• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Έχουν υπάρξει κι έχουν αναφερθεί πολλά τέτοια Χριστούγεννα. Ήσυχα, κρύα, με καλό καιρό, ήρεμα, οικογενειακά κτλ. Φέτος υπήρξε μια αλλαγή σε όλα αυτά, τα συνηθισμένα. Τα Χριστούγεννα ήταν προεκλογικά. Πάνω από το… κεφάλι τους κρέμονταν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ειδικά χθες που κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες της Κυριακής (προβλήθηκαν δεόντως από τα λοιπά μέσα ενημέρωσης) είναι σα να έχουμε ήδη εκλογές. Σημειώνουμε για το τυπικό και διαδικαστικό ότι η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι. Λέτε να γίνει κάποια έκπληξη;

 

Ακόμη κι αυτοί που πίστευαν στις εκπλήξεις το αποκλείουν. Όσοι δε είχαν «συγκρατημένη αισιοδοξία» τώρα ψάχνουν τις σημειώσεις τους. Κάνουν τα προεκλογικά τους σχέδια. Ας πάρουμε παράδειγμα από τους δικούς μας. Ο Γιάννης Πασχαλίδης άρχισε και συνέχιζε ως χθες (που αναχώρησε για την Αθήνα) προεκλογικές επισκέψεις. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εθεάθη στη Χρυσούπολη σε προεκλογική βόλτα κι ο Γιώργος Καλαντζής πήγε χθες το πρωί στις Κρηνίδες. Εκεί εκκλησιάστηκε, παρακολουθώντας το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Μετά το πρόγραμμα είχε Αθήνα.

 

Η συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες ελάχιστα ήταν εορταστική. Στη πορεία άλλαξε κι έγινε προεκλογική. Θα μείνει σε αυτό το καλούπι για καιρό ακόμη. Όσο για τις συνήθεις εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας, οι υποψήφιοι βουλευτές θα τρέχουν γενικώς. Όσες προλάβουν έχει καλώς. Τις υπόλοιπες του χρόνου…

 

Όσοι πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις βλέπουν κι άλλα πράγματα εκτός από τα βασικά (ποιο κόμμα είναι πρώτο, με ποια διαφορά από το δεύτερο κτλ). Διαπιστώνουν πτώση της Χρυσής Αυγής, μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, μικρά ποσοστά για το Ποτάμι, δυσκολίες για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Προκύπτει επίσης μεγάλο ποσοστό για αυτούς που αδιαφορούν και δεν θα ψηφίσουν. Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου,  αυτός ζει ένα νέο όνειρο! Αυτό του νέου κόμματος που λέει ότι θα δημιουργήσει. Τι άλλο να περιμένει κάποιος από έναν άνθρωπο που επέμενε κι επιμένει ότι στην χρεωκοπημένη Ελλάδα λεφτά υπήρχαν κι υπάρχουν;

 

Όποιο κόμμα κι αν ήταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε ακριβώς ότι κάνει αυτό το διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν κατά το παρελθόν παρόμοια ευκαιρία αλλά προκάλεσαν εκλογές. Γιατί να μην τους αντιγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πολύ περισσότερο όταν το κίνητρο είναι ισχυρό, πρώτη φορά η Αριστερά στην εξουσία. Όσα ως μικρό κόμμα «διδάχθηκε» από τα μεγάλα, αυτό κάνει σήμερα. Προκαλεί εκλογές. Έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται τα μεγάλα και πρώην μεγάλα; Φοβόμαστε πως όχι.

 

Για αυτόν τον λόγο –διαβάζουμε- οι συνεργάτες του Σαμαρά άφησαν στην άκρη τη προσπάθεια να βρεθούν οι 180. Τώρα προσπαθούν με την κινδυνολογία να μειώσουν όσο γίνεται την ψαλίδα. Καλή τους επιτυχία μα η αποστολή τους είναι δύσκολη. Ο κόσμος δεν ξεχνά. Το χαράτσι της ΔΕΗ, τον ΕΝΦΙΑ, τις περικοπές μισθών, τις μηνύσεις για τα χρέη στον ΟΑΕΕ κτλ. Μια ολόκληρη πολιτική αποδοκιμάζεται κι όπως φαίνεται θα αποδοκιμαστεί κι άλλο. Οι της Κυβέρνησης ρωτούν: «Τι θα γίνει μετά;». Οι πολίτες αδιαφορούν και για την ερώτηση, πολύ περισσότερο για την απάντηση.

 

Υπάρχει πάντως θέμα. Τι θα γίνει μετά; Θα είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση; Υπάρχει μια άλλη πολιτική, υπάρχει άλλη αποτελεσματική διαπραγμάτευση; Όσες θεωρίες κι αν αναπτυχθούν σήμερα αυτό που μετρά είναι η πράξη. Ας κάνουμε υπομονή. Μετά από έναν μήνα η νέα Κυβέρνηση- όποια κι αν είναι αυτή- θα μας δείξει στη πράξη αν πρόκειται για μονόδρομό ή για λάθος δρόμο (αφού αυτή θα έχει επιλέξει έναν άλλο που θα είναι καλύτερος).

 

«Κακώς κάνει δικό του κόμμα ο Παπανδρέου» είπε πρόσφατα ο Ανδρέας Γράσσος. Έντονα προβληματισμένος κι ο Νίκος Χατζηχρήστου, παρά τις πιέσεις που δέχεται. Ο Μιχάλης Τιμοσίδης ίσως προτιμήσει να μην εμπλακεί καθόλου σε αυτές τις εκλογές ενώ ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είναι διατεθειμένος να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ. Αν του ζητηθεί θα δεχθεί να είναι υποψήφιος βουλευτής Νομού Καβάλας. Όχι για να εκλεγεί αλλά για να στηρίξει, να βοηθήσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

 

Η πολύ πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΔΗΜΑΡ ίσως δημιουργήσει νέα δεδομένα στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο του Νομού Καβάλας. Δεν θα κρατήσουν μια θέση για τους συντρόφους που επιστρέφουν; Όπως μας έλεγε χθες εκπρόσωπος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν δεν υπάρχουν κουβέντες με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην Καβάλα. Αυτό θα γίνει μόλις εξ Αθηνών ανάψει πράσινο φως.

 

Συνεχίζονται οι δωρεές στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας και του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ. Αυτό είναι καλό νέο αφού διανομή έγινε (πριν τα Χριστούγεννα) μα πρέπει να ξαναγίνει. Ας μη ξεχνάμε ότι το κοινωνικό παντοπωλείο οφείλει να μοιράζει τρόφιμα στους δικαιούχους όλο το χρόνο (μία φορά το μήνα) κι όχι μόνο πριν από τις γιορτές. Οι δωρεές είναι ευπρόσδεκτες για την επόμενη διανομή. Η οποία είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα γίνει.

 

Χριστούγεννα στη Νέα Καρβάλη έκανε ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κι υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Σταμάτης ταξίδεψε από την Αθήνα στην Καβάλα παρέα με τους βουλευτές της ΝΔ, προ παραμονή Χριστουγέννων. Ήταν όλοι μαζί στην ίδια πτήση. Αναχώρησε από την Καβάλα για την Αθήνα το πρωί της Παρασκευής (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων). Το μυαλό του ήταν και στα Χριστούγεννα αλλά και στην σημερινή τρίτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.

 

Οι υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας έλαβαν εντολή να προετοιμαστούν για την πληρωμή των επιδομάτων Πρόνοιας πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό έγινε. Αφορούσε την υπηρεσία της Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και τις διάφορες επιτροπές του Δήμου. Η διαδικασία τηρήθηκε σωστά κι όλα ετοιμάστηκαν έγκαιρα. Μέχρι που διαπιστώθηκε ότι το κράτος – που έδωσε τις εντολές στη τοπική αυτοδιοίκηση- δεν ήταν έτοιμο. Δεν έστειλε τα χρήματα και τα επιδόματα δεν πληρώθηκαν ακόμη. Αν σήμερα δεν εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας κι οδεύσουμε σε εκλογές τότε ζήσε Μάη μου…

 

Το 2013 η Βουλή ψήφισε νόμους που επηρέασαν αρκετά την Κυριακάτικη αργία. Το 2014 οι νόμοι αυτοί εφαρμόστηκαν, ενισχύθηκαν, η αργία της Κυριακής υποχώρησε αρκετά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τι έγινε στην αγορά της πόλης μας τον Δεκέμβρη. 3 στις 4 Κυριακές του μήνα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Ως που ήρθαν τα Χριστούγεννα. Η αργία των Χριστουγέννων άντεξε. Ελάχιστοι εργάστηκαν, λειτούργησαν μόνο οι επιχειρήσεις που παραδοσιακά λειτουργούν αυτές τις ημέρες. Μέχρι πότε άραγε; Μήπως μετά την έμμεση κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σειρά έχουν όλες οι άλλες εορτές και αργίες; Ο χρόνος θα το δείξει.

 

Περιορισμένη ως συνήθως ήταν τις ημέρες των Χριστουγέννων η κίνηση στα ξενοδοχεία της Καβάλας. Κάποιοι λίγοι Βούλγαροι μας επισκέφθηκαν και κάποιοι περισσότεροι έλληνες στο πλαίσιο εκδρομής (τουριστικών πρακτορείων) συνήθως από την Αθήνα. Αντίθετα τις αργίες της Πρωτοχρονιάς η πόλη μας περιμένει περισσότερο κόσμο. Τούρκους, Βούλγαρους και άλλους Βαλκάνιους.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος ενίσχυσε με προσωπικό την υπηρεσία της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών όπου γενικά κι από καιρό διαπιστώνεται έλλειψη υπαλλήλων (για πολλούς και διάφορους λόγους). Μόλις όμως πλησίασαν οι γιορτές οι υπάλληλοι ζήτησαν να λάβουν άδεια. Δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης δεν υπήρχε με αποτέλεσμα να φθάσουμε φυσιολογικά σε απόφαση αναβολής των εξετάσεων για απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

 

Όταν μια τρίτη εταιρία εμφανίστηκε στην περιοχή κι άρχισε να εκτελεί δρομολόγια τόσο στο Πρίνο όσο και στη Κεραμωτή όλοι χάρηκαν. Ήλπιζαν στον ανταγωνισμό. Ο οποίος αλήθεια είναι ότι «εμφανίστηκε» το Καλοκαίρι. Τώρα τον Χειμώνα δεν υπάρχει αυτό το κίνητρο. Η τρίτη εταιρία «ανταγωνίζεται» τις δύο παλαιότερες. Ποια θα έχει τις πιο πολλές μέρες τα πλοία της ακίνητα! Καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης ότι τελικά όλοι ίδιοι είναι… Πολύ περισσότερο όταν τους παρακολουθεί να μαλώνουν έντονα μεταξύ τους. Αυτός ο ενοχλητικός καυγάς άρχισε και συνεχίζεται όλο αυτό το διάστημα που οι τρεις εταιρίες συνυπάρχουν στο Νομό Καβάλας.

 

Στο μεταξύ από τον περασμένο Νοέμβρη αποχώρησε από την ΑΝΕΘ ένας από τους πιο δυναμικούς ναυτεργάτες συνδικαλιστές. Ο Λάμπρος Λαμπρινίδης συνεχίζει στη ναυτιλία αλλά όχι στη περιοχή μας. Καλή του τύχη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης