μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι ευχές έγιναν κι αυτές … ηλεκτρονικές!

Οτιδήποτε έχει σχέση με το διαδίκτυο κερδίζει συνεχώς έδαφος. Καλό ή κακό, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να διαπιστώσει κάποιος έγκαιρα αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Που δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Τα … παλιά τα χρόνια (που δεν είναι και τόσο μακρινά) οι άνθρωποι αντάλλασαν ευχές τηλεφωνικά. Κάποτε και με ευχετήριες κάρτες. Στις μικρές κοινωνίες οι ευχές δίνονταν έξω, στην αγορά. Στην γειτονιά. Στην δουλειά.

Αυτά μοιάζουν ξεπερασμένα. Φέτος οι ευχές έδωσαν και πήραν στο ίντερνετ. Ή στο κινητό τηλέφωνο ως sms. Μετά από λίγα χρόνια ότι σήμερα ξεχωρίζει κι επικρατεί θα είναι ο κανόνας. Προσπαθήσαμε να διαλέξουμε κάποιες ηλεκτρονικές κι αντιπροσωπευτικές που φυσικά εντοπίσαμε στο διαδίκτυο. Απ’ όλα έχει ο μπαξές!

Πρώτα πρώτα δύο σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Συνδέουν τις εκλογές με τις γιορτές. Αισιοδοξούν, προσπαθούν να μεταδώσουν την αισιοδοξία τους καθώς η προεκλογική περίοδος είναι δύσκολη. Ο Ηλίας Ιωαννίδης που όλα δείχνουν ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής γράφει: «Καλή χρονιά. Και επειδή η καλή χρονιά από τον Γενάρη φαίνεται όπως λέει η γνωστή παροιμία βάζουμε τα δυνατά μας αυτός ο μήνας να μας δώσει μια υπέροχη τετραετία. Και αυτά για πρόωρες εκλογές ξεχάστε τα. 4 χρόνια και μετά άλλα 4».

Αμέσως μετά ο νεαρότερος (από τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός) Σωτήρης Σωτηριάδης: «Η επιθυμία δεν έχει όρια. Κι εμείς επιθυμούμε να αγωνιστούμε για να επιστρέψουν στη χώρα μας η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, η αισιοδοξία κι ότι μας κάνει πιο ελεύθερους ανθρώπους. Δεν κάνουμε βήμα πίσω ούτε για να πάρουμε φόρα. Καλή χρονιά και να θυμάστε πως η πιο σκοτεινή στιγμή είναι λίγο πριν ξημερώσει… Κρατάτε γερά… Λίγο ακόμα έμεινε… Μην φοβάστε, νικάμε!».

Η Μαρίνα Φιλιππίδου έχει τα δικά της. Πιέστηκε από την Δράμα μα άντεξε. Στις ευχές της στο facebook γράφει: « …και ήρθε η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό της ζωής μας για το χρόνο που πέρασε, να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο να δούμε τι ζήσαμε, τι αποκομίσαμε, τι δεν κάναμε καλά, ποιους είχαμε δίπλα μας και ποιους όχι… ώστε να παραλείψουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη και να βάλουμε και πάλι νέους στόχους και να υποσχεθούμε ότι θα προσπαθήσουμε να τους πετύχουμε, γιατί η ζωή μας επιβάλει να προχωράμε μπροστά, να πέφτουμε και να σηκωνόμαστε με χαμόγελο. Η ίδια η ζωή και οι εμπειρίες μας μέσα σ ΄αυτήν κάθε χρόνο μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, πιο μαχητικούς , πιο αισιόδοξους, πιο φιλεύσπλαχνους και πιο σοφούς. Εγώ γυρίζω πίσω στο 2014 και διαπιστώνω έντρομη ότι γνώρισα και έζησα τη συνωμοσία, την αδικία, την κακία μερικών ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα, στεναχωρήθηκα, πικράθηκα, έκλαψα, εξοργίστηκα …αλλά αγωνίσθηκα σκληρά για την “αλήθεια” …όμως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό…ευχαριστώ λοιπόν τους εχθρούς μου γιατί μέσα από τους αγώνες μου αυτούς έγινα πιο δυνατή και πιο αισιόδοξη. Η αλήθεια και το καλό πάντα νικούν, αρκεί να αγωνισθείς για αυτά τα οποία πιστεύεις. Ευχαριστώ και όλους αυτούς όμως που ήταν δίπλα μου και με βοήθησαν και με στήριξαν και με πίστεψαν. Με έκαναν και αυτοί πιο δυνατή! Εύχομαι για το έτος 2015 σε όλους σας εκτός από υγεία, να έχετε την μαχητικότητα, την ελπίδα και την αισιοδοξία να αγωνισθείτε για αυτά που ονειρεύεστε και την δύναμη να αντιμετωπίσετε με θάρρος τις δυσκολίες της ζωής που δυστυχώς πάντα έρχονται. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους σας!».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης: «Εύχομαι να έχουμε μια δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία, όπου οι ελπίδες, οι προσδοκίες, τα οράματα και οι επιθυμίες του καθενός μας να υλοποιηθούν. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που με την ψήφο, με τις πράξεις και τις ενέργειες σας όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζετε σε κάθε μου πολιτική κίνηση, με δίνετε κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω να υπηρετώ την πόλη και την περιφέρεια μας».

Ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής: «Πέρα από κάθε τι καλό για τον καθένα συνάνθρωπό μας , για την κοινωνία μας , για την πατρίδα μας , μέρα που είναι και μέρες που είναι εν όψει εκλογών, εύχομαι σε όλους τους ψηφίζοντες η επιλογή τους να έχει εκλογική επιτυχία!».

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπακοσμάς βρίσκει αφορμή να ευχηθεί και να σχολιάσει με αφορμή τους Βούλγαρους επισκέπτες της Καβάλας: « ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Μας ευχαριστεί το γεγονός ότι και φέτος εκατοντάδες πολίτες απο την Βουλγαρία αλλά και απο την ..Τουρκία θα περάσουν την αλλαγή του χρόνου στην πόλη μας. Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα στην δύσκολη εποχή που διανύουμε ,αλλά και η ικανοποίηση μιας συλλογικής προσπάθειας τα τελευταία χρόνια για προβολή της περιοχής μας στις γειτονικές χώρες. Στηρίξαμε και προσπαθήσαμε το άνοιγμα της συνοριακής διόδου της Νυμφαίας στην Κομοτηνή, από το 2013. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα προβολής στην Βουλγαρία, συμμετοχή σε εκθέσεις (Σόφια τον μήνα Φεβρουάριο τόσο το 2011 όσο και τα έτη 2012 και 2013) , φιλοξενίες διαμορφωτών κοινής γνώμης, τηλεοπτικές παρουσίες , καλωσόρισμα Βούλγαρων Επισκεπτών κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους τόσο το 2011 όσο και το 2012 (μοίρασμα εντύπων και χαρτών). Στήριξη του Επιμελητηριακού κόσμου σε κοινές Ελληνοβουλγαρικές συναντήσεις στην Καβάλα. Υλοποίηση κοινών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Σόφια και συμμετοχή σε ειδική εκδήλωση στο κέντρο της πόλης τόσο το 2012 όσο και το 2013 με προσφορά κρασιών και τοπικών προϊόντων ( …άραγε φέτος πήγε η Περιφέρεια μας; ή έμεινε σε δηλώσεις στον τοπικό τύπο περί σχεδιασμών και νέων πλάνων; ..). Μέ όλες μας τις δυνάμεις , με οποιοδήποτε ρόλο στηρίζουμε την πανεθνική και τοπική προσπάθεια. ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ».
Υπάρχει τέλος κι ένα ακόμη καλύτερο κείμενο που είναι ειλικρινές και δεν προέρχεται από αιρετό μα από απλό πολίτη. Οι πολίτες πάντα τα γράφουν καλύτερα από τους αιρετούς: «Εύχομαι το 2015 να χαμογελάσουμε περισσότερες φορές… να συναντήσουμε λιγότερους μαλάκες στο δρόμο μας… να συναναστραφούμε με λιγότερους παρτάκηδες… να χαιρετήσουμε λιγότερους ευεργετηθέντες αχάριστους… να ανταμώσουμε πιο αληθινούς ανθρώπους… να μας χρησιμοποιήσουν λιγότεροι προς ίδιον όφελος… να κλάψουμε μόνο από γέλιο… να πιούμε πιο πολλά κρασιά… να καπνίσουμε πιο λίγα τσιγάρα… να χορέψουμε περισσότερο… να κερδίσουμε κανένα λαχείο… να μας αγκαλιάσουν πολύ και δυνατά… να ακούσουμε πιο πολλή μουσική… να δώσουμε περισσότερα φιλιά… να διαβάσουμε πολλά βιβλία… να σκάσουμε από υγεία και όχι από φαγητό… να μας ζεστάνουν ματιές… να μας ξυπνήσουν sms τη νύχτα… να κάνουμε πολλά μπάνια στη θάλασσα… να ταξιδέψουμε πολύ… να βρούμε έναν μεγάλο έρωτα… έρωτα! -όχι ”ξενέρωτα” που άκουσες πέρσι, Άγιε Βασίλη… Καλή Χρονιά!!!».

 

Κατάληψη της Λέσχης Αξιωματικών

Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο Μάκης Παπαδόπουλος ήταν φιλοξενούμενος στο ράδιο Πρωϊνή, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Ο κ. Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αξιοποίησης των στρατοπέδων. Επανέλαβε γνωστές του προτάσεις κι απόψεις. Επέμενε φανατικά στο ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα κι από κοινού δράση προκειμένου ο Δήμος Καβάλας να εξασφαλίσει γρήγορα και δίκαια όλα όσα διαχρονικά διεκδικεί. Σε μια στιγμή της συζήτησης εξομολογήθηκε την πρόταση που ήθελε να κάνει στο δημοτικό συμβούλιο αλλά τελικά δεν έκανε. Τουλάχιστον όχι ακόμη. «Μου ήρθε στο μυαλό να προτείνω συμβολική κατάληψη δύο ωρών της Λέσχης Αξιωματικών απ’ όλο το δημοτικό συμβούλιο» είπε ο Μάκης Παπαδόπουλος κι έδειξε τις προθέσεις του. Με τον όρο να υπάρχει συνεννόηση- συνεργασία- κοινή δράση απ’ όλους.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος του περασμένου Μάη έχει μιλήσει πολλές φορές στον ίδιο ενωτικό τόνο. Έχει προτείνει συναντήσεις της Δημάρχου με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου σε αυτές να εξασφαλιστεί η κοινή πορεία στα βασικά ζητήματα του Δήμου Καβάλας. Προς το παρόν οι προτάσεις του ακούγονται και δεν ακούγονται. Εξασφαλίζουν θετικά σχόλια αλλά στην πράξη αυτό που ζητά δεν υλοποιείται.

 

Άδειες δημοσίων υπαλλήλων

«Εύχομαι να μην χιονίσει γιατί για να καθαρίσουμε τους δρόμους θα τρέχουμε να βρούμε τους υπαλλήλους. Οι πιο πολλοί απουσιάζουν με άδεια» μας είπε στη διάρκεια των πρόσφατων εορταστικών ημερών εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας. Δεν έλεγε ψέματα. Οι υπάλληλοι συνδυάζουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με μικρή ή λίγο μεγαλύτερη άδεια. Ποιο το κακό; Κανένα αν στο μεταξύ δεν είχαν «παγώσει» οι προσλήψεις. Παλαιότερα οι άδειες δεν είχαν καμία συνέπεια στη λειτουργία του δημοσίου τομέα. Τώρα με τους λίγους υπαλλήλους που έμειναν οι άδειες- όλο το χρόνο- σημαίνει μη λειτουργία τμημάτων και μη εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Βουτιά στη θάλασσα

Ως χειμερινός κολυμβητής -ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης-  θέτει συνεχώς στόχους. Ένας από αυτούς είναι αύριο να βουτήξει στο λιμάνι για να πιάσει τον σταυρό! Σήμερα είναι στην προπόνηση κι έτσι η μέρα δεν προσφέρεται για άλλη δραστηριότητα. Καλή του επιτυχία.

 

Η Λήμνος και η Θάσος

Στις Φθινοπωρινές βροχές η Θάσος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και ζημιές. Ζήτησε βοήθεια από το Υπουργείο Εσωτερικών κι έλαβε ενίσχυση 30.000 ευρώ. Για τον ίδιο λόγο ζήτησε βοήθεια από το ίδιο Υπουργείο ο Δήμος Λήμνου. Ιδού η εξέλιξη: Χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 150.000 ευρώ, εξασφάλισε ο Δήμος Λήμνου, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ζημιών και Καταστροφών που προκαλούνται από Θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της Χώρας» και έπειτα από παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης προέβη στην εξής δήλωση: «Ο Δήμος Λήμνου ευχαριστεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου που με την καθοριστικής σημασίας παρέμβασή του επέτρεψε την εξασφάλιση του κονδυλίου αυτού, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, για την επιμέρους αποδοχή του αιτήματός μας. Η οικονομική αυτή ενίσχυση μας δίνει τη δυνατότητα να επιλύσουμε μερικώς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λήμνου, λόγω των φυσικών καταστροφών».

 

 

Διαβάστε επίσης