μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά τις διακοπές του Καλοκαιριού ο κόσμος μαζεύεται πάλι στο δικαστήριο. Σιγά σιγά επανέρχονται οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι πολίτες. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων είναι οικονομικής φύσεως, έχουν μεγάλη σχέση με την κρίση. Η Κυβέρνηση διαρρέει την πληροφορία για δόσεις που θα είναι (ή θα πλησιάζουν) τις 100. Αυτό στο δικαστήριο δεν φαίνεται. Ουδείς το υπολογίζει. Τουλάχιστον ως τώρα. Οι υποθέσεις εισάγονται, συζητούνται κι οι ποινές «πέφτουν» όπως και πριν το Καλοκαίρι. Σε αυτή τη διαδικασία ο ιδιωτικός τομέας είχε και έχει την τιμητική του. Είναι ο πρωταγωνιστής.

Τώρα βέβαια τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Δεν είμαστε στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Τα γνωστά και κλασικά επιχειρήματα δεν αποδίδουν. Τώρα υπάρχει ρεαλισμός. Τώρα μιλούν τα χαρτιά. Οι αριθμοί. Τα χρέη κι οι ρυθμίσεις που άλλοι δεν τις τόλμησαν κι άλλοι δεν μπορούν να τις εξυπηρετήσουν. Καλό δικαστικό έτος λοιπόν, καλό και για τους κατηγορούμενους. Με αποφάσεις λογικές, που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομένα της εποχής. Τα οποία παρά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, δεν άλλαξαν καθόλου. Φυσικά και δεν βελτιώθηκαν. Αντιθέτως χειροτέρεψαν, σε μεγάλο βαθμό.

Έρχονται εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κι ορισμένοι έβαλαν στόχο τον Ζαφείρη Μυστακίδη! Έναν από τους πιο πετυχημένους προέδρους του τοπικού τμήματος, έναν πρόεδρο που συνεχίζει να είναι μπροστάρης στον αγώνα για μια δίκαιη και χωρίς άλλα προβλήματα όδευση του ΤΑΡ. Ναι, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα σε βάρος του. Προωθούν άλλη υποψηφιότητα. Άρχισαν ήδη τα τηλέφωνα.

Αυτές οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες είναι βέβαιο ότι δεν θα αποδώσουν. Τώρα δεν υπάρχουν «γαλάζιοι» και «πράσινοι» γεωτεχνικοί. Τώρα μετρά το έργο. Η απερχόμενη διοίκηση υπό τον κ. Μυστακίδη έχει να παρουσιάσει μπόλικο. Το κακό είναι ότι αυτές οι προσπάθειες έχουν συγκεκριμένη αφετηρία. Ένα άλλο κέντρο εξουσίας που φαίνεται να πήρε μεγάλη φόρα… Προσοχή. Μετά την φόρα έρχεται η κατηφόρα. Ήδη φλερτάρουν με αυτήν. Έχουν εκτεθεί κι αν δεν προσέξουν θα εκτεθούν κι άλλο. Τόσο οι ηθικοί όσο και οι φυσικοί αυτουργοί.

Το προσωπικό του κοινωνικού παντοπωλείου έκανε προχθές μία ακόμη πετυχημένη εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ της πόλης. Μάζεψε αρκετές δωρεές των καταναλωτών, τις οποίες ήδη μετέφερε στο χώρο του καταστήματος. Όπως κι άλλη φορά σημειώσαμε όλα αυτά είναι καλά. Δυστυχώς όχι αρκετά να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό –εδώ που έφθασαν τα πράγματα- μπορεί να το λύσει μόνο ο Δήμος Καβάλας. Αν δεν κάνει αμέσως κάτι τότε αμφιβάλλουμε αν το κοινωνικό παντοπωλείο μπορέσει να λειτουργήσει έστω τα Χριστούγεννα!

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν επιθυμεί να ακούγεται στις συνεδριάσεις η λέξη «μεντρεσές». Το συγκεκριμένο… αίτημα μάλλον πέρασε στο ντούκου. Θαρρείς κι όσοι το άκουσαν αποφάσισαν να κάνουν ότι δεν το άκουσαν. Να του δώσουν μια ακόμη ευκαιρία μπας και το ανακαλέσει. Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και σε κάθε άλλη δημοκρατική διαδικασία είναι κανόνας ο κάθε άνθρωπος να εκφράζεται ελεύθερα. Να ακούει όσα του αρέσουν κι όσα δεν του αρέσουν. Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη λέξη όχι μόνο θα ακουστεί πάλι αλλά φοβόμαστε ότι τώρα θα ακούγεται ακόμη πιο συχνά. Ως αντίδραση και κατάλληλη απάντηση στον κ. Γιώργο Γραμμένο.

Σε όλη τη διάρκεια του πρόσφατου Καλοκαιριού είχαμε ένα σίριαλ που στο μεταξύ (όπως συμβαίνει πάντα) ξεχάσαμε. Πριν το θυμηθεί εξ ανάγκης κάποιος από τους εμπλεκόμενους, το θυμόμαστε εμείς. Τι έγινε το δίκαιο αίτημα της ΒΦΛ για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης φυσικού αερίου; Μας είχαν πει ότι θα το λύσουν. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι λύνεται. Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Ξεχάσαμε την εκκρεμότητα, αυτό έγινε προσωρινά. Όταν ξανάρθουν τα ζόρια (ευχόμαστε να μην συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο) τότε ως γνήσιοι έλληνες θα τρέχουμε πάλι για την κατάργηση του φόρου…

Χαιρόμαστε που σχεδόν κάθε μέρα υπάρχουν νέα από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, νέα που μας γνωστοποιούνται με σχετικά δελτία τύπου. Λυπούμαστε που για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την ένταξη του στα μνημεία της Ουνέσκο αντί να γίνει σύσκεψη στην Καβάλα έγινε σύσκεψη στην Κομοτηνή. Εκεί θα λύνονται τώρα κι αυτού του είδους τα τοπικά ζητήματα; Πιστεύαμε ότι ορισμένα θέματα συζητούνται εκεί που υφίστανται.

Ανακοινώθηκαν χθες επίσημα οι αποφάσεις της επιτροπής αδειοδοτήσεων αθλητικών χώρων. Απορρίπτει και δεν δίνει άδεια σε όλα σχεδόν τα γήπεδα της Καβάλας, υπόσχεται ωστόσο επανέλεγχο. Ποιος ο λόγος να εκδοθούν αυτές οι αποφάσεις όταν ισχύει η γνωστή απόφαση παράτασης του Υπουργού; Εκ της επιτροπής –της τοπικής επιτροπής- έγινε γνωστό ότι δεν εμπίπτουν όλα τα γήπεδα της περιοχής στην απόφαση του Υπουργού. Στον Δήμο Καβάλας δεν δείχνουν να ανησυχούν αφού όπως επαναλαμβάνουν ως τον Φεβρουάριο που λήγει η νέα προθεσμία θα έχουν προλάβει να κάνουν πολλά. Τους το ευχόμαστε.

Κτήμα στο Δήμο Παγγαίου- χωρίς άλλα στοιχεία για το ποιο είναι αυτό- είναι κοντά στο να ιδιωτικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό διαβάζουμε σε χθεσινή είδηση. Λέτε αυτό το κτήμα να είναι η Αλάνα; Η είδηση στα αθηναϊκά site αναφέρει τα ακόλουθα: Συνολικά 25 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον υποβάλλοντας δικαιολογητικά συμμετοχής και οικονομικές προσφορές για τη συμμετοχή τους στη διαγωνιστική διαδικασία μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών – αξιοποίησης ακινήτων e-publicrealstate.gr, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.Πρόκειται για τα εξής ακίνητα:κτίριο στην Αθήνα (Μητροπόλεως 9), κτίριο στην Αθήνα (Ευαγγελιστρίας 9), κτίρια στο Μοσχάτο Αττικής (Φλωρίνης 18), κτίριο στη Θεσσαλονίκη (Θεοφίλου 13), κτίριο στο κέντρο της Πάτρας (Αγ. Νικολάου 8), κτίριο στην Κλειτορία νομού Αχαΐας (πρώην Ειρηνοδικείο),κτίριο στη Λίμνη Ευβοίας (πρώην Ειρηνοδικείο), κτίριο στην Παραμυθιά νομού Θεσπρωτίας (πρώην Ειρηνοδικείο), κτήμα στο Δήμο Παγγαίου του νομού Καβάλας,κτήμα Καλά Νερά νομού Μαγνησίας. Κατόπιν ελέγχου των Δικαιολογητικών Συμμετοχής, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει για την επιλογή των συμμετεχόντων και για τις τιμές εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για κάθε ακίνητο, με βάση την υψηλότερη έγκυρη υποβληθείσα οικονομική προσφορά και την ανεξάρτητη αποτίμηση.

 

Διαβάστε επίσης