μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δυστυχώς το επεισόδιο που αυτές τις μέρες καταγγέλλεται είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Προκύπτει (αρκεί κάποιος να ψάξει προσεκτικά) ότι στη μικρή μας πόλη διάφορες ομάδες νέων ανθρώπων «συναντιούνται» συχνά, δημιουργούνται μεταξύ τους διάφορα επεισόδια, κανένα από τα οποία δεν «απασχολεί» τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης. Πέφτει συχνά ξύλο αφού οι τυχαίες ή προγραμματισμένες συναντήσεις τους γίνονται απογευματινές και βραδινές ώρες στο κέντρο της πόλης.

 

Από τη μια όσοι εμφανίζονται να υποστηρίζουν φασιστικές μεθόδους κι απόψεις. Από την άλλη όλοι οι άλλοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει σημασία ποιος κερδίζει στις αναμετρήσεις και στους τσαμπουκάδες. Σημασία έχει αν πρόκειται όντως για φασίστες ή για ανθρώπους που λόγω της κρίσης έφθασαν στο σημείο να εκφράζονται ας πούμε φασιστικά.

 

Τους τελευταίους μήνες οι «φασίστες» της Καβάλας έχουν απομυθοποιηθεί κι απομονωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τους τιμώρησε κατάλληλα η κοινωνία. Χωρίς ανακοινώσεις, δελτία τύπου, φωτογραφίες και βίντεο. Πρώτα πρώτα τους καταψήφισε στις δημοτικές εκλογές όταν (κακώς φυσικά) βρήκαν συνδυασμό και …τρύπωσαν. Το εκλογικό αποτέλεσμα τους … έστειλε αδιάβαστούς. Αμέσως μετά έχοντας κι αυτοί αποδεχθεί το μήνυμα περιόρισαν τη δράση τους. Ως που προχθές μόνο δύο πήγαν να κάνουν… επανάσταση επειδή στην πόλη μας βρέθηκε κυβερνητικός παράγοντας.

 

Ας μην υποτιμούμε κι υποβαθμίζουμε αυτά τα πράγματα. Είναι μια σαφής νίκη της δημοκρατίας. Η οποία έχει τον τρόπο της να επικρατεί. Παντού και πάντα. Ας αναγνωρίσουμε κατόπιν τούτου ότι οι της άλλης πλευράς πλέον είναι πολύ λίγοι. Ναι, κάπου κάπου προκαλούν αρκετό θόρυβο. Κι αυτό το τρικ έπαψε να αποδίδει. Ευτυχώς η Καβάλα είναι μικρή. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ξέρουμε να μετράμε και να ξεχωρίζουμε το πλήθος των …10 ανθρώπων.

 

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Αυτή η μειοψηφία που όλους τους δημοκρατικούς πολίτες τους ενοχλεί, βρίσκεται σε υποχώρηση. Αν δεν είχε δε τη δημοσιότητα που της εξασφαλίζουν μόνο οι ανόητοι, τα πράγματα θα ήταν για αυτούς ακόμη χειρότερα. Αλλά για μια στιγμή, πρόκειται αλήθεια για φασίστες ή «φασίστες» μόνο στα λόγια και στα χρόνια της κρίσης;

 

Κατά την άποψη μας αυτοί οι ελάχιστοι άνθρωποι δεν έχουν καν την υποδομή ώστε να χαρακτηριστούν και να υπολογιστούν ως φασίστες. Ξεσπούν, προσποιούνται, αναλαμβάνουν ρόλους μεγαλύτερους από το μπόϊ τους. Κι όσο η ζωή εξελίσσεται κι η κρίση συνηθίζεται τόσο κι αυτοί αποποιούνται το κουστούμι του φασίστα. Χρέος της κοινωνίας είναι να περάσει σε μια άλλη διαδικασία. Να τους ψάξει αναλυτικά, όπου αυτό είναι σωστό να τους επαναφέρει στον δρόμο τον σωστό. Είναι εύκολο να τους χαρακτηρίζουμε όλους φασίστες, να τους καταγγέλλουμε και να τους δέρνουμε. Μήπως αλήθεια κάνουμε λάθος;

 

Η δημοκρατία είναι τόσο μεγάλη που τους χωρά όλους. Ακόμη και τους άμυαλους που μετά από συνεχόμενα λάθη (τους) άρχισαν να ισχυρίζονται για τον εαυτό τους πράγματα που δεν ισχύουν. Υπό αυτή την έννοια το κόμμα και πολύ σημασία τους έδωσε και λάθος τρόπο επέλεξε να τους αντιμετωπίσει. Ας ρίξουμε τους τόνους. Είμαστε οι πολλοί. Μια μεγάλη πλειοψηφία που μπορεί να διαφωνεί για τον Σαμαρά και τον Τσίπρα, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη αλλά στο τέλος άπαντες –οι πολλοί – συμφωνούν στη δημοκρατική διαδικασία. Σε αυτή πρέπει να επανεντάξουμε τους ψευτοφασίστες που κυκλοφορούν αραιά και που ανάμεσα μας.

 

Για τις εορταστικές εκδηλώσεις αυτών των ημερών μας είχαν υποσχεθεί –στον εμπορικό κόσμο κυρίως- ότι θα επαναλειτουργούσαν τα ηχεία που έβαλε ο Εριφυλλίδης σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. Οι γιορτές ήρθαν μα τα ηχεία δεν λειτούργησαν, μουσική δεν ακούστηκε. Θέλει να ξέρεις για να εξηγήσεις; Το σύστημα είχε εγκαταλειφτεί από χρόνια κι ήταν αδύνατο χωρίς χρήματα έτσι απλά να επαναλειτουργήσει. Μουσική γιοκ. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα «πεταμένων» χρημάτων. Δικών μας χρημάτων.

 

Ευτυχώς έχουμε το δεύτερο τρενάκι. Αυτό που επιστρατεύτηκε από ξενοδοχειακή επιχείρηση της Θάσου. Εμφανίστηκε στην πρώτη εκδήλωση, αρχές του μήνα. Μετά χάθηκε… Ως που έλυσε τα γραφειοκρατικά του προβλήματα και είναι έτοιμο να κάνει όλα όσα μας υποσχέθηκαν οι διοργανωτές.

 

Είχε κόσμο χθες το απόγευμα η αγορά. Κόσμο αρκετό. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης χθες το απόγευμα αφορούσε πάλι τις τράπεζες. Υπήρχαν απογευματινές μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα, μπροστά από τα μηχανήματα ΑΤΜ. Χθες το πρωί πολύς κόσμος μέσα κι έξω από τις τράπεζες.

 

Συνέντευξη τύπου θα δώσει την Κυριακή το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής. Αν και την επόμενη μέρα (τη Δευτέρα) κρίνεται στην Βουλή το αν θα έχουμε ή όχι εκλογές, στόχος του κ. Καλαντζή είναι να μιλήσει για τα τοπικά ζητήματα. Ελπίζουμε να μας λύσει τις απορίες για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Τώρα που τα έργα στην Ερυθρού Σταυρού άρχισαν πάλι, δημιουργείται προσωρινή «ενόχληση» της κίνησης στην Ερυθρού Σταυρού. Κάθε μεσημέρι σχηματίζονται ουρές κατά μήκος του δρόμου από το ΙΚΑ μέχρι τον κόμβο Φαλήρου. Αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο τις μεσημβρινές ώρες να υπάρχει τροχονόμος στην περιοχή για να ρυθμίζει την κυκλοφορία; Καλά τα μπλόκα και οι πάσης φύσεως έλεγχοι. Όταν στην πόλη διαπιστώνεται πρόβλημα σε κεντρικό δρόμο λόγω έργων, η Τροχαία πρέπει να είναι παρούσα. Προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης