• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Εντελώς ξαφνικά γνωστοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια βάση της οποίας επαναλειτουργεί η σχολή αστυφυλάκων της Κομοτηνής. Η πρωτεύουσα της Θράκης βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μιας κι επαναλειτουργεί μια σχολή την ώρα που στη Κομοτηνή την είχαν ξεχάσει εντελώς. Η είδηση αυτή από μόνη της (ή σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες «ευχάριστες» ειδήσεις των ημερών) δείχνει το ίδιο πράγμα. Οι εκλογές έρχονται.

Η Κυβέρνηση λοιπόν κάνει ότι μπορεί να αποκτήσει την απαραίτητη «άμυνα» στην προεκλογική κριτική που θα δεχθεί. Μέχρι και σχολές αστυφυλάκων επαναλειτουργεί. Τι λέτε, όλα αυτά δεν είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για την Καβάλα; Τι έχουμε βάλει στο… ψυγείο από τις διεκδικήσεις μας; Ποιο είναι το άπιαστο όνειρο της πόλης και του Νομού; Αυτό πρέπει να ζητήσουμε αμέσως. Ποιος ξέρει, μπορεί η Κυβέρνηση να το κάνει δεκτό. Θα τα δώσει όλα –γράφαμε και τις προάλλες- προκειμένου να μείνει στο παιχνίδι. Ήδη η δημοσκόπηση αυτής της Κυριακής έδειξε λογική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 4,5 μονάδες.

Περιμένοντας την απάντηση των εκπροσώπων του ΤΑΡ για το θέμα της όδευσης του αγωγού από την επαρχία Καβάλας μας προκύπτει ενοχλητική όδευση και στη Νέα Καρβάλη. Αύριο οι άνθρωποι του χωριού έχουν νέα συνάντηση προκειμένου να προετοιμάσουν τις αντιδράσεις τους. Όσο ο αγωγός «κόβει» στη μέση τους μπαξέδες της περιοχής τόσο οι της Καρβάλης θα οργανώνονται. Παράξενο είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτοί που εκπροσωπούν τον αγωγό υπόσχονταν το αντίθετο. Ως που ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τότε διαπιστώθηκε ότι άλλα λένε τα λόγια τους κι άλλα οι πράξεις τους. Αυτό μας είναι χρήσιμο να το γνωρίζουμε. Μία ακόμη φορά αποδεικνύονται μη αξιόπιστοι συνομιλητές. Εδώ δεν μπορούν να βρουν τη σωστή λύση στο απλό και … τακτοποιημένο θέμα της όδευσης από τη Νέα Καρβάλη, θα βρουν λύση στο Ζυγό;

Την Παρασκευή το βράδυ ο Γιάννης Πασχαλίδης παραβρέθηκε σε κομματική συνάντηση που έγινε στην οργάνωση της ΝΔ Νέστου, στη Χρυσούπολη. Λίγη ώρα αργότερα έσπευσε σε άλλη συγκέντρωση κομματικών στελεχών, αυτή τη φορά στη Κεραμωτή. Σάββατο πρωί ήταν στο μνημόσυνο για τα 3 χρόνια από το θάνατο του Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου στο Μελισσοκομείο.

Πέρασαν τρία χρόνια χωρίς τον Αχιλλέα. Αρκετοί ήταν αυτοί που τον θυμήθηκαν. Στο μνημόσυνο ήταν επίσης ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Βασίλης Ξουλόγης, ο Σάββας Μιχαηλίδης, ο Μπάμπης Δράκος, ο Μένανδρος Μαρινάκης και άλλοι. Τον Γιώργο Καλαντζή εκπροσώπησαν όλοι οι συνεργάτες του, στο γραφείο της Καβάλας.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής, σε καφέ μπαρ στην περιοχή του Παγγαίου. Για ασήμαντη αφορμή «ήρθαν στα χέρια» θαμώνες με το προσωπικό του καταστήματος. Όπως λέγεται ένας άνδρας εκ των εργαζόμενων βρέθηκε στο Νοσοκομείο χτυπημένος στο κεφάλι. Λέγεται επίσης ότι αφορμή του επεισοδίου ήταν συγκεκριμένα τραγούδια που ζητήθηκε να ακουστούν εντός του μπαρ αλλά δεν ακούστηκαν!

Απόφαση για την αγορά σκυλοτροφών υπέγραψε τη προηγούμενη εβδομάδα η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Η απόφαση είναι ενταγμένη στο κλίμα των ημερών, της καλής συνεργασίας του Δήμου Καβάλας με τα φιλοζωικά σωματεία. Η δαπάνη ωστόσο αφορά τη λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου. Για να μην το ξεχάσουμε, η απόφαση της κ. Τσανάκα αφορούσε αγορά τροφών αξίας 10.000 ευρώ!

Γιορτή τουρσιού οργανώνει το Σάββατο ο σύλλογος Πνοή και το πρόγραμμα Στηρίζω. Η γιορτή θα γίνει στον δημοτικό λαχανόκηπο. Το τουρσί που θα προσφερθεί προέρχεται από προϊόντα που παρήχθησαν στον λαχανόκηπο το Καλοκαίρι. Εν όψει της γιορτής η Πνοή θα δώσει αύριο και συνέντευξη τύπου. Θα κεράσει (αντί για καφέ ή νερό) τουρσί; Τίποτα δεν αποκλείεται.

Προετοιμάζεται η έκθεση Βιομηχανικής Πληροφορικής που θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο. Από τα πρώτα σχολεία που ανταποκρίθηκαν και θα την επισκεφθούν είναι τα Γυμνάσια της Προσοτσάνης και του Νευροκοπίου. Ελπίζουμε ανάλογο ενδιαφέρον να δείξουν και τα σχολεία του Νομού Καβάλας.

Ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης ήταν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Γνωρίζοντας τι συμβαίνει με τις απευθείας αναθέσεις, τι έκανε η διοίκηση Σιμιτσή κτλ δέχθηκε και ψήφισε τις παρόμοιες εισηγήσεις της νέας διοίκησης. Επρόκειτο για απευθείας αναθέσεις 56.000 ευρώ περίπου. «Αρκεί να τηρείται σειρά και να επωφελούνται όλοι» σχολίασε. Ο δε Φίλιππας Τσανακτσής που σε προηγούμενη συνεδρίασης της ίδιας επιτροπής δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί απευθείας αναθέσεις ούτε για 500 ευρώ, ψήφισε κι αυτός. Χωρίς να πει τίποτα.

Μέρος της ίδιας συνεδρίασης παρακολούθησε ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος εν όψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ήταν στο Δημαρχείο χθες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Διάβασε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης κι όταν τέλειωσε, έμεινε για να παρακολουθήσει τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Χωρίς να σχολιάζει. Δεν χρειάζονταν. Τα περισσότερα και πιο σημαντικά θέματα της επιτροπής επρόκειτο χθες το απόγευμα να απασχολήσουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Την 1η Οκτώβρη συνεδρίασε στη Βέροια η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Λόγω του ότι η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ είναι καινούργια συζήτησε πάλι τη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Διαβάζουμε στα πρακτικά ότι την επιβεβαίωσε. Άρα τα δύο ΔΗΠΕΘΕ θα συνεργαστούν όπως ακριβώς αναφέρει το οριστικό κείμενο της πρόσφατης απόφασης: Ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος ανέφερε ότι με απόφαση του Δ.Σ. είχε αποφασιστεί η συνεργασία με την εταιρεία Πέτρος Παλάκας για την παιδική παράσταση του χειμώνα 2014-2015 με το έργο << Σχολείο για κλόουν>>. Σε εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης υπογράφηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό. Τόσο η απόφαση 10/2014 όσο και το ιδιωτικό συμφωνητικό συνυποβάλλονται για ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. Προτείνεται η επέκταση της συνεργασίας και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και η εξουσιοδότηση του Προέδρου του Δ.Σ. για υπογραφή νέου συμφωνητικού, σχέδιο του οποίου συνυποβάλλεται. Οι λόγοι της επέκτασης της συνεργασίας με ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι οι εξής: Δεν αλλάζει οτιδήποτε στην οικονομική συμφωνία μας. Είναι συνεργασία μεταξύ δύο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ζητούμενο της Προγραμματικής μας Σύμβασης. Ισχυροποιεί το θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Είναι η αρχή πολλών μελλοντικών συνεργασιών με το ΔΗ.ΠΕ,ΘΕ Καβάλας. Ο κ. Καρολίδης (μέλος της διοίκησης) εξέφρασε την αντίρρηση του ως προς το ποσοστό που αποφασίστηκε στην απόφαση να λαμβάνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας και πρότεινε να γίνει συζήτηση με την
εταιρεία Πέτρος Παλάκας, ώστε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας να λαμβάνει και 10% από τα αποφορολογημένα έσοδα των παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.

Διαβάστε επίσης