μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Θαρρείς και τα δικά μας θέματα-πρόσωπα- γεγονότα δεν είναι αρκετά. Συμπληρώνονται από τις ιστορίες της Αθήνας, της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Δημιουργούν διλήμματα και προβληματισμό. Ποια άραγε είναι τα σοβαρότερα; Ποια έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία; Να μας συγχωρεί ο κ. Χαϊκάλης, ο κ. Αποστολόπουλος και όλοι οι άλλοι. Τους προσπερνούμε γρήγορα μιας κι η Καβάλα (μαζί με την υπόλοιπο Νομό) προσφέρει καλύτερες αφορμές, προκαλεί πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για τον τόπο μας συζητήσεις. Σε μια τέτοια θα εμπλακούμε πάλι σήμερα.

 

Βλέποντας το πλήθος των εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη και τον υπόλοιπο νομό αισθανόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Ορισμένα βασικά πρόσωπα ναι άλλαξαν. Ας είναι καλά η δημοκρατία και οι εκλογές του περασμένου Μάη. Αυτή όμως η αλλαγή ελάχιστα επηρεάζει την ουσία. Προβάλλονται φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στην Ελευθερούπολη, τις ονομάζουν «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο». Αν κάποιος βάλει δίπλα στις πρόσφατες φωτογραφίες τις περσινές θα δει ότι το μόνο που αλλάζει είναι οι εκπρόσωποι του Δήμου Παγγαίου. Όλα τα άλλα είναι ακριβώς ίδια.

 

Αν κάποιος συγκρίνει τις φωτογραφίες της κεντρικής πλατείας φέτος με αυτές του Δεκέμβρη του 2013 θα καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Επιβεβαιώνει ότι το έργο είναι κάθε χρόνο ίδιο, αλλάζουν μόνο οι διοργανωτές. Δεν είναι κακή η επανάληψη. Εκτός αυτής όμως υπάρχει και μια άλλη διαδικασία. Την λένε «ανανέωση», αυτήν την περιμένουμε κάθε χρόνο. Ούτε φέτος ήρθε.

 

Χαρούμενος ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης γράφει στο facebook  για την …μεγάλη επιτυχία. Ο Δήμος Παγγαίου ,αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα μετέχει στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης τον Γενάρη. Πέρσι συμμετείχε. Μαζί με τον Δήμο Καβάλας και το Επιμελητήριο. Ας παραθέσουμε το σχετικό κείμενο Μποσμπότη για να καταλάβει καλύτερα ο αναγνώστης το όλο θέμα: «Κατά την συνεδρίαση του το Δ.Σ. Παγγαίου έλαβε μια καταπληκτική απόφαση. Καταψήφισε την πρόταση για συμμετοχή του Δήμου σε τουριστική έκθεση (σ.σ. της Κωνσταντινούπολης). Αποδεικνύει με αυτό τον τρόπο ότι τα ταξιδάκια δημοτικών συμβούλων και λοιπών ημετέρων θα γίνονται μόνο όταν αξίζει να γίνουν. Υπάρχουν πλέον πολύ πιο φτηνοί και πολύ πιο αποδοτικοί τρόποι προσέλκυσης τουριστών από τις κοστοβόρες τουριστικές εκθέσεις».

 

Η προσέγγιση του κ. Μποσμπότη είναι εντελώς ρηχή, δείχνει απειρία, έλλειψη προετοιμασίας κι ετοιμότητας. Ακόμη κι αν υπήρχαν τέτοια «ταξιδάκια» δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν την παρουσία του τουριστικού Δήμου Παγγαίου σε εκθέσεις και δη της Βαλκανικής. Αυτά τα πράγματα τα διορθώνεις, τα κάνεις καλύτερα ,δεν τα καταργείς, δεν τα εξαφανίζεις. Είναι ένα φοβερό αυτογκόλ για το οποίο κάποιοι πανηγυρίζουν! Είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν και θα διατυπώσουν νέα άποψη. Ευχόμαστε το δυνατό συντομότερο.

 

3 χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του Δημάρχου Λευθέρη Αθανασιάδη. Ενός ανθρώπου που είχε πολιτική σκέψη, ιδεολογική υποδομή, ιδέες που μπορούσε να τις κάνει πράξη πολύ γρήγορα. Αυτός ήταν ο καλός Αθανασιάδης, ειδικά στις πρώτες του θητείες. Στην πορεία έγινε και πανίσχυρος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη (μαζί με την παραμονή του στην εξουσία 16 ολόκληρα χρόνια) τον επηρέασαν και τον άλλαξαν όπως ήταν φυσικό. Ο Αθανασιάδης ήταν ο τελευταίος των Μοϊκανών… Αμέσως μετά οι γενικότερες αλλαγές που έφερε η παγκοσμιοποίηση, η απομυθοποίηση των κομμάτων και των κομματικών οργανώσεων άλλαξαν και τους Δημάρχους.

 

Αναπολούμε την εποχή Αθανασιάδη (τις πρώτες του θητείες) διότι τότε υπήρχε Δήμαρχος. Τώρα οι Δήμαρχοι είναι ένα διαφορετικό πράγμα, χλωμό κι εξαρτώμενο από την γραφειοκρατία. «Μικροί» σε όλη την Ελλάδα προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα αφού δεν παραδέχονται την απώλεια κύρους- αποτελεσματικότητας- χρηματοδότησης. Ο Αθανασιάδης προσπάθησε να βοηθήσει την Καβάλα κι όταν έφυγε από το Δημαρχείο. Με έναν τρόπο που συχνά δημιουργούσε παρεξηγήσεις. Αγαπούσε την Καβάλα, νοιάζονταν για το αύριο της πόλης αφού αυτό όντως δεν ήταν εξασφαλισμένο. Σήμερα πολλές φορές δικαιώνεται. Δυστυχώς δεν είναι στη ζωή να ικανοποιηθεί από αυτή τη δικαίωση.

 

Υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν σήμερα νέοι Αθανασιάδηδες; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Όχι, δεν υπάρχουν.Ούτε θα υπάρξουν. Κάποιοι το δέχονται, άλλοι προσπαθούν να του μοιάσουν. Άδικος κόπος. Έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα δεδομένα που ακόμη κι αν κάποιος αντιγράψει επακριβώς εκείνο το μοντέλο δεν θα φθάσει πουθενά. Θα τον νικήσει ο υπάλληλος, ο επίτροπος, ο δημοσιονομικός έλεγχος, η επιτροπή της Αποκεντρωμένης κτλ.

 

Ρωτήθηκε ο Κώστας Μορφίδης αν θα είναι υποψήφιος ή θα ήθελε να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Καβάλας. Η απάντηση του ήταν αόριστη, κατά κάποιο τρόπο δεν υπήρξε απάντηση. Ένας μόνο γενικότερος προβληματισμός. «Δεν ξέρω, θα δούμε, δεν είμαι σίγουρος» είπε ο κ. Μορφίδης την Παρασκευή το πρωί στο ράδιο Πρωινή. Σα να έλεγε «γιατί όχι;». Ο Γιώργος Καλαντζής ρωτήθηκε για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Καβάλα. «Δεν θα είναι και οι 4 υποψήφιοι» προέβλεψε, σα κάτι να γνώριζε. Εκτός από το όνομα του Σάββα Μιχαηλίδη  ακούγεται (ότι ενδιαφέρεται για το ψηφοδέλτιο) αυτό του Νίκου Κιοσέ.

 

Να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε την παρουσία του Τάκη Εμμανουηλίδη στην εκδήλωση του Σαββάτου για τα 40 χρόνια ποιμαντορίας του Μητροπολίτη Προκόπιου. Απ’ ότι είδαμε ήταν ο μοναδικός προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας εκπρόσωπος.

 

Είναι ολοφάνερο ότι έρχονται εκλογές. Πριν από αυτές ήρθε στην Καβάλα η στενή συνεργάτιδα του Βαγγέλη Βενιζέλου Αφροδίτη Αλ Σάλεχ. Ήταν στην πόλη μας από το Σάββατο προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ ήταν το Σάββατο ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής.

 

Στα καλά καθούμενα η συνάντηση Τσατσούλη- Γκλέτσου πήρε την Παρασκευή το απόγευμα μια διαφορετική τροπή με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου να αποχωρήσει πρόωρα κι εκνευρισμένος από αυτή. Ο κ. Γκλέτσος προσπαθεί να βρει τρόπο να ξεχωρίσει, να προβληθεί στη προσπάθεια που κάνει. Πίστεψε ότι ένα επεισόδιο με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας θα του εξασφάλιζε επιπλέον δημοσιότητα. Την οποία έχει ανάγκη. Κρίμα. Ο διάλογος έχει μεγαλύτερη αξία όταν μπορείς να δέχεσαι την αμφιβολία του άλλου, όταν τηρείς τους βασικούς κανόνες μιας γνωριμίας που γίνεται πρώτη φορά. Όταν όμως πας γυρεύοντας (χωρίς να ξέρεις τι γυρεύεις) τότε το πράγμα καταλήγει στο αδιέξοδο που προτιμάς… Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος Γιάννης Μούτλιας παραβρέθηκε χθες το απόγευμα στην εκδήλωση και ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου στο ξενοδοχείο Λούσυ. Φαίνεται επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο στην διάρκεια του έτους αποχώρησε για χάρη της ΔΗΜΑΡ. Πλην όμως η εποχή Μούτλια στη ΔΗΜΑΡ τέλειωσε νωρίς…

 

Η χθεσινή Αυγή φιλοξένησε ένα αφιέρωμα για τα προβλήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το κείμενο που υπέγραψε ο Κώστας Μορφίδης μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και υποβάθμισης του παραγωγικού ιστού. Το κλείσιμο μικρομεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, η υποβάθμιση των δομών υγείας και παιδείας, σε συνδυασμό με τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα και τις κρατικές πολιτικές που επιχειρείται να επιβληθούν (εγκατάσταση LNG, διέλευση ΤΑΠ, οι οποίες θεωρούμε ότι υποβαθμίζουν αντί να αναβαθμίζουν την περιοχή), συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση, που καθιστά αβίωτη την καθημερινότητα των πολιτών».

 

Από τις 11 Δεκέμβρη ο Μανώλης Φρατζεσκάκης είχε καταθέσει την πρόβλεψη του, από χθες (μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού) άρχισε να δικαιώνεται. Είχε γράψει τα ακόλουθα: «Πρόβλεψη σχετική με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα υπάρξει πρωτοβουλία από μέρους της κυβέρνησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των 8. Δηλαδή συνεννόηση για την εκλογή και βουλευτικές εκλογές εντός του 2015 σε ημερομηνία που 1ον θα «ηρεμήσει» τις αγορές, 2ον την «κατρακύλα» του χρηματιστηρίου 3ον θα κατοχυρώνει τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης