• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή των εκλογών. Αμέσως μετά τον περιμένει η δεύτερη που είναι σημαντικότερη. Αφορά την διακυβέρνηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Ας δούμε τα θέματα ένα ένα προκειμένου σήμερα να μιλήσουμε για αυτό που οριστικά έρχεται. Αμέσως μετά τις εκλογές θα πάρει σειρά η δεύτερη πρόκληση που απευθύνεται στον ίδιο πολιτικό χώρο.

 

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτιά του (σταθερή και μεγάλη) στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στο ότι οι άλλοι δεν διαπραγματεύτηκαν, δεν σκέφθηκαν την κοινωνία την οποία πολλές φορές αδίκησαν. Την κορόιδεψαν κάνοντας λόγο για τελευταία μέτρα, για ανάκαμψη, για τέλος των μνημονίων. Ο λαός φαίνεται να τους τιμωρεί, αντίδραση απόλυτα φυσιολογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε να έρθει η ώρα του κι αυτή φαίνεται ότι πλησιάζει.

 

Προετοιμαζόμενος για τις εκλογές προσπάθησε και προσπαθεί να αναδιπλωθεί σε θέματα τακτικής προκειμένου εκτός από την πρώτη θέση να πετύχει και την αυτοδυναμία. Η ηγεσία έκανε την αρχή. Αναφέρθηκε σε απαραίτητες συμμαχίες. Πορεύεται σε αυτόν τον δρόμο μπερδεύοντας όμως αρκετά όσους χρόνια τώρα την στήριζαν και την στηρίζουν. Συμμαχίες με ποιους και μέχρι που; Συμμαχίες με αρκετούς, μέχρι και τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια!

 

Θέτουν κάποιους όρους δεν λέμε. Οι όροι αυτοί αλλάζουν συνεχώς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά παρεξηγήσεις. Η κορύφωση αυτής της αρκετά θολής διαδικασίας θα είναι η στιγμή που θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια. Αν είναι ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ έχει καλώς. Αν καταφέρουν και μπουν σε αυτά και άλλοι τότε έχει κακώς. Σε κάθε νομό υπάρχει ουρά ενδιαφερομένων. Αν αυτοί είναι ΣΥΡΙΖΑ τότε πρόβλημα δεν υπάρχει. Αν κάποιοι έγιναν μόλις προ ολίγου ΣΥΡΙΖΑ τότε υπάρχει θέμα.

 

Θα εξετάσουμε το παράδειγμα της Καβάλας. Εκεί που τους έψαχναν και δεν τους έβρισκαν τους υποψήφιους βουλευτές τώρα δίδεται «μάχη» για το ποιος θα μπει στην 6άδα. Όσο οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από την οργάνωση θα υπάρξει συνεννόηση, αποδοχή του εσωκομματικού αποτελέσματος. Αν όμως λόγω της τακτικής των συμμαχιών υπάρξουν αλλαγές κι ανατροπές δεδομένων τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Ίδιο πρόβλημα με αυτά που το κόμμα αντιμετώπισε στις Περιφερειακές εκλογές του Μάη.

 

Θα πρέπει να δωθεί προβάδισμα, προτεραιότητα στους παλαιούς. Στους συνεπείς και σταθερούς φίλους – μέλη του κόμματος. Οι συμμαχίες μπορούν να περιμένουν, να υλοποιηθούν αλλά χωρίς να φθάσουν στη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Η ηγεσία επιθυμεί να επιβραβεύσει τη δουλειά που προηγήθηκε. Φαίνεται να διαλέγει το ακριβώς αντίθετο χωρίς να τη νοιάζει ιδιαίτερα που κάποιους θα αδικήσει. Κακώς.

 

Οι σίγουροι σε ένα κόμμα είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Αυτοί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αδικηθούν. Το έκανε η ΝΔ, το έκανε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα προσπαθεί να το αντιγράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Καβάλα ακούγονται ήδη αρκετές γκρίνιες. Που και που διατυπώνονται καταγγελίες. Μουρμούρες. Το πρώτο στοίχημα του κόμματος είναι αυτό. Με δημοκρατικές διαδικασίες να φθάσει σε ψηφοδέλτια που δεν θα αμφισβητηθούν από κανέναν. Πως όμως να γίνει αυτό όταν η ηγεσία ζητά και τους «ξένους» που θα φέρουν ψήφους;

 

Καλύτερα ένας πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερο του αναμενόμενου εκλογικό ποσοστό παρά ένας μεγάλος εντός του οποίου θα έχουν κάνει αισθητή τη παρουσία τους οι μη ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια χώρα όπου οι ανεύθυνοι συνήθως επικρατούν, δεν αποκλείεται στις ψηφοφορίες των νομαρχιακών επιτροπών να δούμε παράξενες υποψηφιότητες. Το χειρότερο; Στο τέλος αυτές οι «παραφωνίες» δεν αποκλείεται να επικρατήσουν, να διακριθούν. Αυτή είναι η Ελλάδα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να αντέξει και αλλάξει την παράδοση, έχει καλώς. Διαφορετικά θα είναι μια από τα ίδια.

 

Προς Θεού, δεν αμφιβάλλουμε ότι υπάρχουν και καλοί σύμμαχοι- νέοι συνοδοιπόροι στο κόμμα της Αριστεράς. Αυτοί δυστυχώς εκτός από γνωστοί είναι και λίγοι. Οι περισσότεροι εμφανίστηκαν πρόσφατα, φέρονται να προσποιούνται τους παλιούς στο κόμμα αφού στόχο έχουν την προσωπική τους επιτυχία. Το τι θα γίνει μετά ελάχιστα τους ενδιαφέρει. Μετά από όλα αυτά ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που ευτυχώς βρίσκεται στα χέρια των από χρόνια μελών. Φανταζόμαστε ξέρουν καλά τι θα ψηφίσουν σήμερα.

 

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα κείμενο με ενδιαφέρον που ασχολείται και με όσα ήδη θίξαμε. Υπογράφεται από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Καβάλας κι αναφέρει τα ακόλουθα:  «Υπάρχουν πολλών λογιών αριστεροί. Οι καναπεδάτοι αριστεροί που μιλούν ως καρδινάλιοι επί παντός επιστητού αλλά ποτέ δεν έχουν “βρέξει” το κώλο τους. Οι του πληκτρολογίου αριστεροί που κατεβάζουν επαναστατικά τσιτάτα και τα προωθούν επιτελώντας το επαναστατικό τους καθήκον. Οι ομαδοποιημένοι αριστεροί που αντιλαμβάνονται την αριστερά ως φέουδο και διεκδικούν το αξίωμα του πάπα , ανακυκλώνοντας τακτικές και μηχανορραφίες άλλων εποχών και κομμάτων. Οι ελεύθεροι “αριστεροί” σκοπευτές που καιροφυλακτούν για το κατάλληλο timing και επιδίδονται στο άθλημα του ” γλύφειν” με περισσή προθυμία.

Υπάρχουν και οι αριστεροί του αγώνα και της αγωνίας, της υπομονής και της επιμονής που δεν βαρυγκώμησαν στα πέτρινα χρόνια και μετρούν το μπόι τους αθροίζοντας τα χαμόγελα των συμπασχόντων πολιτών. Μόνο που αυτοί δεν κραυγάζουν, δεν θορυβούν .Αυτοί οι τελευταίοι πρέπει να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Σύριζα, αυτοί που δεν έχουν αποκόψει τον λώρο με την κοινωνία, που έχουν μάθει να ακούν την αγανάκτηση του κόσμου και όχι να μιλούν αορίστως και με ιδεολογήματα. Αν λοιπόν υπήρχε ένα αριστερόμετρο, αυτό σίγουρα θα έδειχνε την αριστερά των κινημάτων, της κοινωνικής προσφοράς και της ευρύτερης πολιτικής αγκαλιάς, απομονώνοντας όσους πλήγωσαν αυτόν τον λαό με επιλογές και τακτικές κατάφωρα αντιλαϊκές. Κάνω κάποιο λάθος;».

 

Αυτές τις μέρες που δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου ξαναγυρίζει στο μυαλό μας η ιδέα συνεργασίας των δήμων Καβάλας και Θάσου μέχρι και του σημείου αγοράς δύο πλοίων. Η πρόταση κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα, υποστηρίχθηκε θερμά από τις δύο πλευρές αλλά ως συνήθως δεν δόθηκε καμιά συνέχεια. Την ξέχασαν ακόμη κι όσοι την πίστεψαν. Δεν την ξαναθυμήθηκαν τώρα, στις μέρες της ακινησίας. Δύσκολο να την επαναφέρουν στην ατζέντα τους αν φθάσουμε στην Άνοιξη και στο Καλοκαίρι. Τότε δρομολόγια θα υπάρχουν.

 

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι η πρόταση να συνεχίσει τον… ύπνο. Μέχρι το Φθινόπωρο του 2015. Τότε- που θα έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο Χειμώνα- ίσως επανέλθουμε. Όχι στις πράξεις αλλά στα νέα «μεγάλα» λόγια. Με τα οποία κερδίζουμε λίγη ή περισσότερη δημοσιότητα. Αυτό –για ορισμένους από τους εμπλεκόμενους- είναι αρκετό…

 

Μια δημοσκόπηση για τους υποψήφιους βουλευτές μόνο της ΝΔ έγινε στη Χρυσούπολη. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν ότι δέχθηκαν σχετικά τηλεφωνήματα. Όλοι όσοι δήλωσαν ότι ρωτήθηκαν προέρχονται από το Νέστο. Το ψηφοδέλτιο που τους παρουσιάζονταν για να επιλέξουν έναν υποψήφιο βουλευτή ήταν το εξής: Οι 4 εν ενεργεία, η Ειρήνη Κουρτίδου και ο Σάββας Μιχαηλίδης!

 

Στο μεταξύ ασκούνται πιέσεις στην Μαρίνα Φιλιππίδου να είναι πάλι υποψήφια. Την θέλουν γιατί εκτός από αξιόλογη υποψηφιότητα είναι γυναίκα κι εκπρόσωπος της Θάσου. Αν επιμείνει η κ. Φιλιππίδου και δεν δεχθεί, είναι το πιθανότερο, τότε η ΝΔ θα αναζητήσει γυναίκα εκπρόσωπο της Θάσου. Δηλαδή δεν φαίνεται να υπάρχει χώρος στο ψηφοδέλτιο ούτε για τον Νίκο Κιοσέ, ούτε για τον Σάββα Μιχαηλίδη. Πάντως ο γιατρός από της Κρηνίδες φέρεται να έχει περισσότερες πιθανότητες από τον κ. Μιχαηλίδη.

 

Ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής διέψευσε πάλι χθες την πληροφορία που τον εμπλέκει στα προεκλογικά σενάρια σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Ο πρώην Δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης ρωτήθηκε αν είναι αλήθεια ότι ακούγεται, ότι ενδιαφέρεται κι αυτός για τις εκλογές (στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ). Απάντησε ότι πρώτη φορά ακούει κάτι τέτοιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης