• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολλές φορές θέματα που μας απασχολούν στην Καβάλα υπάρχουν ίδια σε άλλα σημεία της χώρας. Διαβάζοντας π.χ. τα νέα του Πύργου Ηλείας ή του Ηρακλείου Κρήτης σου έρχονται στο μυαλό ειδήσεις τοπικές, πρόσωπα που κινούνται στον Νομό Καβάλας. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι τυχαία, σπεύδουμε να εξηγήσουμε τι έγινε στις δύο περιοχές που ήδη αναφέραμε. Στο Ηράκλειο της Κρήτης μίλησε το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τρίπρας. Στην πρώτη σειρά καθισμάτων ήταν από νωρίς (αρκετά πριν την έναρξη της εκδήλωσης) η πρώην Νομάρχης Ηρακλείου- στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου – κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

 

Μόλις έγινε αντιληπτή άρχισαν οι αποδοκιμασίες. Οι γκρίνιες προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου αλλά και προς τον κ. Τσίπρα. Η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε, συνεχίζονταν κανονικά όταν υπήρξε διακοπή από το ακροατήριο. Μια γυναίκα του φώναξε «Από τους φτωχούς τα πήρανε, οι κλέφτες τα φάγανε κι ακόμη τα τρώνε. Κι εδώ μέσα υπάρχουν. Τους ξέρω έναν έναν». Επρόκειτο για ένα ξέσπασμα που στόχο είχε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκείνη τη στιγμή –έχοντας απαρνηθεί το κόμμα στο οποίο επί χρόνια βρίσκονταν- συμμετείχαν στην εκδήλωση. Πλέον υπολογίζονται ως ψηφοφόροι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αυτή η σύντομη ιστορία μας φέρνει στο μυαλό τις ηπιότερες αντιδράσεις που υπήρξαν στην Καβάλα στο άκουσμα και μόνο του σεναρίου περί βουλευτικής υποψηφιότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Σάββα Εμινίδη. Λέγανε προχθές στη Κρήτη ότι η κ. Σχοιναράκη δεν έχει καμία επαφή με την τοπική οργάνωση αλλά «… μιλά απευθείας με την Αθήνα». Τα ίδια πάνω κάτω που λένε και για τον Σάββα Εμινίδη. Ότι το θάρρος του το έδωσε η κεντρική διοίκηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς η τοπική νομαρχιακή να γνωρίζει το παραμικρό.

 

Τα έχουμε γράψει κι άλλες φορές, πολύ πρόσφατα μάλιστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ένα «άνοιγμα» στη κοινωνία προκειμένου να ενισχυθεί εκλογικά. Βάζει μεν προϋποθέσεις αλλά αυτές στη πράξη χαλαρώνουν αρκετά. Υποχρεωτικά, θα συμπληρώσει κάποιος που ξέρει από εκλογές. Το κακό όμως δεν είναι αυτό. Το κακό- όπως τα γεγονότα δείχνουν- είναι ότι η κεντρική διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πλαίσιο κινούμενη παρακάμπτει τις νομαρχιακές επιτροπές. Τα ίδια –αλλά σε μικρότερο βαθμό- δεν έγιναν και στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές;

 

Έχει που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα του φόβου που καλλιεργούν σε βάρος του οι αντίπαλοι, έχει κι αυτά τα τοπικά ζητήματα. Τα οποία πληθαίνουν. Δεν είναι μόνο το δίλημμα για τον Εμινίδη. Ένα σωρό άλλες κι ίδιες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα βάζουν τους παλιούς σε σκέψεις. Θα καταφέρουν άραγε να κρατήσουν τους «ξένους» μακριά από τα ψηφοδέλτια; Κι αν το καταφέρουν, μήπως αυτό θα έχει επίπτωση στην εκλογική αντιπαράθεση με την ΝΔ;

 

Η άλλη είδηση που θυμίζει Καβάλα μας έρχεται από την Δημοτική Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Πύργου Ηλείας. Προχθές συνεδρίασαν για να αποφασίσουν τοποθέτηση ελαστικών οριοδεικτών σε δρόμους της πόλης. Πρόκειται για τα γνωστά πορτοκαλί κολωνάκια που η δική μας πόλη διαθέτει άφθονα. Το πορτοκαλί χρώμα ισχύει κατ’ αρχήν. Από την πολυκαιρία συχνά αυτά αλλάζουν χρώμα, γίνονται μαύρα. Δεν ενοχλεί η αλλαγή του χρώματος. Σημασία έχει να κάνουν τη δουλειά που πρέπει.

 

Η εισήγηση που είχαν μπροστά τους τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής έλεγε ότι τέτοιους οριοδείκτες έχουν και χρησιμοποιούν πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις! Αμέσως μετά αναφέρονταν ονομαστικά αυτές οι πόλεις. Πρώτη πρώτη Καβάλα. Έγινε το καλό παράδειγμα προκειμένου ομόφωνα η επιτροπή του Δήμου Πύργου να εγκρίνει τα κολωνάκια! Αυτές είναι επιτυχίες!

 

Περίπου 300 μέτρα πρέπει να περπατήσει κάθε πολίτης που επισκέπτεται το Νοσοκομείο. Εννοούμε όλους αυτούς που παρκάρουν έξω και μακριά από το κτίριο αφού οι χώροι στάθμευσης πλησίον του είναι συνήθως γεμάτοι. Περπάτημα 300 μέτρων είναι πρόβλημα. Ειδικά όταν βρέχει. Ο διοικητής Χρήστος Κοπατσάρης συνεχίζει τις προσπάθειες του για το έργο που εξασφαλίζει επιπλέον χώρο στάθμευσης. Κινούμενος μοναχικά- χωρίς την στήριξη άλλων τοπικών παραγόντων- έχει όντως δύσκολη αποστολή.

 

Λίγο πιο κάτω από το Νοσοκομείο βρίσκεται το περίφημο έργο του δρόμου, του δρόμου που δεν λέει να τελειώσει. Διαπιστώνεται –επιτέλους- εντατικοποίηση των εργασιών. Δουλεύουν αρκετοί άνθρωποι μέσα στο κρύο, στην παγωνιά. Εμ πέρασε ολόκληρο Καλοκαίρι που δεν έγινε τίποτα, τώρα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την προηγούμενη καθυστέρηση αλλά και τον Χειμώνα. Παρόλα αυτά δεν είναι σίγουρο ότι το έργο θα τελειώσει εντός του έτους. Ας ετοιμάζονται στο δημοτικό συμβούλιο, ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν μία ακόμη παράταση!

 

Αμ το άλλο; Ο Γιώργος Παυλίδης δέχθηκε το χρονοδιάγραμμα του εργολάβου των έργων στο κεντρικό λιμάνι, υιοθέτησε την προοπτική ολοκλήρωσης κατά τον Μάη. Ο Περιφερειάρχης δεν ξέρει για αυτό κι εύκολα (κυρίως καλοπροαίρετα) πιστεύει. Ας του πει ο κ. Μαρκόπουλος τι τραβάμε με πολλά δημόσια έργα. Μόνο τότε θα καταλάβει ότι ναι, θα είναι Μάης όταν θα τελειώσουν τα έργα στο λιμάνι. Ποιού έτους δεν ξέρουμε…

 

Σενάρια εκ Χρυσουπόλεως αναφέρουν το όνομα του Σάββα Μιχαηλίδη. Σενάρια που σχετίζονται με τις βουλευτικές εκλογές που πλησιάζουν. Λέτε; Είναι δυνατόν ο Σάββας Μιχαηλίδης να διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο; Κι αν τη διεκδικήσει, δεν είναι πιθανότερο να την εξασφαλίσει; Φυσικά και είναι.

 

100 χρόνια από την ίδρυση του συμπληρώνει αυτό το έτος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας. Η κεντρική επετειακή εκδήλωση έγινε προχθές παρουσία του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Ήταν ο επίσημος καλεσμένος και ο κεντρικός ομιλητής.

 

Ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης έκανε νέες δηλώσεις για τον μεγάλο του πόνο και καημό, την Μαρίνα Φιλιππίδου. Δηλώσεις προχθεσινές. Είπε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα, πιθανόν να κάνει αναφορά στον Εισαγγελέα Δράμας ενώ ήδη ζήτησε παρέμβαση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Φοβόμαστε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει απόλυτο δίκιο. Όσο περισσότερο θα πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο ο βουλευτής θα επιμένει. Στο τέλος προεκλογική του σημαία δεν θα είναι αυτή της ΝΔ αλλά μια άλλη. Με τη φωτογραφία της Μαρίνας Φιλιππίδου. Με την οποία- είπε αλλά δεν έπεισε- δεν έχει τίποτα το προσωπικό.

 

Εδώ που τα λέμε είναι προτιμότερο προεκλογικά να μιλάς για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ και τη Μαρίνα Φιλιππίδου παρά για τα μνημόνια που με δύο χέρια ψήφισες. Τούτη η προεκλογική σημαία σε κάνει ήρωα στην εκλογική σου περιφέρεια, από την οποία άλλωστε δεν κατάγεσαι καν! Σερραίος στην καταγωγή ο βουλευτής της Δράμας βρήκε ευκαιρία να δώσει εξετάσεις Δραμινών αισθημάτων. Τα οποία για ορισμένους αποδεικνύονται πολύ πιο εύκολα όταν ειδικότερος στόχος είναι η Καβάλα. Περσινά ξινά σταφύλια.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΛΑΟΣ δεν επηρεάζεται και δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο. Ο Νίκος Χρυσόπουλος πρόεδρος της τοπικής νομαρχιακής γράφει: Συνεδρίασε την Δευτέρα 15/12/2014 η Ν.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. Καβάλας. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Oceanis στις 19:00, με θέματα:Α) Την επίθεση λασπολογίας στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη, και τα αίτιά της. Β) Τις πιθανές εκλογές. Κατά την συζήτηση προέκυψαν ως άξονες τα εξής: 1) Η ομόφωνη στήριξη της επιτροπής στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη. 2) Η αποφασιστικότητα για συνεχή αγώνα ενημέρωσης της κοινωνίας, αλλά και η ετοιμότητα των μελών της Νομαρχιακής για δράση σε πιθανές εκλογές. 3) Η στήριξη των πολιτών στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, κρίνοντας όχι μόνον από την κοινωνική προσέγγιση αλλά και από τις νέες εγγραφές μελών.

 

Οι παλιοί έμποροι μετέφεραν τη διαδικασία στους νέους και νεαρότερους. Κάτι σαν έθιμο, παράδοση, τεστ για το τι συμβαίνει γενικότερα στην αγορά. Χθες λοιπόν που δεν είχαν κίνηση τα μαγαζιά –χθες το απόγευμα- κάποιοι πήραν τους δρόμους. Προκειμένου να δουν τι ισχύει στην υπόλοιπη αγορά. Έναν από αυτούς τον συναντήσαμε ενώ περπατούσε, με μία φράση μας περιέγραψε την κατάσταση «περπατώ και βλέπω μόνο αρκούδες»….

 

====================================================================

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης