δράσεων που συμπεριλαμβάνει θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη μεταφορά φυσικού αερίου από Ελλάδα προς Βουλγαρία μέσω αντίστροφης ροής στους υπάρχοντες αγωγούς. Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, συμμετείχαν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νος Μαθιουδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ καθώς και ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της εταιρείας, κ.κ Σπύρος Παλαιογιάννης και Κώστας Καραγιαννάκος. Τον κ. Shtonov συνόδευαν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Velitchko Alexandrov, καθώς και η Πρέσβειρα της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Emilia Kraleva.Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για τα έργα που έχουν χαρακτηριστεί Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας Βουλγαρίας IGB (Ιnterconnector Greece Bulgaria) και το σχέδιο κατασκευής πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Βόρειο Ελλάδα (FSRU).Όσον αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας IGB, τον χαρακτήρισαν ως στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Οι δύο πλευρές προέβησαν σε επισκόπηση της μέχρι στιγμής ικανοποιητικής προόδου και συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του έργου. Όπως τόνισαν και οι δύο Υπουργοί, τα δύο αυτά έργα θα συμβάλουν σημαντικά στην διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και ως εκ τούτου στην ενεργειακή τους ασφάλεια καθώς και στη διασφάλιση πιο ανταγωνιστικών τιμών.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν συνολικά σε κοινό πλάνο δράσεων που συμπεριλαμβάνει ακόμα τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη μεταφορά φυσικού αερίου από Ελλάδα προς Βουλγαρία μέσω αντίστροφης ροής στους υπάρχοντες αγωγούς.

Διαβάστε επίσης