• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πιο σωστό το είπε ο Βαγγέλης Παππάς. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να κάνει κατάληψη στο στρατόπεδο, να χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να δημιουργήσει εκεί τετελεσμένα. Τα οποία θα είναι προς το συμφέρον της περιοχής και της πόλης ολόκληρης. Με μία όμως διαφορά. Τώρα – αγαπητέ Βαγγέλη- μάλλον είναι αργά για τέτοιες επαναστατικές δράσεις. Τώρα το πουλάκι πέταξε… Η ευκαιρία χάθηκε. Την έχασε ο προηγούμενος δήμαρχος, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Τότε όλα ήταν πιο ώριμα. Τώρα χαλάρωσαν επικίνδυνα. Ως εκ τούτου ο Δήμος Καβάλας ως συνεπής  υπεύθυνος φορέας και συνομιλητής θα συνεχίσει να περιμένει. Την επόμενη Κυβέρνηση, τον επόμενο υπουργό και πάει λέγοντας.

 

Συζήτησαν περίπου μία ώρα για το μέλλον του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Προς γενική έκπληξη ήταν σύντομοι, περιεκτικοί, συναινετικοί. Αν αυτό το κλίμα υπήρχε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Τότε το στρατόπεδο χώριζε τις παρατάξεις. Τώρα τις ενώνει. Αυτή η ενότητα άργησε πολύ. Τώρα που την έχουμε δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε… Κατάληψη πάντως δεν γίνεται.

 

Η πόλη μας μπορεί ενωμένα κι οργανωμένα να πετύχει πολλά πράγματα. Στο στρατόπεδο, στο άλλο στρατόπεδο, στο παλιό νοσοκομείο κτλ. Αυτές οι προϋποθέσεις δυστυχώς εμφανίζονται αραιά και που. Διαρκούν λίγο. Μετά κάθε ένας στις απόψεις του. Στις καταγγελίες και στις αλήθειες του. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίστηκε η διαπραγμάτευση Εριφυλλίδη. Με τον ίδιο τρόπο έκαναν μόνο κριτική στον Σιμιτσή. Οι δύο πρώην Δήμαρχοι μέσα σε ένα κλίμα εσωτερικής αντιπαράθεσης επέλεξαν την διαπραγμάτευση κι όχι την κατάληψη. Αν αυτά που ακούσαμε προχθές τα ακούγαμε τότε, σήμερα το στρατόπεδο θα ήταν όλο του Δήμου Καβάλας.

 

Κατά μήκος της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού υπάρχει το γνωστό ντουβάρι. Κατασκευασμένο από τις ένοπλες δυνάμεις. Περίφραξη των εγκαταστάσεων του «Ασημακοπούλου» όταν αυτές υπήρχαν. Αυτό το ντουβάρι πρέπει να κατεδαφιστεί. Να ανοίξει ο χώρος σε όλους. Απλά πράγματα για όποιον το θέλει πραγματικά, για αυτόν που πιστεύει, για όσους ξέρουν να εργάζονται και να συνεργάζονται. Σήμερα το ντουβάρι είναι κανονικά στη θέση του. Όπως όλα δείχνουν το τείχος (κάτι σαν το τείχος του Βερολίνου) θα αντέξει πολλά χρόνια ακόμη!

 

Κακώς αποχώρησε από τη προχθεσινή συζήτηση ο Χρήστος Ποτόλιας. Δεν μας έπεισε ότι υπήρχε λόγος σοβαρός για την αποχώρηση του. Θέματα όπως το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» δεν χρειάζονται εισηγήσεις και έγγραφα για να τα καταλάβει κάποιος. Είναι θέματα «φως φανάρι». Οι πολίτες έστειλαν τον κ. Ποτόλια στο Δημοτικό Συμβούλιο (φυσικά δεν έκαναν λάθος με αυτή τους την απόφαση) για να συμμετέχει σε τέτοιες κουβέντες. Έλαβε δεν έλαβε έγκαιρα την εισήγηση.

 

Όσο περισσότερο προχωρούν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ οι εσωκομματικές διαδικασίες τόσο μεγαλώνει το μπλέξιμο. Στο τέλος θα μετανιώσουν που από μικρό κόμμα έγιναν μεγάλο. Δεν θα αντέξουν την ονοματολογία, την υπέρμετρη φιλοδοξία, το παρασκήνιο. Η εξουσία άρχισε να τους επηρεάζει αρνητικά πριν καν την εξασφαλίσουν. Με την προοπτική και μόνο της νίκης στις εκλογές του Γενάρη παρουσιάζουν ήδη σημάδια «παλαιοκομματισμού». Σα να τους καταράστηκε το ΠΑΣΟΚ και τους έστειλε όλα τα κουσούρια του!

 

Όλα τα βασικά στελέχη θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Όλα. Δεν φαίνεται να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός στους εκπροσώπους των οργανώσεων Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης. Στη Θάσο γίνεται «μαλιοβράσε». Οι ενδιαφερόμενοι εκτός κόμματος είναι ένα σωρό, θα κριθούν λέει διαφορετικά. Στην Αθήνα. Ακούγεται ήδη κριτική για το σύστημα της ψηφοφορίας την Παρασκευή. Κάποιοι ζήτησαν μονοσταυρία. Άλλοι ήθελαν χωριστά τους υποψήφιους της πόλης από αυτούς της επαρχίας. Στο τέλος έγινε αυτό που βολεύει τους «πρωτευουσιάνους».

 

Η γεωγραφική κατανομή των 6 υποψηφίων είναι ένα πρόβλημα. Η υποχρέωση συμμετοχής δύο γυναικών άλλο πρόβλημα. Δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι. Δυστυχώς δεν φαίνεται πιθανό η απόφαση να παρθεί όντως στην Καβάλα, βάσει του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. Σα να φορτώθηκαν ένα τεράστιο φορτίο ενώ οι ώμοι τους δεν ήταν έτοιμοι. Πιέζονται να γίνουν όλα γρήγορα κι έτσι τα λάθη είναι αναπόφευκτα.

 

Ακούγεται συχνά το όνομα του βουλευτή Κουρουπλή. Βοηθά τον έναν, υποσχέθηκε στον άλλον κτλ. Κακώς όσοι έχουν φιλική σχέση με το βουλευτή τον επικαλούνται τόσο συχνά. Τελικά πόσους φίλους έχει στην Καβάλα ο κ. Κουρουπλής; Αν αληθεύουν οι φήμες, όχι λίγους. Είναι δυνατόν όλους τους φίλους του να τους χωρέσει στο ψηφοδέλτιο;

 

Τα σκαλιά του Δημαρχείου ανέβηκε χθες το μεσημέρι ο πρώην βουλευτής Ηλίας Παπαδόπουλος. Η κόρη του Κυριακή παντρεύτηκε κι έπρεπε να είναι εκεί. Ευχόμαστε στο νέο ζευγάρι βίο ανθόσπαρτο.

 

Φέτος η ομάδα Αιμοδοσίας του Επιμελητηρίου δεν έκανε την καθιερωμένη εκδήλωση στους πεζόδρομους. Μια γιορτή της αιμοδοσίας πριν τα Χριστούγεννα. Όταν ο επικεφαλής κωλύεται όλη η ομάδα επηρεάζεται. Δεν πειράζει. Τα λέμε του χρόνου τα Χριστούγεννα.

 

Προχθές ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καβάλας «έμεινε» λόγω μηχανικής βλάβης. Είχε παραλάβει ηλικιωμένο που λιποθύμησε στην Ν. Ηρακλείτσα κι επιστρέφοντας στην Καβάλα (από την Εγνατία) εμφανίστηκε μηχανικό πρόβλημα. Κλήθηκε άλλο ασθενοφόρο που παρέλαβε τον άρρωστο και τον οδήγησε με ασφάλεια στο Νοσοκομείο.

 

Στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας το θεωρούν σίγουρο. Οι πλωτές εξέδρες θα είναι στη θάλασσα- στο κεντρικό λιμάνι- το προσεχές Καλοκαίρι. Μακάρι. Μακάρι όλα να εξελιχθούν όπως σχεδιάστηκαν και το έργο να ολοκληρωθεί όταν η τουριστική κίνηση θα το χρειάζεται.

 

Χορό οργανώνει το Σάββατο στο Λούσυ ο ΑΟΚ. Οι διοργανωτές είναι σίγουροι. «Θα έχουμε περισσότερο κόσμο από την εκδήλωση για το κοινωνικό παντοπωλείο» λένε. Η πρόσκληση για τον χορό του ΑΟΚ κοστίζει 20 ευρώ κι εξασφαλίζει απεριόριστο ποτό και φαγητό.

 

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η προβολή που εξασφαλίζει (και) αυτό το διάστημα ο ιερέας τραγουδιστής της πόλης μας. Τώρα βλέπουμε προσεγμένες καλλιτεχνικές φωτογραφίες, πιο συχνές συνεντεύξεις, αφιερώματα κτλ. Ίσως άθελα του να ξεπέρασε τα όρια. Σημαντικό το έργο του για τα παιδιά, καλά κάνει και το συνεχίζει. Η βασική του ιδιότητα ωστόσο παραμένει αυτή του ιερέα. Καλώς ή κακώς ο κάθε ιερέας ότι επιπλέον κι αν κάνει πρέπει να το κάνει διακριτικά και κυρίως ταπεινά. Ας μη μας διαφεύγει ο συγκεκριμένος βασικότατος κανόνας. Καλή η δημοσιότητα και η διαφήμιση αλλά στους ιερείς υπάρχει ένα διαφορετικό κι αυστηρό όριο.

 

Δικαστής που πέρασε κι από το Πρωτοδικείο Καβάλας είναι ο υπηρεσιακός υπουργός των Εσωτερικών: «Ο Μιχαήλ Θεοχαρίδης, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θα ορκιστεί στις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο Μιχαήλ Θεοχαρίδης γεννήθηκε στις Αγραπιδιές Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας το 1947. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1971, υπηρέτησε ως Ειρηνοδίκης στις Σάπες την περίοδο 1971 – 1974. Μετά από επιτυχία του σε σχετικό διαγωνισμό, διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Έβρου (1974-1976). Ως Πρωτοδίκης στη Ροδόπη (1976-1980), στην Καβάλα (1980-1988) και στη Θεσσαλονίκη (1988-1990). Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Πρόεδρος Πρωτοδικών στη Βέροια (1990-1992) και στη Θεσσαλονίκη (1992-1993)».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης