• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα το απόγευμα τα είχε όλα. Όλα τα σημαντικά- παλιά και νέα- θέματα της πόλης. Τις αγωνίες της, τις διεκδικήσεις της, τα προβλήματα της. Αυτό για τον θεσμό είναι σημαντική επιτυχία. Είναι όμως αρκετό; Θα απαντήσουμε αμέσως. Είναι. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας είναι πολύ νέα, παραμένει άπειρη, ψάχνει βηματισμό. Τα πάντα φαίνονται να την βοηθούν ώστε να προσαρμοστεί πλήρως όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Ακόμη κι αυτή η επίμονη παρελθοντολογία, η οποία προχθές εντάθηκε κι ας απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο προηγούμενος Δήμαρχος.

Η αναφορά στο παρελθόν- ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν- ήταν πάντα μια διαδικασία εκτόνωσης. Ένας τρόπος για να κερδίσεις χρόνο. Ένα «σωσίβιο» που θα χρησιμοποιήσεις προκειμένου να προλάβεις να δεις τι συμβαίνει γύρω σου. Σε αυτή την παρελθοντολογία επενδύει συστηματικά η κ. Τσανάκα. Φράσεις όπως «καήκαμε στο χυλό, φυσάμε και το γιαούρτι» δείχνουν ότι προτιμά να μιλά για το χθες μέχρι να αποφασίσει οριστικά τι θα κάνει σήμερα, τι θα προγραμματίσει για το αύριο. Δεν αποκλείεται δηλαδή όλος ο πρώτος χρόνος της θητείας της να περάσει έτσι. Τι έγινε στις σχολικές επιτροπές, τι έγινε στο κοινωνικό παντοπωλείο. Οι ΕΔΕ που αποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν, η προσπάθεια να σωθεί το πρόστιμο του προγράμματος των παιδικών σταθμών. Η ατζέντα έγινε ξαφνικά πλούσια. Αυτό είναι άδικο για την προηγούμενη διοίκηση, ωστόσο ισχύει.

Ξεχωρίζουμε- πάντα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας- και τη φράση του κ. Βέρρου σχετικά με το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο από τον Αύγουστο και μετά είναι σα να μην υπάρχει. Τα έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές, κάποιοι τώρα ανακαλύπτουν την Αμερική… Λέει λοιπόν ο κ. Βέρρος προς την κ. Δήμαρχο: «Να μας ενημερώσετε (για το κοινωνικό παντοπωλείο) γιατί εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα». Αυτή του η παράκληση, το αίτημα που διατυπώνει δείχνει –κατά τη γνώμη μας- την ανεπάρκεια ενός έμπειρου δημοτικού συμβούλου να είναι δημοτικός σύμβουλος κι όταν δεν συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Βέρρος (και ο κάθε κύριος Βέρρος) δεν έπρεπε τώρα να ζητά ενημέρωση. Έπρεπε να πιέζει ώστε το κοινωνικό παντοπωλείο να λειτουργήσει πραγματικά. Έπρεπε να αναπτύσσει δραστηριότητα προς την ίδια κατεύθυνση. Θυμόμαστε τον κ. Βέρρο τότε με το δήθεν θέμα της παραλαβής των ηλιέλαιων. Τότε έσκιζε τα ιμάτια του για το κ.π. Τότε ήταν άλλη εποχή, είχε ακόμη ελπίδες αφού οι δημοτικές εκλογές πλησίαζαν. Σήμερα ενώ θα έπρεπε να είναι πρώτος «στα κάγκελα» όταν το θέμα μας είναι η ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική του Δήμου, ζητά απλώς ενημέρωση. Λέει ψέματα. Είναι απόλυτα ενημερωμένος. Ζητά κι αυτός μια αφορμή να επανέλθει στην κριτική του προς τον Σιμιτσή, ο οποίος το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο το έκανε πρόγραμμα. Πρόγραμμα Στηρίζω.

Τώρα που ο Σιμιτσής έπαψε να είναι Δήμαρχος όλοι μπορούν να πουν πολλά. Μπορούν να ψάξουν, να καταγγείλουν και φυσικά να αποκαλύψουν. Αυτή όμως θα είναι μια ζωή η προτεραιότητα μας; Αυτά τα θέματα θα απασχολούν τη διοίκηση; Αυτά θα ρωτά συνεχώς ο Βαγγέλης Παππάς; Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Η Δήμαρχος υπόσχεται ότι το κοινωνικό παντοπωλείο θα λειτουργήσει σε νέο χώρο, στο κέντρο της πόλης. Δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται εδώ και τώρα με χρήματα του Δήμου να αγοραστούν τρόφιμα. Κίνησε τις διαδικασίες για την προμήθεια αυτών των τροφίμων; Την απασχολεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δικαιούχοι; Εκτός από τον έλεγχο των τιμολογίων (ποιών τιμολογίων;) που εξήγγειλε, κάνει κάτι συγκεκριμένο προκειμένου να λύσει το πρόβλημα; Πόσο είναι σωστό οι φορείς του Στηρίζω ενώ δεν υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο να ετοιμάζουν γιορτές όπως αυτή του τουρσιού; Αυτούς που δεν ενισχύονται από το κ.π. τους ρώτησαν;

Ας αλλάξουμε γήπεδο. Αφήνουμε το κ.π. για χάρη του Δημοτικού Ωδείου. Πρόβλημα που επίσης πρέπει να λυθεί άμεσα. Τι έκανε η διοίκηση του ωδείου αυτές τις μέρες ώστε να αρχίσουν τα μαθήματα; Τι έκανε για τις εξετάσεις που κι αυτές πρέπει να προγραμματιστούν; Πως από τη μια η κ. Δήμαρχος δηλώνει «είμαστε ευχαριστημένοι από το έργο του Γιούλη Παπαδόπουλου» κι από την άλλη φέρεται να ζητά περικοπές στον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου;

Εντάξει, έχει κι ο Σιμιτσής τις ευθύνες του. Έκανε τα λάθη του, υπήρξε άστοχος και τελικά ηττήθηκε τον Μάη. Θα περάσουμε το επόμενο διάστημα ασχολούμενοι με τα έργα και τις ημέρες του δημάρχου που δεν ξαναβγήκε; Θα εμβαθύνουμε τόσο που θα βρίσκουμε σκάνδαλα ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν; Χωρίς να υποτιμούμε την απαραίτητη διαδικασία για το τι η νέα διοίκηση παρέλαβε, στέλνουμε σε αυτή συγκεκριμένο μήνυμα. Κοιτάμε μπροστά. Δημιουργούμε με πράξεις αφού με τα λόγια τα πρώτα προβλήματα που ήδη ανέκυψαν δεν λύνονται. Αφού λύσουν αυτά τα προβλήματα θα βρουν μπόλικο χρόνο να ασχοληθούν με το τι έκανε ή δεν έκανε ο προηγούμενος.

Θα ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο επαναλαμβάνοντας παρατηρήσεις που έχουν σχέση με τη διαδικασία. Πρώτα πρώτα δεν χωρούν στην αίθουσα. Στριμώχνονται τόσο που μετά από κάποια ώρα αρκετοί θέλουν να φύγουν μιας και δεν αισθάνονται άνετα. Οι πολίτες το ίδιο. Η διοίκηση οφείλει να κοιτάξει το διπλανό κτίριο της Μεγάλης Λέσχης. Εκεί θα βρει αυτό που ψάχνει. Μια άνετη και σύγχρονη αίθουσα συνεδριάσεων. Εκεί λογικά θα υπάρξει χώρος και για τα γραφεία των δημοτικών παρατάξεων.

Όσο για το μάκρος των συνεδριάσεων, έτσι γίνεται πάντα. Έτσι έγινε όταν ο Εριφυλλίδης διαδέχθηκε τον Αθανασίαδη, όταν ο Σιμιτσής ανέλαβε στη θέση του Εριφυλλίδη. Ο πρώτος καιρός είναι ζόρικος μιας και όλοι θέλουν να τα πουν όλα. Πάλι καλά που τουλάχιστον στο νέο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν αρκετοί σύντομοι και περιεκτικοί. Όπως και άλλοι που όταν περνά η ώρα παύουν να ζητούν τον λόγο προκειμένου να μην προκαλέσουν νέα καθυστέρηση. Κάπως έτσι υποχώρησαν προχθές και δεν μίλησαν ο Θόδωρος Μουριάδης και ο Νίκος Μαυρίδης.

Στην Αθήνα τόσο η Κυβέρνηση όσο και η ΔΕΠΑ συνεχίζουν να προωθούν το πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας. Δουλεύουν συστηματικά κι αθόρυβα, στην Καβάλα δεν λένε τίποτα. Σύντομα θα βρούμε μπροστά μας τετελεσμένα. Προτείνουμε δε στους βουλευτές να ασχοληθούν με την υπόθεση αφού η ησυχία που μήνες τώρα επικρατεί τοπικά, δεν ισχύει όταν το σχέδιο συζητιέται στην Αθήνα. Γράψαμε ότι προσπαθούν να βρουν συνέταιρους, γράψαμε ότι ψάχνουν ακόμη και στην Ιαπωνία συνεργάτες. Κι εμείς εδώ δεν κάνουμε τίποτα, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουμε.

Διαβάστε και την είδηση την χθεσινή. Αφορά τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ: Στη Διοίκηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αγοραστών/Εμπόρων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (GIIGNL) εξελέγη σήμερα ο Σπύρος Παλαιογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Στο GIIGNL συμμετέχουν σήμερα 74 εταιρείες αερίου απ’ όλο τον κόσμο που έχουν εμπορική δραστηριότητα στο τομέα LNG (32 από την Ευρώπη, 32 από την Ασία και 10 από την Αμερική).Ο Οργανισμός παρέχει στα μέλη του πληροφορίες σχετικές με τη βιομηχανία, την αγορά και το εμπόριο του LNG, τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και στη χρήση του, καθώς επίσης και οδηγίες/συμβουλές αναφορικά με τις καλύτερες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται στις εμπορικές συναλλαγές και στη λειτουργία των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων LNG.Η διοίκηση του Οργανισμού απαρτίζεται από 15 μέλη, πέντε από κάθε ήπειρο.

Νέο κατάστημα- ζαχαροπλαστείο- ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην οδό Ομονοίας. Στην οδό Ομονοίας (κοντά στα παλιά δικαστήρια) θα λειτουργήσει την επιχείρηση του κι ο Ανέστης Δημητριάδης. Καλή τους επιτυχία.

Με όποιον μιλήσεις στην Αθήνα (πολιτικό ή μη πολιτικό) σου λέει το ίδιο πράγμα. Οδεύουμε σε εκλογές. Το μήνυμα έρχεται συνεχώς κι είναι σωστό να το υπολογίσουμε ως μια έγκυρη πληροφορία. Ως πρόβλεψη που θα επιβεβαιωθεί. Πότε όμως θα γίνουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές; Όταν τα πράγματα φανούν βολικά στη Κυβέρνηση. Αυτή αποφασίζει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης