• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον  Νίκο Γενικόπουλο

 

Μετά από πάρα πολύ καιρό το τοπικό ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει νέα. Ευχάριστα, όπως τα αξιολογούν (και δεν το κρύβουν) οι εκπρόσωποι του. Η επίσκεψη στην Καβάλα του προέδρου του κόμματος έγινε αφορμή ο κόσμος του τοπικού ΠΑΣΟΚ να επανέλθει σε δράση. Εντάξει, άπαντες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές απώλειες. Αποδέχονται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πριν (το 2010). Θα μπορούσαν – τονίζουν- να είναι χειρότερα. Υπό αυτή την έννοια χαμογελούν πάλι μετά από πολύ καιρό. Αισιοδοξούν ότι κάποια στιγμή το κόμμα τους θα ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ. Σήμερα κακά τα ψέματα, δεν είναι.

 

Πολλοί άνθρωποι δεν δέχθηκαν να περιμένουν το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ. Αποχώρησαν απογοητευμένοι. Κάποιοι άλλοι άντεξαν κι αντέχουν. Αυτοί προσήλθαν με επιφύλαξη την Κυριακή στο ξενοδοχείο Λούσυ. Στο τέλος αναθάρρησαν μιας κι είδαν κάτι καινούργιο, διαφορετικό να προετοιμάζεται. Μόνο ο χρόνος θα δικαιώσει την ελπίδα που γεννήθηκε. Μπορεί να είναι πραγματική, μπορεί να είναι μόνο στο μυαλό τους.

 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος περιγράφεται ως γλυκομίλητος και προσιτός. Υπάρχει-σκεφτόμαστε- καλύτερη απόδειξη ότι πλησιάζουν βουλευτικές εκλογές; Έδωσε δίκιο σε αυτούς που έμμεσα ή άμεσα του διαμαρτυρήθηκαν. Κι όταν δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την τελευταία πορεία του κόμματος τότε το «έριξε» στη γνωστή τακτική κι επιχειρηματολογία. Βάσει της οποίας η χώρα όχι μόνο κινδύνευσε αλλά κινδυνεύει ακόμη!

 

Ικανοποιήθηκε κι ο Βενιζέλος από αυτά που είδε στην πόλη μας. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της ομιλίας του (προερχόμενο από το δελτίο τύπου του ΠΑΣΟΚ που εκδόθηκε χθες, μια μέρα μετά): «Χαίρομαι που βλέπω εδώ ιστορικά στελέχη της Παράταξης, τον Γιάννη, τον Ηλία, τον Δημήτρη, τον Μιχάλη, το Δημήτρη που είναι στη Βουλή από την Ξάνθη, χαίρομαι που βλέπω εδώ όλο το ΠΑΣΟΚ της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το ΠΑΣΟΚ που άντεξε, το ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες του, το ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί τη Δημοκρατική Παράταξη και τη θέλει όλη στρατευμένη, μαχόμενη στην εμπροσθοφυλακή αυτής της εθνικής προσπάθειας».

 

Την Κυριακή το κλίμα στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ θύμιζε νοσοκομείο, μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο ασθενής που για μήνες νοσηλεύεται και χαροπαλεύει έδωσε επιτέλους σημάδια επιστροφής στη ζωή. Την Κυριακή το πρωί στην Αλεξανδρούπολη στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ όλα ήταν αλλιώς. Υπήρχε ένας φανερός, μεγάλος ενθουσιασμός. Μια αντίστροφή μέτρηση που όταν ολοκληρωθεί το κόμμα πρώτη φορά στην ιστορία του θα είναι στα πράγματα.

 

Έχουμε πάντως την αμφιβολία μας. Την ένσταση μας. Χθες δόθηκαν και γραπτώς στη δημοσιότητα οι θέσεις του κόμματος για την ανάπτυξη της ΑΜΘ. Μεταξύ 7 συγκεκριμένων προτεραιοτήτων εντοπίσαμε την ακόλουθη, με νούμερο 4: «Αξιοποίηση της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της ΑΜΘ με ολοκλήρωση υποδομών δικτύων ,κάθετων αξόνων, σιδηροδρομικού δικτύου και ανάπτυξη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Αλεξανδρούπολης».

 

Ήταν κάτι που αναφέρθηκε μόνο για να κολακεύσει την πόλη που φιλοξένησε την περιφερειακή συνδιάσκεψη; Κάτι που το πιστεύουν μα δε το δικαιολογούν; Δίνουν –είναι ολοφάνερο- προβάδισμα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υποβαθμίζουν το νέο λιμάνι της Καβάλας και δεν μας λένε το γιατί. Η ερώτηση και εύλογη απορία απευθύνεται στον κ. Κώστα Μορφίδη, που τόσο εργάστηκε στην προετοιμασία του βασικού αυτού κειμένου. Το οποίο δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα σχέδια του στην Περιφέρεια μας. Φαίνεται ότι και ο κ. Μορφίδης άρχισε (από το συχνό-πήγαινε έλα στη Θράκη) να παρουσιάζει συμπτώματα της γνωστής νόσου: Πρώτα η Θράκη, μετά η Ανατολική Μακεδονία.

 

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους –που δεν ήταν όλοι ΣΥΡΙΖΑ- η αποχώρηση από τη συνδιάσκεψη του κ. Τσίπρα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του. Είχε κι άλλες δουλειές κι έτσι έμεινε στην αίθουσα μόνο όσο έπρεπε. Όσο κράτησε η ομιλία του. Η οποία ελάχιστα πράγματα περιελάμβανε για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τα ίδια κι ο Βενιζέλος. Ήρθε στην Καβάλα για να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Λίγα πράγματα για τα προβλήματα της περιοχής. Με τη διαφορά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμεινε αρκετά στο ξενοδοχείο προκειμένου να ακούσει και να μην μιλήσει μόνο.

 

Αλλά κι ο Βενιζέλος αν ήταν στη θέση του Τσίπρα, τα ίδια δεν θα έκανε; Κι ο Τσίπρας, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα γύρω στο 3 με 4% ,έμενε στις εκδηλώσεις πολύ περισσότερο απ’ όσο διαρκούσε η ομιλία του. Βάλλονται τα κόμματα και οι πολιτικοί. Δεν αλλάζουν ωστόσο συνήθειες, συμπεριφορές. Όσο πιο μεγάλο κόμμα τόσο πιο απρόσιτος ο αρχηγός. Όσο πιο μικρό, τόσο πιο είναι απλά τα πράγματα.

 

Σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό απουσίαζε την Κυριακή ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ιορδάνης Χοροζίδης. Εξ αυτού του λόγου δεν ήταν στις συναντήσεις και στην εκδήλωση στο Λούσυ. Εμφανίστηκε στην ομιλία Βενιζέλου ο Νίκος Χατζηχρήστου (γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται), ο Σάββας Κοσμίδης και άλλοι. Ο Ανδρέας Γράσσος συμμετείχε νωρίτερα, στη συνάντηση του προέδρου με τα κομματικά στελέχη. Φυσικά κι απουσίαζε ο Σάββας Εμινίδης. Οριστικό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι πολιτικά είναι αλλού.

 

Έχουν δίκιο οι καταστηματάρχες των πεζόδρομων που διαμαρτύρονται για τα bazaar. Προσοχή, δεν έχουν κάτι προσωπικό και συγκεκριμένο με τους συλλόγους και τους μαθητές που τα οργανώνουν. Η ενόχληση τους αφορά το πλήθος των ίδιων εορταστικών πρωτοβουλιών και τον τρόπο που η μία στριμώχνεται δίπλα στην άλλη. Αυτή η προχειρότητα κι ο ανταγωνισμός που στο τέλος μετατρέπει τους πεζόδρομους σε κάτι άλλο. Όχι ωραίο.

 

Ποιος θα σταματήσει την υπερβολή; Αυτή τη λάθος διαδικασία; Μάλλον κανείς. Ζούμε στην Ελλάδα, η κάθε μόδα έχει την δυναμική και τα όρια της. Μόνο με υπομονή θα ξεπεράσουμε οτιδήποτε μας ενοχλεί. Κάτι που άρχισε αλλιώς κι έτσι όπως όλοι το αντέγραψαν όχι μόνο το εξουδετέρωσαν αλλά του… έβγαλαν τα μάτια.

 

Όποιος κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στην αγορά πρέπει να έχει μαζί του περισσότερα του ενός πορτοφόλια. Ένα για τα ψώνια του. Ένα για τα παζάρια των συλλόγων κτλ, ένα για τους επαίτες, ένα για τα ημερολόγια που θα του προσφερθούν κι ένα (αν είναι με τα παιδιά) για τα παιχνίδια που θα ζητήσουν… Μετά μας ενόχλησε που οι μικροπωλητές ήθελαν το δικό τους παζάρι δύο φορές επιπλέον. Αυτό ήταν το μόνο «παράνομο» της όλης ιστορίας άραγε;

 

Έμαθαν τα νέα οι μικροπωλητές της Δράμας- δεν τα έμαθαν ως το τέλος- κι έσπευσαν στον Δήμαρχο της Δράμας. Ζήτησαν επιπλέον λαϊκή αγορά το Σάββατο 27 Δεκέμβρη. Έχει γούστο στη Δράμα το αίτημα των μικροπωλητών να γίνει δεκτό.

 

Χθες το μεσημέρι ο δικηγορικός σύλλογος Καβάλας πραγματοποίησε την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του. Στα γραφεία του συλλόγου. Λιτά και ήσυχα. Ο κλάδος είναι σε αποχή διαρκείας, αυτό επηρέασε κι επηρεάζει το εισόδημα όλων των δικηγόρων. Οι οποίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί που τους έλαχε. Δίκαιο το αίτημα της αποχής, διαπιστωμένο κι όχι μικρό το κόστος αυτής.

 

Ίσως αυτή την εβδομάδα μάθουμε νέα για την υπόθεση του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Όπως εξελίσσονται τα πράγματα τα νέα θα τα μάθουμε από τον Γιώργο Καλαντζή. Κάνει ότι μπορεί προκειμένου αυτά τα νέα να είναι όσο γίνεται ευχάριστα. Τον περιμένουμε.

 

Δεν ξανάρχισε το έργο στο λιμάνι όπως κάποιοι πίστευαν και δεν το έκρυψαν. Πέρασε μια εβδομάδα από την προαναγγελία τους αλλά μόλις χθες αποφασίστηκε η αλλαγή των μηχανικών που θα επιβλέπουν τις εργασίες. Το σημειώνουμε διότι έχουμε πάντα στο μυαλό μας το νέο χρονοδιάγραμμα. Βάσει του οποίου το έργο τελειώνει τον Μάη…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης