μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάτι κουρασμένα παλικάρια που δυστυχώς για αυτά είχαν σοβαρό πρόβλημα. Είχαν καταδικαστεί όλοι σε θάνατο. Περίμεναν υπομονετικά το γεγονός ως που ένα πρωί ο αρχιφύλακας τους ξυπνά χαρούμενος. «Παιδιά σας έχω ευχάριστα νέα» τους λέει. «Η ποινή σας άλλαξε. Θα ζήσετε. Αντί για εκτέλεση θα είστε φυλακή ισόβια» ολοκληρώνει την ανακοίνωση του. Περιμένει να ακούσει επιφωνήματα χαράς. Ουδείς όμως αντιδρά. «Για μας είναι το ίδιο πράγμα. Τι φυλακή για μια ζωή, τι εκτέλεση» του λέει ψιθυριστά αυτός που είχε κουράγιο και διάθεση να πει δύο κουβέντες.

 

Το ίδιο κάνει η Κυβέρνηση. Όσοι ήταν για οικονομικό θάνατο μαθαίνουν ότι τον γλιτώνουν αφού τους δίδεται η ευκαιρία των 72 έως 100 δόσεων. Το… πακέτο έχει και κάποιες άλλες παροχές. Δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ μόνο επί των τιμολογίων που πληρώνονται, συμψηφισμός χρεών στο δημόσιο με τα χρέη του δημοσίου προς την αγορά. Ε και; Αυτό που ήταν να γίνει έγινε. Αυτό που έρχεται, θα έρθει κανονικά.

 

Όλα αυτά τα λένε ημίμετρα. Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η καημένη η ψυχούλα του. Η κατάσταση δεν αλλάζει, δεν επηρεάζεται. Κι αν κάτι διαφορετικό συμβεί θα είναι πολύ προσωρινό, όχι όπως το περιμένουν οι «σοφοί» της ελληνικής κυβέρνησης κι οικονομίας. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Εκτός αν….

 

Εδώ, στο «εκτός αν…», τα πράγματα δυσκολεύουν. Εκτός αν οι δανειστές κι επιτηρητές της κατάστασης αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει. Αν διορθώσουν το συνολικό χρέος, δουν την ελληνική υπόθεση διαφορετικά. Τέτοια μηνύματα για τέτοιες αντιδράσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει μια αναδίπλωση προεκλογικού περιεχομένου, η οποία μετά τις εκλογές ίσως τελειώσει. Σκέφτεται κάποιος τι θα γίνει μετά τις εκλογές, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση μείνει ίδια; Τότε είναι που θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα. Σήμερα υπό τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ «δίνουν» κάποια ψίχουλα. Αν όμως «δέσουν» τον γάιδαρο τους, τότε μη τον είδατε τον Παναγή!

 

Μόλις χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να βάλει τέλος στα σενάρια περί Εμινίδη και κάθε Εμινίδη. Στέλνει ταυτόχρονα μηνύματα ότι αυτή κάνει κουμάντο επί του θέματος της συγκρότησης του βουλευτικού ψηφοδελτίου. Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο χρόνος που εκδίδεται η ανακοίνωση είναι πέραν κάθε συζήτησης καθυστερημένος, το περιεχόμενο της παραπέμπει στους επόμενους βουλευτές του Νομού. Θα είναι και οι 4 από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι ώστε κάποιοι από αυτούς να εκλεγούν;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα αδικήθηκε λόγω εκλογικού νόμου στις προηγούμενες εκλογές. Φθάσαμε στο σημείο να έχουμε 4 κυβερνητικούς, κατάσταση που θύμιζε την εποχή αμέσως μετά τη Χούντα. Τώρα λοιπόν έρχεται η ώρα να πάρει τη δική του ρεβάνς. Ταυτόχρονα είναι αδύνατο το ψηφοδέλτιο της Καβάλας να απέχει των κομματικών σχεδιασμών. Όλο και κάποιους «συμμάχους» θα περιλαμβάνει. Τέτοιους όμως «συμμάχους» που θα είναι ακίνδυνοι εκλογικά. Θα φέρουν ψήφους μα δύσκολα θα εκλεγούν βουλευτές.

 

Ποιοι είναι αυτής της κατηγορίας άνθρωποι, οι οποίοι θα βοηθήσουν ώστε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό να αυξηθεί χωρίς να επηρεαστεί η σειρά στους σταυρούς προτίμησης; Θα δυσκολευτούν αλλά θα τους βρουν. Αρκεί να έχουν χρόνο, φαντασία, έμπνευση. Αυτή τη φορά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό θα είναι πραγματικά διαφορετικό. Τώρα το κόμμα πάει όχι απλά για πρωτιά, πάει να κυβερνήσει.

 

Απορία ακόμη μία. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας που ήταν υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές θα εμπλακούν στις βουλευτικές ως υποψήφιοι; Θα είναι ή θα μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ο Κώστας Μορφίδης; Ο Ηλίας Ιωαννίδης; Ο Περικλής Αμπεριάδης; Ο Θόδωρος Μπόνος κι ο Άρης Βέρρος; Επ’ αυτού η κεντρική διοίκηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει. Θα μπορεί π.χ. η κ. Δούρου να αφήσει την Περιφέρεια Αττικής όπου είχε πρόσφατη μεγάλη νίκη προκειμένου να επιστρέψει στη Βουλή ή να αναλάβει και κάποιο υπουργείο;

 

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Στην ΝΔ. Η συχνότητα με την οποία εκδίδει ανακοινώσεις αυτό το διάστημα ο αντιπρόεδρος της Βουλής δείχνει τις διαθέσεις του. Όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Από τώρα ο κ. Καλαντζής δουλεύει προεκλογικά. Άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυφά. Ο Γιάννης Πασχαλίδης «τρέχει» παντού, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το ίδιο. Ο δε Ντίνος Κλειτσιώτης προσεγγίζει ψύχραιμα ότι έρχεται. Είναι και παραμένει ο πρώτος βουλευτής Καβάλας που απουσίασε κι απουσιάζει τόσο λίγο από την πόλη και το Νομό για χάρη της Αθήνας και των υποχρεώσεων του εκεί.

 

Αυτοί οι 4 θα είναι σίγουρα στο ψηφοδέλτιο. Μένουν δύο κενές θέσεις. Η Ειρήνη Κουρτίδου αξίζει μια ακόμη ευκαιρία αρκεί να συνεχίσει να ενδιαφέρεται, που δεν το βλέπουμε. Στην προτεραιότητα της είναι τα επαγγελματικά. Πολύ καλά κάνει. Η Μαρίνα Φιλιππίδου έχει απορροφηθεί στην Παιδόπολη. Μία εκ των δύο θέσεων θα είναι για το ασθενές φύλο. Η άλλη και 6η θέση για ένα νέο πρόσωπο. Τιμητικά και … βολικά για όλους τους άλλους. Αυτός που περισσότερο απ’ όλους αυτοπροβάλλεται το τελευταίο διάστημα είναι το… φαβορί. Προχθές για να φωτογραφηθεί πρώτος πρώτος έσπρωξε όσους τον εμπόδιζαν και χώθηκε ανάμεσα στους μπροστινούς. Κανονικός «Μητσάρας» δηλαδή αλλά της τοπικής πολιτικής σκηνής!

 

Αναφερθήκαμε στην Ειρήνη Κουρτίδου. Την Παρασκευή μαζί με τον αδελφό της εγκαινίασαν το νέο τους κατάστημα στην Καβάλα, στην οδό Δαγκλή. Πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην τελετή, σε έναν όμορφο χώρο που ξεχωρίζει για τα χρώματα του και το μοντέρνο στυλ που προωθεί. Εκεί ήταν οι πρώην Ξουλόγης και Μπαλίκας, ο βουλευτής Κλειτσιώτης, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Κώστας Αντωνιάδης, η Κορίνα Χιώτη Πρασά κτλ. Δεν ήταν η νέα διοίκηση του Δήμου Παγγαίου (απ’ όπου προέρχεται η οικογένεια Κουρτίδη) αλλά αυτό οφείλεται σε σύμπτωση.

 

Τον άλλο μήνα θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Βάση της νομοθεσίας η διαδικασία και το αποτέλεσμα αυτής θα πρέπει να τύχει υπηρεσιακής έγκρισης. Το πρακτικό στην Αποκεντρωμένη στάλθηκε πρόσφατα, αμέσως μετά μεσολαβεί εύλογο διάστημα αναμονής. Ο Ξενοφώντας Κροκίδης ως πρώτος σε σταυρούς αλλά και ως πετυχημένος προηγούμενος πρόεδρος όλα δείχνουν ότι παραμένει στην ίδια θέση. Το αξίζει.

 

Ο Κώστας Παπακοσμάς σχολιάζει τις εκδηλώσεις για το κρασί που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στη Δράμα σε σχέση με τις δικές του πρωτοβουλίες, το διάστημα που ήταν αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού: «Πριν δυο χρόνια στην Δράμα ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής μέσω του οινοτουρισμού. Περιφερειακή ενότητα Δράμας, η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και Τουρισμού και φυσικά οι οινοποιοί της Δράμας, Ξεκινήσαμε τότε μια συστηματική συνεργασία που, μέσα από το συντονισμό του συνόλου των αρμόδιων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και φορέων, οδήγησε στη δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας για την ευρύτερη περιοχή στην προώθηση του οινικού τουρισμού. Δυο χρόνια μετά η πρώτη προσπάθεια έφερε …καρπούς:«Δραμοινογνωσία» ονομάζονται οι τριήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά στην περιοχή της Δράμας, από 24 ώς 26 Οκτωβρίου».

Ευχαριστήριο για το Φεστιβάλ

Χθες ο Δημήτρης Πογαρίδης έκανε την ευχαριστήρια ανάρτηση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Το κείμενο του αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ήμασταν μια εξαιρετική ομάδα…. Όπως κάθε χρόνο μετά τη λήξη του φεστιβάλ, έτσι και φέτος, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω αυτούς που ήταν η ψυχή της εκδήλωσης και χωρίς τους οποίους θα ήταν αδύνατον πρακτικά να λειτουργήσει οτιδήποτε…. τους δεκάδες εθελοντές! Συγκεκριμένα θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και άμεσους συνεργάτες μου, την Ελένη τη Βροχίδου (υπεύθυνη των σχολείων), την Ιωάννα την Μπακάλη (υπεύθυνη των εθελοντών), τον Γιάννη τον Τσαλαμάνη (υπεύθυνο του tech show), τον Μιχάλη το Μανιό υπεύθυνο σίτισης. και τον Χρήστο τον Λυτρίδη (υπεύθυνο όλων των υπόλοιπων πάρα πολλών εργασιών) και δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η σημαντικότατη, αν και όχι άμεση λόγω των προσφάτως ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο δήμο Δράμας, προσφορά του Δημήτρη Καραμπατζάκη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές φοιτητές που ήταν εκεί από το πρωί και εξυπηρέτησαν άψογα τους πάνω από 3.300 μαθητές σχολείων και τις πολλές εκατοντάδες επισκεπτών πολιτών. Ευχαριστώ λοιπόν όλα τα παιδιά. Ήταν μια κουραστική εβδομάδα αλλά περάσαμε καλά, νομίζω, και είμαι σίγουρος ότι και του χρόνου θα ήμαστε πάλι μαζί σ’ αυτή τη σημαντική και μεγάλη διοργάνωση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης