• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύντομη και περιεκτική ήταν η χθεσινή απογευματινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο. Η Δήμητρα Τσανάκα είχε δίπλα της την Σταυρούλα Τσολακίδου και τον Βασίλη Θεοδωρίδη. Απέναντι της – εκτός από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης- κι άλλους παράγοντες του τοπικού σκακιού. «Πού θα ήθελα να είμαι η μαμά σας» είπε στην δύο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια σκάκι (μαθήτρια της Γ’ τάξης Γυμνασίου) Σταυρούλα Τσολακίδου. Μίλησε επίσης για τη διοργάνωση το Σάββατο το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί θα τιμηθεί το Καβαλιώτικο σκάκι, ειδικότερα η Σταυρούλα Τσολακίδου, η Άννα Μαρία Μπότσαρη και ο Αντώνης Παυλίδης. Η Δήμαρχος είπε επίσης: «Σκεπτόμασταν έτσι κι αλλιώς μια μεγάλη εκδήλωση τιμής στο σκάκι της πόλης. Αμέσως δέχθηκα να υλοποιήσουμε την πρόταση που μας έκαναν οι σκακιστικοί σύλλογοι. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για όλα τα μεγάλα που πέτυχαν».
Ο Βασίλης Θεοδωρίδης ως αντιπρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας μίλησε για το σκάκι της Καβάλας, για τις παλιές και πρόσφατες επιτυχίες της Τσολακίδου, του Παυλίδη, της Άννας Μαρίας. «Ο Δήμος Καβάλας διαχρονικά συμμετείχε και στήριζε τις προσπάθειες μας. Όλες αυτές οι επιτυχίες καθιστούν την Καβάλα σκακιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας» είπε επίσης. Τόνισε δε ότι η πολυπρωταθλήτρια Άννα Μαρία Μπότσαρη «κινδυνεύει» από την Σταυρούλα Τσολακίδου. «Ο θρόνος της Μπότσαρη κλονίζεται από την Σταυρούλα, η Άννα Μαρία το χαίρεται αυτό επειδή η Σταυρούλα είναι επίσης από την Καβάλα» είπε ο κ. Θεοδωρίδης.
Το Σάββατο το πρωί η Σταυρούλα Τσολακίδου στην πλατεία θα παίξει σκάκι με 20 νεαρούς σκακιστές ταυτόχρονα. Η Άννα Μαρία Μπότσαρη το ίδιο (οι 20 αντίπαλοι της θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτούς της Τσολακίδου) ενώ ο Αντώνης Παυλίδης θα δοκιμάσει κάτι που θα γίνει στην Καβάλα πρώτη φορά. Θα παίξει με 3 αντιπάλους ταυτόχρονα αλλά στα «τυφλά». Θα έχει γυρισμένη τη πλάτη του στις τρεις σκακιέρες.
Μια θαυμάσια αίθουσα σεμιναρίων δημιούργησε στον Αμυγδαλεώνα η εταιρία Πούλου. Σε αυτήν σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο που οργανώνει για τα μέλη του το σωματείο Μηχανοσιδηρουργών (μηχανικών αυτοκινήτων πιο συγκεκριμένα). Πριν το σεμινάριο η νέα διοίκηση του σωματείου υπό τον Γιάννη Βουδούρη θα βραβεύσει τον Αθανάσιο Πούλο και τον πρώην πρόεδρο του ίδιου σωματείου Χρύσανθο Τόλια.
Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας προσπαθεί να προσαρμοστεί, να μάθει, να «εκπαιδευτεί» στα καθήκοντα που ανέλαβε την 1η Σεπτέμβρη. Όσα θα ακολουθήσουν ελάχιστα αφορούν την ίδια τη Δήμαρχο. Έχουν να κάνουν με κάποιους από τους συνεργάτες της. Οι οποίοι ευρισκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθούν να τα αλλάξουν όλα. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι χειρίζονται τα θέματα με τον φυσιολογικό τρόπο. Η διοίκηση άλλαξε, η νέα πρέπει να δει μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων διαφορετικά σε σχέση με τη προηγούμενη.

Οι αλλαγές που έγιναν, προετοιμάζονται, δρομολογούνται πρέπει να έχουν δύο προϋποθέσεις. Σωστό χρόνο, σωστό τρόπο. Όπου αυτό δεν υπάρχει θα είναι αλλαγές που θα δημιουργούν προβλήματα. Και κάτι ακόμη. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην πρέπει να τα αλλάξουν όλα. Κάποια πρόσωπα, κάποιες διαδικασίες, κάποιες λειτουργίες πιθανόν να μην χρειάζονται αλλαγή. Αυτό πρέπει να το αποδεχθούν, να το ψάξουν, να ακούσουν τι τους λέει ο κόσμος. Η προηγούμενη διοίκηση έκανε λάθη, ανέχθηκε λάθος καταστάσεις, δεν έλυνε όπως έπρεπε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Κάποια ζητήματα πάντως τα χειρίστηκε σωστά. Θα τα αλλάξουν κι αυτά; Κάποιοι πήραν τόσο μεγάλη φόρα που ότι έχει «ταυτότητα» Σιμιτσή είναι αντίπαλος που πρέπει να νικηθεί. Να «εξαφανιστεί». Αυτή η παλαιά νοοτροπία σίγουρα δεν εκφράζει τη Δήμαρχο. Ας δει όμως η κ. Τσανάκα τι κάνουν κάποιοι από τους συνεργάτες της. Όσο της το επιτρέπουν οι δύσκολοι καθημερινοί ρυθμοί.

Ο Μητροπολίτης Προκόπιος είναι ένας άνθρωπος που όπως όλοι οι άλλοι έχει την δική του καθημερινότητα. Γιατί κάποιοι εκ του στενού του περιβάλλοντος ήθελαν χθες να κρύψουν ότι νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο; Γιατί επέμεναν το γεγονός να μην γίνει καθόλου γνωστό; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό τους. Πέτυχαν ωστόσο τον στόχο τους ως που τους «πρόδωσε» ένας άλλος ιερωμένος. Ο οποίος έκανε ανάρτηση στο facebook, με την οποία «έδωσε» την είδηση. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στον Μητροπολίτη Προκόπιο.

Στην εποχή μας όλοι πια έγιναν δημοσιογράφοι. Κάθε ένας με τον τρόπο του. Αυτό το ζούμε κάθε μέρα. Στη περίπτωση που εξετάζουμε ο «δημοσιογράφος» ήταν αυτός που «άνοιξε» τα μάτια στους δημοσιογράφους. Μετά άρχισαν οι διαμαρτυρίες. Κακώς. Ο Μητροπολίτης Προκόπιος ως δημόσιο και ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο ενδιαφέρει τους πάντες. Κρατώντας μυστική μια μικρή περιπέτεια με την υγεία του μεγαλοποιούμε το φυσιολογικό. Ειλικρινώς του εκφράζουμε ευχές για γρήγορη επιστροφή στα καθήκοντα του (αυτό είναι βέβαιο), συνιστούμε ψυχραιμία και όχι μυστικά σε όσους πιστεύουν ότι κρύβοντας την αλήθεια του προσφέρουν καλή υπηρεσία. Μπορεί να σκέπτονται καλοπροαίρετα. Έχει ουκ ολίγες φορές αποδειχθεί ότι αυτή η τακτική στο τέλος δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Η Μαρία Τσουρή δεν ήταν παρούσα στη πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Αντίθετα παραβρέθηκε κανονικά στη συνεδρίαση ο κ. Νότας. Ο οποίος σε συνέχεια προηγούμενου περιστατικού –λειτούργησε την επιχείρηση του σε μέρα που η υπόλοιπη αγορά ήταν κλειστή- έδωσε στους συναδέλφους του τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Ήταν σα να ζητά συγνώμη που ενώ οι άλλοι είχαν κλειστά τα καταστήματα τους αυτό έπραξε το αντίθετο. Με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο περιστατικό λήγει. Ομαλά, όπως όλα δείχνουν. Ας μη ξεχνάμε ότι η κ. Τσουρή για τον ίδιο λόγο είχε ζητήσει ακόμη και την παραίτηση του κ. Νότα από το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου.

Υπάρχει κινητικότητα τελευταία στα… ψιλοαπενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ του Δήμου Καβάλας. Πραγματική κινητικότητα και όχι στα λόγια μόνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται κάποια από αυτά σύντομα να ξαναρχίσουν. Πρώτο υποψήφιο έργο για να συνεχιστεί- μετά από διακοπή 3 μηνών- αυτό στην οδό Ερυθρού Σταυρού και στην οδό Βενιζέλου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε χθες το μεσημέρι, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης.

Ολοκληρώνεται σήμερα η Έκθεση Τροχαίας στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Αρκετοί μαθητές την επισκέφθηκαν από την Δευτέρα. Η έκθεση είχε ουσία. Αυτό προκύπτει από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που έκαναν στα παιδιά οι αξιωματικοί. Ήταν προετοιμασμένοι, χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους κι έναν καλό μάθημα σε ανθρώπους που ως πεζοί (οδηγοί αύριο μεθαύριο) έχουν και δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έπαυσε από τα καθήκοντα του τον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Θρασύβουλο Βεντούρη, διοικητή ως την περασμένη Τρίτη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η αρμοδιότητα της οποίας έφθανε ως την Καβάλα. Για συμπαράσταση παραιτήθηκε ο Παύλος Παπαδόπουλος. Όχι ο γνωστός Παύλος Παπαδόπουλος πρώτος πρόεδρος της Διευρυμένης Δράμας Καβάλας Ξάνθης. Ο Παύλος Παπαδόπουλος που παραιτήθηκε είναι εκ Θεσσαλονίκης, πολιτικά προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ. Η είδηση αναφέρει τα ακόλουθα: Μία εβδομάδα πριν την λήξη της θητείας του ως διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης ο Θρασύβουλος Βεντούρης παύθηκε από τα καθήκοντά του, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου. Την παραίτησή του υπέβαλε στη συνέχεια και ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Παύλος Παπαδόπουλος, διαμαρτυρόμενος για την παύση του κ. Βεντούρη.

Από ιστοσελίδα των Αθηνών μαθαίνουμε ότι επισκέπτεται το Τόκιο ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Μίχαλος. Διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο διαπιστώνουμε ότι ο κ. Μίχαλος μίλησε στους Ιάπωνες και για το LNG στον κόλπο της Καβάλας! Ιδού η απόδειξη: «Στη συνάντηση με το Γενικό Διευθυντη του Ομίλου Mitsui – κύριοι τομείς ενασχόλησης τα ναυπηγεία και η ενέργεια – κ. Τ. Υasunaga, συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα της συμπερίληψης ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών των ιαπωνικών ναυπηγείων, η δυνατότητα να γίνει η ζώνη του Πειραιά περιφερειακός κόμβος για επισκευές πλοίων, καθώς και η προοπτική να αξιοποιηθεί για την συμπαραγωγή τμημάτων πλοίων. Ο κ. Μίχαλος παρουσίασε επίσης στο συνομιλητή του τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας – κομβικός ρόλος της Ελλάδας, αγωγός TAP, κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη – και τα επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης των υποδομών αποθήκευσης και μεταφόρτωσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Yasunaga εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ενεργειακό τομέα, ενώ υποσχέθηκε ότι ο σύνδεσμος του Ομίλου Μitsui στην Αθήνα θα έρθει σε επαφή με τις ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού.

 

 

 

Διαβάστε επίσης