• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμος Καβάλας υποστηρίζει ότι η απόπειρα περισυλλογής αδέσποτου σκύλου την Τρίτη στην περιοχή του Δημοτικού Κήπου έγινε με νόμιμο τρόπο. Ο σύλλογος Αίσωπος επιμένει ότι συνέβη το αντίθετο. Επιμένει στη μήνυση που κατέθεσε αφού όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι του υπάρχουν μάρτυρες (ή μάρτυρας) που είδε την παράνομη διαδικασία. Ο Δήμος Καβάλας ζητά από τον Αίσωπο να αποσύρει την μήνυση, αλλιώς δεν θα συνεργαστεί μαζί του. Δίνει μάλιστα και προοπτική βράβευσης του ίδιου συλλόγου. Εφόσον αποσύρει τη μήνυση. Ο Αίσωπος ανακοινώνει ότι οριστικά δεν αποσύρει την μήνυση. Η οποία – διαβάζουμε σε προηγούμενο δελτίο τύπου- κατατέθηκε όχι κατά του Δήμου Καβάλας αλλά κατ’ αγνώστων.

Όλα αυτά είναι αυτά που έγιναν χθες και προχθές. Με τούτη την αφορμή εξελίσσεται στο διαδίκτυο (ειδικότερα στο faceboοκ)μια πανελλαδική συζήτηση που ο Θεός να την κάνει συζήτηση. Ξεκίνησε ως διάλογος μεταξύ φίλων, δυστυχώς το επίπεδο είναι πλέον πολύ χαμηλό. Όχι πάντα. Σε αρκετές περιπτώσεις. Υπάρχουν φιλόζωοι που ξέρουν τι έγινε, τι καταγγέλλεται, ενημερώθηκαν για τις απαντήσεις της άλλης πλευράς. Συζητούν, διατυπώνουν την άποψη τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι φιλόζωοι που βρίζουν. Βρίζουν την Δήμαρχο ενώ αυτή δεν είχε σχεδόν καμία ανάμιξη στα πρόσφατα γεγονότα.

Εκφράζουμε την δυσφορία και τη πλήρη διαφωνία μας στα υβριστικά σχόλια σε βάρος της Δημάρχου Καβάλας. Δεν είναι απλώς υπερβολές. Είναι θλιβερός κατήφορος όσων βιάζονται, όσων τα ξέρουν όλα αλλά όπως φαίνεται δεν ξέρουν τίποτα. Λυπούμαστε που δεν κάνει το ίδιο ο Αίσωπος. Έπρεπε και πρέπει να αποδοκιμάσει τις ύβρεις απ’ όπου προέρχονται. Επί του παρόντος αυτές οι «απόψεις» προέρχονται από μερίδα φιλόζωων που ξεπέρασαν με ευκολία και προθυμία τα όρια. Αυτοί τίθενται λόγω απρεπούς συμπεριφοράς εκτός παιχνιδιού. Δεν αξίζει να τους λαμβάνει κάποιος υπόψη του.

Ας δούμε κάποιες άλλες σημαντικές λεπτομέρειες της ίδιας ιστορίας. Η Αστυνομία ήταν χθες στο κτίριο της Λορντ. Περίμενε αγανακτισμένους φιλόζωους; Πρόσφερε προστασία στην αντιδήμαρχο; Ποιος κάλεσε την Αστυνομία; Γιατί σε κάθε «δύσκολη» στιγμή της νέας διοίκησης εμφανίζεται η Αστυνομία; Οι «κακοί» δηλαδή οι εκπρόσωποι του Αίσωπου δεν άξιζαν τέτοιας υποδοχής. Οι Αστυνομικοί έφυγαν νωρίς από το κτίριο της ΔΕΥΑΚ αφού μία ακόμη φορά ήταν αχρείαστοι. Όποιος τους κάλεσε έκανε (νέο) λάθος. Το αρχικό και πρώτο λάθος αφορά την παρουσία της Αστυνομίας στο Δημαρχείο τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επρόκειτο να παραστούν οι καθαρίστριες που δεν επαναπροσλαμβάνονται στα σχολεία που εργάζονταν.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου παρέστη σε μεγάλο μέρος της χθεσινής συνάντησης με τη διοίκηση του Αισώπου προκειμένου –όπως φαίνεται- να ενισχύσει την συνάδελφο του κ. Κορίνα Χιώτη Πρασά. Κι αυτό αποδείχθηκε περιττό. Η οποία Κορίνα Χιώτη Πρασά δεν ζήτησε μόνο να αποσυρθεί η μήνυση, συνέδεσε τη μήνυση με τη περαιτέρω συνεργασία του Δήμου με τον Αίσωπο. «Θέλουμε και να σας βραβεύσουμε» τους είπε εντελώς άστοχα. Εντάξει, υπάρχει απειρία. Το βλέπουμε, το δεχόμαστε, το καταλαβαίνουμε. Δεν είναι κακό. Ωστόσο ακόμη κι ένα μικρό παιδί δεν θα τσιμπούσε στο συγκεκριμένο δόλωμα. Ήταν λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό να απαντήσει αρνητικά ο Αίσωπος. Αυτό θα έκανε ο οποιοσδήποτε ήταν στη θέση του, αν του έμπαινε το συγκεκριμένο (διακριτικά εκβιαστικό) δίλημμα.

Ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να κάνει κάτι που ζητά όλη η κοινωνία. Να βάλει μια τάξη στα αδέσποτα, τα οποία όλο και πιο συχνά προκαλούν επεισόδια σε βάρος των ανθρώπων. Κάποια σκυλιά έστειλαν ανθρώπους στο Νοσοκομείο, ας μη το ξεχνάμε. Ο Δήμος Καβάλας αφουγκράζεται τις ανάγκες του κόσμου, αναλαμβάνει δράση. Δρα με τέτοιο τρόπο που αντί να λύσει ή έστω να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προκαλεί καινούργιο. Ίσως σοβαρότερο του αρχικού. Αυτά γίνονται όταν υπάρχει προχειρότητα, βιασύνη μαζί με απειρία. Η πρόθεση του Δήμου Καβάλας δεν ήταν να γίνει ότι έγινε. Επειδή λοιπόν αυτές που μετρούν είναι οι προθέσεις, ας τα ξανασκεφθεί από μηδενικής βάσης. Ας συνεργαστεί με τον Αίσωπο με ειλικρίνεια και ίσους όρους. Αυτή η καθημερινή συνεργασία θα λύσει προβλήματα. Θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, είτε μεταξύ τους είτε με τα ζώα. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθει από μόνη της η απόσυρση της μήνυσης και η βράβευση νέων ανθρώπων που ας μη ξεχνάμε ότι ασχολούνται με τα ζώα εθελοντικά.

Αυτά με τον Δήμο Καβάλας. Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ας είναι καλά η Digea. «Σκοτώνει» την μονοτονία, η καθημερινότητα αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Ας είναι καλά κι ο Κώστας Αντωνιάδης που ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κάνει κι αυτός κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδείξει τον θεσμό. Έναν κουτσουρεμένο θεσμό, που λειτουργεί με επίκεντρο τον Περιφερειάρχη και μόνο. Και την Θράκη, θα συμπληρώναμε για να είμαστε κοντά σε προηγούμενες μας ίδιες αναφορές.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει τις αρμοδιότητες και τις οικονομικές δυνατότητες να κινηθεί στη κοινωνία όπως ένας Δήμαρχος ή ένας Αντιδήμαρχος. Ακόμη κι όπως κινείται ένας απλός δημοτικός σύμβουλος. Δεν φταίνε τα πρόσωπα φυσικά. Φταίει ο Καλλικράτης. Επειδή παρόλα αυτά υπάρχει και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση προσπαθεί κάθε φορά να βρει ένα θέμα που της ταιριάζει και να καταπιαστεί με αυτό. Αυτό το διάστημα ασχολείται με την Digea. Καλά κάνει. Περιμένουμε μια σημαντική απόφαση αύριο από το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε η ιστορία να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Το προηγούμενο της Digea θέμα ήταν αυτό των ζημιών από την κακοκαιρία στα αμπέλια του πρώην Δήμου Ελευθερών. Η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας έστειλε εμπεριστατωμένη επιστολή στον Υπουργό. Αυτός δεν απάντησε, έγιναν συσκέψεις, το θέμα δεν «τράβηξε». Ξεχάστηκε. Έπρεπε να βρεθεί κάποιο άλλο. Τότε εμφανίστηκαν τα παράπονα για την Digea. Βάση της ημερήσιας διάταξης της αυριανής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα είναι με διαφορά το σημαντικότερο. Τα υπόλοιπα –αρκεί μια ανάγνωση τους- δείχνουν όλα όσα νωρίτερα ισχυριστήκαμε. Αρκεί να τα διαβάσει κάποιος, θα καταλάβει.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Συμπαράταξη Πολιτών. Ανακοίνωση με θέμα τον ΤΑΡ. Μετά από μια μεγαλούτσικη εισαγωγή φθάνει στην ουσία. Ασκεί κριτική στο ΤΕΕ ΑΜ επειδή δεν προβάλει την πρόταση για εναλλακτική όδευση του αγωγού, την πρόταση Βασιλειάδη- Μυστακίδη. Μιας και η Συμπαράταξη Πολιτών κρατά στάση αναμονής στα θέματα του Δήμου, εκτονώνεται σε ότι έχει σχέση με το ΤΕΕ ΑΜ και τον ΤΑΡ. Έτσι για να «πλησιάσει» περισσότερο και τον Λάζαρο Βασιλειάδη.

Με όσα παρακολουθούμε να γίνονται αυτό το διάστημα στην πόλη μας διαπιστώνουμε ανταγωνισμό (άσκοπο φυσικά) και ως προς την εθελοντική αιμοδοσία. Ο ένας πόλος είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών κι ο άλλος είναι οι Εθελοντές Αιμοδότες του Επιμελητηρίου. Ήρεμα βρε παιδιά. Σεμνά και ταπεινά. Ενώ θα έπρεπε να ενωθείτε σε έναν και μοναδικό σύλλογο εθελοντών της πόλης βρίσκεται σε αγώνα δρόμου ποιος θα κάνει τις περισσότερες και καλύτερες συνεργασίες άρα και αιμοδοσίες. Στην πορεία ξεχάσατε ότι ο στόχος είναι κοινός. Αυτό είναι κακό σημάδι.

Αναβλήθηκε για την Τρίτη η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση στην Αθήνα με θέμα την όδευση του ΤΑΡ. Κάποιοι φοβήθηκαν την κακοκαιρία και το ότι έπρεπε να μπουν σε αεροπλάνο με τόσο κακό καιρό! Ανθρώπινες αντιδράσεις, πλήρως κατανοητές. «Εμείς πάλι θα πληρώσουμε τη νύφη. Είχαμε βγάλει αεροπορικά εισιτήρια πληρώνοντας 420 ευρώ» είπε απογοητευμένος ο Θέμης Καλπακίδης. Είναι φανερό ότι τον κ. Καλπακίδη δεν τον φοβίζουν τα αεροπλάνα κι η κακοκαιρία. Άλλα προβλήματα ιεραρχεί ως βασικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας.

Διαβάστε επίσης