• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η συζήτηση το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο απέδειξε ένα πράγμα. Καλή η αξιοκρατία και η διαφάνεια στις κάθε είδους προσλήψεις αλλά κατάλληλη μόνο για την προεκλογική περίοδο. Μετά τις εκλογές επικρατούσαν κι επικρατούν άλλες λογικές. Άλλες πρακτικές. Μια σκυταλοδρομία όπου ο ένας δήμαρχος δίνει την σκυτάλη στον επόμενο. Η μία επιτροπή σε αυτή που θα την διαδεχθεί. Καταβάλλεται φιλότιμη προσπάθεια ώστε με μη αντικειμενικά κριτήρια να βολευτούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Πάντα υπάρχουν οι αδικημένοι και οι παραπονούμενοι. Αυτοί που διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν. Τότε η εξουσία κάνει ότι προχθές έκανε η κ. Τσανάκα. Τους καλεί στο γραφείο προκειμένου με την επόμενη ευκαιρία να ικανοποιηθούν κι αυτοί!

Δυστυχώς είναι αμέτρητοι οι άνεργοι. Όσο κι αν είσαι ικανός ποτέ δεν θα μπορέσεις να τους βολέψεις όλους. Στο τέλος πέφτεις εσύ μέσα στη τρύπα που ανοίγεις για τους άλλους. Μπλέκεις άσχημα αφού οι απαιτητικοί έλληνες δεν ικανοποιούνται έτσι εύκολα. Κι αν αυτό κάποτε γίνει, είναι εντελώς προσωρινό. Υπήρξαν δε περιπτώσεις όπου οι πρώτοι φωνακλάδες ήταν οι «δικοί μας», οι καλύτερα βολεμένοι.

Κάποια στιγμή το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Το γνωστό μας ΑΣΕΠ. Κουσούρια πολλά αλλά δικαιοσύνη. Μοριοδότηση. Αντικειμενικότητα. Όσοι προσπάθησαν να γίνουν αυτοί το ΑΣΕΠ δεν το κατάφεραν ποτέ. Υπάρχουν στην Καβάλα (και στη κάθε Καβάλα) ένα σωρό άνεργοι που έχουν αξιοπρέπεια. Περηφάνια. Δεν πήγαν ποτέ στο γραφείο του Σιμιτσή. Δεν θέλουν να βρεθούν ποτέ στο γραφείο της Τσανάκα. Αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς δεν θα προσληφθούν ποτέ ως καθαριστές και καθαρίστριες στα σχολεία. Σε αυτό το ζήτημα η διαδικασία που αντικαθιστά το ΑΣΕΠ νοσεί. Το καταλάβαμε προχθές που….

…η Δήμαρχος είπε ότι εκτός από αυτούς που δουλεύουν καιρό στα σχολεία υπάρχουν κι άλλοι (εννοούσε τους δικούς της) που τόσο καιρό έκαναν υπομονή. Αυτών ήρθε η ώρα. Το καταλάβαμε όταν ακούσαμε τις αόριστες ευχές του Μάκη Παπαδόπουλου προκειμένου κάτι να γίνει για να καλυφθούν όσοι διαμαρτύρονται. Το αισθανθήκαμε όταν ο Βαγγέλης Παππάς επέμενε να κατηγορεί τον κ. Σιμιτσή, διαλέγοντας να ασχοληθεί μόνο με το «χθες» κι όχι με το σήμερα. Όταν ο Άρης Βέρρος πολιτικολόγησε χωρίς να «αγγίξει» την ουσία. Είτε προσωρινό, είτε μόνιμο προσωπικό πώς θα επιλέγεται; Από την Δήμαρχο ή από το ΑΣΕΠ. Επ’ αυτού δεν είπε τίποτα.

Αυτή είναι η αλήθεια όπως την ακούσαμε την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι προηγούμενες καθαρίστριες ήταν του Σιμιτσή. Αυτές της κ. Τσανάκα. Οι επόμενες του επόμενου Δημάρχου. Το δε φιλότιμο που επιστράτευσαν οι… διαπαραταξιακές επιτροπές που αποφάσισαν για τις προσλήψεις σαφώς και δεν είναι αρκετό. Ειδικά όταν μπερδεύεται, επηρεάζεται, νοθεύεται από τις πρόσφατες προεκλογικές υποσχέσεις. «Η συγγενής μου δεν προσλήφθηκε» είπε ο κ. Φιλόσογλου σε μια στιγμή της συνεδρίασης. Κακώς. Με όλα αυτά που έγιναν ο συγγενής του αντιδημάρχου είναι φανερό ότι αδικήθηκε.

Αφήσαμε για το τέλος τον κ. Κωστή Σιμιτσή. «Βγήκε» στην επίθεση κατά της Δημάρχου, την οποία προσπάθησε να νουθετήσει. Τα υπολόγισε λάθος αφού τα «έπιασε» με εσφαλμένο στυλ. Τότε ακριβώς προκάλεσε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούσε. Όλοι στράφηκαν εναντίον του λες κι είμαστε ακόμη στη προεκλογική περίοδο. Από εδώ και πέρα πρέπει να το χειρίζεται διαφορετικά. Αφού μιλά πιο μπροστά από τους άλλους, καλύτερο είναι να επιβραβεύει πρώτος αυτός τις αποφάσεις της Δημάρχου. Μόνο έτσι θα «ξυπνήσει» την υπόλοιπη αντιπολίτευση που μέχρι τώρα κάνει στη νέα δήμαρχο συνεχόμενη αβάντα.

Τις ευρισκόμενες σε διαμαρτυρία καθαρίστριες που δεν επαναπροσλήφθηκαν «υποδέχθηκαν» στο δημαρχείο αστυνομικοί. Κατά πάσα πιθανότητα τους κάλεσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου φοβούμενος επεισόδια. Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος συνεννοήθηκε μαζί του κι οι αστυνομικοί αποχώρησαν πριν γίνουν αντιληπτοί, πριν εμποδίσουν τις καθαρίστριες να μπουν στο Δημαρχείο. Αυτό αποδείχθηκε πολύ σωστό. Ακολούθησε μια διαδικασία έντονου διαλόγου μόνο, όπου η αστυνομία δεν χρειάζονταν. Ο δε έντονος διάλογος υπήρξε όχι από τις καθαρίστριες αλλά από τους δημοτικούς συμβούλους! Αυτούς να φοβάται ο πρόεδρος.

Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ζήτησε να μην γίνονται δημοσιεύσεις του Δήμου Καβάλας στις τοπικές εφημερίδες επειδή αυτές διαφημίζουν τον ΤΑΡ. Τι ανοησία κι αυτή! Ποτέ μια εφημερίδα δεν κρίθηκε από αυτό που διαφημίζει. Πάντα κρίνεται από άλλα, πιο ουσιαστικά πράγματα. Σημειώνουμε ότι παρά τις διαφημίσεις οι περισσότερες εφημερίσες της πόλης συνεχίζουν με την στάση τους και τα κείμενα τους να είναι κατά της όδευσης του ΤΑΡ από γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτό ο πρώην Δήμαρχος μάλλον δεν το πρόσεξε. Πρόσεξε μόνο τις διαφημίσεις.

Χρέη αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ασκεί ο Θόδωρος Μαρκόπουλος μιας κι ο κ. Αμοιρίδης είναι άφαντος. Μαζί με την Δημοφέλεια- η οποία δεν εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου- υποδέχθηκε τους Κύπριους δημοσιογράφους που ήταν την Κυριακή στη πόλη μας. Ναι, ο κ. Μαρκόπουλος μαζί με τον συνεργάτη του Δημήτρη Πραβίτα «μπήκαν» σε ξένα χωράφια. Δεν μας ενοχλεί καθόλου. Εφόσον ο… δικός μας αντιπεριφερειάρχης τουρισμού (αυτός ντε που θα έχει γραφείο στην Καβάλα όπου θα βρίσκεται μία φορά την εβδομάδα) δεν εμφανίστηκε ως τώρα, ας κάνουν δουλειά του οι αναρμόδιοι! Ως Καβαλιώτες, που σαφώς αντιλαμβάνονται καλύτερα την σημασία αυτών των επισκέψεων.

Έρχεται στην Καβάλα. Ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος. Έρχεται καλεσμένος σε εκδήλωση που θα γίνει τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Με την ευκαιρία θα μάθουμε τα άλλα νέα του. Ο κ. Γκλέτσος έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να ηγηθεί πολιτικού κόμματος. Εξ αυτού του λόγου η επίσκεψη του στην πόλη μας έχει κι αυτή τη πολιτική της πλευρά.

Ο Πέτρος Πετρόπουλος, ο Μπάμπης Κουφατζής, ο Άκης Τελίδης και ο Ιορδάνης Παπαντίδης είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που δεν διοικούν. Με βάση τις αποφάσεις της Δημάρχου, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πήραν σχεδόν κανένα πόστο. Καμία θέση. Κουφατζής και Παπαντίδης δηλώνουν ότι αυτή ήταν επιθυμία τους. Προτιμούν το δεύτερο μισό της θητείας. Μάλλον το ίδιο ισχύει και για τους Πετρόπουλο- Τελίδη. Εκτός αν ειδικά ο Πέτρος Πετρόπουλος ξεχάστηκε. Δεν αποκλείεται. Ακούγονται διάφορα για τις σχέσεις του με την κ. Τσανάκα. Ουδείς γνωρίζει αν είναι αλήθεια.

Ο Υπουργός κ. Τασούλας δήλωσε ότι βάση ιστορικών πηγών δεν μπορεί να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο ο τάφος που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη. Άπαντες ξεσηκώθηκαν εναντίον του κι ο κ. Τασούλας τα άλλαξε. Κριτική ωστόσο δέχθηκε και από τον πρόεδρο της Δημοτικής Οργάνωσης ΝΔ Καβάλας Μανώλη Φρατζεσκάκη. Του έγραψε το ακόλουθο πολιτικό σχόλιο: «Έλεος πια με τις επικοινωνιακές «πατάτες». Ένα προνομιακό για την κυβέρνηση θέμα είστε ικανοί να το κάνετε «μπούμερανγκ». Εάν δεν μπορείτε το θέμα Αμφίπολη το τόσο σημαντικό για την Ελλάδα να το διαχειριστείτε κ. Τασούλα παραιτηθείτε…

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών TVS επειδή υποψήφιος των τοπικών εκλογών ζήτησε αντίγραφα εκπομπών του αλλά δεν του δόθηκαν. Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ενδιαφέρον: Ο Στέφανος Φωτιάδης του Κωνσταντίνου με την από 27.5.2014 αίτησή του, επικαλούμενος το εις αυτόν αναφερόμενο έννομο συμφέρον, ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό την παράδοση της ροής προγράμματος που περιλαμβάνει όλα τα βραδινά δελτία ειδήσεων από 12η έως 25η.5.2014. Καίτοι κατά την προαναφερθείσα διάταξη του νόμου τα έξοδα εκδόσεως των αντιστοίχων dvd βαρύνουν τον τηλεοπτικό σταθμό, ο εκπρόσωπός του αξίωσε από τον υποβαλλόντα την αίτηση, το αντίτιμο των εκζητηθέντων dvd εξ 750 ευρώ. Ο αιτών δια της από 2.6.2014 δηλώσεώς του, η οποία επιδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό την 2.6.2014, όπως προκύπτει εκ της υπ’ αριθμ. 11368/2.6.2014 εκθέσεως επιδόσεως του δικαστικού επιμελητή Βασιλείου Τσίγκου, προσφέρθηκε στην καταβολή του αντιτίμου. Παρά ταύτα ο τηλεοπτικός σταθμός δεν εξεπλήρωσε την εν λόγω υποχρέωσή του ούτε και μετά την κατά την 11.7.2014 γενομένη κλήτευσή του ενώπιον της Ολομελείας, προς παροχή εξηγήσεων. Μετά την 22α.7.2014, κατά την οποία συζητήθηκε η υπόθεση ενώπιον της Ολομελείας, και ειδικότερα κατά την 24η.7.2014, ο εκπρόσωπός του τηλεοπτικού σταθμού, δια εγγράφου κλήσεως, κάλεσε τον ως άνω ιδιώτη να προσέλθει στο κατάστημα της επιχειρήσεως για να παραλάβει τα ως άνω dvd. Αναμφιβόλως πρόκειται περί αδικαιολογήτου δυστροπίας και παράλειψης εγκαίρου εκπληρώσεως νομίμου υποχρεώσεως. Για την εν λόγω εκτροπή ενδείκνυται να επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης