• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου χθες το απόγευμα έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην πόλη της Καβάλας, ακούστηκαν οι πρώτες παρατηρήσεις αλλά και γκρίνιες. Με αφορμή θέμα για τον καθορισμό λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης αγοράς η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φωτεινή Κόγια ανακοίνωσε άτυπα αρκετά από τα σχέδια της διοίκησης του Δήμου. Όπως προκύπτει η κ. Κόγια μετέχει και των συζητήσεων που γίνονται στο Δημαρχείο, μετέχει στις διάφορες προετοιμασίες, ίσως και στις αποφάσεις που πάρθηκαν. Ήξερε δηλαδή αρκετά από όσα τώρα δρομολογούνται.

Χθες η κ. Κόγια ανακοίνωσε πράγματα που ήταν γνωστά, αποφάσεις που δεν ήταν γνωστές. Όπως: Τα σπιτάκια που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 6 και θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία θα τα αναλάβουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Μπορεί στο ίδιο σπιτάκι να υπάρχουν μαζί δύο και τρεις σύλλογοι. Αυτοί θα πληρώσουν στον Δήμο ένα συμβολικό ποσό 50 ευρώ για την κατανάλωση του ρεύματος. Θα έχουν δε την υποχρέωση να βρίσκονται στα σπιτάκια πρωί και απόγευμα. Τα παιχνίδια θα λειτουργήσουν στο κάτω μέρος της πλατείας, στη θέση του Παγοδρόμιου. Φέτος δεν θα υπάρχει Παγοδρόμιο. Στη χθεσινή συζήτηση αναφέρθηκε και ότι ο επαγγελματίας του Παγοδρόμιου δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τον Δήμο Καβάλας. Ο στολισμός στην πόλη θα γίνει με τα περσινά στολίδια. Όπως είπε η κ. Κόγια τα περισσότερα δεν λειτουργούν! Αντίθετα θα οργανωθούν πλήθος εκδηλώσεων, βασικό θέμα των οποίων θα είναι οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή. Τίτλος των εκδηλώσεων «Τα Χριστούγεννα του κόσμου». Η κ. Κόγια είπε επίσης χθες ότι στις εκδηλώσεις αυτές θα διατεθούν σαφώς λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι.

Αμέσως μετά άρχισαν οι παρατηρήσεις και οι γκρίνιες. Η Άννα Τσάλκου είπε ότι δεν πρέπει όλες οι εκδηλώσεις να γίνονται στην κεντρική πλατεία. Εξέφρασε την υποστήριξη της στο Παγοδρόμιο που είπε ότι συγκέντρωνε αρκετά παιδιά. Ο Πέτρος Τσάρας πρότεινε εκδηλώσεις να γίνουν στο Πάρκο Φαλήρου. Ο Σάββας Μακρής τόνισε ότι επαγγελματίες της Καβάλας εργάζονται στις εκδηλώσεις της Δράμας όπου ο κόσμος είναι περισσότερος ενώ η Άτζελα Γκαρανάτσου είπε μόνο μία φράση «Και φέτος οι εκδηλώσεις θα είναι μια από τα ίδια».

Η πρόεδρος Φωτεινή Κόγια προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική λέγοντας ότι στο πάρκο Φαλήρου δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις λόγω του δημοτικού έργου που είναι σε εξέλιξη κι αφορά μεγάλο μέρος της ίδιας περιοχής. Είπε επίσης ότι της καταγγέλθηκε από πολίτη μια όχι σωστή τακτική των υπαλλήλων που ουσιαστικά χαλούν αυτοί τον στολισμό κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του. Σε αυτό συμφώνησε και ο Παύλος Χαβιαρόπουλος. «Τα περσινά στολίδια χάλασαν τα περισσότερα. Θα προστεθούν μόνο τα απαραίτητα» είπε η κ. Κόγια. Συμπλήρωσε ότι η Δήμαρχος ακύρωσε την προμήθεια νέων στολιδιών όταν διαπίστωσε ότι αυτά θα κόστιζαν 40.000 ευρώ. Παρόλα αυτά η κ. Κόγια ζήτησε τις προτάσεις των μελών του τοπικού συμβουλίου για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στο τέλος ομόφωνα το συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση για τον καθορισμό των χώρων χριστουγεννιάτικων αγορών.

Η συνεδρίαση άρχισε με άλλο θέμα. Το αίτημα του συμπολίτη που νοικιάζει το πάρκινγκ των Λαζαριστών για παράταση της μίσθωσης. Αυτή τελειώνει τον Μάρτιο του 2015. Βασικό του και δίκαιο επιχείρημα το τι έγινε με τους συναδέλφους του που νοικιάζουν από τον Δήμο Καβάλας τους χώρους πάρκινγκ στην Ροδόπη και τον Άγιο Γεώργιο. Σε αυτούς δόθηκε νόμιμη πολυετής παράταση ενώ για τον ίδιο προτείνεται παράταση μόνο ενός έτους. Τελικά το θέμα αποσύρθηκε αφού το χθεσινό υπόμνημα του συμπολίτη αν και κατατέθηκε εγκαίρως στις δημοτικές υπηρεσίες δεν είχε γίνει γνωστό στα μέλη του συμβουλίου. Παρά το ότι οι υπηρεσίες είχαν υποσχεθεί να το προωθήσουν εν όψει της συνεδρίασης στη γραμματεία του τοπικού συμβουλίου.

==================================================

 

 

 

Όταν στην εξουσία βρίσκονται νέοι- πρόσφατα εκλεγμένοι- αιρετοί τότε όλα είναι αλλιώς. Η αύξηση στην αντιμισθία της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ (χωρίς ουσιαστικό λόγο) περνά έτσι. Τα αδέσποτα σκυλιά που κάνουν κι αυτά παρέλαση, μαζί με όλους τους άλλους, το ίδιο. Ας σκεφθούμε αλήθεια πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν δεν ίσχυε ο βασικός παράγοντας σε αυτή την ιστορία. Πόσο θα αντιδρούσαμε στα ίδια γεγονότα αν ο Δήμαρχος δεν ήταν δύο μηνών αλλά δύο ετών.

 

Αυτή η ηπιότητα και παθητικότητα μας οφείλεται σε έναν απλό λόγο. Δίνουμε πίστωση χρόνου. Μεγάλη πίστωση χρόνου στους νέους. Τόσο μεγάλη όσο μεγάλη ήταν η επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών τον περασμένο Μάη να αλλάξει η διοίκηση του Δήμου. Αφού λοιπόν έγινε το βασικό ας γίνουν κι ένα δυο σφάλματα. Με τον καιρό θα μάθουν οι καινούργιοι. Στην επόμενη παρέλαση δεν θα υπάρχουν αδέσποτα, στο επόμενο αίτημα αύξησης μισθού αιρετού (ή διορισμένου) η Δήμαρχος θα απαντήσει αρνητικά.

 

Θα επανέλθουμε σε χθεσινό μας σχόλιο. Τα περί ανταγωνισμού μεταξύ Δήμου Καβάλας και Δικηγορικού Συλλόγου που γράφαμε ως προς το κτίριο του παλαιού δικαστηρίου αφορούσαν τον πρώην Δήμαρχο Κ. Σιμιτσή και τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου Μ. Κεβρεκάκη. Αυτό είναι απαραίτητο να το διευκρινίσουμε, να το υπενθυμίσουμε, για όσους μπερδεύτηκαν ή δεν κατάλαβαν καλά τις εποχές και τα πρόσωπα.

 

Για το ίδιο θέμα ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής μας είπε: «Ότι έκανα για το παλιό δικαστήριο το έκανα σε συνεννόηση με τους προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου. Και με τον Μάκη τον Κεβρεκάκη και με τον Θανάση Αθανασίου. Δεν υπήρξε ποτέ καμιά αντιπαλότητα».

 

Λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Πρωϊνής την ακόλουθη ανώνυμη επιστολή: «Κάθε βράδυ περπατώ στο Πάρκο Φαλήρου για να επιστρέψω σπίτι μου. Κάθε βράδυ βλέπω τις ίδιες εικόνες. Το Πάρκο γεμάτο σκουπίδια. Αναποδογυρισμένα τα καλάθια των απορριμμάτων, από εδώ κι από εκεί τα παγκάκια. Μια κατάσταση που δεν μου αρέσει καθόλου. Απορώ γιατί. Υποθέτω ότι κάθε πρωί οι αρμόδιοι καθαρίζουν, αποκαθιστούν τις μικροζημιές. Στο τέλος κάθε μέρας η κατάσταση ξαναγίνεται άσχημη. Αναρωτιέμαι γιατί. Ψάχνω το γιατί. Διαπιστώνω ότι όσοι συχνάζουν στο Πάρκο δεν το προσέχουν καθόλου.

Ποιοι είναι αυτοί αλήθεια; Νεαρά παιδιά της πόλης συχνάζουν απογευματινές και βραδινές ώρες στο πάρκο. Κάνουν περίπου ότι θέλουν, διασκεδάζουν μετακινώντας τα παγκάκια στα σημεία που τους βολεύουν. Φεύγοντας τα παρατούν εκεί. Πετούν στο έδαφος στα σκουπίδια. Συμπεριφέρονται με τρόπο απαράδεκτο. Γνωρίζουν φυσικά ότι το επόμενο πρωί κάποιος θα βρεθεί να διορθώσει ότι άφησαν πίσω τους. Λυπάμαι για τα παιδιά αυτά. Πιο πολύ λυπάμαι τους γονείς τους. Τέτοια ανατροφή τους έδωσαν; Συχνά σπεύδουμε όλοι στην κριτική, ευκολότερα όταν η κριτική αφορά τους άλλους. Τι θα γίνει αλήθεια με τις δικές μας ευθύνες; Δεν είναι δυνατόν για όλα να φταίει ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης, ο βουλευτής. Τι πρέπει να κάνουμε όταν για μια κατάσταση που ήδη περιγράψαμε φταίμε εμείς και τα παιδιά μας;».

 

Απουσίασε από την παρέλαση και τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτώβρη στη Καβάλα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά, αυτές οι απουσίες δεν είναι σωστές και δεν περνούν δίχως σχόλια. Πρόκειται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που οφείλει να είναι παντού. Εκεί που είναι ο κόσμος, εκεί που υπάρχει λόγος. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εθνικές επετείους. Κατά πάσα πιθανότητα τους ξέφυγε αυτή η υποχρέωση. Κρίμα, αν ήταν παρόντες θα μιλούσαν. Κι αν μιλούσαν θα ξεπερνούσαν γρήγορα «νερόβραστες» κι από υποχρέωση κουβέντες, σημειώνοντας και το ότι εκείνα τα δύσκολα χρόνια οι έλληνες νίκησαν (με τον τρόπο τους) τον φασισμό.

 

Παλιά προσπαθούσαμε να είμαστε σε εγρήγορση το βράδυ που άλλαζε η ώρα. Άλλοτε γυρνούσαμε τα ρολόγια μας από νωρίς ώστε να μην μπερδευτούμε το επόμενο πρωί. Κι αυτή η διαδικασία είναι ξεπερασμένη. Την αλλαγή της ώρας δεν την κάνουν οι άνθρωποι. Η διαδικασία έπαψε να είναι χειροκίνητη. Γίνεται αυτόματα από τους υπολογιστές που μας έχουν περικυκλωμένους. Σε λίγο καιρό θα πάψουν ακόμη κι αυτές οι παραδοσιακές προειδοποιήσεις μία ή δύο μέρες πριν την Χειμερινή και την Θερινή ώρα.

 

Λόγω των εργασιών που συνεχίζονται νύχτα μέρα στο κτίριο του Επιμελητηρίου η χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Ήρθε η ώρα η διοίκηση Αρσονιάδη να ανταποδώσει την βοήθεια που έχει από την διοίκηση Τσατσούλη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης