• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού παντοπωλείου με τρόφιμα αγορασμένα από το Δήμο Καβάλας ανέκυψε αμέσως μόλις η κ. Τσανάκα ανέλαβε τα καθήκοντα της. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι και πρόσφατα τόσο η Πνοή όσο και οι λοιποί φορείς του προγράμματος «Στηρίζω» ζητούσαν επίμονα αυτή τη βοήθεια. Η Δήμαρχος και οι συνεργάτες την υπόσχονταν παράλληλα με την άλλη δέσμευση περί μετακόμισης από το στρατόπεδο σε κατάστημα της δημοτικής αγοράς. Το δεύτερο που είναι ευκολότερο έγινε, το πρώτο δεν έγινε οριστικά. Ούτε θα γίνει έτσι εύκολα.

 

Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους. Ακούσαμε χθες την Δήμαρχο να επικαλείται την νομιμότητα αλλά και την διαδικασία –η οποία είναι σε εξέλιξη- προμήθειας τροφίμων για άλλες ανάγκες του Δήμου Καβάλας. Κατόπιν τούτου ενώ λεφτά για το κοινωνικό παντοπωλείο υπήρχαν (50.000 ευρώ), τα ράφια του πριν τα Χριστούγεννα θα πρέπει γεμίσουν μόνο από δωρεές. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτή την «ήττα», δεν συμβιβαζόμαστε με την ιδέα η αλληλεγγύη των καβαλιωτών να λύσει το πρόβλημα. Κατ’ αρχήν δεν μπορεί, δεύτερον καλή κι απαραίτητη η αλληλεγγύη αλλά δεν θα έπρεπε να προηγηθεί η προμήθεια τροφίμων από το προαναφερθέν κονδύλι;

 

Λυπούμαστε για την εξέλιξη. Πολλά γεγονότα είχαν μεσολαβήσει το Φθινόπωρο κι είχαν προειδοποιήσει την διοίκηση του Δήμου. Δεν τα έλαβε σοβαρά υπόψη της κι έτσι τώρα σπεύδουμε με άλλους τρόπους να γεμίσουμε τα ράφια με τρόφιμα. Ελπίζοντας ότι οι δωρεές και τα τρόφιμα από αυτές θα είναι αρκετά για να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κοινωνικό παντοπωλείο αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Ελπίζαμε ότι τα προηγούμενα λάθη θα γινόταν μάθημα σε όλους μας. Η ελπίδα μας πεθαίνει τελευταία… Τελικά όλοι συχνά αναφέρονται στο κοινωνικό παντοπωλείο αλλά ουσιαστικά δεν το βοήθησε κανείς. Όλοι ήθελαν να «βγάλουν» μια υποχρέωση, το ξεχνούσαν γρήγορα κι έτσι ο ρόλος που ανέλαβε να παίξει πάντα εξαρτιόνταν από την διάθεση των δωρητών. Η οποία ένα σωρό φορές αποδείχθηκε ότι υπάρχει αλλά δεν αρκεί.

 

Πρόσφατα έγινε και στην Καβάλα προσπάθεια να συγκεντρωθούν τρόφιμα για τους δοκιμαζόμενους πολίτες στο Κομπάνι. Δεν ξέρουμε ποια ήταν η ανταπόκριση. Γνωρίζουμε αντίθετα από πού ξεκίνησε η πρωτοβουλία. Από αυτούς που πριν το Κομπάνι έπρεπε να σκεφθούν το κοινωνικό κατάστημα της Καβάλας. Αυτό το διάστημα μας καλούν πολλοί και διάφοροι σε πράξεις αλληλεγγύης. Άλλοι για τα παιδιά της Παιδόπολης, άλλοι για την Αγία Μαρίνα κτλ. Το κοινωνικό παντοπωλείο θα πρέπει να μπει στη σειρά, να πετύχει καλό πλασάρισμα ώστε να προηγηθεί (αν μπορεί) όλων των άλλων. Συγνώμη αλλά δεν είναι αυτό το κοινωνικό παντοπωλείο που αξίζει ο Δήμος Καβάλας.

 

Η κ. Τσανάκα και ο κ. Τσατσούλης έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη τύπου προκειμένου να προβάλλουν την φιλανθρωπική βραδιά της Παρασκευής. Ο κ. Τσατσούλης μας είπε όλο το οικονομικό πλάνο. Με 300-350 πουλημένες προσκλήσεις θα συγκεντρωθεί ποσό μάξιμουμ 5.000 ευρώ για το κοινωνικό παντοπωλείο. Δηλαδή περίπου το 1/10 από τα «έτοιμα» χρήματα του Δήμου, που δυστυχώς δεν μπορούν τώρα να διατεθούν.

 

Η συζήτηση στο μεταξύ παρεκτρέπεται, γίνεται κουτσομπολιό σχετικά με την τιμή της πρόσκλησης της ίδιας εκδήλωσης. Εντάξει, είναι ακριβή. Ωστόσο όποιος δεν θέλει τη βραδιά αλλά επιθυμεί την στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου δεν έχει παρά να αγοράσει τρόφιμα από κάποιο κατάστημα (διαθέτοντας όποιο ποσό θέλει ή μπορεί) και να τα διαθέσει απευθείας. Χωρίς να συμμετάσχει στην εκδήλωση της Παρασκευής. Απλά πράγματα.

 

Είτε κάποιος συμφωνεί, είτε διαφωνεί με τον Γιάννη Βύζικα (και τις απόψεις του περί τουριστικής προβολής) οφείλει να αναγνωρίσει ότι στη χθεσινή συνεδρίαση τους… ξύπνησε όλους. Αναφερόμαστε στην συνεδρίαση της επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου Καβάλας. Η συζήτηση ήταν ένα «φλατ» πράγμα χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις. Ως που πήρε τον λόγο ο κ. Βύζικας. Πρώτα αμφέβαλλε για τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της επιτροπής, μετά συμπλήρωσε το σχέδιο με τις δικές του προτάσεις. Βύζικας είναι αυτός. Όπου μετέχει ένα είναι σίγουρο. Δεν θα υπάρχει πλήξη και μονοτονία.

 

«Το σχέδιο που τέθηκε υπόψη μας είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της προηγούμενης χρονιάς» παρατήρησε και ψιθύρισε – στην ίδια χθεσινή συνεδρίαση- ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Αλέξανδρος Γκιούλος. Είχε μπροστά του το σχέδιο του 2014 κι έκανε αμέσως σύγκριση με αυτό του 2015. Σα να άκουσε τη φράση ο εισηγητής Στράτος Μαρουλάς. Αμέσως εξήγησε ότι το 2014 ουσιαστικά το σχέδιο (αν και εγκρίθηκε) δεν υλοποιήθηκε. Άρα αφού επικαιροποιηθεί μπορεί να υλοποιηθεί με μικρές αλλαγές το 2015.

 

Στην έκτακτη γενική συνέλευση που έκανε το Σάββατο η Ένωση Εθελοντών Αιμοδοτών (όπου αποφάσισε τη διάλυση της) προσήλθαν με καθυστέρηση δύο εκ των πολλών καλεσμένων. Ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Ο πρώτος έπεσε θύμα παρεξήγησης από πλευράς ενημέρωσης που είχε από το Υπουργείο. Ο δεύτερος δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει όσο μπορεί. Ήταν αργά. Η συνέλευση είχε λάβει ήδη την απόφαση της. Η Ένωση διαλύεται.

 

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου. Ο κ. Τσομπανόπουλος αποκάλυψε ότι το τρενάκι που το 2010 αγόρασε ο Δήμος Νέστου δεν πλήρωσε ποτέ τέλη κυκλοφορίας ενώ αυτό ήταν υποχρεωτικό. «Τώρα θα τα πληρώσουμε όλα μαζί στο διπλάσιο» δήλωσε ο Δήμαρχος. Συμπλήρωσε ότι πάει καιρός από τότε που το όχημα είχε την απαραίτητη μηχανολογική συντήρηση.

 

Το εορταστικό ωράριο της αγοράς δεν άρχισε ακόμη. Παρόλα αυτά χθες το απόγευμα αρκετά καταστήματα ήταν σε λειτουργία. Δυστυχώς κίνηση ιδιαίτερη χθες το απόγευμα δεν υπήρξε.

 

Στην ιστοσελίδα Capital. Gr υπήρξε χθες άρθρο του κ. Θανάση Μαυρίδη, με αφορμή την επίσκεψη στην πόλη μας του πρέσβη της Βενεζουέλας: «Οι Ευρωπαίοι γράφουν στα δικά τους έντυπα ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα γίνει η Βενεζουέλα της Ευρώπης. Υπερβολικό; Ενοχλητικό; Ίσως! Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τους επιβεβαιώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας κάλεσε στην πόλη τους τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας κ. Φαρίντ Φερναντέζ, να τους μιλήσει για τον μέθοδο Τσάβες στην εξόρυξη πετρελαίων! Δεν τους αρέσει το παράδειγμα της Νορβηγίας. Προτιμούν εκείνο της Βενεζουέλας. Το αστείο είναι ότι πιστεύουν ότι είναι και πετυχημένο! Είναι αμφίβολο αν υπάρχουν περισσότεροι οπαδοί του καθεστώτος της Βενεζουέλας σε όλο τον κόσμο απ΄ ότι στην Ελλάδα. Εξαιρούνται, φυσικά, χώρες όπως η Κούβα ή η Βόρεια Κορέα. Κάθε φορά που ασκούμε κριτική στο καθεστώς, οι εγχώριοι “επαναστάτες” μας χρεώνουν πρόθεση να διασύρουμε τις λαϊκές δυνάμεις. Ο σκοπός τους είναι φανερός: Από την μία ονειρεύονται να γίνει η Ελλάδα η Βενεζουέλα της Ευρώπης και από την άλλη κατηγορούν όποιον τους το επισημαίνει. Θα ήταν προτιμότερο γι αυτούς να προχωρήσουν το έργο τους και να ακούν μόνο ζητωκραυγές. Γιατί η εκδήλωση έγινε στην Καβάλα; Επειδή πετρέλαιο παράγουμε σήμερα μόνο στην Καβάλα. Μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς σκέφτονται για την εκμετάλλευση των μελλοντικών κοιτασμάτων. Να μην σταθούμε στο ότι η Νορβηγία έχει πετύχει πολλά περισσότερα με τον δυτικό τρόπο σκέψης».

 

Σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου ο κ. Μαυρίδης αναδημοσιεύει όλες τις δηλώσεις του κ. Ηλία Ιωαννίδη, σχετικά με τους λόγους επίσκεψης στην Καβάλα του πρέσβη, αμέσως μετά τις σχολιάζει. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στην Καβάλα τον εκπρόσωπο της Βενεζουέλας στην Ελλάδα ήταν πετυχημένη αφού σχολιάστηκε και στην πρωτεύουσα. Το πώς σχολιάστηκε είναι άλλο, πολιτικό θέμα. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του κ. Μαυρίδη «κέρδισε» (στην ίδια πάντα ιστοσελίδα) περισσότερα από 250 σχόλια, άλλα θετικά κι άλλα αρνητικά.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης